spot_img
HomeAUTOΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΤι κάνουμε όταν οδηγούμε βράδυ

Τι κάνουμε όταν οδηγούμε βράδυ

Αυτή την εποχή, που η μέρα μικραίνει, είμαστε αναγκασμένοι να διανύουμε περισσότερα χιλιόμετρα δίχως το φως του ήλιου. Το γεγονός και μόνον αυτό, δημιουργεί εξαιρετικά διαφορετικές συνθήκες οδήγησης απ΄ ότι την ημέρα.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η νυχτερινή οδήγηση παρουσιάζει διάφορες προκλήσεις που δεν εμφανίζονται την ημέρα. Τα μοιραία ποσοστά θανάτων είναι τρεις φορές υψηλότερα τη νύχτα. Ωστόσο, πολλοί από εμάς δε αναγνωρίζουμε τους κινδύνους της νύχτας ή αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισής τους.

Τη νύχτα, η όραση είναι ουσιαστικά περιορισμένη. Οι οδηγοί δεν έχουν το πλεονέκτημα των χρωμάτων και της αντίθεσης που υπάρχει την ημέρα ενώ μειώνεται σημαντικά η αντίληψη βάθους και περιφερειακής ορατότητας. Για να βελτιώσουμε τη νυχτερινή μας όραση αλλά και την οδηγητική μας ικανότητα μετά το ηλιοβασίλεμα, θα πρέπει να ακολουθούμε ορισμένους κανόνες και τακτικές.

night driving_ 03

Ανάβουμε έγκαιρα τα φώτα

Χρησιμοποιούμε  πάντα τα φώτα – τα ανάβουμε μία ώρα πριν το ηλιοβασίλεμα για να διευκολύνουμε  τους άλλους οδηγούς να μας βλέπουν στο σούρουπο. Κρατάμε τα φώτα αναμμένα έως και μία ώρα μετά την ανατολή. Δεν ανάβουμε τους προβολείς σε ένα όχημα που έχει αναμμένους προβολείς,  γιατί αυτό θα αυξήσει την πιθανότητα οι δύο οδηγοί να μη μπορούν να δουν. Στην ομίχλη, χρησιμοποιούμε μόνο τα χαμηλά φώτα. Οι προβολείς μειώνουν την ικανότητά μας να δούμε  και θαμπώνουν προσωρινά τους άλλους οδηγούς. Αν το όχημά μας είναι εξοπλισμένο με φώτα ομίχλης, χρησιμοποιούμε τη χαμηλή σκάλα μόνο όταν υπάρχει ομίχλη ή το επιτρέπει ο καιρός.

night driving_ 04

Να είμαστε βέβαιοι ότι μας βλέπουν

Διευκολύνουμε τους άλλους να μας δουν – βεβαιωνόμαστε ότι όλα τα εξωτερικά φώτα του οχήματος λειτουργούν σωστά. Σε περίπτωση βλάβης του οχήματος, απομακρύνουμε το όχημα από το δρόμο, αν είναι δυνατόν και ανάβουμε τα φλας. Να μην ξεχνάμε και το τρίγωνο ασφαλείας.

Αποφύγουμε το θάμπωμα – δηλαδή αντί να κοιτάζουμε τα διερχόμενα φώτα, να κοιτάμε στη δεξιά πλευρά του δρόμου και τη λευκή γραμμή κυκλοφορίας. Όταν τα φώτα από τα οχήματα που μας ακολουθούν αντανακλούν στον καθρέφτη του αυτοκινήτου, ρυθμίζουμε  την «ημέρα-νύχτα» στον καθρέφτη ή προσαρμόζουμε  τον καθρέφτη έτσι ώστε να κόβεται όσο το δυνατόν περισσότερο φως.

night driving_ 05

Καθαρές επιφάνειες

Προσαρμόζουμε τον εσωτερικό φωτισμό του οχήματός μας  – αν τα φώτα των δρόμων μας θαμπώνουν, χαμηλώνουμε τα φώτα και χρησιμοποιούμε  το αντηλιακό κάλυμμα. Αποφεύγουμε τη χρήση άλλων φώτων μέσα στο όχημα.

Διατηρούμε καθαρές όλες τις γυάλινες επιφάνειες και τα  φώτα – τα βρώμικα παράθυρα μπορεί να αυξήσουν το θάμπωμα, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την όραση, ενώ τα βρώμικα φώτα μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα έως και 90%. Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε καθαρίσει το εσωτερικό και εξωτερικό τμήμα των  παρμπρίζ και των φώτων μας.

night driving_ 06

Προσοχή στις αποστάσεις

Αυξάνουμε την απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα – η αύξηση τα απόστασής μας από τέσσερα σε πέντε δευτερόλεπτα μπορεί να διευκολύνει την ανίχνευση πιθανών προβλημάτων στο δρόμο και να μας δώσει περισσότερο χρόνο να αντιδράσουμε. Επίσης, ο σωστός φωτισμός θα μας βοηθήσει να αντιδράσουμε  γρηγορότερα και να σταματήσουμε σε ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.

Ρυθμίζουμε την ταχύτητα – η υψηλή ταχύτητα είναι ακόμη πιο επικίνδυνη τη νύχτα λόγω μειωμένης ορατότητας. Η κυκλοφορία με υψηλές ταχύτητες δε μας αφήνει αρκετό χρόνο ή απόσταση για να σταματήσουμε όταν δούμε κάτι επικίνδυνο στο δρόμο.

night driving_ 07

Σωστή ρύθμιση

Προλαμβάνουμε την κούραση – η νυχτερινή οδήγηση μπορεί να είναι κουραστική. Γι’ αυτό βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε σωστό αερισμό μέσα στο όχημα και κάνουμε συχνά διαλείμματα για να ξεκουράσουμε τα μάτια μας.

Χρησιμοποιούμε τους καθρέπτες του οχήματος προς όφελός μας – οι εξωτερικοί καθρέπτες που είναι σωστά ευθυγραμμισμένοι, όχι μόνο μειώνουν τα τυφλά σημεία αλλά και το θάμπωμα από τα οχήματα πίσω μας. Επίσης, ο κεντρικός καθρέπτης μπορεί να ρυθμιστεί στη διάταξη «ημέρα-νύχτα» που αλλάζει τη γωνία της επιφάνειας αντανάκλασης και φαίνεται να θολώνει τον καθρέπτη.

night driving_ 08

Οπτομετρικός έλεγχος

Ευθυγραμμίζουμε σωστά τα φώτα – προβολείς – οι σωστά ευθυγραμμισμένοι προβολείς θα μας βοηθήσουν να δούμε  καλύτερα το δρόμο και θα βοηθήσουν τους άλλους οδηγούς να αποφύγουν το θάμπωμα. Μπορούμε να ζητήσουμε από τον τεχνικό του συνεργείου μας να ελέγξει και να διορθώσει το στόχο των προβολέων μας.

Να ελέγχουμε τακτικά την όρασή μας – ο Αμερικανικός Οπτομετρικός Οργανισμός συνιστά στους οδηγούς κάτω των 40 ετών να προβαίνουν σε οφθαλμολογικές εξετάσεις κάθε τουλάχιστον τρία χρόνια. Οι οδηγοί μεταξύ 41-60 κάθε δύο χρόνια και οι οδηγοί άνω των 60 κάθε χρόνο. Η ηλικία μπορεί να κάνει τα μάτια πιο ευαίσθητα στο θάμπωμα. Επίσης, ορισμένες ιατρικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα καταρράκτης, θα αυξήσουν την ευαισθησία του ματιού.

night driving_ 09

Τα ειδικά γυαλιά

Φοράμε γυαλιά αντανακλαστικής επικάλυψης – πολλοί ειδικοί συνιστούν ρητώς γυαλιά με αντανακλαστική επικάλυψη. Η εξαιρετικά λεπτή ταινία μειώνει τις εσωτερικές ανακλάσεις στους φακούς. Τα γυαλιά αντανακλαστικής επικάλυψης ουσιαστικά μεταδίδουν περισσότερο φως σε σύγκριση με τους κανονικούς φακούς βελτιώνοντας την όραση τη νύχτα και βοηθούν στο διαχωρισμό λεπτομερειών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO