spot_img
HomeΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑTEST DRIVEΟδηγούμε τη νέα Skoda Fabia Monte Carlo

Οδηγούμε τη νέα Skoda Fabia Monte Carlo

Οδηγούμε για πρώτη φορά την ανανεωμένη εκ βάθρων και την αιχμή του δόρατος τη Skoda Fabia Monte Carlo. Πρόκειται για μία σπορ και με έντονο το χαρακτήρα της εξατομίκευσης έκδοση, που στην 3η πλέον γενιά της, φιλοδοξεί να καταλάβει μία κορυφαία θέση στην κατηγορία των compact μοντέλων.

Skoda Fabia Monte Carlo_ 03

“Φρέσκια” εξωτερικά

Η ανανεωμένη Fabia έχει δεχτεί προσεκτικές “πινελιές φρεσκάδας” με σκοπό να παραμείνει “μάχιμη” στην πολύ ενδιαφέρουσα κατηγορία που στοχεύει. Τώρα στο εμπρός τμήμα ξεχωρίζει η νέα μάσκα, τα επανασχεδιασμένα φώτα, καθώς επίσης  και ο νέος προφυλακτήρας με ενσωματωμένα τα φώτα ομίχλης.

Στην τρίτη γενιά του μοντέλου, για πρώτη φορά διατίθεται προαιρετικά με προβολείς LED ενώ τα φώτα ημέρας είναι LED και στο βασικό εξοπλισμό. Νέα πίσω φώτα LED είναι επίσης προαιρετικά, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στο τυπικό σχήμα C της SKODA. Τα πίσω φώτα LED ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό της έκδοσης MONTE CARLO. Ένας νέος πίσω προφυλακτήρας με ενσωματωμένους ανακλαστήρες χαρίζει στο πίσω μέρος πιο έντονη εμφάνιση. Διαθέτει τώρα ζάντες αλουμινίου νέας σχεδίασης.

Skoda Fabia Monte Carlo_ 04

Ποιοτική στο εσωτερικό

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο εσωτερικό, αφού τώρα υπάρχουν νέες επενδύσεις καθισμάτων για το επίπεδο εξοπλισμού Ambition και Style, καθώς και για την MONTE CARLO, η οποία αποτελεί και την κορυφαία εξοπλιστική επιλογή. Η επένδυση δυο αποχρώσεων με ραφές αντίθεσης στα υποβραχιόνια των θυρών και στο κεντρικό υποβραχιόνιο προσδίδει ξεχωριστό χαρακτήρα. Τα καθίσματα διατίθενται με κάλυμμα Suedia/υφασμάτινο κάλυμμα. Σπορ καθίσματα με διακοσμητική ραφή αντίθεσης είναι επίσης πρόσθετος προαιρετικός εξοπλισμός. Νέα χρώματα και ντεκόρ στον επανασχεδιασμένο πίνακα οργάνων.

Skoda Fabia Monte Carlo_ 05

Η SKODA ανανέωσε επίσης τα στρογγυλά όργανα στο ταμπλό. Οι ενδείξεις μπορούν τώρα να διαβάζονται ακόμα πιο εύκολα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που διατίθεται ως βασικός εξοπλισμός για το επίπεδο εξοπλισμού Style και την SKODA FABIA MONTE CARLO είναι ο φωτισμός του αποθηκευτικού χώρου της κεντρικής κονσόλας. Τα αποθηκευμένα αντικείμενα πλέον εντοπίζονται πιο εύκολα στο σκοτάδι.

Ο χειρισμός των ηλεκτρικών παραθύρων είναι επίσης πιο άνετος. Μετά από μόνο ένα παρατεταμένο πάτημα του αντίστοιχου κουμπιού στο πάνελ της πόρτας, το εκάστοτε πλαϊνό παράθυρο ανοίγει ή κλείνει αυτόματα.

Παρά τις συμπαγείς διαστάσεις της με μήκος 3,997 χιλ. και μεταξόνιο 2,470 χιλ.  προσφέρει ευρυχωρία για έως πέντε άτομα. Η έκδοση hatchback προσφέρει έναν από τους μεγαλύτερους χώρους αποσκευών στην κατηγορία μικρών αυτοκινήτων. Η χωρητικότητα των 330 λιτ.  μπορεί να αυξηθεί έως 1.150 λιτ. αναδιπλώνοντας προς τα κάτω τα πίσω καθίσματα 60:40. Η SKODA FABIA COMBI με μήκος 4.262 χιλ. προσφέρει τον μεγαλύτερο χώρο αποσκευών στην κατηγορία της και έχει χωρητικότητα από 530 έως και 1,395 λιτ.

Skoda Fabia Monte Carlo_ 06

Εξαιρετικός και τρία κιβώτια ταχυτήτων

Η νέα Fabia είναι διαθέσιμη μόνο με κινητήρες βενζίνης. Μάλιστα, οι κινητήρες MPI έχουν τώρα σημαντικές τεχνικές αλλαγές. Τα ακροφύσια ψεκασμού καυσίμου διασφαλίζουν τώρα πιο αποτελεσματικό ψεκασμό του καυσίμου. Αλλαγές έγιναν στον αισθητήρα οξυγόνου για καλύτερη αναλογία καυσίμου-αέρα. Με άμεσο ψεκασμό ο κινητήρας αποδίδει ισχύ 55 kW (75 PS). Η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές ρύπων μεικτού κύκλου του 1.0 MPI των 75 PS είναι 4,8 l ανά 100 km (110 g CO2/km).

Με τους κινητήρες TSI, το καύσιμο ψεκάζεται άμεσα σε υψηλή πίεση. Εκτός από το σύστημα εξαγωγής που περιλαμβάνει τον υπερσυμπιεστή, το σύστημα λαδιού και το σύστημα ψύξης τροποποιήθηκαν επίσης και οι κινητήρες και έγιναν πιο ανθεκτικοί στη θερμότητα, χρησιμοποιώντας νέα υλικά. Τα ηλεκτρονικά συστήματα των κινητήρων προσαρμόστηκαν και τώρα χρησιμοποιείται ένα φίλτρο σωματιδίων βενζίνης που μειώνει την εκπομπή σωματιδίων. Οι κινητήρες TSI αποδίδουν 70 kW (95 PS) και 81 kW (110 PS) αντίστοιχα. Η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές ρύπων μεικτού κύκλου της SKODA FABIA COMBI με 1.0 TSI με 95 PS είναι 4,5 l ανά 100 km (103 g CO2/km). Η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές ρύπων μεικτού κύκλου του 1.0 TSI με 110 PS και 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων είναι 4,6 l ανά 100 km (105 g CO2/km).

Στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται ένα 5άρι μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων που μεταδίδει την ισχύ στους μπροστινούς τροχούς. Ο πιο ισχυρός κινητήρας 1.0 TSI με 81 kW (110 PS) διατίθεται με 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων στον βασικό εξοπλισμό και προαιρετικά με 7-τάχυτο DSG. Στο τελευταίο, οι ταχύτητες μπορούν να αλλάζουν τόσο χειροκίνητα όσο και αυτόματα.

Skoda Fabia Monte Carlo_ 08

Ασφαλής στο δρόμο

Η γκάμα του εξοπλισμού ασφαλείας μπορεί να επεκταθεί με τον προαιρετικό Προσαρμοστικό Έλεγχο Σταθερής Ταχύτητας, μια κάμερα οπισθοπορείας, αισθητήρες στάθμευσης, Front Assist με ενσωματωμένη λειτουργία φρένου ανάγκης City, ανίχνευση κόπωσης (ειδοποίηση οδηγού), υποβοήθηση φώτων και βροχής, περιοριστή ταχύτητας και έλεγχο συγκράτησης σε ανηφόρα. Τρία ακόμα συστήματα υποβοήθησης – Ανίχνευση τυφλών σημείων, ειδοποίηση πίσω κυκλοφορίας και αυτόματη υποβοήθηση φώτων – είναι τώρα διαθέσιμα στην SKODA FABIA για πρώτη φορά.

Skoda Fabia Monte Carlo_ 09

Για πρώτη φορά τεχνολογία LED 

Για πρώτη φορά διατίθενται προβολείς LED ως προαιρετικός εξοπλισμός. Ένα LED χρησιμοποιείται για τα φώτα πορείας και τη μεγάλη σκάλα φώτων, ενώ ένα δεύτερο χρησιμοποιείται για τον φωτισμό των στροφών. Τέσσερα άλλα LED χρησιμοποιούνται για τα φώτα ημέρας και τα φώτα στάθμευσης. Τα φώτα πορείας του νέου συστήματος εκπέμπουν 66% περισσότερο φως από την προηγούμενη ανώτερη έκδοση της γκάμας. Αυτό σημαίνει ότι οι προβολείς LED έχουν σαφώς υψηλότερη απόδοση από τους πιο φωτεινούς προβολείς αλογόνου ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Skoda Fabia Monte Carlo_ 10

Συνδεδεμένη με την τεχνολογία

Υπάρχει επιλογή τεσσάρων ηχοσυστημάτων και συστημάτων infotainment για την ανανεωμένη FABIA. Ακόμα και το βασικό ηχοσύστημα, Blues, προσφέρει διεπαφές USB και καρτών SD, ενώ ο χειρισμός των συστημάτων infotainent Swing, Swing Plus και Amundsen μπορεί να γίνει μέσω μιας οθόνη αφής 6,5 ιντσών. Εξωτερικές συσκευές μπορούν να συνδεθούν μέσω Bluetooth και USB. Τα συστήματα Infotainment Swing Plus και Amundsen υποστηρίζουν επίσης την τεχνολογία SmartLink+ (Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLink™ και SmartGate).

Το πλέον σημαντικό είναι ότι επιτρέπεται η χρήση εφαρμογών smartphone στην οθόνη του συστήματος Infotainment. Το μοντέλο Amundsen διαθέτει μια δεύτερη διεπαφή Bluetooth και ένα Wi-Fi hotspot. Προαιρετικά, μπορεί επίσης να επωφεληθεί από το Infotainment Online και ο χειρισμός του μπορεί να πραγματοποιηθεί με χρήση φωνητικού ελέγχου.

Η κινητικότητα δεν είναι απλά η μετακίνηση από το A στο B. Γι’ αυτό, η SKODA Connect προσφέρει μια συνεχώς αυξανόμενη γκάμα υπηρεσιών που καθιστούν τη ζωή με το αυτοκίνητο πιο εύκολη και πιο ασφαλή. Οι κινητές online υπηρεσίες SKODA Connect αποτελούνται από τα Infotainment Online, Care Connect, καθώς και την κλήση ανάγκης.

Skoda Fabia Monte Carlo_ 11

Ξεχωρίζει η έκδοση Monte Carlo

H κορυφαία έκδοση της σειράς Fabia συνδυάζει αυτά τα χαρακτηριστικά και, ταυτόχρονα, αποτίει φόρο τιμής στην επιτυχία των αυτοκινήτων SKODA στο θρυλικό Ράλι του Monte Carlo. Σε συνδυασμό με το πιο δυναμικό νέο μπροστινό τμήμα, το δημοφιλές σπορ αυτοκίνητο διαθέτει επανασχεδιασμένο μπροστινό σπόιλερ με χείλος δυο τμημάτων και τροποποιημένο πίσω διαχύτη. Τα πίσω φώτα LED είναι βασικός εξοπλισμός. Στο εσωτερικό, νέα υλικά και ραφές σε χρώμα αντίθεσης δίνουν έμφαση στη σπορ και αναβαθμισμένη εμφάνιση.

Το πλαίσιο της επανασχεδιασμένης μάσκας ψυγείου και η οροφή διατίθενται σε σπορ μαύρο χρώμα, όπως και το χείλος δυο τμημάτων του μπροστινού σπόιλερ κάτω από τον μπροστινό προφυλακτήρα, οι εξωτερικοί καθρέφτες και οι βασικοί τροχοί αλουμινίου 16 ιντσών Italia. Ο επανασχεδιασμένος διαχύτης συνεχίζει τις σπορ πινελιές στο πίσω μέρος. Ένα έμβλημα MONTE CARLO κυριαρχεί σε κάθε μια από τις κολόνες Β στα μαρσπιέ των θυρών. Τα πλαϊνά μαρσπιέ διατίθενται σε μαύρο χρώμα. Το συμπαγές χρώμα Steel Grey προορίζεται αποκλειστικά για την SKODA FABIA MONTE CARLO. Επιπλέον, υπάρχει μια επιλογή άλλων δέκα χρωμάτων αμαξώματος.

Στον προαιρετικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται μια πανοραμική γυάλινη οροφή και μια γκάμα μαύρων τροχών αλουμινίου. Οι τροχοί Torino έχουν διάμετρο 17 ίντσες, οι μαύρες γυαλισμένες ζάντες Vega είναι οι πρώτοι τροχοί 18 ιντσών για την έκδοση hatchback. Η SKODA FABIA MONTE CARLO μπορεί να εξοπλιστεί με οποιονδήποτε από τους κινητήρες της γκάμας.

Το μαύρο χρώμα κυριαρχεί επίσης στο εσωτερικό, καθώς χρησιμοποιείται για παράδειγμα για την οροφή, τις κολόνες και την κεντρική κονσόλα. Κόκκινες διακοσμητικές ραφές στα υποβραχιόνια των μπροστινών θυρών και στο μπροστινό κεντρικό υποβραχιόνιο κάνουν πιο ευχάριστη την ατμόσφαιρα. Ο φωτιζόμενος αποθηκευτικός χώρος στην κεντρική κονσόλα είναι νέο στοιχείο. Η εμφάνιση σε ανθρακί του πίνακα οργάνων παραπέμπει επίσης σε πιο αγωνιστικές συνθήκες. Τα καλύμματα δέρματος σε ανθρακί και οι ραφές σε λευκό χρώμα αντίθεσης χαρακτηρίζουν τα σπορ καθίσματα. Τα ραδιόφωνο Blues του βασικού εξοπλισμού παρέχει εξαιρετικής ποιότητας ήχο.

Skoda Fabia Monte Carlo_ 12

Σε ενθουσιάζει στο δρόμο

Οδηγώντας τη σίγουρα ο οδηγός της θα εκπλαγεί με την υπέροχη συμπεριφορά της. Το στιβαρό πλαίσιο, σε συνδυασμό με την απλή , αλλά ιδιαιτέρα αποτελεσματική της ανάρτηση, το καταπληκτικό σε αίσθηση και ακρίβεια τιμόνι, η παντελής απουσία τριγμών και θορύβων στο εσωτερικό της θα σαγηνεύσουν.

Την έκδοση Monte Carlo την οδηγήσαμε στο δικό μας Turini, στον πάντα υπέροχο και οδηγικά αξεπέραστο Χολομώντα  της Χαλκιδικής, με τις φιδίσιες στροφές να χάνονται στο σκούρο πράσινο των ελάτων. Εκεί διαπιστώσαμε τα πραγματικά υπέροχα και ασφαλή οδικά της χαρακτηριστικά. “Καρφωμένη” στο δρόμο, παρά την καταρρακτώδη βροχή και χαλάζι, έστριβε με χαρακτηριστική άνεση, εμπνέοντας μας ασφάλεια και σιγουριά.  Υπέροχη λειτουργία του κιβωτίου, αποτελεσματικά φρένα και ανάρτηση η οποία σε τίποτα δεν υστερεί. Η έκδοση που είχαμε παρήγαγε ισχύ 95 ίππων, ικανή να σε κάνει να αναλογιστείς αν ήταν πράγματι τόσο και όχι περισσότερο. Ροπάτος ο κινητήρας, σε πλήρη αρμονία με το 5άρι κιβώτιο της δικής μας έκδοσης, μας πρόσφερε πλουσιοπάροχα όλα αυτά που χρειάζεται ο κάθε οδηγός σε μια απαιτητική ορεινή διαδρομή.

Skoda Fabia Monte Carlo_ 13

Εκδόσεις και τιμές

Συνολικά 16 εκδόσεις και επίπεδα εξοπλισμού είναι διαθέσιμα για το ανανεωμένο μοντέλο.

Εκδόσεις Hatchback

Active 1.0MPI            75ps   10.980€

Comfort          1.0MPI            75ps   11.980€

Ambition        1.0MPI            95ps   12.980€

Style   1.0MPI            95ps   13.980€

Monte Carlo  1.0MPI            95ps   14.880€

Ambition        1.0MPI            110ps DSG   14.880€

Style   1.0MPI            110ps 14.880€

Style   1.oMPI            110ps DSG   15.980€

Monte Carlo  1.0MPI            110ps 15.980€

Monte Carlo  1.0MPI            110ps DSG   16.980€

Έκδοση  Combi

Active 1.0MPI            75ps   11.680€

Comfort          1.0MPI            75ps   12.680€

Ambition        1.0MPI            95ps   13.680€

Style   1.0MPI            95ps   14.680€

Ambition        .0MPI  110ps 15.580€

Style   1.0MPI            110ps 15.580€

Style   1.0MPI            110ps DSG   16.680€

 

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO