Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι, το εικονικό ανθρωπάκι της Michelin, ανάμεσα στα πιο γνωστά λογότυπα μάρκας στον κόσμο, “ζει” ανάμεσά μας εδώ και 120 χρόνια. Είναι ο πάντα ευχαριστημένος ανθρωπάκος, είναι ο πρεσβευτής της μάρκας για τον κατασκευαστή ελαστικών Michelin.
Αλλά πώς ακριβώς προέκυψε;

1894: Ο ανθρωπάκος της Michelin γεννιέται
Κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης της Λυών στη Γαλλία, το 1894, οι αδελφοί André και Edouard Michelin αναζητούσαν έναν πρωτότυπο τρόπο παρουσίασης των προϊόντων της εταιρείας τους.

Ο κατασκευαστής του περιπτέρου της Michelin είχε τοποθετήσει δύο στοίβες ελαστικών στην είσοδο. Ο Edouard τους είδε και είπε: “Κοίτα αυτό. Προσθέστε δύο χέρια, ένα κεφάλι και θα μοιάζει με άνδρα “.
Δείτε την εξέλιξη του MICHELIN Man (Bibendum)
Ο André Michelin επισκέφτηκε τον ταλαντούχο καλλιτέχνη αφίσας O’ Galop. Ο καλλιτέχνης του παρουσίασε ένα μικρό στρογγυλό άνδρα κατασκευασμένο από ελαστικά, κρατώντας στο χέρι του μια κούπα γεμάτη από καρφιά και κομμάτια από γυαλί.

Έτσι το σύνθημα “Nunc est bibendum” γεννήθηκε, μεταφράστηκε από τη λατινική γλώσσα στο “το ελαστικό που πίνει μέχρι τα εμπόδια”. Ο Michelin Man γεννήθηκε επίσημα με μια μεγάλη εκστρατεία μάρκετινγκ κατά τη διάρκεια του Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού το 1898. Οι Γάλλοι τον γνώριζαν, πλέον, καλύτερα ως Bibendum.

Όταν ο Bibendum σχεδιάστηκε αρχικά, τα ελαστικά είχαν χρώμα λευκό-γκρι, ενώ οι μαύρες εκδόσεις εμφανίστηκαν μόλις το 1912, όταν προστέθηκε στη διαδικασία κατασκευής ένα μαύρο συντηρητικό άνθρακα.

1907: Ο Bibendum ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο
Ο ανθρωπάκος της Michelin περνά τον Ατλαντικό το 1907 και φτάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διαφημιστική καμπάνια εκεί πήρε έναν πιο εκπαιδευτικό τόνο, όπου απεικόνιζε τον Bibendum σαν έναν γίγαντα ο οποίος συνοδεύει και συμβουλεύει τους ταξιδιώτες οδηγούς για τα σημαντικά πλεονεκτήματα των προϊόντων του. Αυτή η εκστρατεία συνεχίστηκε μέχρι τη δεκαετία του 1930.

Η εμφάνιση Bibendum αντικατοπτρίζει την κουλτούρα της εποχής του, καπνίζοντας ακόμη και πούρα, όπως σε μια εικόνα του Γάλλου καλλιτέχνη René Vincent. Με τα χρόνια, ο Bibendum “υιοθέτησε” την παραδοσιακή ενδυμασία των τοπικών αγορών. Φόρεσε ακόμη και αφρικανική στολή σε μια συγκεκριμένη καμπάνια.

Μέχρι τη δεκαετία του 1920, τα γυαλιά και το πούρο του Bibendum απορρίφθηκαν. Έφυγαν από τα δημιουργικά της εποχής, καθώς το αυτοκίνητο δε στόχευε πια μόνο στις υψηλές κοινωνίες, καθώς αυτό έγινε, πλέον, πιο προσιτά για τα λαϊκά στρώματα.

Το λογότυπο συνέχισε να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, αναλόγως των εκάστοτε απαιτήσεων της αγοράς και βέβαια αρχίζει να κάνει έντονη την παρουσία του σε αθλητικές εκδηλώσεις, ως μέρος του μάρκετινγκ. Τελικά έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως Running Michelin Man το 1982.
Δείτε την ιστορία του Michelin Man
1985: Ο Michelin Man κάνει το καλλιτεχνικό του ντεμπούτο
Ο σημερινός Bibendum εμφανίστηκε παράλληλα με τον James Bond, όταν κυκλοφόρησε το 1985 η κινηματογραφική ταινία A View to a Kill, ως μέρος μιας προσπάθειας μάρκετινγκ τοποθέτησης προϊόντων.

1998: Ο Bibendum γίνεται πιο δυναμικός
Έχοντας συνεχίσει να παραμένει αμετάβλητη για δεκαετίες, ο Bibendum έχασε τελικά το βάρος του, ως μέρος ενός δυναμικού επανασχεδιασμού, το 1998.

2000: Η κληρονομιά του Michelin Man ζει
Ο Michelin Man εξελέγη το “καλύτερο λογότυπο του αιώνα” από μια διεθνή κριτική επιτροπή το 2000.

Το 2011, το λογότυπο έγινε μέρος της διαφημιστικής διαδρομής Madison Avenue Advertising της Νέας Υόρκης. Φέτος, ο άνθρωπος Michelin γιορτάζει τα 120 χρόνια του, καθιστώντας πιθανότατα τον παλαιότερο «πρεσβευτή μάρκας» στην παγκόσμια ιστορία.