HomeAUTOPirelli - Formula 1 GP Αυστραλίας 2026 - Αγώνας

Pirelli – Formula 1 GP Αυστραλίας 2026 – Αγώνας

Ο George Russell κατέκτησε τη νίκη στο Grand Prix της Αυστραλίας, με τους πανηγυρισμούς στη Mercedes να ολοκληρώνονται από τον Kimi Antonelli που τερμάτισε στη δεύτερη θέση. Ο Charles Leclerc εξασφάλισε το πρώτο βάθρο της χρονιάς για τη Ferrari, τερματίζοντας στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στην τρίτη θέση. Μια εντυπωσιακή εκκίνηση στον αγώνα πρόσφερε στους οπαδούς θέαμα καθώς η νέα γενιά μονοθεσίων της F1 έκανε το ντεμπούτο της. Αρκετές περίοδοι εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας (VSC) ακολούθησαν σε σύντομη διαδοχή, ωθώντας τη Mercedes να καλέσει τους οδηγούς της για πιτ στοπ σχετικά νωρίς. Αμφότεροι άλλαξαν από μέση γόμα σε σκληρή γόμα για να εκτελέσουν στρατηγική μιας αλλαγής τελικά. Μια κίνηση που απέδωσε και για τον Russell και για τον Kimi Antonelli.

Προσπεράσματα σε όλες τις θέσεις της κατάταξης μετέτρεψαν τον αγώνα σε ένα πραγματικό θέαμα. Ωστόσο, υπήρξε απογοήτευση για το εγχώριο κοινό της Αυστραλίας καθώς ο Oscar Piastri εγκατέλειψε πριν εκκινήσει ο αγώνας. Ο έτερος οδηγός της McLaren και παγκόσμιος πρωταθλητής, Lando Norris, τερμάτισε πέμπτος ακολουθώντας στρατηγική δύο στάσεων. Ο Norris κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον τέσσερις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Max Verstappen, αφήνοντας τον Ολλανδό να τερματίσει τον πρώτο αγώνα της σεζόν, στην έκτη θέση. Έχοντας ξεκινήσει από την 20ή θέση του grid, ο Max Verstappen επέλεξε επίσης στρατηγική δύο στάσεων. Ενώ ο Norris και ο Max Verstappen επέλεξαν δύο στάσεις, οι τέσσερις πρώτοι που τερμάτισαν ακολούθησαν όλοι στρατηγική μιας αλλαγής. Ενώ ο Russell, ο Kimi Antonelli και ο Charles Leclerc ανέβηκαν στο βάθρο, ο Lewis Hamilton τερμάτισε ακριβώς έξω από την πρώτη τριάδα στην τέταρτη θέση. Μαζί με τον Charles Leclerc, εξασφάλισε ότι η Ferrari βρίσκεται τώρα στη δεύτερη θέση του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών. Ο πρώτος αγώνας της χρονιάς διεξήχθη υπό όμορφες καιρικές συνθήκες, με ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του και θερμοκρασίες γύρω στους 26 βαθμούς. Οι οδηγοί και οι ομάδες θα έχουν λίγο χρόνο να αναλογιστούν την πρεμιέρα της σεζόν, καθώς ο δεύτερος αγώνας είναι προγραμματισμένος για την επόμενη εβδομάδα: το Grand Prix της Κίνας.

DARIO MARRAFUSCHI – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ PIRELLI: «Όπως περιμέναμε χθες, η νίκη στο πρώτο Grand Prix της σεζόν ήρθε με στρατηγική ενός pit stop. Οι οδηγοί της Mercedes πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού στις ίδιες θέσεις από τις οποίες εκκίνησαν στο grid, υιοθετώντας πανομοιότυπη στρατηγική. Το τελευταίο stint με τη σκληρή γόμα μπόρεσε να παραταθεί σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Σαββάτου χάρη στην περιορισμένη φθορά, γεγονός που επέτρεψε στους οδηγούς να ολοκληρώσουν τον αγώνα με το ίδιο σετ που τοποθέτησαν κατά τη διάρκεια του VSC. Όσοι επέλεξαν τις δύο στάσεις εκμεταλλεύτηκαν την παρουσία του εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας 3 φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα για να βάλουν φρέσκα ελαστικά χωρίς να ρισκάρουν την απώλεια πολλών θέσεων, χρησιμοποιώντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τη μαλακή γόμα για ένα τελικό σπριντ.

Οι τρεις γόμες αποδείχθηκαν επομένως χρήσιμες κατά τη διάρκεια του αγώνα, με τη γόμα C3 (σκληρή γόμα) να είναι ικανή να υποστηρίξει αποστάσεις έως και 46 γύρων χάρη στη σταθερότητά της. Το εμπρός αριστερό ήταν το ελαστικό που επηρεάστηκε περισσότερο από το τοπική φθορά λόγω υπερθέρμανσης χωρίς ωστόσο να προκαλέσει υπερβολικά προβλήματα φθοράς ή πτώσης της απόδοσης. Βρισκόμαστε, ωστόσο, στην αρχή ενός νέου τεχνικού κύκλου και σε μια πίστα που δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική για τα ελαστικά. Με την εξέλιξη των μονοθεσίων και τους αγώνες σε πιο απαιτητικές διαδρομές, αναμένουμε αναπόφευκτες αλλαγές στη διαχείριση των ελαστικών. Τα ελαστικά παραμένουν μία από τις πολλές μεταβλητές που οι ομάδες θα πρέπει να λάβουν υπόψη ανάμεσα στις πολυάριθμες καινοτομίες αυτής της σεζόν». 

Formula 2

Ο Nikola Tsolov έγινε ο πρώτος Βούλγαρος που κερδίζει ποτέ αγώνα της Formula 2. Ο οδηγός της Campos Racing είδε τον Rafael Câmara να τερματίζει δεύτερος, ενώ ο Laurens van Hoepen εξασφάλισε την τρίτη θέση. Υπήρξε μεγάλη απογοήτευση για τη Rodin Motorsport, καθώς ο Martinius Stenshorne και ο Alex Dunne εγκατέλειψαν τον αγώνα μετά από μεταξύ τους σύγκρουση. Ολόκληρο το βάθρο καταλήφθηκε από οδηγούς που επέλεξαν την ίδια ακριβώς στρατηγική pit-stop. Όλοι μπήκαν στα πιτ στον ένατο γύρο για να τοποθετήσουν φρέσκο ελαστικό. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι τους άλλαξαν από την πολύ μαλακή γόμα στη μαλακή γόμα. Μετά το πρώτο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο της σεζόν, ο Nikola Tsolov προηγείται επίσης στη βαθμολογία του πρωταθλήματος.

Formula 3

Ήταν μια επιτυχημένη ημέρα για την Campos Racing, καθώς εξασφάλισε νίκες τόσο στο πρωτάθλημα της Formula 3 όσο και της Formula 2. Στη Formula 3, ο Ugo Ugochukwu αναδείχθηκε ο ταχύτερος. Ο Freddie Slater είδε τη σημαία του τερματισμού στη δεύτερη θέση και ως εκ τούτου κατέχει τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα πίσω από τον Ugo Ugochukwu. Ο Taito Kato κατέκτησε την τελευταία θέση του βάθρου στη Μελβούρνη, τερματίζοντας τρίτος· ο Taito Kato ανέβηκε σ’ αυτή τη θέση μετά από ποινές που επιβλήθηκαν στον Théophile Naël και στον Noah Strømsted.

Οι ενημερώσεις είναι διαθέσιμες και στα επίσημα κανάλια της Pirelli στα social Media

Twitter @Pirellisport
Instagram/pirelli_motorsport
Facebook/PirelliMotorsport
The Racing Spot: Racingspot.pirelli.com
Pirelli F1 Press Area: f1pressarea.pirelli.com

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO