Ανίκανος ο κρατικός μηχανισμός να ελέγξει την κλοπή των καυσίμων, αρκούμαστε εμείς οι καταναλωτές, για μια ακόμη φορά, στο συμπέρασμα ότι, ένα στα δέκα πρατήρια σε Θεσσαλονίκη, Μαγνησία και Αχαΐα «κλέβει» υγρό καύσιμο!
Δυστυχώς, το χειρότερο είναι ότι , η οικονομική κρίση είναι μικρότερης “έντασης” από την κρίση αξιών της κοινωνίας μας. Οι παραβάτες θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο, αφού τα πανάκριβα καύσιμα τα πληρώνουν και οι άνεργοι, αλλά και οι έμμισθοι των 700 ευρώ.
Η είδηση ότι ένα στα δέκα πρατήρια σε Θεσσαλονίκη, Μαγνησία και Αχαΐα γεμίζουν με λιγότερη ποσότητα καυσίμου τα ρεζερβουάρ μας ούτε νέα είναι και ούτε περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Η κλοπή αυτή είναι της τάξεως του 9,69% από αυτό που φαίνεται στην αντλία και την τελική ποσότητα που παραλαμβάνει ο πελάτης.
Μυστική η έρευνα
Αυτό είναι το τελικό συμπέρασμα μυστικής έρευνας που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου του 2016, με μυστικό όχημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είχε συγκεκριμένη αποστολή να ελέγχει την ακρίβεια της παραδιδόμενης ποσότητας καυσίμου στην αντλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, από τα 120 συνολικά πρατήρια που επισκεφτήκαν σε πρατήρια της Θεσσαλονίκης, της Μαγνησίας και της Αχαΐας, στα 13 από αυτά τα πρατήρια ( ποσοστό 10,83%) παραδόθηκε λιγότερο καύσιμο σε σχέση με ότι έγραφε η ένδειξη της αντλίας, με ποσοστό απόκλισης που έφθανε στο 9,69%.
Όχι ότι δεν υπήρξαν και άλλες “ανωμαλίες”. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στα υπόλοιπα 107 πρατήρια ( ποσοστό 89,17%) οι αποκλίσεις ήταν τέτοιες οι οποίες χαρακτηρίζονται αποδεκτές, δηλαδή βρίσκονταν μέσα στα ανεκτά όρια που ορίζονται. Και στην περίπτωσή μας, ανεκτό όριο είναι το 0,5 % . Βέβαια, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, κανένας δεν είχε αντλία η οποία να παραδίδει έστωκαι μια σταγόνα παραπάνω από αυτό που πληρώνουμε. Ασφαλώς μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι.
Ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών ( ΣΕΕΠΕ ) εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του, αφού συνεχίζεται η παραβατικότητα και σε άλλες περιοχές της χώρας, ύστερα από παλαιότερη μυστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αττικής.
Ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν τα αποτελέσματα στην Αττική κατέδειξαν ότι οι προβληματικές παραδόσεις ήταν 14,5% του συνόλου και καταγράφηκαν αποκλίσεις από την αναμενόμενη ποσότητα που έφταναν έως και 9,5%. Για την ιστορία το 85,5% των παραδόσεων ήταν εντός των νομίμων ορίων.