spot_img

Opel Ampera-e

Opel Ampera e 03Το άγχος της αυτονομίας ήταν πάντα ο σημαντικότερος παράγοντας ο οποίος λειτουργούσε ανασχετικά, σχετικά με την επιλογή ενός αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος από τους υποψήφιους αγοραστές. Η Opel έβαλε τέλος σε τέτοιου είδους ανησυχίες με το επαναστατικό Ampera-e. Με αυτονομία πάνω από 500 χλμ. (ηλεκτρική αυτονομία, στον κύκλο NEDC σε χλμ. : >500, προκαταρκτικές τιμές) υπερτερεί έναντι του πλησιέστερου ανταγωνιστή του στην κατηγορία κατά 100 χλμ. τουλάχιστον στο δρόμο. Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με την υποδομή φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Όπως ανακοινώθηκε, μία φόρτιση 30 λεπτών σε ταχυφορτιστή 50 kW DC θα προσφέρει έξτρα αυτονομία 150 χλμ. (μέση τιμή, μετρημένη με βάση προκαταρτικές δοκιμές NEDC) στη μπαταρία ιόντων λιθίου νέας γενιάς του Ampera-e. Μπορεί οι ταχυφορτιστές να θεωρούνται ακόμα ασυνήθιστο θέαμα, ωστόσο τα πράγματα θα αλλάξουν στο εγγύς μέλλον. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Συγκοινωνιών και Ψηφιακών Υποδομών ανακοίνωσε ότι 400 σταθμοί ταχείας φόρτισης θα εγκατασταθούν κατά μήκος των βασικών αυτοκινητόδρομων της χώρας σε συνεργασία με την εταιρεία διαχείρισης σταθμών ανεφοδιασμού “Tank und Rast” μέχρι το τέλος του 2017. Επιπλέον, η Γερμανική Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να επενδύσει 300 εκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη της απαραίτητης υποδοχής τα επόμενα χρόνια με την εγκατάσταση 5.000 σταθμών ταχείας φόρτισης και 10.000 σταθμών κανονικής φόρτισης σε σταθμούς ανεφοδιασμού σε όλο το μήκος των κύριων οδών, σε εμπορικά και αθλητικά κέντρα, σταθμούς κοινοχρησίας οχημάτων και τρένων, αεροδρόμια και εκθεσιακά κέντρα μέχρι το 2020. Με αυτό τον τρόπο, αυτοκίνητα όπως το επαναστατικό Opel Ampera-e θα έχουν ευρεία πρόσβαση σε μία βολική λύση φόρτισης.

Opel Ampera e 07Το Ampera-e θα κυκλοφορήσει στους Ευρωπαϊκούς δρόμους την άνοιξη του 2017 και η Opel θέλησε να διασφαλίσει ότι η έδρα της εταιρίας θα είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας φόρτισης, γι’ αυτό και εγκατέστησε έναν ταχυφορτιστή DC ισχύος 50 kW και έναν AC μέσης ισχύος στα 22 kW στο Rüsselsheim.

«Το Ampera-e μπορεί να πείσει υποψήφιους πελάτες οι οποίοι δεν είχαν σκεφθεί μέχρι πρότινος την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος, ότι η ηλεκτρική μετακίνηση είναι τώρα εφικτή, καθώς εξέλιπε κάθε ανησυχία για τη φόρτιση της μπαταρίας,» δήλωσε ο CEO του Opel Group, Dr. Karl-Thomas Neumann, στα εγκαίνια των σταθμών ταχείας φόρτισης. «Είναι καταπληκτικό αυτό που συμβαίνει με το Ampera-e – χάρη στην εντυπωσιακή αυτονομία του, μπορείς να το οδηγήσεις για αρκετές ημέρες πριν χρειαστεί να το φορτίσεις, είτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ή ενώ βρίσκεσαι στη δουλειά ή έχεις βγει για ψώνια.»

Opel Ampera e 08Η Pam Fletcher, Executive Chief Engineer του Ampera-e, πρόσθεσε: «Είχα την πολυτέλεια να οδηγήσω το αυτοκίνητο για αρκετούς μήνες και από την εμπειρία μου μπορώ να σας πω ότι η συχνότητα φόρτισης περιορίζεται σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα για τους ιδιοκτήτες,» δήλωσε ο Fletcher.

Επιπλέον της ταχείας φόρτισης DC, η μπαταρία 60 kWh του Ampera-e μπορεί να φορτίζεται σε προαιρετικούς οικιακούς σταθμούς φόρτισης 4.6 kW, που πληρούν τις Γερμανικές προδιαγραφές για εγκατάσταση ηλεκτρικού δικτύου σε σπίτια. Επιπλέον, το Ampera-e μπορεί να φορτίζεται σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης AC σε όλη την Ευρώπη. Με τον ενσωματωμένο μονοφασικό φορτιστή του θα φορτίζει με ισχύ 3,6 kW ή 7.2 kW σε τέτοιους σταθμούς AC. Έχοντας αυτονομία NEDC πάνω από 500 km (προκαταρκτικές τιμές), οι ιδιοκτήτες ενδέχεται να μην χρειαστεί ποτέ να φορτίσουν τη μπαταρία τους από 0 – 100%, κυρίως λόγω του ότι η μέση απόσταση που διανύουν καθημερινά είναι 60 km. Η ευέλικτη στρατηγική φόρτισης της Opel για το Ampera-e επιτρέπει επίσης τη φόρτιση του νέου ηλεκτρικού μοντέλου μέσω μιας στάνταρ, οικιακής ηλεκτρικής πρίζας 2,3 kW εύκολα και άνετα για όλους.

Το Ampera-e προσφέρει την οδηγική απόλαυση και το ‘νεύρο’ ενός σπορ αυτοκινήτου. Η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα αντιστοιχεί σε 150 kW/204 hp (PS) διευκολύνοντας τις εκκινήσεις από στάση ή την πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο, δύο από τα κύρια ατού του Opel Ampera-e. Το συμπαγές ηλεκτρικό αυτοκίνητο επιταχύνει από 0 στα 50 km/h σε 3,2 δευτερόλεπτα. Και καθώς οι μεγάλες μπαταρίες χωρητικότητας 60 kWh είναι έξυπνα ενσωματωμένες το κάτω τμήμα του αμαξώματος, προσφέρει επίσης άφθονο χώρο για πέντε επιβάτες και χώρο αποσκευών με δυνατότητες πενταθέσιου συμπαγούς μοντέλου. Επιπλέον, το Ampera-e διατίθεται με άριστη ψηφιακή συνδεσιμότητα, με σύστημα OnStar και ενσωμάτωση smartphone.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO