spot_img
HomeAUTOΤΑΞΙΔΙΑΣτα Στάγειρα με Citroen C4

Στα Στάγειρα με Citroen C4

Citroen C4 Στάγειρα 12Διαγράφουμε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα οδηγικά αλλά και ιστορικά διαδρομή, με ένα πολύ ιδιαίτερο αυτοκίνητο. Το Citroen C4 με τον υπέροχο ντίζελ κινητήρα των 1.560 κ. εκ. ισχύος 120 ίππων / 3.500 σ.α.λ. Με τη γαλλική του φινέτσα, ξεκούραστο και οδηγικά ασφαλές, με την ανάρτηση να “καταπίνει” κάθε εδαφική ανωμαλία, αποδίδει ροπή 300Nm / 1.750 σ.α.λ. κι επιταχύνει από 0-100 χλμ/ώρα σε 11,2 δευτ. Αυτό ήταν το “εργαλείο” του οδοιπορικού μας, σε ένα τόπο ιστορικό, στην ορεινή Χαλκιδική. Μια διαδρομή κυκλική, αφού όποιος αποφασίσει να το πραγματοποιήσει δεν έχει από το να ακολουθήσει το ημιορεινό κομμάτι διαμέσου της Αρναίας και αμέσως μετά τα Στάγειρα να κινηθεί προς Σταυρό και στη συνέχεια στην Εγνατία Οδό. Υπέροχη κυκλική διαδρομή η οποία εμπεριέχει τα πάντα. Σας την προτείνουμε!

Citroen C4 Στάγειρα 11Τα Στάγειρα (372 κάτοικοι το 2001) είναι χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Στρατονικού (Στρεμπενίκος), με υψόμετρο 500 περίπου μέτρα, στη βορειοανατολική πλευρά της Χαλκιδικής. Η απόστασή τους από την πόλη της Θεσσαλονίκης είναι 73 χιλιόμετρα. Έλαβαν το όνομά τους από την αρχαία πόλη των Σταγείρων, η οποία βρίσκεται σε παράλια θέση 10 χιλιόμετρα ανατολικότερα και είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε ο μεγάλος φιλόσοφος και πανεπιστήμονας Αριστοτέλης.

Τα αρχαία Στάγειρα βρίσκονται σε παράλια θέση, 10 χιλιόμετρα ανατολικά του νεότερου ορεινού οικισμού των Σταγείρων. Η αρχαία πόλη των Σταγείρων, όπου γεννήθηκε ο Αριστοτέλης, καταστράφηκε από το Φίλιππο Β΄ αλλά ξανακτίστηκε από τον Αλέξανδρο τον Μέγα, προς τιμήν του δασκάλου του. Αυτή η αρχαία πόλη βρίσκεται δίπλα στον σύγχρονο οικισμό της Ολυμπιάδας και αποτελεί επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.

Citroen C4 Στάγειρα 16Στην είσοδο του χωριού σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το πάρκο στο οποίο βρίσκεται ο ανδριάντας του Αριστοτέλη καθώς επίσης και πολλά υπέργεια μνημεία, όπως πύργοι (ένας του 16ου αιώνα), δημόσια λουτρά κ.λ.π. Τι βλέπει ο επισκέπτης στο πάρκο στην είσοδο του χωριού:

Σφαίρες αδράνειας
Μεταφορά ορμής κατά την κρούση των σφαιρών, όπου διατηρείται η ορμή που μεταφέρονται διαδοχικά σε κάθε μία μέχρι την τελευταία.

Ηλιακό ρολόι
Το οριζόντιο ηλιακό ρολόι δείχνει τον χρόνο στο σημείο που βρίσκεται ο επισκέπτης. Η διαφορά με την επίσημη ώρα Ελλάδος είναι 1:25 με τη θερινή ώρα και 0:25 με τη χειμερινή. Μέσα από τις καμπύλες γραμμές εκτός από την ώρα βλέπουμε ακόμη και τον μήνα ποι διανύουμε.

Παραβολικά κάτοπτρα
Τα μεταφερόμενα μέσω του αέρα ηχητικά κύματα ανακλώνται στο παραβολικό κάτοπτρο και η ενέργεια τους συγκρούονται στο κέντρο. Κατά την ανάκλαση επαναλαμβάνεται το ίδιο φαινόμενο.

Citroen C4 Στάγειρα 13Πυξίδα
Η φιλοσοφία δεν έχει τόπο, είναι παγκόσμια και κτήμα της ανθρωπότητας. Η αριστοτελική φιλοσοφία είχε φτάσει σε όλα τα μέρη του κόσμου και είναι η αφετηρία της σύγχρονης επιστημονικής σκέψης. Στην πυξίδα απεικονίζονται η κατεύθυνση και η απόσταση των πιο γνωστών πόλεων στον κόσμο σε σχέση με το άλσος.

Εκκρεμές
Η ενέργεια του ενός συστήματος που ξεκινά την ταλάντωση μεταφέρεται λόγω σύζευξης στο άλλο σύστημα με αποτέλεσμα το πλάτος ταλάντωσης να μειώνεται στο πρώτο και να αυξάνεται στο επόμενο.

Υδροστρόβιλος
Η ενέργεια που δίνεται με την περιστροφή του μοχλού δημιουργεί τη δίνη στο υγρό, όπως η περιστροφική κίνηση του αέρα δημιουργεί τον ανεμοστρόβιλο.

Citroen C4 Στάγειρα 17Οπτικοί δίσκοι
Όταν εικόνες περνούν με μεγάλη ταχύτητα από το ανθρώπινο μάτι δεν αντιλαμβανόμαστε τις εικόνες σαν διαφορετικές (κινηματογράφος).

Φακός
Κάθε φωτόνιο (ποσό ενέργειας ακτινοβολίας) από μόνο του έχει ελάχιστη ενέργεια, όταν όμως όλα μαζί συγκεντρωθούν σε ένα σημείο η ενέργεια αυτή γίνεται πολύ μεγάλη.

Πρίσμα
Εισερχόμενο το λευκό φώς του ηλίου στο πρίσμα, διαθλάται και η κάθε ακτινοβολία υφίσταται διαφορετική εκτροπή γιατί αλλάζει η ταχύτητα της μέσα στο γυαλί, έτσι που κατά την έξοδο παρατηρούνται οι συνιστώσες ακτινοβολίες του λευκού φωτός ( χρώματα της Ίριδος).

Citroen C4 Στάγειρα 18Πεντάφωνο
Ανάλογα με το ειδικό βάρος και τη μάζα, από κάθε υλικό παράγεται με την κρούση διαφορετική ηχητική συχνότητα. Οι 5 γρανίτες ανταποκρίνονται στην κλίμακα του αρχαίου πεντα-φώνου.

Τηλεσκόπιο
Με τα τηλεσκόπια, μπορεί κανείς να απολαύσει καλύτερα την φανταστική θέα από το Άλσος, θέα του κόλπου της Ιερισσού και της Αθωνικής χερσονήσου.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO