spot_img

Volvo XC60 D4

Οδηγούμε το Volvo XC60,  το ασφαλέστερο στην κατηγορία του κατά τις δοκιμές του Euro ΝCAP.  Πράγματι, το Σουηδικό μοντέλο βραβεύτηκε ως το καλύτερο μεγάλο SUV, αλλά και το καλύτερο αυτοκίνητο της συνολικής κατάταξης για το 2017, κατακτώντας το βραβείο ασφάλειας στον υψηλού κύρους θεσμό Best in Class του Euro ΝCAP για το 2017. Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από τις εξονυχιστικές δοκιμές και crash test που πραγματοποίησε ο ανεξάρτητος αυτός οργανισμός με τα νέα δεδομένα που ισχύουν εδώ και μετρικούς μήνες.  Ο Euro NCAP πραγματοποιεί αυτόν τον “διαγωνισμό” εδώ και χρόνια . Τα χωρίζει σε έξι κατηγορίες και με βάση την αναλυτική βαθμολογία που πέτυχαν σε διάφορους ασφάλειας.

Volvo XC60_ 03

Από τις συνολικά 69 δοκιμές πρόσκρουσης και αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκαν σε ένα χρόνο, προέκυψαν 7 μοντέλα σε 6 κατηγορίες, που ο Euro NCAP τα θεωρεί ότι είναι τα ασφαλέστερα στην κατηγορία τους. Με βάση αυτή την αξιολόγηση τα μοντέλα που φέρουν τον τίτλο “Best in Class Cars of 2017” . Όλα τα μοντέλα είναι 5άστερα , εξασφαλίζοντας την υψηλότερη βαθμολογία ακόμη, στην προστασία των επιβατών, των παιδιών  και των πεζών.

Volvo XC60_ 04

Το σουηδικό μοντέλο, το Volvo XC 60 πρώτευσε στα Large Off-Road. Ο Σουηδός κατασκευαστής κατάφερε για μια ακόμη χρονιά να διακριθεί με βαθμολογία 98% στην προστασία των επιβατών του, με 87% στην προστασία των παιδιών, 76% στην προστασία των πεζών, αλλά και με 95% στα διάφορα συστήματα ασφαλείας του.  Δείτε αναλυτικά τη βαθμολογία του στο PDF του Euro NCAP.

Video Euro NCAP Crash Test of Volvo XC60

Η βράβευση στο Euro ΝCAP ακολουθεί την ανακήρυξη του XC60 ως Αυτοκινήτου της Χρονιάς 2017-18 στην Ιαπωνία. Το XC60 κατέκτησε επίσης τα Car Tech Awards του 2017 στο Ηνωμένο Βασίλειο, για το πιο Ασφαλές Αυτοκίνητο, την καλύτερη Τεχνολογία Ασφαλείας και το καλύτερο Σύστημα Πλοήγησης. Επιπλέον, βραβεύτηκε ως το καλύτερο Πολυτελές SUV του 2017 στο βρετανικό θεσμό Professional Driver 2017 Car of the Year Awards. Ακόμη, το XC60 ανακηρύχθηκε North American Utility of the Year στις Η.Π.Α. Πολλές και σημαντικές διακρίσεις για ένα τόσο σημαντικό μοντέλο.

Volvo XC60_ 05

Το συγκεκριμένο μοντέλο “πατάει” στην πλατφόρμα SRA (Scalable Product Architecture). Είναι όμοιο με αυτό στο οποίο είναι βασισμένο και το 90άρι. Έχει όμως μικρότερες διαστάσεις. Το μίνιμαλ εσωτερικό του αρέσει και παραπέμπει ευθέως στη σουηδική σχολή. Τα υλικά υψηλής ποιότητας κυριαρχούν στο εσωτερικό του, όπως και η πραγματικά μεγάλη οθόνη των 9 ιντσών. Δύσκολα να κάνει κάποιος κακή κριτική στον τομέα αυτό. Αν μάλιστα ο οδηγός του είναι fun των tablet, τότε σίγουρα θα ενθουσιαστεί με το infotainment αλλά και τη συνδεσιμότητα του αυτοκινήτου με το κινητό τηλέφωνο.

Volvo XC60_ 06

Το εξαιρετικά ασφαλές Volvo XC60 διαθέτει εντυπωσιακό εξοπλισμό σε κάθε επίπεδο έκδοσή του. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί μια έκθεση Volvo ώστε να “εισπράξει” φιλοξενία, αλλά και κορυφαία ενημέρωση.

Volvo XC60_ 07

Όλοι οι κινητήρες του μοντέλου είναι 2λιτροι. Οι δυο εκδόσεις πετρελαίου  αποδίδουν 190 Ps η D4 και 235 Ps  η D5 και δυο εκδόσεις βενζίνης με απόδοση 254 Ps  η Τ5 και 320 Ps  η Τ6. Στην κορυφή υπάρχει η υβριδική έκδοση T8 ισχύος 407 Ps. Όλες ανεξαιρέτως οι εκδόσεις είναι τετρακίνητες και με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων. Στην περίπτωσή μας το XC40 D4 φιλοξενούσε τον 2λιτρο ντίζελ κινητήρα, αποδίδει 190 ίππους και ροπή 400Nm.

Volvo XC60_ 08

Το drive mode με τα διαφορετικά προφίλ οδήγησης σίγουρα και εντυπωσιάζουν αλλά και διευκολύνουν σε κάθε περίπτωση. Τα Comfort, Eco, Dynamic, Off-road και Individual προγράμματα, διαμορφώνουν αναλόγως  απόκριση γκαζιού, αυτόματου κιβωτίου, σφίξιμο του τιμονιού με την ηλεκτροϋδραυλική υποβοήθηση και άλλα. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει πάντα μια υπέροχη, ξεκούραστη και ασφαλής συμπεριφορά. Ακόμη και σε εκτός δρόμου διαδρομές, το XC40 μπορεί να ανταπεξέλθει με εύκολα, χάρη στην απόσταση από το έδαφος που είναι 21,6 εκατ. και τις γωνίες εισόδου  21,7 μοίρες, ράμπας 21,9 μοίρες και εξόδου 30,4 μοίρες. Ναι, μπορεί να κινηθεί με ευκολία, κάνοντας να ξεχνάς κάποιες στιγμές ότι βρίσκεσαι σε ένα πολυτελές SUV, με ασφάλτινα ελαστικά. Έχει δυνατότητες τόσο στην άσφαλτο, όσο και στο χώμα και όχι μόνο στο πατημένο.

Volvo XC60_ 09

Πολυτελές, ασφαλές, άνετο, ποιοτικό και εξαιρετικά ευκολοδήγητο αξίζει να το δοκιμάσει κανείς προκειμένου να εισπράξει την σουηδική τεχνολογία. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι το ασφαλέστερο στην κατηγορία του με βάση τα αποτελέσματα του Euro ΝCAP 2017. Και μόνον αυτό τα λέει όλα.

Volvo XC60_ 10

 

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO