spot_img
HomeΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗMercedes-Benz GLΑ250e & CLA250e

Mercedes-Benz GLΑ250e & CLA250e

Mercedes-Benz GLΑ250e & CLA250e

Με στόχο το 2030 ένα στα δύο αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη να είναι ηλεκτροκίνητα (είτε αμιγώς ηλεκτρικά, είτε plug-in υβριδικά) και το 2039 να έχει ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, η Mercedes-Benz συνεχίζει να επεκτείνει τη γκάμα των plug-in hybrid μοντέλων της προσφέροντας ήδη περισσότερες από 20 διαφορετικές εκδόσεις οι οποίες είναι διαθέσιμες προς παραγγελία και στην Ελλάδα.

Ειδικά στην compact κατηγορία, στη χώρα μας διατίθενται οι plug-in υβριδικές εκδόσεις στα μοντέλα της A-Class, A-Class Sedan, B-Class, CLA Coupe, CLA Shooting Brake και GLA. Λειτουργώντας μαζί, ο τετρακύλινδρος 1.33 λίτρων βενζινοκινητήρας με  ισχύ 118 kW (160 hp) και ο 75 kW (102hp) ηλεκτροκινητήρας προσφέρουν συνδυαστική απόδοση 160 kW (218 hp) και συνολική μέγιστη ροπή 450 Νm, η οποία είναι εμφανής ήδη από τις χαμηλές στροφές. Αυτό το σημαντικό χαρακτηριστικό του ηλεκτροκινητήρα, δηλ. η μέγιστη ροπή από στάση, κάνει τα compact plug-in hybrid μοντέλα να αποκρίνονται άμεσα, όπως απεικονίζεται και στις επιδόσεις τους. Για παράδειγμα, η A 250e (συνδυαστική μεικτή κατανάλωση καυσίμου  1,3-1,0 l / 100 km, εκπομπές CO2 συνδ. 30–22 g / km) ολοκληρώνει το σπριντ 0 – 100 km / h σε μόλις 6,6 δευτερόλεπτα.

Ακόμη και με τη αποκλειστική χρήση του ηλεκτροκινητήρα, μπορεί να φτάσει σε τελική ταχύτητα έως 140 km/h – περισσότερο από αρκετό για να σημειώσει καλές επιδόσεις στον αυτοκινητόδρομο εντός των ορίων ταχύτητας των περισσότερων κρατών χωρίς τη χρήση του κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Mercedes_03

GLA 250e & CLA 250e

Η GLA 250e και η CLA 250 e Coupe διαθέτουν το ίδιο μηχανικό σύνολο με τα υπόλοιπα compact plug-in υβριδικά μοντέλα (βενζινοκινητήρα 1.33 λίτρων και ηλεκτροκινητήρα 75 kW).   Όμως παράλληλα με τις επιδόσεις που προκύπτουν από τη ροπή των 450 Nm ήδη από τις χαμηλές στροφές, τα νούμερα της κατανάλωσης είναι αυτά που εντυπωσιάζουν: Η CLA 250e  καταναλώνει κατά μέσο όρο 0,9-1,3 λίτρα/100 χλμ. και εκπέμπει μόλις 30-22 γρ.CO2/χλμ. H κατανάλωση της GLA 250e κυμαίνεται μεταξύ 1,7-1,3 λίτρων/100 χλμ. και εκλύει 38-30 γρ.CO2/χλμ (τιμές WLTP). Η μπαταρία ιόντων-λιθίου είναι χωρητικότητας 15,6 kWh, και ζυγίζει 129 κιλά. Εξασφαλίζει ηλεκτρική αυτονομία που κυμαίνεται μεταξύ 61-69 χλμ. για την CLA 250 e Coupe, και 56-63 για την GLA 250 e (τιμές WLTP). Έτσι, το 90% των καθημερινών μετακινήσεων, ιδιαίτερα στην πόλη μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς να ενεργοποιηθεί ο βενζινοκινητήρας, με την προϋπόθεση ότι ο οδηγός φορτίζει τακτικά το αυτοκίνητό του.

Επιπλέον, για τη διατήρηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ωφέλιμου χώρου για επιβάτες και αποσκευές, οι plug-in υβριδικές εκδόσεις των CLA 250e & GLA 250e έχουν υιοθετήσει μία σειρά από λύσεις προκειμένου η μπαταρία να μην περιορίσει σημαντικά τους χώρους. Για παράδειγμα, η εξάτμιση έχει τοποθετηθεί στο κέντρο του αυτοκινήτου, κάτω από το δάπεδο, ενώ το τελικό καζανάκι βρίσκεται στο τούνελ της μετάδοσης. Αντίστοιχα, το ρεζερβουάρ καυσίμου τοποθετείται στο χώρο που στις συμβατικές τετρακίνητες εκδόσεις βρίσκεται κανονικά ο άξονας μετάδοσης, με αποτέλεσμα η μπαταρία να καταλαμβάνει τον χώρο κάτω από το αμάξωμα. 

Τόσο η GLA 250e όσο και η CLA 250e εκτός από τον πλούσιο βασικό εξοπλισμό που διαθέτουν και ο οποίος είναι πολύ πιο πλούσιος από τον εξοπλισμό των συμβατικών αντίστοιχων μοντέλων, δίνουν τη δυνατότητα προσωποποίησης μέσα από την επιλογή τριών για τη GLA 250e και δύο για τη CLA 250e διαφορετικών πακέτων εξοπλισμού.

Mercedes_04

Γραμμές εξοπλισμού GLA 250e

Style Line

Progressive Line (επιπλέον της γραμμής Style Line

AMG Line (επιπλέον της γραμμής Progressive

 

Γραμμές εξοπλισμού CLA 250e

Progressive Line

 AMG Line

 

Τεχνικά στοιχεία GLA 250e & CLA 250e:

 

 

GLA 250 e

CLA 250 e

Κυβισμός (cc)

1332

1332

Διάταξη κυλίνδρων

L4

L4

Ονομαστική ισχύς βενζινοκινητήρα (kW/hp)

118/160

118/160

στις σ.α.λ.

5500

5500

Ονομαστική Ισχύς ηλεκτροκινητήρα (kW/hp)

75/102

75/102

Μεγ. συνδυαστική ισχύς (kW/hp)

160/218

160/218

Μέγ. Συνδυαστική ροπή στρέψης (Nm)

450

450

Επιτάχυνση  0-100 km/h (s)

7,1

6,8

Μεγ. Τελική ταχύτητα (km/h)

220

240

Μεγ. ταχύτητα με ηλεκτροκινητήρα (km/h)

140

140

Εκπομπές CO2 – συνδυασμένος κύκλος WLTP (gr/km)

38-30

30-22

Συνδυαστική κατανάλωση καυσίμου – συνδυασμένος κύκλος WLTP (l/100km

1,7-1,3

1,3-0,9

Ηλεκτρική Αυτονομία WLTP (EAER) * (km)

56-63

61-69

Χωρητικότητα πορτ μπαγκάζ lt (με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα)

385 (1.385)

395

Η τιμή της  GLA250e στη χώρα μας ανέρχεται στα € 45.316 (με Λιανική Τιμή προ Φόρων από € 34.454) και της CLA250e στα € 47.190  (με Λιανική Τιμή προ Φόρων από € 35.884)

Mercedes_05

Τα highlights των plugin υβριδικών μοντέλων της compact κατηγορίας:

H οδήγηση είναι απολαυστική καθώς τα χαρακτηριστικά τόσο του ηλεκτρικού όσο και του κινητήρα εσωτερικής καύσης, συνδυάζονται με έναν ενεργειακά αποδοτικό και οδηγικά απολαυστικό τρόπο, εξαλείφοντας έτσι τους περιορισμούς που θα είχε κάθε κινητήρας από μόνος του. Για παράδειγμα, ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί πιο αποτελεσματικά σε χαμηλές ταχύτητες, ενώ ο κινητήρας βενζίνης είναι πιο αποτελεσματικός σε υψηλότερες ταχύτητες και φορτία.

Η συνδυαστική απόδοση του ηλεκτροκινητήρα και του κινητήρα εσωτερικής καύσης έχουν ως αποτέλεσμα υψηλή ροπή η οποία περνά στο δρόμο μέσω του κιβωτίου ταχυτήτων 8F-DCT 400 H. Χειριστήρια αλλαγής ταχυτήτων (paddles) βρίσκονται και στο τιμόνι. 

Ήχος προειδοποίησης πεζών σε κίνηση έως 30 km/h με δύο γεννήτριες ήχου (εμπρός/πίσω) για την προστασία των πεζών και των ποδηλατών (εξαιτίας της αθόρυβης λειτουργίας του ηλεκτροκινητήρα). Ο ήχος αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης και μπορεί να οριστεί διαφορετικά, ανάλογα με το αν το όχημα επιταχύνει ή επιβραδύνει. Σε ταχύτητες πάνω από 30 km/h το σύστημα απενεργοποιείται εξαιτίας των αεροδυναμικών θορύβων από τον αέρα και τα ελαστικά.

Η θερμοκρασία της καμπίνας μπορεί να οριστεί εκ των προτέρων, αφού το σύστημα  προ-κλιματισμού περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό των plug-in υβριδικών μοντέλων. Αυτό γίνεται είτε μέσω της εφαρμογής Mercedes me είτε με εκ των προτέρων προγραμματισμό της ώρας αναχώρησης από την οθόνη πολυμέσων. Έτσι, με την καμπίνα επιβατών να έχει ψυχθεί ή θερμανθεί ενώ το αυτοκίνητο φορτίζει, αφ’ ενός δεν επιβαρύνεται η απόδοση της μπαταρίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αφ’ ετέρου ο οδηγός και οι συνεπιβάτες του απολαμβάνουν την ιδανική θερμοκρασία κατά την επιβίβασή τους στο αυτοκίνητο.

Mercedes_06

Με έξι διαφορετικές χαρτογραφήσεις του κινητήρα

Individual: ξεχωριστές επιλογές για το στιλ οδήγησης με επεμβάσεις στο σύστημα διεύθυνσης, τις αναρτήσεις, το ESP.

Sport: σπορτιφ στιλ οδήγησης με τη λειτουργία του κινητήρα εσωτερικής καύσης και ενισχυμένη αίσθηση boost.

Comfort: ρύθμιση για άνετη και οικονομική οδήγηση. Η επιλογή του κατάλληλου συστήματος οδήγησης (υβριδικού/συμβατικού) γίνεται ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης και την απόσταση.

Electric: η οδήγηση σε αυτό το πρόγραμμα είναι δυνατή μόνο σε ταχύτητες έως 140 km/h. Προσφέρει ρυθμιζόμενη ανάκτηση ενέργειας και προσαρμογή του συστήματος υποβοήθησης διατήρησης απόστασης DISTRONIC. Περιορίζει τη μέγιστη ταχύτητα που έχει θέσει ο οδηγός για τα συστήματα TEMPOMAT, Limiter & Active Distance Assist DISTRONIC στη μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα οδήγησης σε ηλεκτρικό στιλ, ενώ η ενεργοποίηση του βενζινοκινητήρα γίνεται με το πάτημα του απτικού πεντάλ γκαζιού (haptic gas pedal) πέρα από το σημείο πίεσης.

Battery Level: Διατήρηση της κατάστασης φόρτισης της μπαταρίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργεί σαν «αποθηκευτικός χώρος» στην περίπτωση που ο οδηγός επιθυμεί να διατηρήσει τα χιλιόμετρα της ηλεκτρικής αυτονομίας για συγκεκριμένες περιοχές (πχ. για εκ των υστέρων οδήγηση στο κέντρο  της πόλης/σε περιοχή με περιβαλλοντικούς  περιορισμούς).

ECO: Οδήγηση με ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση. Προσαρμογή των χαρακτηριστικών κύλισης του οχήματος ανάλογα με την κυκλοφορία, με την πλήρη εκμετάλλευση όλων των έξυπνων υβριδικών λειτουργιών. Η επιλογή του κατάλληλου στιλ οδήγησης από το υβριδικό σύστημα εξαρτάται από τις συνθήκες οδήγησης και την απόσταση.

Mercedes_07

Ανάκτηση ενέργειας

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των plug-in υβριδικών μοντέλων είναι το σύστημα ανάκτησης ενέργειας. O ηλεκτροκινήτρας λειτουργεί ως δυναμό κατά το ρολάρισμα και την πέδηση για τη φόρτιση της μπαταρίας υψηλής τάσης στη διάρκεια της διαδρομής, ενώ εκκινεί και το σύστημα. Μόλις ο οδηγός πάρει το πόδι του από το πεντάλ γκαζιού κατά τη διάρκεια της πορείας, ενεργοποιείται η ανάκτηση ενέργειας κατά το ρολάρισμα.

Το σύστημα αυτό παρουσιάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Προσφέρει υποστήριξη κατά την πέδηση  μέσω της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης ενίσχυσης  δύναμης πέδησης

Μετατρέπει την κινητική ενέργεια του οχήματος σε ηλεκτρική ενέργεια

Με το πρόγραμμα οδήγησης “Electric”, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει χειροκίνητα το επίπεδο της ανάκτησης ενέργειες που επιθυμεί με τη βοήθεια των χειριστηρίων αλλαγής ταχυτήτων στο τιμόνι. Όσο μεγαλύτερη η ανάκτηση ενέργειας, τόσο πιο  έντονα επιβραδύνει το όχημα κατά την κύλιση και τόσο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια καταλήγει στην μπαταρία υψηλής τάσης.

Στα προγράμματα Comfort, Battery level και Eco, είναι ενεργοποιημένο το αυτόματο πρόγραμμα ανάκτησης, το οποίο χρησιμοποιεί το ραντάρ του αυτοκινήτου που ελέγχει την απόσταση από προπορευόμενα οχήματα. Το ραντάρ ενεργεί αυτόματα και βοηθά στην επιβράδυνση του οχήματος, όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Επίσης, η λειτουργία του συστήματος υποβοήθησης  ECO, δίνει στον οδηγό την ευκαιρία να επιτύχει τα μέγιστα δυνατά οφέλη σε ότι αφορά την εξοικονόμηση καυσίμου και την ανάκτηση ενέργειας, καθώς αξιολογεί τα  δεδομένα για το υπόλοιπο της διαδρομής του  οχήματος (από το σύστημα πλοήγησης για την διαδρομή, την οδική μορφολογία, τα όρια ταχύτητας, ακόμα και τα προπορευόμενα οχήματα).

 Στην οθόνη πολυμέσων εμφανίζονται επιπλέον πληροφορίες  όπως η οθόνη ροής ενέργειας ή η φόρτιση της μπαταρίας υψηλής τάσης.

Mercedes_01

Φόρτιση

Η μπαταρία ιόντων λιθίου, με συνολική χωρητικότητα 15,6 kWh μπορεί να φορτιστεί εξωτερικά είτε με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) είτε με συνεχές ρεύμα (DC) προαιρετικά. Σε ένα wallbox 7,4 kW (AC), και με το προαιρετικό σύστημα οχήματος εναλλασσόμενου ρεύματος (OBC – On-Board Charger) έως και 7,4 kW, η φόρτιση από 10 έως 100% SoC (State of Charge) διαρκεί περίπου 1 ώρα 45 λεπτά. Χρησιμοποιώντας ταχυφορτιστή DC έως 24 kW και το προαιρετικό σύστημα οχήματος φόρτισης συνεχούς ρεύματος έως 24 kW, χρειάζονται περίπου 25 λεπτά για να περάσει η μπαταρία από 10 έως 80% SoC.

Τα plug-in hybrid οχήματα προσφέρουν τη δυνατότητα κίνησης μόνο με ηλεκτρικό ρεύμα και συνεπώς με μηδενικές τοπικές εκπομπές, ειδικά σε αστικές περιοχές, ενώ σε μεγαλύτερες αποστάσεις επωφελούνται από την αυτονομία των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Έτσι, ενσωματώνουν τα καλύτερα των δύο κόσμων!

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO