Προς επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος φαίνεται να οδεύει το μέγα θέμα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων τα οποία έχουν κλαπεί, καταστραφεί ή πουληθεί. Αυτό εξετάζει σοβαρά πλέον το Υπουργείο Οικονομικών και αφορά πολίτες που “χρεώθηκαν” με ανασφάλιστο αυτοκίνητο, αλλά δεν βρίσκεται πλέον στην κατοχή τους.
Η διαδικασία αυτή η οποία εξετάζεται σοβαρά, πιθανότατα θα ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρώνεται με ένα κόστος 20 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα απαλλαχθούν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων των οποίων ταλαιπωρούνται χρόνια τώρα και φαίνονται “χρεωμένοι” στο αρμόδιο Υπουργείο είτε με ανασφάλιστα αυτοκίνητα, είτε με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας.
Με την ολοκλήρωση αυτής της νές διαδικασίας, το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσει και πάλι τον έλεγχο για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ και όσοι βρεθούν με απλήρωτα ασφάλιστρα θα αναγκαστούν να καταβάλουν το κόστος της ασφάλισης, και το παράβολο που φθάνει μέχρι και 250 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό.
Η διαδικασία διαγραφής
Βάσει της νομοθετικής ρύθμισης η οποία ευχόμαστε να ξεκινήσει άμεσα:
1. Για επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα µε ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν τις 4.3.2004, τα οποία δεν βρίσκονται πλέον στην κατοχή των ιδιοκτητών τους, οι τελευταίοι µπορούν να υποβάλουν αίτηση διαγραφής αυτών από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, χωρίς την προσκόμιση Πιστοποιητικού Καταστροφής του οχήματος, στην περίπτωση που αυτά έχουν δοθεί για καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση έως τις 4.3.2004, γεγονός που βεβαιώνεται µε υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος και κάθε άλλο διαθέσιμο αποδεικτικό έγγραφο. Εφόσον για τα έτη που έπονται της δηλωθείσας ημερομηνία διάλυσης, αχρήστευσης ή καταστροφής του οχήματος, έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, αυτά δεν επιστρέφονται.
2. Η αίτηση διαγραφής υποβάλλεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της Χώρας και σε αυτή αναγράφεται ο λόγος για τον οποίο ζητείται η οριστική διαγραφή του αυτοκινήτου.
3. Με την αίτηση υπεύθυνη δήλωση παραδίδονται στην υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του αυτοκινήτου, εφόσον βρίσκονται στην κατοχή του αιτούντος τη διαγραφή. Αίτηση διαγραφής μπορεί να υποβληθεί και από κληρονόμους, μετά τη δήλωση αποδοχής της κληρονομίας, για κληρονομηθέντα αυτοκίνητα τα οποία είχαν δοθεί για καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση έως τις 4.3.2004.
4. Στον αιτούντα χορηγείται βεβαίωση διαγραφής µε ημερομηνία 4.3.2004, εκτός εάν από επίσημο δημόσιο έγγραφο που συνυποβάλλεται µε την υπεύθυνη δήλωση, αποδεικνύεται ότι η καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση πραγματοποιήθηκε πριν την ημερομηνία αυτή. Στην περίπτωση αυτή ως ημερομηνία διαγραφής ορίζεται η ημερομηνία που προκύπτει από το έγγραφο.
5. Για την κατάθεση της αίτησης και τη διεκπεραίωση της διαδικασίας οριστικής διαγραφής των οχημάτων, καταβάλλεται από τον αιτούντα τέλος διαγραφής ύψους 20 ευρώ.
Σε περίπτωση οριστικής διαγραφής οχήματος που βασίστηκε αποδεδειγμένα σε ψευδή δήλωση, επιβάλλεται, πλέον των σχετικών ποινικών κυρώσεων περί ψευδούς δηλώσεως, διοικητικό πρόστιμο υπέρ του Δημοσίου ύψους 1.500 ευρώ.
Το όχημα κατάσχεται και περιέρχεται στην κυριότητα του Δημοσίου και στη συνέχεια παραδίδεται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού για το Νομό Αττικής ή στο αρμόδιο Τελωνείο για τους υπόλοιπους νομούς.