spot_img
HomeΝΕΑΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣOff Road Team περί αθλητικού νόμου και ΑΜΟΤΟΕ

Off Road Team περί αθλητικού νόμου και ΑΜΟΤΟΕ

Offroad Team περί αθλητικού νόμου και ΑΜΟΤΟΕ

Αγαπητοί φίλοι,

Πέρυσι, μετά την εκλογική διαδικασία στην ΑΜΟΤΟΕ, συγκροτήθηκε με τελείως λάθος τρόπο η σύνθεση του Δ.Σ. κάτι που επέφερε την πλήρη αντίθεσή μας (Αθανασουλόπουλος, Ζαμπραΐλας, Κυριακοπούλου) και μας οδήγησε σε επίσημη καταγγελία στην ΓΓΑ. Στην συνέχεια, και η παρατυπία αυτή, επέφερε και τις παραιτήσεις μελών του Δ.Σ. βασικά λόγω απογοήτευσης για τον τρόπο λειτουργίας του.

Ο τρόπος μάλιστα σύνθεσης του Δ.Σ. γνωμοδοτήθηκε και από διακεκριμένο νομικό, τον Δικηγόρο στον Άρειο Πάγο και στο ΣτΕ, και Συγγραφέα του Συνδικαλιστικού και Σωματειακού Δικαίου, κο Ελευθέριο Σεραφείμ, του οποίου και την γνωμοδότηση σας επισυνάπτουμε και πάλι.

Η καταγγελία αυτή κοινοποιήθηκε και στο σώμα των μελών (Σωματεία) της ΑΜΟΤΟΕ και σας την παραθέτω και πάλι αυτούσια παρακάτω*

Ένα χρόνο μετά και μάλιστα με διευκρινιστικό νέο αθλητικό Νόμο 4908/11.3.22 (επισυνάπτεται), δικαιωθήκαμε – έστω και πολύ καθυστερημένα, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ανδρέας Λεφέβρ δεν δικαιούται να είναι και να αποκαλείται Γενικός Γραμματέας της ΑΜΟΤΟΕ, και ότι άμεσα θα πρέπει να ανασυσταθεί η σύνθεση του Δ.Σ., κρατώντας φυσικά επιφυλάξεις στην την νομιμότητα λειτουργίας του Δ.Σ. μέχρι σήμερα.

Επισυνάπτεται επίσης η απαντητική επιστολή του Τμήματος Τεχνικών Αθλημάτων από την Γ.Γ.Α. για την καταγγελία μας.

Μέχρι σήμερα περίμενα την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας ή και τον κ. Λεφέβρ, δημοσιοποιήσουν το έγγραφο αυτό της Γ.Γ.Α. που δεν επιτρέπει στους εκπροσώπους αθλητών – προπονητών διοικητική θέση στα Δ.Σ. Καθώς αυτό δεν έγινε, είμαι υποχρεωμένος να το κάνω εγώ.

Δυστυχώς η τακτική του να εκμεταλλευόμαστε:
1ον την όποια ασάφεια διατύπωσης των γραπτών κειμένων αλλά και την ολιγωρία στην δράση ή την αντίδραση πράττοντας κατά το δοκούν και «άσε τους άλλους να κουρεύονται» και
2ον την ολιγωρία / καθυστέρηση στις αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης κερδίζοντας συνεχώς χρόνο,
είναι γνωστή πρακτική κι έχει επαναληφθεί (ας θυμηθούμε την περίπτωση Χριστοδούλου που δικαιώθηκε σε 1ο και 2ο βαθμό στα Ελληνικά δικαστήρια) που κοστίζουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ χρόνο και χρήμα στην βάση της, δηλαδή στους αθλητές και στα Σωματεία, αλλά και σίγουρα ΜΗ χρηστή διοίκηση.

Επίσης, τίθεται και το ερώτημα προς τα εσάς: Κατά πόσο νομιμοποιείται ο κύριος Ανδρέας Λεφέβρ να εκπροσωπεί ΟΛΟΥΣ τους αθλητές της Ελλάδας, προερχόμενος από τον χώρο του ΣΟΑΜ της ταχύτητας, έπειτα από μια απόφαση όπου παραστάθηκαν 15(?) μέλη του? Κατά πόσο αυτό είναι ηθικό και δίκαιο? Επίσης πότε ο κύριος Ανδρέας Λεφέβρ που εκπροσωπεί τους οδηγούς ήρθε όλο αυτό το διάστημα σε συνεννόηση με τους οδηγούς των άλλων αθλημάτων πλην της Ταχύτητας, όπως Motocross, Enduro κτλ., ώστε να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς και τα αιτήματά τους αφού αυτός ουσιαστικά οφείλει να είναι ο ρόλος του?

Με εκτίμηση

Δημήτρης Αθανασουλόπουλος

*Ακολουθεί η περσινή καταγγελία:

Αθήνα 2/4/2021

Χθες, 1/4/2021 έγινε η 1η συνεδρίαση των μελών του Δ.Σ. για την συγκρότηση σε σώμα.

Ως μέλη του νέου Δ.Σ. της ΑΜΟΤΟΕ αισθανόμαστε την ανάγκη κατ’ αρχήν να σας ενημερώνουμε διαρκώς για τα τεκταινόμενα

Αλλά προπάντων να καταγγείλουμε την στάση της Προέδρου κας Τσεσμελή για την επιβολή στο Δ.Σ. και μάλιστα ΠΡΙΝ αυτό συγκροτηθεί σε σώμα του Ανδρέα Λεφέβρ,

ως μέλους στο Δ.Σ., εκπροσώπου των αθλητών, ο οποίος μάλιστα προτίθεται να καταλάβει την θέση του Γενικού Γραμματέα!

Εμείς καταγγείλαμε την κίνηση αυτή, καθώς:

1ον ο Νόμος είναι σαφής και οι ερμηνείες του δεν μπορεί να είναι κατά το δοκούν, όπως συμφέρει μερικούς, για το ποιοι αθλητές και ποια αθλήματα εκπροσωπούνται στο Δ.Σ.

από τα αρμόδια όργανά τους, εγκεκριμένα ή μη. Σαφώς και ο ΣΟΑΜ είναι αναγνωρισμένο σωματείο και μπορεί να επιλέξει τον εκπρόσωπό του, αλλά υπάρχουν και σύλλογοι όπως ο ΑΣΟΑΜ και ο ΣΑΜΕ, που μπορεί να μην είναι αναγνωρισμένοι, αλλά δεν παύουν να είναι υπαρκτοί, και στην περίπτωση αυτή ναι, μπορεί το Δ.Σ. της ΑΜΟΤΟΕ να επιλέξει τον εκπρόσωπό τους. Επίσης, οι οδηγοί έχουν έναν εκπρόσωπο (ή τον αναπληρωματικό του) στο Δ.Σ. που συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου (ΟΧΙ δικαίωμα εκλέγει και εκλέγεσθαι!)

https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/640480/nomos-4726-2020  Άρθρο 6 – Παράγραφος 6

  1. Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου και ένας (1) εκπρόσωπος των εν ενεργεία αθλητών/αθλητριών, ακόμη και αν η αθλητική ομοσπονδία καλλιεργεί περισσότερα του ενός αθλήματα ή κλάδους άθλησης. Ο εκπρόσωπος και ο αναπληρωτής του ορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου των αθλητών/αθλητριών του αντίστοιχου αθλήματος και αν δεν έχει συσταθεί σύλλογος αθλητών/αθλητριών, εωσότου αυτός συσταθεί, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ομοσπονδίας. Ο αριθμός των αιρετών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που ορίζεται στην παρ. 1 και στο καταστατικό της ομοσπονδίας, προσαυξάνεται κατά ένα (1) μέλος.

2ον Όπως προκύπτει και από την παραπάνω αλλά και από την ακόλουθη παράγραφο, ο εκπρόσωπος των αθλητών ΔΕΝ δικαιούται να λάβει θέση στα διοικητικά αξιώματα, καθώς αυτά τα καταλαμβάνουν ΜΟΝΟ όσοι έχουν εκλεχτεί νόμιμα από το εκλογικό Σώμα της Γενικής Συνέλευσης!

https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/193286/nomos-2725-1999 Άρθρο 5 – Παράγραφος 6

  1. 6. Ο αντιπρόεδρος, ο γραμματέας και ο ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται, με απόλυτη πλειοψηφία, από το σύνολο των εκλεγέντων συμβούλων κατά την πρώτη συνεδρίασή του που συγκαλείται με σκοπό τη  συγκρότησή του σε σώμα. 

3ον Επίσης, η ίδια παράγραφος Άρθρο 6 – Παράγραφος 6 αναφέρει, ότι ο αριθμός των αιρετών (δηλαδή των εκλεγμένων) μελών του Δ.Σ. αυξάνεται κατά ένα μέλος, δηλαδή θα πρέπει τότε αν μπει και ο 1ος αναπληρωματικός ως κανονικό μέλος στο Δ.Σ. ως να είναι και πάλι μονός συνολικός αριθμός (9) κάτι που ΔΕΝ έγινε!

4ον Επιπροσθέτως, το δικαίωμα του εκπροσώπου των αθλητών να έχει τον προσωπικό του αναπληρωτή, αντίκειται στον τρόπο λειτουργίας του Δ.Σ. που διαθέτει 3 αναπληρωματικούς σε περίπτωση παραίτησης. Δηλαδή όταν ο Γραμματέας εκπρόσωπος των αθλητών δεν μπορεί να τελέσει το έργο του θα αναλαμβάνει ο προσωπικός αναπληρωματικό του; Είναι αυτό δυνατόν;;;  

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν τηλεφωνικά α) με τον Δικηγόρο στον Άρειο Πάγο & ΣτΕ κο Ελευθέριο Σεραφείμ, που είναι και ο συγγραφέας του Συνδικαλιστικού και σωματειακού δικαίου

και β) με τον νομικό εκπρόσωπο της Γ.Γ.Α. κο Παναγιώτη Παπανώτη όπου και του επισυνάπτονται να γεγονότα για έκδοση σχετικής εγκυκλίου

Ως εκ τούτου, θεωρούμε την όλη διαδικασία άκυρη και χωρίς αντίκρισμα, προσβλητική αν μη τι άλλο προς το σώμα της Γενικής Συνέλευσης που ψήφισε και επέλεξε τους εκπροσώπους του, αλλά και προς τα λοιπά μέλη του Δ.Σ.

Παρακαλώ, ζητάμε από την Γ.Γ.Α. να εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο επί αυτών των θεμάτων:

  • Εάν το Δ.Σ. με την είσοδο του εκπροσώπου αθλητών, από 7μελές γίνεται 8μελές ή 9μελές (με την είσοδο και του 1ου αναπληρωματικού)
  • Εάν δικαιούται ο εκπρόσωπος των αθλητών ως ΜΗ αιρετό μέλος να εκλέγει και να εκλέγεται στις διοικητικές θέσεις του Δ.Σ.

Σας ευχαριστούμε πολύ

Με εκτίμηση,

Μέλη του Δ.Σ. της ΑΜΟΤΟΕ

Δημήτρης Αθανασουλόπουλος

Κώστας Ζαμπραΐλας

Πολυτίμη Κυριακοπούλου

 Αναλυτικά, την νομική γνωμοδότηση μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Τον αθλητικό νόμο μπορείτε να τον διαβάσετε αναλυτικά κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Την επιστολή-απάντηση προς την Off Road Team και ΑΜΟΤΟΕ από το Υπουργείο Αθλητισμού μπορείτε να την διαβάσετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ

 

RELATED ARTICLES
spot_img
spot_img
spot_img

ΝΕΑ MOTO