spot_img
HomeAUTOΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΡοχαλίζετε στον ύπνο?

Ροχαλίζετε στον ύπνο?

Sleeping behind the wheel 10Μήπως στον ύπνο σας ροχαλίζετε; Μήπως συχνά σας «κόβεται» η αναπνοή; Τότε, σύμφωνα με τους επιστήμονες θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί κατά την οδήγηση. Η υπνική άπνοια σαν κάνει να κινδυνεύετε περισσότερο στο τιμόνι.

Οδηγοί με αυτά τα συμπτώματα διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμπλακούν σε κάποιο Sleeping behind the wheel 13τροχαίο ατύχημα, σύμφωνα με μελέτη. Μάλιστα, διατρέχουν τριπλάσιες έως και πενταπλάσιες πιθανότητες να τραυματιστούν σοβαρά. Η επαναλαμβανόμενη διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι γνωστή ως υπνική άπνοια. Όταν συμβαίνει, κλείνει το άνω τμήμα της αεροφόρου οδού, με συνέπεια για ελάχιστα δευτερόλεπτα να μην υπάρχει αναπνοή και να μισοξυπνάει καθώς προσπαθεί να πάρει ανάσα.

Sleeping behind the wheel 11Ο ύπουλος κίνδυνος
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να συμβούν δεκάδες ή εκατοντάδες φορές στη διάρκεια του ύπνου, με συνέπεια ο πάσχων να είναι την επόμενη μέρα πολύ κουρασμένος και να νιώθει υπνηλία. Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη υπνικής άπνοιας.

Παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι οι πάσχοντες από υπνική άπνοια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο τροχαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι πάσχοντες από άπνοια εμπλέκονται σε πολλά τροχαία στα οποία τραυματίζονται. Αρκετοί από αυτούς πάσχουν από ήπια άπνοια, με τις ίδιες συνέπειες.Sleeping behind the wheel 12

Άγνοια του κινδύνου
Το πιο ανησυχητικό είναι το εύρημα, ότι πολλοί ασθενείς δεν αναφέρουν ότι νιώθουν υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που υποδηλώνει ότι πολλοί ασθενείς με υπνική άπνοια δεν γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν όταν οδηγούν. Μελέτες έδειξαν, ακόμη, ότι μολονότι στον γενικό πληθυσμό οι άνδρες οδηγοί προκαλούν περισσότερα τροχαία απ’ όσα οι γυναίκες, μεταξύ των πασχόντων από άπνοια η συχνότητα των τροχαίων είναι η ίδια στα δύο φύλα.

Sleeping behind the wheel 17Και τα καλά νέα
Τα καλά νέα είναι ότι προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως με την κατάλληλη θεραπεία τα τροχαία λόγω υπνηλίας, εξαιτίας της άπνοιας, μπορούν να προληφθούν – και αυτό σημαίνει ότι όσοι ταλαιπωρούνται τα βράδια από το ροχαλητό και την αναπνοή τους, καλό είναι να συμβουλευτούν έναν ειδικό στις διαταραχές ύπνου.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO