spot_img
HomeAUTOΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΕπικίνδυνες οι καλοκαιρινές διαδρομές

Επικίνδυνες οι καλοκαιρινές διαδρομές

Οι καλοκαιρινές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο κορυφώνονται και όπως προκύπτει από summer drivers 01έρευνα στην Ευρώπη, οι νέοι έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να σκοτωθούν σε πιθανά τροχαία ατυχήματα.

Οι νέοι με λιγότερη εμπειρία στο τιμόνι, δεν δίνουν πολλές φορές την δέουσα σημασία σε σημεία “κλειδιά” για την οδική ασφάλεια. Κάποιες φορές συμπεριφέρνονται επιπόλαια, με αποτέλεσμα να βρίσκονται κοντύτερα στον άμεσο κίνδυνο.

Σαρώνει η χρήση κινητού
Σημαντικά στοιχεία προκύπτουν από σχετική έρευνα της Ford σε αυτές τις ηλικίες. Πιο συγκεκριμένα μεταξύ 6.500 νεαρών Ευρωπαίων,summer drivers 02 προκύπτει ότι το 43% έχει στείλει SMS, το 36% έχει τηλεφωνήσει, το 11% έχει παρακολουθήσει βίντεο στο κινητό ενώ οδηγεί, και το 13% έχει οδηγήσει μετά από κατανάλωση αλκοόλ.

Με τη ζέστη “χαλαρώνει” και η προσοχή
Η ίδια έρευνα δείχνει ότι το 26% είχε κάποιο ατύχημα, ενώ το 20% έχει βρεθεί σε αυτοκίνητο που το σταμάτησε η αστυνομία. Το καλοκαίρι, όταν τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα είναι στο φόρτε τους, το 68% τον οδηγών αντιμετωπίζει πιο χαλαρά το θέμα της οδικής συμπεριφοράς. Μάλιστα ένα ποσοστό 41% των νέων που ρωτήθηκαν οδηγεί πιο ριψοκίνδυνα όταν έχει φίλους στο αυτοκίνητο, σε αντίθεση με το 57% αυτών που οδηγεί με μεγαλύτερη ασφάλεια όταν έχει στο αυτοκίνητο μεγαλύτερους ή συγγενείς.

“Θερίζουν” τα τροχαία τους νέους
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι σε όλο τον κόσμο, τα τροχαία ατυχήματα είναι η summer drivers 05κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νεαρών οδηγών, με τα άτομα ηλικίας 18 – 24 ετών να έχουν την υψηλότερη αναλογία θανάτων από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου.

Στην Ευρώπη, οι νεαροί 18 – 24 ετών αποτελούν το 8% του συνολικού πληθυσμού, αλλά το 15% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα. Στο καλοκαίρι, το πρόβλημα επιδεινώνεται καθώς οι νέοι ηλικίας 18 – 24 ετών συγκεντρώνουν το 21% όλων των θανάτων από τροχαία ατυχήματα το καλοκαίρι.

Οι βασικές αιτίες του κακού
Η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά θεωρείται κύριος παράγοντας σύμφωνα με τις στατιστικές οι summer drivers 09οποίες δείχνουν επίσης ότι μεταξύ 2004 και 2013, 62.000 νέοι σκοτώθηκαν σε τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αναφορά του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας, η κακή εκτίμηση του δρόμου, η επιρροή από ουσίες ή το στρες και η διάσπαση της προσοχής είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες εμπλοκής των νεαρών οδηγών σε ατυχήματα.

summer drivers 07Η συγκεκριμένη έρευνα αποκαλύπτει ακόμη ότι το 57% των νέων έχει υπερβεί τα όρια ταχύτητας, το 43% έχει στείλει SMS ενώ οδηγεί, το 36% έχει κάνει τηλεφωνήματα και έχει στείλει μηνύματα αυτόματης απάντησης, το 16% έχει οδηγήσει χωρίς να φορά ζώνες ασφαλείας, το 13% έχει οδηγήσει μετά από κατανάλωση αλκοόλ, και μέχρι το 11% έχει παρακολουθήσει βίντεο ή κάποιο τηλεοπτικό σόου στις φορητές συσκευές του.

Οι μεγαλύτεροι συνετίζουν
Το 57% των νεαρών οδηγών παραδέχεται επίσης ότι οδηγεί με μεγαλύτερη ασφάλεια όταν summer drivers 08βρίσκονται στο αυτοκίνητο οι γονείς ή οι παππούδες του, ενώ το 41% δήλωσε ότι έχει την τάση να οδηγεί πιο ριψοκίνδυνα με φίλους.

Ανάμεσα στις χαρές της καλοκαιρινής οδήγησης είναι τα ταξίδια με το αυτοκίνητο, τα μουσικά φεστιβάλ και η παραλία. Η έρευνα έδειξε ότι το 68% των νέων νιώθει πιο χαλαρά στην οδήγηση κατά τις θερινούς μήνες, ενώ το 54% αφαιρείται βλέποντας κάποια ελκυστική παρουσία στο δρόμο.

Παράτολμες αποφάσεις
Από τους ερωτηθέντες, το 45% παραδέχτηκε ότι θα έμπαινε στον πειρασμό να οδηγήσει summer drivers 04ένα υπέρβαρο και γεμάτο από φίλους αυτοκίνητο, το 25% ότι θα δεχόταν να μπει στο αυτοκίνητο με κάποιον που γνωρίζει ότι είναι μεθυσμένος, και το 24% ότι θα οδηγούσε έχοντας πάρει ναρκωτικά. Ενώ ο αριθμός όσων επισκέπτονται φεστιβάλ αυξάνεται. Συνολικά, το 41% πιστεύει ότι μερικές φορές οδηγεί παράτολμα, το 26% ότι έχει εμπλακεί σε ατύχημα και ότι το 20% ότι έχει βρεθεί σε αυτοκίνητο που το έχει σταματήσει η αστυνομία.

Συνολικά, το 93% θεωρεί ότι έχει τα κατάλληλα οδηγικά προσόντα – αλλά το 54% παραδέχεται ότι δεν οδηγεί πάντα με απόλυτη ασφάλεια.

Οι νεαροί άνδρες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες summer drivers 06από τις κοπέλες να διασπαστεί η προσοχή τους βλέποντας μία ελκυστική παρουσία στο δρόμο. Το 25% έχει κληθεί από την αστυνομία να σταματήσει συγκριτικά με το 16% των γυναικών. Οι νεαροί άνδρες έχουν μεγαλύτερη τάση να οδηγούν γρήγορα, να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα και να οδηγούν μεθυσμένοι.

H έρευνα αποκάλυψε ακόμη ότι, ένας στους 4 νεαρούς οδηγούς έχει ποζάρει για μια selfie πίσω από το τιμόνι.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO