spot_img
HomeAUTOΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑFord Antistress Technologies

Ford Antistress Technologies

Ford Antistress Technologies 03Έρχονται τα “χάπια τεχνολογίας” της Ford για να μειώσουν το στρες και τους φόβους κάθε οδηγού στις απλές καθημερινές μετακινήσεις του. Σπάσιμο νεύρων, πιθανοί κίνδυνοι ακόμα και δαπανηρές επισκευές από μικροσυγκρούσεις και γρατζουνιές – αυτός είναι πολλές φορές ο απολογισμός ενός παρκαρίσματος – ο χειρότερος εφιάλτης των οδηγών σε όλη την Ευρώπη. Στη Βρετανία, το ένα στα τέσσερα ατυχήματα συμβαίνει σε σταθμούς πάρκινγκ. Σχεδόν ο ένας στους δύο οδηγούς προτιμά να διανύσει μεγαλύτερη απόσταση για να φτάσει στον προορισμό του από το να επιχειρήσει παράλληλο παρκάρισμα σε περιορισμένο χώρο.

Η ειδοποίηση διερχόμενης κυκλοφορίας με τεχνολογία αυτόματου φρεναρίσματος της Ford είναι σχεδιασμένη για να μειώνει το στρες του παρκαρίσματος εντοπίζοντας διερχόμενα άτομα και αντικείμενα πίσω από το όχημα, ειδοποιώντας τον οδηγό και τέλος φρενάροντας εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει. Η ευρυγώνια πίσω κάμερα θα προσφέρει άριστη εικόνα της περιοχής πίσω από το όχημα. Η αναβαθμισμένη λειτουργία active park assist θα αναλαμβάνει το παράλληλο ή κάθετο παρκάρισμα, με το απλό πάτημα ενός μπουτόν.

«Έχουμε συνηθίσει όλοι στις προκλήσεις της οδήγησης, αλλά παραμένει από τις πιο απαιτητικές δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας,» δηλώνει ο Torsten Wey, manager, Chassis & Safety Electronics, Ford Ευρώπης. «Η τεχνολογία ήδη αποδεικνύει ότι μπορούμε να περιορίσουμε το στρες της οδήγησης – και η επένδυση της Ford σε έρευνα και εξέλιξη ανταμείβει, επιταχύνοντας την επέκταση καινοτόμων τεχνολογιών υποστήριξης οδηγού και επιδόσεων που οι πελάτες θα εκτιμήσουν.»

Νέες τεχνολογίες που γεννήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας & Καινοτομίας της Ford στο Άαχεν της Γερμανίας περιλαμβάνουν συστήματα σχεδιασμένα για να βοηθούν τους οδηγούς να ελίσσονται ώστε να αποφεύγουν συγκρούσεις με υψηλή ταχύτητα και να τους προειδοποιούν ώστε να μην πάρουν λάθος κατεύθυνση στον αυτοκινητόδρομο.

Αυτές οι νέες τεχνολογίες – που αναμένεται να είναι διαθέσιμες για πρώτη φορά με οχήματα Ford την επόμενη διετία – αποτελούν τμήμα της δέσμευσης της εταιρείας να τριπλασιάσει τις επενδύσεις της στην ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης οδηγού. Με τον τρόπο αυτό θα τα εξελίξει περαιτέρω και θα επεκτείνει τις δυνατότητές τους, επιταχύνοντας το λανσάρισμα συστημάτων που θα διευκολύνουν το παρκάρισμα και την οδήγηση σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας, και θα βοηθούν στην αποφυγή συγκρούσεων.

«Οι οδηγοί πρέπει να παραμένουν σε ετοιμότητα και ενεργοί όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι αλλά η τεχνολογία υποστήριξης μπορεί να βοηθήσει» δήλωσε ο Edmund King OBE, president, the Automobile Association. «Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών υποστήριξης από τη Ford έχει πολλά οφέλη, βοηθώντας τον οδηγό να αποφύγει τις συγκρούσεις, να εντοπίζει ευάλωτους χρήστες των δρόμων σε τυφλά σημεία ή να καταργεί το στρες του παρκαρίσματος κάνοντάς το πολύ ευκολότερο.»

Ford Antistress Technologies 07Παρκάρισμα δίχως στρες
Στη Βρετανία, το ένα στα τέσσερα ατυχήματα γίνεται σε χώρους στάθμευσης και κοστίζει στους οδηγούς περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ για επισκευές κάθε χρόνο. Τα τελευταία 20 χρόνια, το πλάτος των αυτοκινήτων έχει αυξηθεί περίπου κατά 16% αλλά πολλοί χώροι στάθμευσης έχουν διατηρήσει τις ίδιες διαστάσεις.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το 47% των οδηγών παρκάρει ακόμα πιο μακριά από τον προορισμό τους για να αποφύγουν το παράλληλο παρκάρισμα, το 15% αποφεύγει εντελώς το παράλληλο παρκάρισμα, και το 75% νιώθει νευρικότητα όταν πρέπει να παρκάρει μπροστά από άλλους οδηγούς.

«Το παρκάρισμα είναι μία από τις πιο στρεσογόνες εμπειρίες πίσω από το τιμόνι και οι οδηγοί που πασχίζουν να βρουν κατάλληλους χώρους στάθμευσης σε αστικές περιοχές μπορεί να προκαλέσουν κυκλοφοριακή συμφόρηση αλλά και πολύ άγχος,» δήλωσε ο Dirk Gunia, supervisor, Driver Assist Electronics, Ford Ευρώπης. «Τεχνολογίες όπως το αναβαθμισμένο μας σύστημα active park assist τονώνουν την αυτοπεποίθηση των οδηγών όταν παρκάρουν σε χώρους αδιανόητους μέχρι τώρα.»

Το αναβαθμισμένο active park assist ελέγχει το τιμόνι, την επιλογή σχέσης στο κιβώτιο και την εμπρός/πίσω κίνηση για να διευκολύνει τη διαδικασία στάθμευσης μέσω ενός μπουτόν. Το σύστημα μπορεί να κατευθύνει το όχημα μέσα και έξω από ένα παράλληλο χώρο στάθμευσης και να το παρκάρει με όπισθεν σε κάθετο χώρο. Το αναβαθμισμένο Active Park Assist χρησιμοποιεί επίσης αισθητήρες για τον εντοπισμό κατάλληλων χώρων στάθμευσης.

Το Cross Traffic Alert με λειτουργία αυτόματου φρεναρίσματος χρησιμοποιεί αισθητήρες ραντάρ για να παρακολουθεί τη περιοχή πίσω από το όχημα. Εάν ο οδηγός κάνει όπισθεν και δεν αντιδράσει στην αρχική προειδοποίηση, το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα. Επίσης ανιχνεύει μοτοσικλέτες και ποδήλατα.

Η κάμερα οπισθοπορείας προβάλλει μία ευρυγώνια εικόνα του πίσω μέρους του αυτοκινήτου στην οθόνη του αυτοκινήτου, προσφέροντας παρόμοια λειτουργικότητα με την Front Wide View Camera της Ford που βρίσκεται στο εμπρός τμήμα των μοντέλων Ford Edge, Galaxy και S-MAX. Στην όπισθεν, προσφέρει μία πρόσθετη εικόνα που επιτρέπει στους οδηγούς να βλέπουν πέρα από τις γωνίες καθώς και αντικείμενα και εμπόδια που πλησιάζουν πίσω από το όχημα.

Ford Antistress Technologies 09Ελιγμοί αποφυγής εμποδίου
H εταιρεία εξελίσσει επίσης μία νέα τεχνολογία που βοηθά τους οδηγούς να αποφύγουν σταματημένα ή αργά κινούμενα οχήματα και το ενδεχόμενο σύγκρουσης.

Το σύστημα υποστήριξης ελιγμών αποφυγής εμποδίου έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με ταχύτητες πόλης και αυτοκινητόδρομου. Χρησιμοποιεί ραντάρ και μία κάμερα για να ανιχνεύει αργά κινούμενα και σταματημένα οχήματα και μέσω την κατάλληλων ελιγμών επιτρέπει στους οδηγούς να αποφύγουν ένα όχημα και κατ’ επέκταση μία σύγκρουση.

Το σύστημα ενεργοποιείται εάν δεν υπάρχει επαρκής χώρος για την αποφυγή μιας σύγκρουσης μόνο με φρενάρισμα και ο οδηγός αποφασίζει να κάνει έναν ελιγμό αποφυγής. Το Evasive steering assist βασίζεται στην υπάρχουσα τεχνολογία Forward Collision Warning, και Pre-Collision Assist , που μειώνει τη σφοδρότητα συγκρούσεων όπου εμπλέκονται οχήματα και πεζοί ή βοηθά τους οδηγούς να αποφύγουν τελείως της σύγκρουση.

«Μόλις ο οδηγός προσπαθήσει να στρίψει το τιμόνι για να αποφύγει ένα όχημα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το evasive steering assist ενεργοποιείται για να διευκολύνει τους ελιγμούς διεύθυνσης» δήλωσε ο Peter Zegelaar, τεχνικός ειδικός σε θέματα πέδησης, Automated Driving, Ford Ευρώπης.

Ford Antistress Technologies 05Προειδοποίηση λάθους κατεύθυνσης
Είναι ο χειρότερος εφιάλτης όλων των οδηγών και η Ford δημιούργησε μία τεχνολογία που μπορεί να τον αποτρέψει – προειδοποιώντας τους οδηγούς να μην επιλέξουν λάθος ρεύμα κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο.

Οι συγκρούσεις λόγω οδήγησης σε λάθος ρεύμα κυκλοφορίας είναι αιτίες για σοβαρούς και μοιραίους τραυματισμούς συγκριτικά με άλλα είδη ατυχημάτων. Στη Γερμανία, το 3% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στους αυτοκινητόδρομους είναι αποτέλεσμα οδήγησης σε λάθος ρεύμα κυκλοφορίας, με περίπου 20 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα κάθε χρόνο.

Το Wrong Way Alert χρησιμοποιεί μία κάμερα τοποθετημένη στο παρμπρίζ σε συνδυασμό με πληροφορίες από το σύστημα πλοήγησης για να προειδοποιήσει τους οδηγούς με οπτικά και ακουστικά σήματα όταν παραβιάζουν δύο απαγορευτικά σήματα (“No Entry”) εισόδου ή εξόδου σε αυτοκινητόδρομο. Το σύστημα – που αρχικά διατίθεται σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία – βασίζεται στο Traffic Sihg Recognition που χρησιμοποιεί μία εμπρόσθια κάμερα η οποία εντοπίζει οδικά σήματα και προειδοποιεί τον οδηγό για την παρουσία τους. Το Wrong Way Alert με τη συμβολή της κάμερας και του συστήματος πλοήγησης προειδοποιεί τους οδηγούς να σταματήσουν ή να στρίψουν.

Το Traffic Jam Assist είναι μία ακόμα τεχνολογία που είχε ανακοινώσει παλιότερα η Ford, και αναμένεται να κυκλοφορήσει ευρέως μέσα στην επόμενη διετία. Το σύστημα βοηθά το οδηγό να διατηρεί το όχημα στο κέντρο της λωρίδας του και χρησιμοποιεί το φρένο και το γκάζι για να εναρμονιστεί με το ρυθμό του προπορευόμενου οχήματος

Μακροπρόθεσμα, η Ford εξελίσσει επίσης ένα προηγμένο σύστημα εμπροσθίου φωτισμού βασισμένο σε κάμερα που διευρύνει τη δέσμη των προβολέων σε διασταυρώσεις και κυκλικούς κόμβους ακολουθώντας την ερμηνεία των σημάτων της κυκλοφορίας.

Ford Antistress Technologies 01Τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού
Η Ford είναι ήδη πρωτοπόρος στον εκδημοκρατισμό τεχνολογιών υποστήριξης οδηγού. Στην Ευρώπη, προσφέρει μία σημαντική γκάμα συστημάτων, προσιτών στην ευρεία βάση πελατών, εδώ και χρόνια όπως:
•  Pre-Collision Assist with Pedestrian Detection
•  Intelligent Speed Limiter: όταν ενεργοποιείται ανιχνεύει οδικά σήματα και ρυθμίζει το γκάζι για να βοηθήσει τους οδηγούς να παραμείνουν εντός νόμιμων ορίων και να αποφύγουν τα πρόστιμα
•  Glare-Free Highbeam: χρησιμοποιεί μία κάμερα τοποθετημένη στο παρμπρίζ για την ανίχνευση των προβολέων ή των πίσω φώτων ποδηλάτων σε απόσταση έως 100m, μοτοσυκλετών έως 400m και αυτοκινήτων έως 800m τη νύχτα. Επίσης χρησιμοποιεί προβολείς ειδικής σχεδίασης που μπλοκάρουν το φως το οποίο σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να ‘τυφλώσει’ προσωρινά άλλους οδηγούς και δικυκλιστές
•  Adaptive Front Lighting System: προσαρμόζει τη γωνία δέσμης και την ένταση των προβολέων σύμφωνα με το περιβάλλον της κυκλοφορίας, και περιλαμβάνει Weather-Dependent Lighting mode που προσαρμόζει αυτόματα τους προβολείς για τον εντοπισμό κινδύνων στο πλάι του δρόμου σε περίπτωση ισχυρής νεροποντής

Οι κάτοχοι Ford εδώ και αρκετό καιρό απολαμβάνουν τις τεχνολογίες υποστήριξης παρκαρίσματος όπως:
•  Perpendicular Parking: ανιχνεύει και κατευθύνει το όχημα με όπισθεν (κάθετο παρκάρισμα) σε χώρους δίπλα με άλλα οχήματα όπως το Active Park Assist υποστηρίζει τους οδηγούς στο παράλληλο παρκάρισμα
•  Park-Out Assist: βοηθά τους οδηγούς να εξέρχονται από ένα παράλληλο χώρο στάθμευσης, όπου το σύστημα ελέγχει το τιμόνι και ο οδηγός το γκάζι και το φρένο αντίστοιχα
•  Side Parking Aid: εκδίδει ακουστικές προειδοποιήσεις και προβάλλει ενδείξεις απόστασης στην οθόνη για εμπόδια γύρω από το όχημα
•  Cross Traffic Alert: προειδοποιεί τους οδηγούς οι οποίοι βγαίνουν με όπισθεν από ένα χώρο στάθμευσης για πιθανή διέλευση άλλων οχημάτων πίσω τους

Άλλες τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού περιλαμβάνουν Adaptive Cruise Control, Blind Spot Information System, Traffic Sign Recognition, Lane Keeping Alert, Lane Keeping Aid και Driver Alert.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO