spot_img
HomeAUTOΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΝα βλέπετε και να σας βλέπουν

Να βλέπετε και να σας βλέπουν

Αυτή την εποχή που έχουμε τις μεγαλύτερες νύχτες, είναι φυσικό να οδηγούμε και περισσότερες ώρες στο σκοτάδι. Συνεπώς η καλή ορατότητα και η σωστή λειτουργία των φώτων μας αποτελούν ζωτικό παράγοντα της ασφάλειας περισσότερο από ποτέ.

Οι ειδικοί μας προτρέπουν να βλέπουμε καλά το δρόμο, αλλά  και να μας βλέπουν ακόμη καλύτερα οι άλλοι οδηγοί.

Είναι ευθύνη του καθενός μας να διασφαλίσει την καλύτερη ορατότητα τόσο με τα φώτα μας, όσο και με τις καθαρές γυάλινες επιφάνειες του αυτοκινήτου μας. Τα φώτα όχι μόνο θα πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένα, όχι μόνο να λειτουργούν σωστά, αλλά και να είναι καθαρά από σκόνες, λάσπες και τα σχετικά.

night-driving_03

Τα φώτα αλλά και τα ορατά ρούχα στο σκοτάδι είναι ζωτικής σημασίας και για τους ποδηλάτες και τους πεζούς. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι τα φώτα λειτουργούν και γίνονται ορατά εύκολα από τα άλλα οχήματα.

Οι πεζοί πρέπει να φορούν ή να φέρουν κάτι φθορίζον ή φωτεινό, όπως ένα μπουφάν με αντανακλαστικά ή άλλους τρόπους οι οποίοι εξασφαλίζουν ότι οι άλλοι χρήστες του δρόμου μπορούν να τα δουν από απόσταση.

Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι οδηγοί είμαστε εξοικειωμένοι με τις διαφορετικές συνθήκες φωτισμού στα αυτοκίνητά μας. Πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι οι αυτόματες ρυθμίσεις φωτός δεν σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση, ενώ άλλοι δεν γνωρίζουν καν όλα τα φώτα στο αυτοκίνητό τους, πόσο μάλλον πότε θα τα χρησιμοποιήσουν σωστά.

night-driving_04

Τα φώτα μας είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά μας, αλλά και για την ασφάλεια των άλλων. Όχι μόνο μας βοηθούν να βλέπουμε πιο ξεκάθαρα στο δρόμο, παρέχουν επίσης πληροφορίες σε άλλους χρήστες του δρόμου σχετικά με το πού βρίσκεστε και πού σκοπεύουμε να κινηθούμε.

Επομένως, ελέγχουμε  τα φώτα μας, τα κρατάμε καθαρά και τα χρησιμοποιούμε, μικρή και μεγάλη σκάλα, ανάλογα με τις περιστάσεις.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια tips τα οποία μας βοηθούν να κινούμαστε με μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διάρκεια της νυχτερινής μας μετακίνησης.

Οι οδηγοί αυτοκινήτου θα πρέπει να εξοικειωθούμε με τις ρυθμίσεις φωτισμού. Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε ενεργοποιήσει τα μπροστινά και τα πίσω φώτα, αλλά αποφύγουμε την τύφλωση των αντίθετα διερχόμενων με τα φώτα ομίχλης όταν δεν είναι απαραίτητο.

night-driving_05

Καλό είναι να μην βασιζόμαστε στις αυτόματες ρυθμίσεις φωτισμού και τα φώτα ημέρας. Να ελέγχουμε αν λειτουργούν όλα σωστά.

Τα φώτα ομίχλης έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν την προβολή και τη σαφήνεια όταν μειώνεται η ορατότητα. Αλλά ο νόμος απαιτεί να τα απενεργοποιούμε όταν βελτιώνεται η ορατότητα.

Οι ποδηλάτες να εφοδιαστούν με καλύτερα φώτα και πιο αποτελεσματικά.

Η νυχτερινή οδήγηση είναι δύσκολη και απαιτητική. Οι αποστάσεις “μικραίνουν” και οι αντιδράσεις μειώνονται. Κατά συνέπεια θα πρέπει να είμαστε περισσότερο σχολαστικοί με την ασφάλειά μας. Να έχουμε πάντα υπ’  όψιν μας ότι εμείς μπορεί να βλέπουμε καλύτερα, αλλά κάποιοι άλλοι έχουν και μειωμένη ορατότητα και το κυριότερο μειωμένα αντανακλαστικά.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO