spot_img
HomeMOTOΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑKYMCO AK 550 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

KYMCO AK 550 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Φωτογραφίες: Γιώργος Κούτος

Το Kymco ΑΚ550 είναι το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, τόσο για την Kymco που μπαίνει KYMCO AK550 19δυναμικά στην κατηγορία όσο και για τον ανταγωνισμό που θα πρέπει να ανασκουμπωθεί..
Το περιμέναμε καιρό. Oι μηχανικοί της Kymco μας είχαν προϊδεάσει με το πρωτότυπο Κ50 πριν τρία χρόνια και μας είχαν προετοιμάσει με το MyRoad 700 και τη συνεργασία τους με τη BMW. Ξέραμε λοιπόν ότι είναι καθ’ οδόν και πως στόχος του ήταν να δημιουργήσει αίσθηση με την εμφάνισή του. Όπερ και εγένετο.

KYMCO AK550 RIDE 11Oδήγησα το ΑΚ 550 κατά τη διάρκεια της πανελλήνιας παρουσίασής του στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και ομολογώ πως άξιζε η αναμονή. Τα αρχικά ΑΚ προέρχονται από τις λέξεις Kymco Anniversary και αφορούν στην επέτειο 50 ετών ζωής για την εταιρία από το Ταϊβάν, που συνεχίζει το δρόμο της προς την κορυφή με γοργά και σίγουρα βήματα. Το 550 δεν είναι απλά ένα ακόμα mega scooter, αλλά το στοίχημα της Kymco για υπερσύγχρονα προϊόντα που ξεχειλίζουν από τεχνολογία και δυναμικά χαρακτηριστικά. Μια ματιά πίσω από την εμφάνιση είναι αρκετή για να πείσει και τους πλέον δύσπιστους.
KYMCO AK550 11Σύμφωνα με τα λεγόμενα του εργοστασίου, το ΑΚ είναι ένα εξελιγμένο όχημα που συνδυάζει την άνεση και την ευκολία ενός scooter με το χαρακτήρα και την απόδοση μιας σπορ μοτοσυκλέτας. Ενσωματώνει καινοτομία και τεχνολογία, lifestyle και επιδόσεις, πολυτέλεια και πρακτικότητα, άνεση και ευκολία, τα πάντα σε απόλυτη αρμονία. Το AK 550 δημιουργεί μια νέα γενιά στον κόσμο των scooter, μια κατηγορία που η Kymco ονομάζει “Super Touring”.

Το 1ο Διασυνδεδεμένο (iOV-internet of vehicles) Scooter στον κόσμο με το σύστημα Noodoe
KYMCO AK550 detail-noodoe 12Τα εξελιγμένα όργανα TFT έχουν τη δυνατότητα προσωπικής προσαρμογής των ενδείξεων στην κεντρική οθόνη και συνδεσιμότητας μέσω του ενσωματωμένου συστήματος Noodoe. Ένα πολύ μελετημένο σύστημα που μας επιτρέπει να συνδέουμε το smartphone μέσω της ειδικής εφαρμογής, δίνοντάς μας πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες (πρόγνωση καιρού, έξυπνη πυξίδα, βρες το scooter μου κλπ), καθώς και ποικίλες χρήσιμες ενημερώσεις (νέα, αναπάντητες κλήσεις, social media κλπ). Περισσότερα όμως για το πρωτοποριακό αυτό σύστημα μπορείτε να διαβάσετε στο τέλος του άρθρου.

Χαμηλό βάρος με κατανομή 50:50
Εδώ βλέπουμε άμεσα πως έχουμε να κάνουμε με μια ελαφριά κατασκευή, με τη KYMCO AK550 12χαμηλότερη αναλογία κιλών ανά ίππο στην κατηγορία (4,22 Kg/hp). Οι μηχανικοί της Kymco ισχυρίζονται πως όλα τα μέρη του AK 550 έχουν σχεδιαστεί με στόχο να επιτευχθεί η μέγιστη αντοχή με το ελάχιστο δυνατό βάρος. Αποτέλεσμα είναι η ιδανική κατανομή 50:50 (51:49 για την ακρίβεια) ανάμεσα στο μπροστινό και στο πίσω μέρος.
Συγχρόνως, το χαμηλό κέντρο βάρους (το AΚ έχει το χαμηλότερο στην κατηγορία) συμβάλει στη βελτιστοποιημένη οδική συμπεριφορά κάτω από όλες τις συνθήκες, αυξάνοντας παράλληλα τα περιθώρια ενεργητικής ασφάλειας, ειδικά στη σπορ οδήγηση (λέγε με full open).

Χαρακτηριστικά μοτοσυκλέτας
To πλαίσιο είναι δύο δοκών περιμετρικό, φτιαγμένο από αλουμίνιο, το αφαιρούμενο(!) KYMCO AK550 detail 24υποπλαίσιο είναι ομοίως αλουμινένιο, το ίδιο ισχύει και για το ψαλίδι, όλα περίτεχνης σχεδίασης και κατασκευής όπως θα δείτε και μόνοι σας στις φωτογραφίες. Αποτέλεσμα είναι να κρατηθεί χαμηλά το βάρος, το οποίο ανακοινώνεται στα 230 κιλά με το ΑΚ πλήρες υγρών!
Ο κινητήρας είναι συνδεδεμένος στο πλαίσιο, μειωνοντας έτσι το φερόμενο βάρος της ανάρτησης, φυσικά προδιαγραφών euro4 και κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από την Kymco, που έχει πείρα από δικύλινδρα σύνολα, όχι μόνο λόγω της συνεργασίας της με τη KYMCO AK550 detail 26BMW (τα C 650 GT και Sport της βαυαρικής εταιρίας ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν κινητήρες της Kymco), αλλά και από το MyRoad 700, που κυκλοφορεί σε συγκεκριμένες αγορές εδώ και χρόνια. Οκταβάλβιδη είναι η κεφαλή του δικύλινδρου, υγρόψυκτου σε σειρά κινητήρα με τους 2 ΕΕΚ.
Τεχνολογία cross plane (στρόφαλος 270°) και ειδικής σχεδίασης αντικραδασμικοί άξονες είναι παράγοντες που ευνοούν την ιδανική ροή του λιπαντικού, μειώνοντας τη θερμοκρασία και KYMCO AK550 detail 28αυξάνοντας τη συνολική απόδοση του κινητήρα. Τα αντιθέτως κινούμενα έμβολα μειώνουν αποτελεσματικά τους κραδασμούς , όπως επίσης και τις απώλειες ισχύος λόγω του φαινόμενου της “άντλησης αερίων” (Pumping Loss).
Ο κυβισμός φτάνει τα 550,4cc και η ιπποδύναμη που ανακοινώνεται είναι 53,5 ίπποι στις 7.500rpm. Αξιόλογη είναι και η ροπή στα 5,6kgm, που είναι διαθέσιμα από τις 5.500rpm. Η τελική μετάδοση γίνεται με τραπεζοειδή ελαστικό ιμάντα, αφού πρώτα περάσει η δύναμη από έναν φυγοκεντρικό συμπλέκτη τύπου CVT. To ρεζερβουάρ χωράει 15 λίτρα, έτσι ώστε να επιτρέπει στο ΑΚ μεγαλύτερη αυτονομία, σίγουρα έχει γίνει προσεκτική δουλειά έτσι ώστε να επιτυγχάνεται μεγάλη οικονομία καυσίμου.
Η εταιρία ανακοινώνει πραγματική τελική 161,7 χιλιομέτρων την ώρα, με την ένδειξη στο KYMCO AK550 detail 27ταχύμετρο να ξεπερνά τα ..190km/h. Ο κινητήρας δίνει στον αναβάτη επιλογή χαρτογράφησης μέσω διακόπτη στο τιμόνι, έτσι ώστε να διαλέγει μεταξύ της “πιο ήρεμης” και της “πιο άγριας” απόδοσης. Τα προγράμματα ονομάζονται “Full Power” και “Rain Mode”, με τη σχετική ένδειξη στα όργανα να εναλάσσεται χρωματικά (μπλε – πορτοκαλί). Δίνουν στον κινητήρα πανομοιότυπη απόδοση στις χαμηλές στροφές και αρκετά διαφοροποιημένη από τις μεσαίες και πάνω, ενώ στην επιλογή Rain η μέγιστη ιπποδύναμη περιορίζεται στους 47 ίππους, πάντα στις 7.500rpm.
KYMCO AK550 detail 25Το μεταξόνιο στα 1.580mm σίγουρα προδίδει επίπεδα κατηγορίας maxi scooter και προσφέρει σταθερότητα του συνόλου στα “πολλά”. Τα φώτα και τα φλας είναι μπροστά και πίσω τεχνολογίας LED, τα αντίστοιχα πορείας DRL και στα όμορφα και πλήρη όργανα υπάρχει ακόμα και ένδειξη πίεσης των ελαστικών. Τα φρένα απαρτίζονται από τρεις κυματιστούς δίσκους και διαθέτουν ABS τελευταίας τεχνολογίας (Bosch 9.1), με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην επιλογή των Brembo.
KYMCO AK550 detail 16Oι δύο μπροστινοί δίσκοι είναι πλευστοί διαμέτρου 280mm, με τις τετραπίστονες δαγκάνες ακτινικά τοποθετημένες! Το πιρούνι είναι ανεστραμμένο με καλάμια διαμέτρου 41mm, ενώ στην πίσω ανάρτηση υπάρχει μονό αμορτισέρ οριζόντια και έκκεντρα τοποθετημένο, ορατό στην αριστερή πλευρά του megascooter. Το ψαλίδι είναι τύπου μοτοσυκλέτας, oι τροχοί είναι 15 ιντσών και οι διαστάσεις τους 120/70 μπροστά και 160/70 πίσω, με ελαστικά τα FeelFree της Metzeler. Η αρχή έγινε, το Kymco ΑΚ 550 ABS 2017 έπαψε να είναι πλέον φήμη, βίντεο, ηλεκτρονικό σχέδιο, πρωτότυπο, KYMCO AK550 detail 18concept που γυρίζει από σαλόνι σε σαλόνι.
Έχει σάρκα και οστά και αποτελεί το μεγάλο βήμα της Kymco σε μια πολύ απαιτητική κατηγορία. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κατασκευαστή έχει δοθεί τεράστια σημασία στο συνδυασμό ασφάλειας – ευκολίας οδήγησης – επιδόσεων και είναι ξεκάθαρο πως στοχεύει στο κοινό που δημιούργησε το αντιπαλο δέος ονόματι Τ-ΜΑΧ.

Xρηστικότητα και εργονομία
To ύψος της σέλας είναι χαμηλό στα 785mm και όταν ανοιχτεί από τον κεντρικό διακόπτη KYMCO AK550 detail 19-“ανάποδα” από αυτό που έχουμε συνηθίσει- αποκαλύπτει έναν μεγάλο και φωτιζόμενο αποθηκευτικό χώρο, που δέχεται ένα fullface κράνος και ένα jet. Υπάρχουν θερμαινόμενα γκριπ τριών σταδίων και η τοποθετημένη υπό κλίση φιμέ ζελατίνα είναι ρυθμιζόμενη σε δύο θέσεις, ενώ ρυθμιζόμενη είναι και η πλάτη (μαξιλαράκι) του οδηγού στη σέλα χωρίς να απαιτείται χρήση εργαλείων.
KYMCO AK550 detail 23Η τάπα πλήρωσης καυσίμου βρίσκεται μπροστά από τη σέλα και ελέγχεται ομοίως από τον κεντρικό πολυδιακόπτη, ενώ δεν υπάρχει το κλασσικό κλειδί παρά ένα τηλεχειριστήριο που απλά πρέπει να βρίσκεται είτε στην τσέπη του αναβάτη είτε σε κάποιο από τα δύο ντουλαπάκια κάτω από το τιμόνι. Μέσα στο αριστερό εξ αυτών υπάρχει και θύρα USB, οπότε η υπόθεση φόρτιση κινητού είναι εύκολα εφικτή.
Οι μανέτες των φρένων είναι ρυθμιζόμενες και οι καθρέπτες βρίσκονται στη βάση του KYMCO AK550 detail 12ανεμοθώρακα, μακριά από τα χέρια του αναβάτη και σε ύψος που επιτρέπει τις “σφήνες” ανάμεσα στα ακινητοποιημένα πολύτροχα με άνεση, καθώς δεν βρίσκουν πάνω στους αντίστοιχους δικούς τους. Ο συνεπιβάτης έχει στη διάθεσή του μεγάλα αναδιπλούμενα μαρσπιέ και ευμεγέθεις χειρολαβές, για να αισθάνεται ανά πάσα στιγμή σίγουρος και άνετος.
Τέλος, ο χώρος για τα πόδια του οδηγού είναι άπλετος και επιτρέπει οριζόντια ή/και KYMCO AK550 RIDE 16“κάθετη” τοποθέτηση αυτών, έτσι όπως απαιτούν οι σύγρονες απαιτήσεις στην κατηγορία. Εδώ δεν θα αντέξω και θα δώσω μια σωτήρια συμβουλή, που αφορά στην τοποθέτηση των ποδιών του οδηγού. Φροντίστε να είναι σε οριζόντια σε σχέση με το έδαφος διάταξη, καθώς εκεί θα σας φανούν σωτήρια σε μια δεδομένη δύσκολη στιγμή.
Όταν τα έχετε τεντωμένα μπροστά, χάνετε πολύτιμο χρόνο όταν χρειαστεί να τα κατεβάσετε στο έδαφος, σε ένα απότομο φρενάρισμα ακινητοποίησης για παράδειγμα.

90 χιλιόμετρα μαζί του
Η αντιπροσωπεία επέλεξε έναν πολύ όμορφο χώρο στο Μαρκόπουλο Αττικής, το KYMCO AK550 RIDE 10οινοποιείο Παπαγιαννάκου συγκεκριμένα, σαν “βάση” της παρουσίασης του ΑΚ στους δημοσιογράφους του λεγόμενου ειδικού τύπου. Η διαδρομή που κάναμε σε γκρουπ ξεκίνησε από εκεί και σε πρώτη φάση περιείχε σφικτούς και αρκετά γλιστερούς δρόμους με τις γνωστές συνηθισμένες κακοτεχνίες. Μέσω ναού της Αρτέμιδος, Πόρτο Ράφτη, Κουβαρά μας έβγαλε στην Αττική οδό και στη συνέχεια (με τέρμα γκάζι λόγω των ευθειών) κατέληξε στο Λαύριο.
KYMCO AK550 RIDE 15Η επιστροφή ήταν πιο “ξεκούραστη”, καθόσον περιείχε περισσότερο ανοικτούς δρόμους, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να αποκομίσουμε “real life” εντυπώσεις. Να δούμε δηλαδή πως συμπεριφέρεται το ΑΚ σε συνθήκες καθημερινής χρήσης και όχι σε ιδανικό περιβάλλον. Η σιγουριά των ανθρώπων της αντιπροσωπείας αποδείχθηκε δικαιολογημένη, με το ΑΚ να καταπίνει με σχετική άνεση ακόμα και εγκάρσιες οδικές ανωμαλίες.
Άνοιγα το γκάζι απότομα και άτσαλα σε φουρκέτες και κλειστές στροφές με αμφιλεγόμενης KYMCO AK550 RIDE 13ποιότητας οδόστρωμα και αυτό εκσφενδονιζόταν μπροστά ελεγχόμενα και χαλαρά. Ο τρόπος που βγάζει τη δύναμή του είναι μια πραγματική αποκάλυψη, κινητήρας, ανάρτηση και μετάδοση “δένονται μεταξύ τους και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Έτσι καταλαβαίνεις τον λόγο που το εργοστάσιο δεν τοποθέτησε σύστημα ελέγχου πρόσφυσης.
Το σύνολο προδίδει και αναδύει χαρακτηριστικά μοτοσυκλέτας και μένει η “σκουτεράδικη” καθιστή θέση οδήγησης για να σε επαναφέρει στην πραγματικότητα. Την οποία πραγματικότητα αρχίζεις να αμφισβητείς όταν έρθεKYMCO AK550 RIDE 12ι η ώρα να φρενάρεις. Είτε με “πολλά” είτε με “λίγα”. Σε κάθε περίπτωση μένεις έκπληκτος από το αποτέλεσμα, αυτά τα φρένα είναι μακράν ότι το καλύτερο έχω δει σε scooter, φρένα με απόδοση που θα ζήλευαν ακόμα και μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού. Δεν θέλω να πω περισσότερα για το ΑΚ, θα το πάρω τον επόμενο μήνα για πλήρη εβδομαδιαία δοκιμή και θα επανέρθω.
Μέχρι τότε, να ολοκληρώσω λέγοντας πως η όλη εντύπωση που μου έμεινε από το 550 είναι απόλυτα θετική και πως αξίζει κάθε ευρώ από τα 9.580 που κοστίζει.

Keep in touch με το σύστημα Noodoe
θα αποκαλούσαμε το σύστημα Noodoe σαν τον πιστό σύντροφο του αναβάτη, που καθώς KYMCO AK550 detail-noodoe 13πλησιάζει το ΑΚ το τηλέφωνό του συνδέεται αυτόματα μαζί του! Όταν γυρίζει το κλειδί της ανάφλεξης, το Noodoe τον καλοσωρίζει με την αγαπημένη του φωτογραφία και του υπενθυμίζει την πρόγνωση του καιρού!
Κατά την οδήγηση, το ενσωματωμένο στο σύστημα GPS τον πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση και όταν η βενζίνη τελειώνει, η έξυπνη πυξίδα (smart compass) του δείχνει τα πιο κοντινά βενζινάδικα και τον καθοδηγεί σε αυτό που θα διαλέξει. Στο φανάρι, του δείχνει πιθανές αναπάντητες κλήσεις, έκτακτες ειδήσεις, νέα μηνύματα, ενημερώσεις φίλων στα κοινωνικά δίκτυα και όλα αυτά χωρίς ο οδηγός να χρειάζεται να βγάλει το κινητό από την τσέπη του. KYMCO AK550 detail-noodoe 10Όταν ο αναβάτης παρκάρει, το Noodoe αυτόματα απομνημονεύει τη θέση.
Όταν αργότερα θελήσει να βρει το ΑΚ του, το σύστημα τον κατευθύνει σε αυτό! Το τεχνολογικό αυτό καλούδι της Kymco είναι προσωπική υπόθεση και για αυτό στο Noodoe cloud οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν και να επιλέξουν διαφορετικά σχέδια αρχικής εικόνας, να τα κατεβάσουν στα αγαπημένα τους, να τα αποθηκεύσουν στην προσωπική τους συλλογή και να τα εγκαταστήσουν στο scooter τους.

Οι βασικές λειτουργίες του Noodoe
– ΩΡΑ: Ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει από διάφορα σχέδια ρολογίών από το Noodoe KYMCO AK550 detail-noodoe 14Cloud. Επίσης μπορεί να σχεδιάσει το δικό του ρολόι.
– KAIΡΟΣ: Εκτός από τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες το Noodoe μπορεί να παρέχει πρόγνωση καιρού. Ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει το σχέδιο που προτιμά από το Noodoe Cloud ή να σχεδιάσει το δικό του.
– SMART COMPASS – Με το scooter να τοποθετείται πάνω στο όργανο σαν κεντρικό σημείο, το σύστημα παρέχει πληροφορίες για θέσεις συνεργατών της Kymco (πχ συνεργεία), βενζινάδικα, καταστήματα, καθώς και KYMCO AK550 detail-noodoe 12άλλα χρήσιμα σημεία που ενδιαφέρουν τον αναβάτη. Σε συνδυασμό με συγκεκριμένο προορισμό, η έξυπνη πυξίδα δείχνει κατεύθυνση και πληροφορίες για την απόσταση. Επιπλέον, αν οι αναβάτες οδηγούν σε ομάδα, το όργανο μπορεί να δείχνει τη σχετική θέση των μελών της ομάδας στο ταμπλό.
– ΤΑΧΥΤΗΤΑ: Ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει προτιμώμενο σχέδιο του κοντέρ από το Noodoe Cloud ή να σχεδιάσει το δικό του.
– KOINOΠΟΙΗΣΕΙΣ: Το Noodoe μπορεί να εμφανίσει σημαντικές ειδοποιήσεις από το sKYMCO AK550 detail-noodoe 15martphone του αναβάτη όταν (και μόνο τότε) το scooter σταματήσει. Οι ειδοποιήσεις περιλαμβάνουν Facebook, WhatsApp, αναπάντητες κλήσεις κ.λ.π.
– ANEYΡΕΣΗ ΑΚ: Το Noodoe καταγράφει την τελευταία θέση στάθμευσης και έτσι μπορεί να καθοδηγήσει τον αναβάτη στο σταθμευμένο του AK μέσω σχετικής εφαρμογής! Υπερβολή θα πουν κάποιοι αλλά όταν έχεις παρκάρει δίπλα σε μερικές δεκάδες άλλα δίκυκλα, έξω από γήπεδο ή αεροδρόμιο για παράδειγμα, τότε να είμαστε σίγουροι πως θα μας φανεί πολύ χρήσιμο.KYMCO AK550 detail-noodoe 16

Σ.Σ. – Σαν προληπτικό μέτρο ασφαλείας, ο αναβάτης μπορεί να διαβάσει τα μηνύματα και ειδοποιήσεις μόνο όταν το scooter είναι τελείως σταματημένο. Επιπλέον, η εναλλαγή των λειτουργιών γίνεται μέσω του διακόπτη ελέγχου του Noodoe, που βρίσκεται στο δεξί άκρο του τιμονιού.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Μοντέλο: KYMCO AK550
Κινητήρας: Υγρόψυκτος, τετράχρονος crossplane, δικύλινδρος σε σειρά, 8βάλβιδος, 2 ΕΕΚ, ηλεκτρονικός ψεκασμός, διπλή χαρτογράφηση
Κυβικά: 550,4
Ίπποι: 53,5 στις 7.500 σ.α.λ.
Πλαίσιο: Αλουμινένιο περιμετρικό δύο δοκών, αφαιρούμενο αλουμινένιο υποπλαίσιο
Κιβώτιο ταχυτήτων: Αυτόματο CVT
Ανάρτηση: Aνεστραμένο πιρούνι 41mm και μονό αμορτισέρ οριζόντιας και έκκεντρης διάταξης χωρίς μοχλικό, αλουμινένιο ψαλίδι
Φρένα: Aνοξείδωτοι κυματιστοί δίσκοι 280 και 240mm, ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες Brembo, δικάναλο ABS Bosch 9.1
Βάρος: 230Kg πλήρες υγρών
Mεταξόνιο: 1.580mm
Ύψος σέλας: 785mm
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ: 15lt
Τροχοί: Αλουμινένιες χυτές ζάντες 15”
Ελαστικά: Μetzeler FeelFree
Τιμή: 9.580€

Φωτο Γιώργος Κούτος

RELATED ARTICLES
spot_img
spot_img
spot_img

ΝΕΑ MOTO