spot_img
HomeΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΑυτό είναι το νέο Audi Α3 Sedan

Αυτό είναι το νέο Audi Α3 Sedan

Αυτό είναι το νέο Audi Α3 Sedan

Η Audi αποκάλυψε και το A3 Sedan, λίγες μέρες μετά την πλήρη αποκάλυψη του νέου A3 Sportback. Στη δεύτερη πλέον γενιά του, το compact σεντάν μοντέλο έχει εισέλθει στην εποχή της ψηφιοποίησης και είναι πλήρως συνδεδεμένο – από την ψυχαγωγία και την ενημέρωση έως τα συστήματα υποβοήθησης. Το νέο A3 Sedan φέρει πολλές καινοτομίες από μεγαλύτερες κατηγορίες, προσφέροντας πρωτόγνωρη αίσθηση ελέγχου, άνεσης και ασφάλειας στην κατηγορία.

Audi A3 sedan_03

Σε σύγκριση με τον προκάτοχό του είναι 4 εκ. μεγαλύτερο, στα 4,50 μ. – 15 ολόκληρα εκ. μεγαλύτερο από το A3 Sportback – ενώ το μεταξόνιο παραμένει αμετάβλητο, στα 2,64 μέτρα. Το πλάτος του έχει αυξηθεί κατά 2 εκ. στα 1,82 μ. και τώρα είναι ένα εκ. ψηλότερο, στα 1,43 μέτρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τόσο την αύξηση του χώρου για το κεφάλι – σχεδόν 2 εκ. στο μπροστινό μέρος, χάρη στην χαμηλότερη θέση του καθίσματος οδηγού όσο και λίγο περισσότερο χώρο για τους αγκώνες. Στα 425 λίτρα, η χωρητικότητα για τις αποσκευές είναι ακριβώς η ίδια με αυτή του προηγούμενου μοντέλου.

Οι παραγγελίες του νέου A3 Sedan ξεκινούν στη Γερμανία άμεσα, με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές να ακολουθούν. Ακριβής πρόβλεψη για το λανσάρισμα του νέου Audi A3 Sedan στην Ελλάδα δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται να ακολουθήσει με διαφορά ενός-δύο μηνών το αντίστοιχο λανσάρισμα του νέου A3 Sportback, το οποίο αναμένεται αρχές φθινοπώρου, με τις τιμές να ανακοινώνονται λίγο πριν.

Audi A3 sedan_04

Εξωτερικός σχεδιασμός

Με σημαντικές εξωτερικές αισθητικές επεμβάσεις, η αεροδυναμική στο νέο A3 Sedan επωφελείται από το υψηλότερο οπίσθιο άκρο σε σύγκριση με τον προκάτοχο καθώς και το μεγάλο διαχύτη. Ως αποτέλεσμα, το νέο μοντέλο με Cd 0,25 έχει συντελεστή 0,04 καλύτερο από την πρώτη γενιά. Η ελεγχόμενη είσοδος ψύξης-αέρα με δύο ηλεκτρικά ενεργοποιούμενες μονάδες περσίδων πίσω από το Singleframe, που ρυθμίζουν τη ροή του αέρα έξυπνα και ανάλογα με την ταχύτητα, συμβάλλει επίσης σε αυτό. Το επενδυμένο κάτω μέρος του αμαξώματος, οι εξωτερικοί καθρέφτες με βελτιωμένη αεροδυναμική και η ενεργή ψύξη φρένων, επίσης μειώνουν την αντίσταση του αέρα.

Audi A3 sedan_05

Έλεγχος και ψηφιοποίηση

Το πιλοτήριο εστιάζει αποκλειστικά στον οδηγό, με το ταμπλό και την κεντρική οθόνη αφής MMI να έχουν κλίση ελαφρώς προς αυτόν. Η οθόνη ΜΜΙ έχει διαγώνιο 10,1 ιντσών και είναι διαισθητική στη λειτουργία. Ως στάνταρ, περιλαμβάνει κατανόηση χειρόγραφου τρόπου αναζήτησης καθώς και έλεγχο φυσικής γλώσσας που προαιρετικά αξιοποιεί τις δυνατότητες του cloud. Το Audi virtual cockpit, σε διάσταση 10,25 ιντσών είναι στάνταρ και στη βασική έκδοση, παρέχοντας κορυφαία ψηφιακή εμπειρία στον οδηγό. Στο μεγαλύτερο Audi virtual cockpit plus, με διάσταση 12,3 ίντσες, προσφέρεται επιλογή από τρεις διαφορετικές προβολές, συμπεριλαμβανομένων σπορ γραφικών με ιδιαίτερα δυναμική διάταξη.

