Πλήρης ανατροπή στην κίνηση των ντιζελοκίνητων στην Αθήνα έως το 2025.
Σύμφωνα με το BBC, οι δήμαρχοι τεσσάρων μεγάλων πόλεων δήλωσαν ότι θα σταματήσουν την κίνηση των ντιζελοκίνητων οχημάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές, θα δώσουν κατάλληλα κίνητρα ώστε να προωθήσουν εναλλακτικές μετακινήσεις, όπως με τα πόδια ή με το ποδήλατο.
Κατά το BBC φαίνεται ότι οι δήμαρχοι των τεσσάρων μεγάλων πόλεων, της Αθήνας, του Παρισιού, του Μεξικού και της Μαδρίτης ανέλαβαν δέσμευση ότι, έως το 2025 θα παύσει η χρήση ντιζελοκίνητων οχημάτων προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα. Αυτό τονίστηκε από το βήμα της συνόδου των Δημάρχων του C40 στο Μεξικό.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται θέμα αποπομπής του ντίζελ από μεγάλες πόλεις. Η κριτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια για το θέμα αυτό είναι έντονη και σκληρή. Τονίζεται ότι οι πετρελαιοκινητήρες επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με σοβαρότατες επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων των πόλεων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι περίπου 3.000.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από αίτιες οι οποίες σχετίζονται με την μόλυνση του αέρα των μεγαλουπόλεων. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις στην Ευρώπη 467.000 άνθρωποι πρόκειται να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Ύστερα μάλιστα από το dieselgate το οποίο κυριολεκτικά ¨ταρακούνησε¨ τον κόσμο όλο, πληθαίνουν οι φωνές οι οποίες οι οποίες κάνουν λόγο για τις εξαιρετικά βλαβερές επιπτώσεις του ντίζελ στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στη Μεγάλη Βρετανία, μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, ακτιβιστές κατάφεραν να υποχρεώσουν τη βρετανική κυβέρνηση να κινηθεί γρηγορότερα προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή να τεθούν περιορισμοί και κανόνες στη χρήση του.
Σύμφωνα πάντα με τις φωνές αυτές οι οποίες ακούγονται όλο και εντονότερα, οι ντίζελ κινητήρες επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με δύο βασικούς τρόπους:
1. Με την παραγωγή αιωρούμενων σωματιδίων (PM) και οξειδίων του αζώτου (Nox).
2. Τα μικροσωματίδια αυτά μπορούν να εισχωρήσουν στους πνεύμονες και να συμβάλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών και άλλων ασθενειών που μπορούν να επιφέρουν τον θάνατο. Επιπλέον, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και σε ανθρώπους χωρίς βεβαρημένο ιστορικό.
Κατά συνέπεια, καθώς πληθαίνουν οι αποδείξεις για τις πολύ βλαβερές συνέπειες της χρήσης ντίζελ, πολλές περιβαλλοντικές ομάδες σε όλο τον κόσμο καταφεύγουν στη δικαιοσύνη, προκειμένου να τεθούν περιορισμοί και κανόνες στη χρήση του.
Το σχετικό άρθρο επισημαίνει ότι οι δήμαρχοι αυτών των μεγάλων πόλεων με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την πολιτική τους επιρροή για να επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση του ντίζελ.
Οι εξελίξεις μετά την απόφαση αυτή αναμένονται να είναι σημαντικές και αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις πωλήσεις οχημάτων με αντίστοιχης τεχνολογίας κινητήρες.