spot_img
HomeMOTOΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑHONDA CBR1000RR FIREBLADE 2017

HONDA CBR1000RR FIREBLADE 2017

2017 CBR1000RR FirebladeH Honda CBR1000RR Fireblade ανεβάζει σε άλλο επίπεδο την έννοια του Απόλυτου Ελέγχου. Το 90% των βασικών εξαρτημάτων είναι νέα. Ελαφρύτερη κατά 15 κιλά και με μεγαλύτερη ισχύ κατά 8 kW, προσφέρει την καλύτερη αναλογία βάρους / ισχύος από κάθε άλλη Fireblade – αναλογία βελτιωμένη κατά 14% από αυτή του προηγούμενου μοντέλου. Η μοτοσυκλέτα εφοδιάζεται επίσης με σύστημα Ελέγχου Ροπής της Honda (HSTC), σύστημα Ελέγχου Φρένου του Κινητήρα (SEB), νέο ABS, Σύστημα Επιλογής Προγραμμάτων Οδήγησης (RMSS) και Σύστημα Επιλογής Ισχύος (PS), πλήρες σύστημα αναρτήσεων της Showa και τεχνολογία που προέρχεται κατευθείαν από την RC213V-S replica των MotoGP.

CBR1000RR Fireblade – Επόμενο Στάδιο Απόλυτου Ελέγχου

Επισκόπηση Μοντέλου

2017 CBR1000RR FirebladeΥπάρχουν τρία στοιχεία – κλειδιά στο χαρακτήρα της νέας Fireblade: το χαμηλότερο βάρος, η αυξημένη ισχύς και τα ηλεκτρονικά που υποβοηθούν τον αναβάτη οποτεδήποτε και οπουδήποτε οδηγεί.

Το νέο πακέτο ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου παρέχει κατ’ επιλογήν, διαρκή βοήθεια στον αναβάτη με μεγάλη ακρίβεια. Στην καρδιά του συστήματος βρίσκεται μία μονάδα καταγραφής της αδράνειας σε 5 άξονες (IMU) η οποία ελέγχει τι ακριβώς κάνει η μοτοσυκλέτα σε κάθε επίπεδο. Η μονάδα υποστηρίζει επίσης το Σύστημα Επιλογής Ροπής της Honda (Selectable Torque Control – HSTC) το οποίο διαχειρίζεται την πρόσφυση του πίσω τροχού μέσω της κεντρικής μονάδας FI-ECU και του ηλεκτρονικά ελεγχόμενου γκαζιού (Throttle By Wire). Το νέο ABS, το οποίο επίσης συνεργάζεται με τη μονάδα IMU, διαθέτει Έλεγχο Ανύψωσης του Πίσω Τροχού (Rear Lift Control) και δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη να φρενάρει δυνατά, βαθιά μέσα στη στροφή. Η διαφορά ταχύτητας ανάμεσα στον εμπρόσθιο και στον πίσω τροχό καταγράφεται και, ανάλογα με τις προεπιλογές του αναβάτη, ενεργοποιεί το Σύστημα Αποτροπής Σούζας (Wheelie Control)..

Στα όργανα υπάρχουν τρεις επιλογές απεικόνισης – Street, Circuit και Mechanic – παρέχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ανάλογα με το περιβάλλον οδήγησης. Ο αναβάτης ελέγχει τα μενού της οθόνης υγρών κρυστάλλων TFT από το διακόπτη στο αριστερό γκριπ όπως και στην RC213V-S, την έκδοση δρόμου της RC213V των MotoGP.

Ενώ το πακέτο των συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου είναι ουσιαστικά μία καινοτομία για την Fireblade, τα άλλα δύο στοιχεία της – η ισχύς και το βάρος – και η τέλεια ισορροπία μεταξύ τους, ακολουθούν πιστά τη φιλοσοφία της πρώτης Fireblade του 1992. Το 90% των βασικών εξαρτημάτων έχει αλλάξει στοχεύοντας ακόμα και την παραμικρή μείωση βάρους σε όλους τους τομείς. Ο κινητήρας έχει καλύτερο τράβηγμα και είναι πιο υψηλόστροφος, μεγαλύτερη σχέση συμπίεσης και αναβαθμισμένο χρονισμό βαλβίδων. Είναι ο πρώτος τετρακύλινδρος εν σειρά της Honda με Ηλεκτρονικά Ελεγχόμενο Γκάζι (Throttle-By-Wire) και Αισθητήρα Ανοίγματος του Γκαζιού APS, δύο λειτουργίες που προέρχονται από την RC213V-S.

2017 CBR1000RR FirebladeΗ ροπή από τις χαμηλές στροφές και η ισχύς έχουν βελτιωθεί, με την αύξηση της μέγιστης ισχύος να ισοδυναμεί με 8KW και να φτάνει τα 141Kw στις 13.000 σ.α.λ. Τρία διαθέσιμα προγράμματα ισχύος είναι στη διάθεση του αναβάτη.

Χάρη στη χρήση μαγνησίου και στην προσπάθεια για μείωση βάρους που έχουν υποστεί διάφορα τμήματα του κινητήρα, το βάρος του έχει μειωθεί κατά 2 κιλά. Ελαφρύτερη είναι και η νέα εξάτμιση από τιτάνιο η οποία συνεισφέρει στην ακόμα καλύτερη συγκέντρωση των μαζών της μοτοσυκλέτας. Συνολικά, η Fireblade είναι 15 κιλά ελαφρύτερη από το απερχόμενο μοντέλο ζυγίζοντας μαζί με τα υγρά της 196 κιλά.

Η στιβαρότητα του περιμετρικού, αλουμινένιου πλαισίου έχει αυξηθεί, όπως και εκείνη του ψαλιδιού. Το νέο πίσω υποπλαίσιο είναι ελαφρύτερο, οι ζάντες είναι νέας σχεδίασης ενώ οι τετραπίστονες, μονοκόμματες δαγκάνες της Brembo στον μπροστινό τροχό συνεργάζονται με τακάκια υψηλής απόδοσης, σχεδιασμένα για χρήση σε πίστα.

Η εμφάνιση της νέας Fireblade υπακούει σε έναν επιθετικό αλλά λειτουργικό μινιμαλισμό. Η μοτοσυκλέτα είναι πιο στενή και πιο συμπαγής. Όλα τα φώτα είναι τεχνολογίας LED και θα διατίθενται δύο εντυπωσιακές αποχρώσεις – Victory Red και Matt Ballistic Black Metallic.

Βασικά Χαρακτηριστικά

Ηλεκτρονικά [Πλαισίου]

• Μονάδα Καταγραφής Αδράνειας (IMU)
• Ρυθμιζόμενο Σύστημα Ελέγχου Ροπής Honda (HSTC)
• Νέο ABS
• Σύστημα Επιλογής Προγραμμάτων Οδήγησης (RMSS)

Μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης υπάρχει πλήθος ενεργών λειτουργιών, οι οποίες θα φανούν πολύ χρήσιμες στον αναβάτη. Το νέο ABS επιτρέπει εξαιρετ2017 CBR1000RR Firebladeικά δυνατό φρενάρισμα ενώ διατηρεί τον πίσω τροχό σε επαφή με το δρόμο, αποκλείοντας την τάση του πίσω μέρους να σηκωθεί και να περιστραφεί γύρω από το μπροστινό. Το σύστημα εκμεταλλεύεται τα δεδομένα επιτάχυνσης σε δύο άξονες από τη γυροσκοπική μονάδα IMU και υπολογίζει την επιτάχυνση του κέντρου βάρους της μοτοσυκλέτας προς τα επάνω καθώς και την κάθετη προς αυτή επιτάχυνση, χρησιμοποιώντας τον μπροστινό τροχό ως σημείο αναφοράς.

Το ABS εξασφαλίζει απαλό, αποτελεσματικό φρενάρισμα μέσα στη στροφή. Χάρη στις πληροφορίες που λαμβάνει από την IMU καθώς και από τους αισθητήρες ταχύτητας των δύο τροχών, η μονάδα ρύθμισης του ABS ελέγχει την ισχύ πέδησης ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας ακόμη και σε φρενάρισμα πανικού. Ωστόσο επιτρέπει το δυνατό φρενάρισμα στη στροφή χρησιμοποιώντας δύο παραμέτρους: την επιβράδυνση που προέρχεται από τον τροχό και τη διαφορά ταχύτητας ανάμεσα στους δύο τροχούς, καθώς και τη γωνία κλίσης της μοτοσυκλέτας και ανάλογα επενεργεί στο σύστημα των φρένων. Το ABS παρέχει επιπλέον αίσθηση ασφάλειας σε δυνατά φρεναρίσματα στο δρόμο και βελτιώνει τις απόλυτες επιδόσεις της μοτοσυκλέτας σε οδήγηση πίστας.

Ανεξάρτητα η κάθε μία από τις λειτουργίες του EBC – καθώς και του συστήματος αποτροπής της σούζας του HSTC – εκτελεί τα δικά της καθήκοντα. Όταν συνεργάζονται μεταξύ τους παρέχουν υποβοήθηση υψηλής τεχνολογίας στον αναβάτη, κάτι που βελτιώνει σημαντικά την εμπειρία της σπορ οδήγησης χωρίς να υποβιβάζει τον αναβάτη σε ρόλο συνεπιβάτη. Αυτή είναι η πραγματική έννοια του Επόμενου Σταδίου στο θέμα Απόλυτος Έλεγχος.

Όπως και η RC213V-S, η F2017 CBR1000RR Firebladeireblade διαθέτει μία έγχρωμη οθόνη υγρών κρυστάλλων TFT η οποία παρέχει πλήθος πληροφοριών στον αναβάτη με ευανάγνωστο τρόπο. Η φωτεινότητα της οθόνης ρυθμίζεται αυτόματα ανάλογα με το φωτισμό περιβάλλοντος αγγίζοντας τα 1000 cd/m2 και διαθέτει τρία μενού, Street, Circuit και Mechanic. Το καθένα έχει μελετηθεί ώστε να παρέχει τις πιο απαραίτητες πληροφορίες στον αναβάτη σε κάθε χρήση.

Το μενού Street εμφανίζει τα προγράμματα οδήγησης (1-3 και USER 1-2), καθώς και τις ρυθμίσεις για καθεμία παράμετρο P (Power), T (HSTC), EB (Selectable Engine Brake) και S (Suspension). Το μενού Circuit διαθέτει επιπλέον γυρολόγιο, αριθμό γύρων και διαφορά από τον ταχύτερο γύρο. Το μενού Mechanic διαθέτει ψηφιακό ταχύμετρο, επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο, θέση γκαζιού, θερμοκρασία ψυκτικού και τάση μπαταρίας.

Υπάρχουν 3 προκαθορισμένα Προγράμματα Οδήγησης, Track Πίστα (1), Winding Ορεινές Διαδρομές (2) και Street Δρόμος (3), που προσφέρουν διαφορετικούς συνδυασμούς HSTC, Ισχύος Κινητήρα και Φρένου Κινητήρα. Το πρόγραμμα 1 (Πίστα) παρέχει πλήρη ισχύ με γραμμική απόκριση στο γκάζι και μειωμένη παρεμβατικότητα των συστημάτων ελέγχου ροπής HSTC και φρένων ΕΒ. Το πρόγραμμα 2 (Ορεινές Διαδρομές) περιορίζει την ισχύ στις τρεις πρώτες σχέσεις, με προοδευτική απόδοση της ισχύος, μέση παρεμβατικότητα HSTC και δυνατό EB. Το πρόγραμμα 3 (Δρόμος) περιορίζει την ισχύ μέχρι και την 4η σχέση, με προοδευτική απόδοση ισχύος, υψηλή παρεμβατικότητα HSTC και δυνατό ΕΒ.

Στα δύο προγράμματα οδήγησης Χρήστη (USER), όλες οι παράμετροι μπορούν να συνδυαστούν χωρίς περιορισμούς, Τα προγράμματα οδήγησης και οι ρυθμίσεις HSTC μπορούν να αλλάξουν εν κινήσει από τον διακόπτη (πάνω/κάτω) στο αριστερό γκριπ.

Ο προειδοποιητικός δείκτης για αλλαγή σχέσης αποτελείται από 5 λευκά LED που σχηματίζουν μία οριζόντια γραμμή στο επάνω μέρος των οργάνων. Όταν οι στροφές του κινητήρα ξεπεράσουν ένα, προκαθορισμένο από τον αναβάτη όριο, αναβοσβήνουν. Η οθόνη των οργάνων περιλαμβάνει στροφόμετρο, ταχύμετρο, επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο, θερμοκρασία ψυκτικού και διπλό χιλιομετρητή.

Ο υπολογιστής ταξιδιού διαθέτει ενδείξεις στιγμιαίας και μέσης κατανάλωσης, κατανάλωσης ταξιδιού, μέσης ταχύτητας και χρόνου λειτουργίας του κινητήρα από την τελευταία εκκίνηση ενώ περιλαμβάνει τη στάθμη καυσίμου στη ρεζέρβα και την αυτονομία καυσίμου (όταν επιλεγεί). Αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται κάτω δεξιά στην οθόνη.2017 CBR1000RR Fireblade

Στην επάνω οθόνη, στο κέντρο προς τα δεξιά, ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε διάφορες ενδείξεις: από την προεπιλογή σ.α.λ. για την ενεργοποίηση του LED αλλαγής ταχύτητας μέχρι τη γωνία του γκαζιού και από το βολτάζ της μπαταρίας μέχρι ημερολόγιο ή ελεύθερο κείμενο.
Η μετάβαση στα μενού της οθόνης γίνεται από έναν διακόπτη στο αριστερό γκριπ. Ακριβώς από πάνω βρίσκεται ένας διακόπτης που κινείται πάνω/κάτω για τη διαχείριση των πληροφοριών μέσα στο συγκεκριμένο μενού.

Πλαίσιο

• 196kg κιλά με υγρά
• Πιρούνι Showa 43mm Big Piston Forks (BPF)
• Πίσω ανάρτηση Showa με Αμορτισέρ Balance Free Rear (BFR)
• Αυξημένη ακαμψία πλαισίου
• Πιο άκαμπτο ψαλίδι
• Ελαφρύτερο υποπλαίσιο
• Νέες, τετραπίστονες, ακτινικές, μονοκόμματες δαγκάνες Tokico
• Επανασχεδιασμένοι τροχοί
• Μίνιμαλ και επιθετικός σχεδιασμός

Με εξοικονόμηση 15 κιλών σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο, συνολικό βάρος 196 κιλών με υγρά και αυξημένη ισχύ κατά 8kW, η εν γένει συμπεριφορά της Fireblade έχει μεταλλαχθεί. Η γωνία κάστερ και το ίχνος τροχού έχουν παραμείνει στις 23 °20’/96 χλστ. αλλά η ακαμψία του περιμετρικού πλαισίου από χυτό αλουμίνιο έχει τροποποιηθεί ώστε να προσφέρει πιο ήπια χαρακτηριστικά στο δρόμο σε συνδυασμό με εξαιρετική απόκριση, αίσθηση και σταθερότητα

Χάρη στα λεπτότερα τοιχώματα του πλαισίου έχουν εξοικονομηθεί 300 γραμμάρια βάρους. Ενώ η αντοχή του πλαισίου στα εγκάρσια φορτία παραμένει αναλλοίωτη, η στρεπτική του ακαμψία έχει μειωθεί κατά 10%, κάτι που του χαρίζει μεγαλύτερη ευελιξία. Η αδράνεια στις αλλαγές κατεύθυνσης έχει μειωθεί κατά 15% και η αδράνεια περιστροφής κατά 10%, το οποίο σημαίνει ότι η μοτοσυκλέτα πλαγιάζει πιο εύκολα στη στροφή. Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο αμορτισέρ τιμονιού της Honda (HESD) βελτιώνει την ευστάθεια.

Τις μετατροπές στο σκελετό συμπληρώνει η υβριδική δομή του αλουμινένιου ψαλιδιού Pro-Link το οποίο είναι ελαφρύτερο κατά 300 γραμμάρια, διατηρεί την ίδια αντοχή στην εγκάρσια κάμψη και αυξημένη στρεπτική ακαμψία, χάρη στη μελετημένα διαφορετική διατομή του μετάλλου σε κάθε τμήμα του.

Το ανεστραμμένο πιρούνι Showa 43mm BPF προσφέρει υψηλές δυνατότητες απόσβεσης, ενώ μειώνει αποτελεσματικά την υδραυλική πίεση συμπίεσης και επαναφοράς. Έτσι αυξάνεται η απόδοση απόκρισης στο αρχικό τμήμα της διαδρομής και η απόσβεση είναι πιο ομαλή, κάτι που αυξάνει την πρόσφυση του ελαστικού στην άσφαλτο. Η προφόρτιση ελατηρίου και οι αποσβέσεις συμπίεσης και επαναφοράς είναι πλήρως ρυθμιζόμενες.

Η πίσω ανάρτηση εξοπλίζεται με ένα πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ Showa Balance Free Rear Cushion (BFRC). Αντί για την κλασσική διάταξη ενός θαλάμου, το BFRC φέρει δύο θαλάμους: Το κέλυφος απόσβεσης και έναν εσωτερικό κύλινδρο. Το έμβολο απόσβεσης δε φέρει βαλβίδες, αφού η απόσβεση παράγεται από τη ροή του λαδιού σε ένα ξεχωριστό εξωτερικό τμήμα.

Αυτό επιτρέπει τον ομαλό έλεγχο των αλλαγών πίεσης στο εσωτερικό του αμορτισέ2017 CBR1000RR Firebladeρ. Επίσης, επειδή δεν υπάρχουν μικρές ποσότητες λαδιού που να υπόκεινται σε υψηλές πιέσεις, βελτιώνεται η απόκριση και η αντίδραση απόσβεσης, ενώ εξομαλύνεται η δύναμη απόσβεσης κατά τη μεταβολή του φορτίου. Και το πολύ σημαντικό, παράγεται σταθερά απόσβεση κατά τη μετάβαση από τη συμπίεση στην επαναφορά, λόγω των ομοιόμορφων μεταβολών της πίεσης.

Το υποπλαίσιο από χυτό αλουμίνιο έχει επίσης επανασχεδιαστεί. Χάρη στην πιο λεπτή κατασκευή του έχει εξοικονομηθεί βάρος 600 γραμμαρίων ενώ διαθέτει την ίδια υψηλή ακαμψία, κάτι που συνεισφέρει στη συγκέντρωση των μαζών της μοτοσυκλέτας, στην ουδέτερη συμπεριφοράς της και στη βελτίωση της ευελιξίας της. Το μεταξόνιο είναι στα 1405 χλστ. και το ύψος της σέλας στα 832 χλστ.

Οι νέες, τετραπίστονες, ακτινικές εμπρός δαγκάνες Tokico είναι εξαιρετικά άκαμπτες, 150g ελαφρύτερες και χωρίς πείρους. Νέα τακάκια υψηλού συντελεστή τριβής προσφέρουν ακόμα καλύτερη απόδοση πέδησης στις υψηλότερες θερμοκρασίες από τα στάνταρ τακάκια. Οι αλουμινένιοι τροχοί με πέντε ακτίνες σχήματος Υ εξοικονομούν περίπου 100g. Οι διαστάσεις των ελαστικών είναι 120/70 R17 μπροστά και 190/50 R17 πίσω.

Δύο λέξεις αρκούν για να περιγράψουν την εμφάνιση της νέας Fireblade: μίνιμαλ και δυναμική. Η σχεδιαστική ομάδα ήθελε μία μοτοσυκλέτα με συμπαγείς διαστάσεις με αποτέλεσμα οι επάνω και μεσαίες επιφάνειες του φέρινγκ να έχουν συρρικνωθεί στο ελάχιστο δυνατό. Οι γραμμές της μοτοσυκλέτας υποδηλώνουν τον επιθετικό χαρακτήρα της και επικεντρώνονται στη λειτουργικότητα, στη λεπτομέρεια και στην ποιότητα του φινιρίσματος

2017 CBR1000RR FirebladeΤο επάνω μέρος του φέρινγκ έχει στενέψει κατά 24 χλστ. Η ροή του αέρα από τις εξωτερικές επιφάνειες του φέρινγκ προς τις εισαγωγές αέρα δίπλα στους προβολείς και περιφερειακά της μοτοσυκλέτας έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη σταθερότητά της στις υψηλές ταχύτητες. Σκυμμένος πίσω από τη ζελατίνα σε αγωνιστική στάση, ο αναβάτης καλύπτεται πλήρως από το ρεύμα του αέρα. Σε κανονική στάση, η πίεση του αέρα μοιράζεται ιδανικά στους ώμους, στην πλάτη και στα πλευρά του αναβάτη.

Το μεσαίο τμήμα του φέρινγκ έχει αδυνατίσει κατά 18 χλστ. και οι «αρθρώσεις» του λειτουργούν ως αεραγωγοί RAD οι οποίοι οδηγούν τον αέρα γύρω και κάτω από τα πόδια του αναβάτη. Η περιοχή στο ύψος των γονάτων του αναβάτη έχει λεπτύνει κατά 15 χλστ. σε κάθε πλευρά ενώ η συναρμογή του ρεζερβουάρ με το μονόσελο θυμίζει αγωνιστική κατασκευή.

Όλα τα φώτα της μοτοσυκλέτας είναι τεχνολογίας LED με τους δύο μπροστά προβολείς να εξυπηρετούν τη μεσαία και τη μεγάλη σκάλα. Η Fireblade με το ιδιαίτερα κεκλιμένο λογότυπο θα διατίθεται σε δύο αποχρώσεις: Victory Red και Matt Ballistic Black.

Ηλεκτρονικά [Κινητήρας]

• Ηλεκτρονικά Ελεγχόμενο Γκάζι (Throttle-By-Wire)
• Αισθητήρας Ανοίγματος του Γκαζιού (APS)
• Προγράμματα Ισχύος
• Μονάδα Καταγραφής Αδράνειας (IMU)
• Κατ’ επιλογήν Έλεγχος Ροπής 9 Σταδίων (HSTC)
• Σύστημα Αποτροπής Σούζας
• Ρυθμιζόμενο Φρένο Κινητήρα (SEB)
• Σύστημα Επιλογής Προγραμμάτων Οδήγησης (RMSS)

Η Fireblade του 2017 είναι η πρώτη τετρακύλινδρη εν σειρά μοτοσυκλέτα της Honda με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο γκάζι (TBW). Το σύστημα προέρχεται από εκείνο της RC213V-S και έχει εξελιχθεί ώστε να δίνει υψηλής ακρίβειας έλεγχο του γκαζιού και φυσική αίσθηση στο δεξί γκριπ.

2017 CBR1000RR FirebladeΣτην καρδιά του συστήματος βρίσκεται ένας νέος αισθητήρας ανοίγματος του γκαζιού (APS) ενσωματωμένος στο δεξί γκριπ εκεί όπου βρίσκεται ο διακόπτης εκκίνησης του κινητήρα. Το APS μετατρέπει την περιστροφή του γκριπ σε ηλεκτρικό σήμα το οποίο μεταδίδεται στην κεντρική μονάδα ελέγχου και από εκεί μεταφέρεται ως σήμα ενεργοποίησης του μηχανισμού του ηλεκτρονικού γκαζιού, ώστε να επιτυγχάνεται ο ιδανικός έλεγχος σε πλήρη αναλογία με τη θέση του δεξιού χεριού.

Το ελατήριο επαναφοράς και άλλοι μηχανισμοί ενσωματωμένοι στο APS προσομοιάζουν τον αρχικό τζόγο και τη φυσική αίσθηση της ντίζας, με ρυθμίσεις ειδικά για την Fireblade. Η πεταλούδα του γκαζιού είναι μεγαλύτερη κατά 2 χλστ. φτάνοντας τα 48 χλστ. διάμετρο χωρίς να έχει αυξηθεί η εξωτερική διάμετρος του σώματος. Χάρη στο μελετημένο σχεδιασμό των αυλών εισαγωγής η απόκριση στο γκάζι είναι απόλυτα γραμμική.

Η Επιλογή των Προγραμμάτων Ισχύος γίνεται από το Σύστημα Επιλογής Προγραμμάτων Οδήγησης. Πέντε προγράμματα ισχύος είναι διαθέσιμα: το επίπεδο 1 δίνει μέγιστη ισχύ και στις έξι σχέσεις του κιβωτίου. Το 2 προσφέρει απαλή αίσθηση στο γκάζι, τόσο στο άνοιγμα όσο και στο κλείσιμο. Το επίπεδο 5 ελέγχει πιο δραστικά την παροχή ισχύος εξασφαλίζοντας την πιο απαλή απόκριση στο γκάζι. Όλα τα επίπεδα έχουν την ίδια αίσθηση στο αρχικό άνοιγμα του γκαζιού.

Το Πρόγραμμα Οδήγησης 1 έχει προεπιλεγμένο το επίπεδο ισχύος 1 και εκμεταλλεύεται όλη τη διαθέσιμη ισχύ του κινητήρα. Το Πρόγραμμα 2 συνδυάζεται με το επίπεδο ισχύος 2, το οποίο είναι ιδανικό για δρόμους με στροφές ενώ το Πρόγραμμα 3 προεπιλέγει το επίπεδο ισχύος 5 για μέγιστη ασφάλεια. Ο αναβάτης μπορεί να προεπιλέξει τους δικούς του συνδυασμούς ρυθμίσεων από τα προγράμματα USER 1 και 2.

Η Fireblade είναι εφοδιασμένη με μία αναβαθμισμένη έκδοση του συστήματος κατ’ επιλογήν ελέγχου της ροπής της Honda (HSTC), το οποίο διαθέτει και η RC213V-S. Το σύστημα διαχειρίζεται την απόδοση της ροπής με δύο μεθόδους: πρώτον, εκμεταλλεύεται τους αισθητήρες ταχύτητας των τροχών ώστε να καταγράφει και να συγκρίνει τις διαφορές ταχύτητας μεταξύ τους. Όταν η κεντρική μονάδα ελέγχου FI-ECU διαγνώσει επιτάχυνση του πίσω τροχού (και επιβράδυνση του μπροστινού) κλείνει ελαφρώς το γκάζι, περιορίζει δηλαδή την ισχύ ώστε να κρατήσει τον μπροστινό τροχό σε επαφή με το δρόμο. Σαν αποτέλεσμα, ο αναβάτης μπορεί να ανοίγει τέρμα το γκάζι χωρίς τον φόβο μη ηθελημένης σούζας, χάρη στην υποστήριξης του συστήματος Wheelie Control.

2017 CBR1000RR FirebladeΗ δεύτερη λειτουργία αναγνωρίζει την κλίση της μοτοσυκλέτας. Η μονάδα IMU που βρίσκεται κάτω από τη σέλα καταγράφει την περιστροφή του πλαισίου γύρω από το διαμήκη και τον κατακόρυφο άξονα, καθώς και την επιτάχυνση κατά το διαμήκη, τον εγκάρσιο και τον κατακόρυφο άξονα. Στη συνέχεια υπολογίζει τη γωνία κλίσης ώστε να ελέγξει την αποδιδόμενη ροπή, διατηρώντας την πρόσφυση του πίσω τροχού στο απαιτούμενο επίπεδο. Η λογική του υπολογισμού της γωνίας κλίσης της μοτοσυκλέτας χρησιμοποιεί τεχνολογίες ανάλογες με εκείνες που έχουν αναπτυχθεί στο περίφημο ανθρωποειδές ρομπότ της Honda, τον ASIMO, με αποτέλεσμα ο υπολογισμός να είναι ο ακριβέστερος δυνατός.

Ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του 9 επίπεδα ευαισθησίας του HSTC συν επιλογή απενεργοποίησης. Τα Προγράμματα Οδήγησης USER 1 και 2 επιτρέπουν στον αναβάτη να κάνει ρυθμίσεις ακόμη και εν κινήσει.

Υπάρχει ένα ακόμη σύστημα το οποίο ρυθμίζει το φρένο του κινητήρα (SEB) κατ’ επιλογήν του αναβάτη. Αυτό επιτρέπει τη ρύθμιση των χαρακτηριστικών λειτουργίας του κινητήρα στο κλείσιμο του γκαζιού ώστε να ταιριάζουν με τις επιλογές του αναβάτη και με τις οδηγικές συνθήκες. Το Επίπεδο 1 εξασφαλίζει το μέγιστο φρένο κινητήρα και το Επίπεδο 3 το ελάχιστο. Καθένα από τα Προγράμματα Οδήγησης 1, 2 και 3 έχουν προεπιλεγμένα τα αντίστοιχα επίπεδα SEB αλλά μέσα από τα manual προγράμματα USER 1 και 2, ο αναβάτης μπορεί να προβεί σε απεριόριστους συνδυασμούς ρυθμίσεων

Quickshifter με σύστημα Downshift Assist/Υποβοήθηση Κατεβάσματος Σχέσεων (όπως αυτό της CBR1000RR Fireblade SP1) διατίθεται προαιρετικά.

Κινητήρας

• Αυξημένη ισχύς κατά 8 kW
• Διαφορετικό βύθισμα βαλβίδων και χρονισμός εκκεντροφόρων
• Καπάκια μαγνησίου και νέος σχεδιασμός – εξοικονόμηση 2 κιλών
• Εξάτμιση με τελικό από τιτάνιο 4-2-1
• Επανασχεδιασμένος, μονόδρομος συμπλέκτης

2017 CBR1000RR FirebladeΟι μηχανικοί της Honda μελέτησαν διεξοδικά τον 4κύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 999,8 κ.εκ. ώστε να τον κάνουν όσο το δυνατό πιο ελαφρύ και ισχυρό. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους συνοψίζεται στην αύξηση της ισχύος κατά 8 kW, στην εξοικονόμηση βάρους 2 κιλών και στην αύξηση του ρυθμού περιστροφής στις 13.000 σ.α.λ.

Η μέγιστη ισχύς έχει αυξηθεί στα 141kW (192 ίπποι) στις 13.000 σ.α.λ. με μέγιστη ροπή 114 Nm η οποία αποδίδεται στις 11.000 σ.α.λ. Η διάμετρος επί διαδρομή παραμένουν στα 76 x 55.1χλστ. αλλά η σχέση συμπίεσης έχει αυξηθεί από το 12,3:1 στο 13:1. Πρόκειται για έναν κινητήρα σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο εξέλιξης με υλικά υψηλότερων προδιαγραφών από τα αντίστοιχα του απερχόμενου μοντέλου όπως ο στροφαλοφόρος, το σύστημα κίνησης βαλβίδων και η μετάδοση.

Τα έμβολα του κινητήρα διαθέτουν τοιχώματα με βελτιστοποιημένη διατομή και επανασχεδιασμένη κορώνα για την αύξηση της σχέσης συμπίεσης. Οι φωλιές (αυλάκια) υποδοχής των ελατηρίων έχουν διαφορετικό φινίρισμα επιφάνειας για βελτίωση της στεγανοποίησης και της απόδοσης του κινητήρα. Το βύθισμα των βαλβίδων και ο χρονισμός των εκκεντροφόρων έχουν αναθεωρηθεί επίσης για να ανταποκρίνονται στους υψηλότερους ρυθμούς περιστροφής και την αυξημένη απόδοση του κινητήρα.

Η αύξηση της ισχύος είναι το ένα κεφάλαιο στην εξέλιξη της νέας Fireblade. To άλλο είναι η εξοικονόμηση του βάρους. Γι’ αυτό και κάθε εξάρτημα του κινητήρα μελετήθηκε με στόχο την εξοικονόμηση βάρους. Όλα τα καπάκια του κινητήρα είναι επανασχεδιασμένα: το καπάκι του συμπλέκτη είναι από αλουμίνιο και εκείνο της ανάφλεξης από μαγνήσιο ενώ οι σωληνώσεις του συστήματος ψύξης, καθώς και τα κολλάρα και οι βίδες τους, έχουν μικρότερο μήκος.

Το ψυγείο είναι τώρα κατά 30 χλστ. πιο στενό και κατά 100 γραμμάρια ελαφρύτερο χάρη στο επανασχεδιασμένο, καμπύλο σχήμα του ενώ έχει 30 κ.εκ. μικρότερη χωρητικότητα. Χάρη στις πιο πυκνές κυψέλες του διατηρεί την ίδια απόδοση σε επίπεδο απαγωγής θερμότητας ενώ επέτρεψε τη συρρίκνωση της μετωπικής επιφάνειας του φέρινγκ.

2017 CBR1000RR FirebladeΟ μονόδρομος συμπλέκτης είναι επανασχεδιασμένος από την αρχή και διαθέτει μονοκόμματη χυτή πλάκα πίεσης και κέντρο συμπλέκτη με αποτέλεσμα πιο ελαφριά αίσθηση στη μανέτα. Στα κατεβάσματα ταχυτήτων η λειτουργία της ολίσθησης παραμένει ίδια με του προηγούμενου με μόνη διαφορά ότι τα έκκεντρα είναι από αλουμίνιο (αντί από ατσάλι) το οποίο εξοικονομεί βάρος. Το διάκενο ανάμεσα στα έκκεντρα (που επιταχύνουν και επιβραδύνουν) έχει τελειοποιηθεί με αποτέλεσμα τη βελτιωμένη αίσθηση του λεβιέ στις αλλαγές σχέσεων. Όλα τα γρανάζια της μετάδοσης έχουν υποστεί διαδικασία για περαιτέρω περιορισμό του βάρους.

Το τελικό της εξάτμισης με την ασύμμετρη διατομή είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο και ελαφρύτερο κατά 2,8 kg, συνεισφέροντας στην καλύτερη συγκέντρωση των μαζών της μοτοσυκλέτας. Παράγει ήχο με απαράμιλλη χροιά στο άνοιγμα του γκαζιού. Ο προμηθευτής εξατμίσεων της αγωνιστικής ομάδας Repsol Honda στα MotoGP ανέλαβε το σχεδιασμό της εξάτμισης και κατέληξε σε ένα εξαιρετικό σχέδιο 4-2-1 με σωλήνες διπλού κελύφους και ενσωματωμένη τη βαλβίδα της εξάτμισης στον πρώτο κεντρικό σωλήνα.

Σημείωση: περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://hondanews.eu/eu/en/motorcycles/media/pressreleases/83632/photos

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος 4κύλινδρος εν σειρά, υδρόψυκτος, 4χρονος με 16 βαλβίδες και 2ΕΕΚ
Χωρητικότητα κινητήρα (κ.εκ.) 999cc
Αριθμός βαλβίδων / κύλινδρο 4
Διάμετρος x Διαδρομή (χλστ.) 76 x 55
Σχέση Συμπίεσης 13:01
Μέγιστη Ισχύς 141kW/13,000rpm
Μέγιστη Ροπή 114Nm/11,000rpm
Χωρητικότητα σε λάδι 3.4L
ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ  
Σύστημα τροφοδοσίας PGM-DSFI
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ καυσίμου 16L
Κατανάλωση καυσίμου
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  
Εκκίνηση Ηλεκτρική μίζα
Χωρητικότητα μπαταρίας 12V-7AH(Ιόντων Λιθίου)
Ισχύς ACG 0.42kw
ΜΕΤΑΔΟΣΗ  
Τύπος συμπλέκτη Υγρός, πολύδισκος, ολίσθησης-υποβοήθησης
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Τελική μετάδοση Αλυσίδα
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος Διπλής δοκού από αλουμίνιο τύπου διαμάντι
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Διαστάσεις (ΜήκοςxΠλάτοςxΎψος) 2.065mm x 720mm x 1125mm
Μεταξόνιο 1405mm
Γωνία κάστερ 23°20’
Ίχνος 96mm
Ύψος σέλας 832mm
Ύψος από το έδαφος 130mm
Βάρος (με υγρά) 196kg
Κύκλος στροφής
ΑΝΑΡΤΗΣΗ  
Εμπρός Αντεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 43 mm, BigPistonFrontFork με ρυθμιζόμενη προφόρτιση και απόσβεση συμπίεσης – επαναφοράς, διαδρομή 120 χλστ.
Πίσω RearBalanceFreeRear αμορτισέρ σε διάταξη UnitPro-Link με ξεχωριστό θάλαμο αερίου HMAS, 10 στάδια ρύθμισης προφόρτισης, ρυθμίσεις συμπίεσης και επαναφοράς σε άπειρες θέσεις, διαδρομή 138,2mm
ΤΡΟΧΟΙ  
Ζάντα εμπρός 17 ιντσών
Ζάντα πίσω 17 ιντσών
Ελαστικό εμπρός 120/70ZR17 58W
Ελαστικό πίσω 190/50ZR17 73W
ΦΡΕΝΑ  
ABS 2 καναλιών
ΟΡΓΑΝΑ & ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ  
Όργανα TFT-LCD
Αντικλεπτικό σύστημα HISS
Φώτα εμπρός LED
Φώτα πίσω LED
RELATED ARTICLES
spot_img
spot_img
spot_img

ΝΕΑ MOTO