Audi A3 sedan_06

Κορυφαία συνδεσιμότητα

Το σύστημα infotainment στο νέο Audi A3 Sedan διαθέτει την τελευταία γενιά της πλατφόρμας ψυχαγωγίας MIB 3. Η υπολογιστική της ισχύς είναι δέκα φορές υψηλότερη από αυτή του προγενέστερου συστήματος MIB 2. Το νέο MIB 3 λειτουργεί με Online Μονάδα Συνδεσιμότητας (OCU), η οποία είναι εξοπλισμένη με ενσωματωμένο eSIM και μονάδα Wi-Fi για τις κινητές συσκευές των επιβατών. Το MMI Navigation plus προσφέρει ένα πλήθος υπηρεσιών σύνδεσης Audi. Το χαρτοφυλάκιο συνδέσεων περιλαμβάνει επίσης πολλαπλές υπηρεσίες Car2X που χρησιμοποιούν τη συλλογή πληροφοριών από το στόλο μοντέλων Audi.

Το A3 Sedan συνδέεται επίσης με το smartphone οδηγού/επιβατών μέσω της εφαρμογής myAudi, που συνδέει κινητά τηλέφωνα iOS και Android με το Apple Car Play και το Android Auto στο MMI, ενώ διαθέσιμο και Audi phone box.

Audi A3 sedan_07

Τα κινητήρια συστήματα

Το νέο Audi A3 Sedan στο λανσάρισμα θα διατίθεται με μια επιλογή δύο κινητήρων TFSI και ενός κινητήρα TDI. Ένα κοινό στοιχείο είναι η υψηλή απόδοση. Ο 35 TFSI, ένας βενζινοκινητήρας άμεσου ψεκασμού 1,5 λίτρων, παράγει 150 PS (110 kW) και διατίθεται σε δύο συνδυασμούς – με ένα νέο εξατάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο ή με το αυτόματο S tronic επτά σχέσεων.

Εκτός από την τεχνολογία cylinder on demand, το κινητήριο σύστημα σε συνδυασμό με το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη S tronic χρησιμοποιεί ήπιο υβριδικό σύστημα 48 Volt. Ανακτά ενέργεια κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης, υποστηρίζει τον κινητήρα με ροπή έως και 50 Nm κατά την εκκίνηση από στάση και την επιτάχυνση από χαμηλές στροφές και επιτρέπει στο A3 Sedan να ρολάρει με τον κινητήρα σβηστό, σε πολλές περιπτώσεις. Στην καθημερινή οδήγηση, μειώνει την κατανάλωση έως και 0,4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

O πετρελαιοκινητήρας 2.0 TDI με 150 PS (110 kW) συνδυάζεται επίσης με ένα επτά σχέσεων S tronic, όπου οι αλλαγές ταχυτήτων πραγματοποιούνται μέσω ενός νέου μοχλού compact διαστάσεων, χρησιμοποιώντας τεχνολογία shift-by-wire.

Audi A3 sedan_08

Άνετη και δυναμική ανάρτηση

Η ανάρτηση του έχει ρυθμιστεί να είναι σπορ και αρμονική – σε κάποιο βαθμό ακριβέστερη από την αντίστοιχη στο προηγούμενο μοντέλο. Σε μεγάλο ποσοστό, αυτή η συμπεριφορά οφείλεται στο μεταβλητό έλεγχο δυναμικής οδήγησης, που εξασφαλίζει ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ των επιμέρους τμημάτων του κινητήριου συστήματος και της ανάρτησης είναι ακριβής και γρήγορη.

Audi A3 sedan_09

Ως εναλλακτική λύση για στάνταρ ανάρτηση, διατίθενται σπορ ανάρτηση και ανάρτηση με ελεγχόμενους αποσβεστήρες, όπως και στο νέο A3 Sportback. Η τελευταία προσφέρει μια ευρεία διαφορά μεταξύ εξαιρετικά άνετης ποιότητας κύλισης και ευέλικτου χειρισμού. Το σύστημα επιλογής δυναμικής συμπεριφοράς Audi drive select, επιτρέπει επίσης στον οδηγό να χρησιμοποιεί διαφορετικά επίπεδα ρύθμισης ανάρτησης στο A3 Sedan – σε ένα μεγάλο εύρος ρυθμίσεων από την απόλυτα δυναμική συμπεριφορά έως την ιδιαίτερα άνετη ή οικονομική οδήγηση.

Οι ρυθμίσεις αυτές επιφέρουν επίσης αλλαγές στα χαρακτηριστικά της απόκρισης του γκαζιού και του προοδευτικού συστήματος διεύθυνσης, για παράδειγμα, με το τελευταίο να έχει μεταβλητό λόγο ανάλογα με τη γωνία στρέψης του τιμονιού.

 

 

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO