spot_img
HomeΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ«Tourist Trophy Ψυχικού 2016»

«Tourist Trophy Ψυχικού 2016»

επρεπε να την δαμασεις πρωτα πριν την καβαλησεις……

Φωτογραφίες: Ζήσης Μούσιος, Πάτροκλος Σμυρναίος

Trophy P SMYRNAIOS 03Η ατμόσφαιρα είχε εκείνη την μυρωδιά που ξυπνούσε αναμνήσεις…….. εκείνο το μίγμα βενζίνης και λαδιού που ξέρουν μόνον όσοι έχουν κάνει την θητεία τους πάνω σε μοτοσικλέτες με καρμπυρατέρ…… Ο χρόνος ξαφνικά γύρισε πίσω…… πολύ πίσω……. τότε που οι μοτοσικλέτες ήταν για λίγους….. που έπρεπε να την δαμάσεις πρώτα πριν την καβαλήσεις…… με ταμπούρα για φρένα και γεμάτες ιδιοτροπίες…… όμως για αυτό ήταν μαγικές…… BSA, Norton, Bmw, Ducati, Harley Davidson, Zundap…. άλλα και οι μοναδικές New Imperial, Παρίλλα, Χόρεξ, Moto Guzzi…………

Oλες τους με δεκάδες χρόνια φορτωμένες στην πλάτη τους αλλά με το βλέμμα τα γυρνά σε κάθε πέρασμα τους……. Αφορμή για αυτή την μοναδική συνάντηση που έγινε την Κυριακή 16 Οκτώβριου ήταν το «Tourist Trophy Ψυχικού».

Trophy M ZHSSHS 18Ας κάνουμε, όμως, ένα flashbackστο χρόνο, στα τέλη της δεκαετίας του 20, τότε που έγινε το «1ο Τourist Τrophy Ψυχικού».

Είμαστε στην εποχή που η Ελλάδα συνέρχεται, σιγά-σιγά, από την δίνη της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Διχασμού, της ανταλλαγής πληθυσμών κι η καθημερινή ζωή βρίσκει τον ρυθμό της.
Εκείνη, λοιπόν, την περίοδο έρχεται μία ομάδα νέων που τους αρέσει η μοτοσικλέτα, (κι αυτή τότε βρίσκεται στα σπάργανα) κι αρχίζουν να κάνουν… αγώνες!

Ξεκινούν με τα εύκολα, δηλαδή αγώνας χιλιομέτρου στην… Συγγρού και στο Μενίδι για να καθιερώσουν το Πανελλήνιο Ρεκόρ Ταχύτητα και μετά… ράλλυ σε δημόσιους δρόμους: Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα κλπ!
Trophy P SMYRNAIOS 14Τους λείπει, όμως, η κορωνίδα των αγώνων, δηλαδή η ταχύτητα σε κυκλική πίστα!
Oι δρόμοι του αραιοκατοικημένου Ψυχικού αποτελούσαν, τότε, ένα ολοκληρωμένο σύνολο δρόμων και ήταν η καλύτερη επιλογή για το καινούργιο άθλημα! Στην αφετηρία, που ήταν περίπου 40 μετά την 1η πλατεία επί της Διαμαντίδου, συγκεντρώθηκαν 8 από τους 12-15 οδηγούς αγώνων που δραστηριοποιούνταν, τότε, στην Αθήνα.

Πολλές από τις μοτοσυκλέτες τους είναι… εργοστασιακές καθαρόαιμες αγωνιστικές, όπως π.χ. οι ελβετικές Μοτοσακός, οι εγγλέζικες Ράτζ κλπ. Όπως και στο βρετανικό ΤΤ, έτσι και στο δικό μας ΤΤ, ξεκινούσαν ανά 15’’ μεταξύ τους.
Trophy P SMYRNAIOS 13Κάλυψαν 34 γύρους της διαδρομής των 2,89 χμ και είχαν εντονότατο συναγωνισμό. Δεν ήταν εύκολος αγώνας : υπήρξαν μηχανικές βλάβες, κάμποσες πτώσεις, ακόμη και εγκατάλειψη λόγω… κόπωσης (!) και όλα όσα συμβαίνουν στους αγώνες!

Νικητής – τι χρονική σύμπτωση – ένας … πρόσφυγας, 24 ετών από την Σμύρνη, τραπεζικός υπάλληλος πλέον, που κατοικούσε με την οικογένειά του στους Αμπελοκήπους, μετά τον ξεριζωμό τους από την Γή της Ιωνίας : ήταν ο Ιορδάνης Καπλάνογλου με εγγλέζικη BSA Slopper (500κ.εκ.).

Trophy M ZHSSHS 59Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού – ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. και το Ελληνικό Μουσείο Μοτοσυκλέτας – Motorcycle Republik διοργανωσαν με τεράστια επιτυχία την αναβίωση του αγώνα όπου το παρών έδωσαν δεκάδες ιδιοκτήτες κλασσικών μοτοσικλετών αλλά και εκατοντάδες κόσμου που είχε την ευκαιρία να δουν από κοντά αυτά τα δίτροχα έργα τέχνης.

Ο διοργανωτής του αγώνα και πρόεδρος του Ελληνικού Μουσείου Μοτοσικλέτας κ. Παναγιώτης Μαριολόπουλος απαντούσε σε κάθε ερώτημα μικρών και μεγάλων ενώ ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχία της διοργάνωσης ήταν η συμμέτοχη της ΦΙΛΠΑ.

Trophy M ZHSSHS 34Όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και κλασσικά αυτοκίνητα αλλά και το μοναδικό ελληνικό αυτοκίνητο με τις επαναστατικές εμπνεύσεις του Δημήτρη Κορρε.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο πρωταθλητής Βασίλης Ορφανός όπου σε ειδικό χώρο φιλοξενηθήκαν οι μοτοσικλέτες του που έχουν τρέξει στις ερήμους του πλανήτη καθώς και το βιβλίο του.

Στον αγώνα ήταν όλοι νικητές….. όπως μαρτυρούν τα κύπελλα και οι αναμνηστικές πλακέτες που δόθηκαν σε όλους….. Το ραντεβού των κλασικών ανανεώθηκε για του χρόνου…..

Φωτογραφίες:

Ζησης Μουσιος ( 69 photos)                                                                                         Πατροκλος  Σμυρναιος ( 81  photos)

Trophy M ZHSSHS 62Trophy P SMYRNAIOS 59
Trophy M ZHSSHS 36Trophy M ZHSSHS 36Trophy P SMYRNAIOS 28Trophy M ZHSSHS 36

 

   

RELATED ARTICLES
spot_img
spot_img
spot_img

ΝΕΑ MOTO