spot_img

Diesel Bomb

Diesel Bomb 10Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέγα σκάνδαλο dieselgate. Όπως αναφέρουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές καταλήγει ο γερμανικός όμιλος της VW για το τεράστιο σκάνδαλο των παραποιημένων ρύπων σε συγκεκριμένα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές ο γερμανικός όμιλος θα καταβάλλει, κατ’ αρχήν το ποσό 4,3 δις δολαρίων. Ακολουθώντας την τακτική “όλα στο φως” ο όμιλος VW παραδέχθηκε τις παραποιήσεις στα ποινικά αδικήματα της συνωμοσίας με σκοπό την εξαπάτηση των καταναλωτών των ΗΠΑ, της έκδοσης ψευδών στοιχείων για την εισαγωγή αυτοκινήτων στις ΗΠΑ και την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Diesel Bomb 12Από το ποσό που αρχικά καταβλήθηκε, τα 2,8 δις αφορούν πρόστιμα για τα παράνομα 590.000 αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφόρησαν στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ το άλλο 1,5 δις είναι ποσό το οποίο θα κατατεθεί στην αμερικανική αρχή της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτά είναι τα πρώτα ποσά τα οποία καταβάλλει ο γερμανικός όμιλος. Εκτιμάται ότι το τελικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλλει η εταιρεία θα φθάνει τα 20 δις δολάρια. Πάντως εξ αιτίας του σκανδάλου αυτού ο όμιλος θα βρίσκεται υπό εποπτεία για τα επόμενα τρία χρόνια.

Κατηγορούνται 6 στελέχη
Υπάρχουν όμως, πέρα από την ευθύνη του γερμανικού ομίλου και κατηγορίες σε συγκεκριμένα στελέχη της εταιρείας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε έξι συνολικά στελέχη :
Bernd Gottweis , Heinz-Jakob Neusser, Oliver Schmidt , Jens Hadler, Richard Dorenkamp και Juergen Peter. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο έχουν συνομωτίσει στοχεύοντας την εξαπάτηση των κρατικών αρχών των ΗΠΑ, παραβιάζοντας το νόμο περί καθαρού αέρα, αλλά και απάτης. Μάλιστα ο αναπληρωτής διευθυντής FBI Andrew McCabe αναφέρεται σε εγκληματική δράση. Οι πέντε από αυτούς κατηγορούμενοι βρίσκονται στη Γερμανία και είναι εντελώς άγνωστο αν ποτέ εκδοθούν στις ΗΠΑ, ενώ ο ένας από αυτούς έχει συλληφθεί, ο Oliver Schmidt.

Diesel Bomb 18Ύποπτη και η Fiat Chrysler
Σαν ένα νέο σκάνδαλο dieselgate φαίνεται η νέα είδηση που βρίσκεται ψηλά αυτές τις ώρες στα μέσα ενημέρωσης. Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν τώρα τον όμιλο Fiat Chrysler Automobiles για δική της εμπλοκή σε αντίστοιχο σκάνδαλο. Μάλιστα, η Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος (U.S Enviromental Protection Agency) την κατηγορεί ξεκάθαρα για ότι ακριβώς έχει κατηγορηθεί και ο όμιλος VW και πάλι σε κινητήρες ντίζελ. .
Η Fiat Chrysler αρνείται κάθε κατηγορία, δηλώνοντας απογοητευμένη από την έκδοση του εγγράφου και ξεκαθαρίζει πως θα συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση και θα αποδείξει με επίσημα στοιχεία πως οι κινητήρες της διαθέτουν προηγμένα συστήματα ελέγχου των εκπομπών ρύπων των ντίζελ, τα οποία είναι απολύτως νομότυπα.

Diesel Bomb 11Ύποπτος ο V6 3.0 EcoDiesel
Η αρχή η οποία κατηγορεί τώρα την Fiat Chrysler, είναι ίδια η οποία ανακάλυψε το σκάνδαλο dieselgate της VW. Πάντως η Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος (U.S Enviromental Protection Agency) αναφέρει ότι έχει εντοπίσει οκτώ παράνομα λογισμικά σε 103.828 οχήματα με τον V6 3.0 EcoDiesel κινητήρα. Τα λογισμικά αυτά, μάλιστα, υποστηρίζει η επιτροπή ότι, είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούσε η VW. Σε ανακοίνωσή της η U.S Enviromental Protection Agency αναφέρει ότι ” η Fiat Chrysler σκόπιμα τοποθέτησε και παρέλειψε να δηλώσει την ύπαρξη συγκεκριμένων εντολών λογισμικού τα οποία ελέγχουν τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων Dodge Ram και Jeep Grand Cherokee παραγωγής 2014 έως 2016″.

Diesel Bomb 13Δεν αφορά την Ελλάδα

Τέλος, ο ισχυρός άνδρας της Fiat Chrysler Sergio Marchionne, τόνισε χαρακτηριστικά στο Reuters : «Όποιος συγκρίνει τα ζητήματα εκπομπών ρύπων της Volskwagen με τη Fiat Chrysler, καπνίζει παράνομες ουσίες».

Ο συγκεκριμένος κινητήρας, βέβαια, δεν εισάγεται στη χώρα μας. Κατά συνέπεια δεν μας αφορά άμεσα από πλευράς ρύπων, αν ευσταθούν οι κατηγορίες της Αμερικανικής Επιτροπής.

Άλλη μια μεγάλη διαμάχη ξεκινά. Άλλο ένα μεγάλο κουβάρι παράνομων τεχνολογιών ξετυλίγεται, δίχως να γνωρίζει κανένας την αλήθεια. Στη μέση βρίσκεται ο καταναλωτής, ο οποίος σιγά – σιγά αρχίζει και μαθαίνει τα νέα “πολεμικά παιχνίδια” τα οποία παίζονται πίσω από την πλάτη του. Τώρα μόλις ξεκινά η ιστορία. έχουμε να μάθουμε πολλά ακόμη. Μήπως και για κάποιες άλλες εταιρείες;

Ο χρόνος θα δείξει…

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO