spot_img
HomeAUTOΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑFocus στο Skoda Vision E

Focus στο Skoda Vision E

Skoda Vision E 02Η Skoda ξεκίνησε τη δικής της επανάσταση στον τομέα της ηλεκτρικής μετακίνησης, με το άκρως εντυπωσιακό VISION E. Είναι το πρώτο, αμιγώς ηλεκτρικό πρωτότυπο στη μακροχρόνια ιστορία της μάρκας των 120 ετών και υιοθετεί μοναδικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά μέσα από μία φουτουριστική διάσταση. Οι πλούσιοι χώροι, τα προηγμένα συστήματα υποστήριξης, οι υπηρεσίες Skoda Connect καθώς και πολυάριθμα χαρακτηριστικά ‘Simply Clever’ είναι κλασσικά στοιχεία της μάρκας.

Skoda Vision E 06Εκτός από τα plug-in υβριδικά οχήματα, η Skoda θα έχει και πέντε πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα στη γκάμα της μέχρι το 2025. Τότε, το ένα στα τέσσερα νέα οχήματα της μάρκας που θα πωλούνται σε όλο τον κόσμο θα έχει plug-in υβριδικό ή πλήρως ηλεκτρικό σύστημα κίνησης.

Το VISION E βασίζεται στην πλατφόρμα ηλεκτροκίνησης MEB του ομίλου Volkswagen και οι δύο ηλεκτροκινητήρες του αποδίδουν ισχύ 225 kW, για ομαλή και δυναμική Skoda Vision E 17επιτάχυνση μέχρι την τελική ταχύτητα των 180 km/h.

Χάρη στις αποδοτικές και ισχυρές μπαταρίες ιόντων λιθίου και το ευφυές σύστημα ανάκτησης ενέργειας μέσω πέδησης, επιτυγχάνει αυτονομία 500 km. Επιπλέον, το VISION E μπορεί να κινείται αυτόνομα πληρώντας τις προϋποθέσεις Επιπέδου 3.

ŠKODA VISION E – ŠKODA Day Shanghai premiere

Το σχεδιαστικό DNA του
Έχει μήκος 4.688 mm, πλάτος 1.924 mm και ύψος 1.591 mm. Λόγω του μεγάλου μεταξονίου – 2.851 mm – και των κοντών εμπρός και πίσω προβόλων, δημιουργείται ένα ευρύχωρο και άνετο εσωτερικό. Το πρωτότυπο μοντέλο συνδυάζει υπερυψωμένα καθίσματα τύπου SUV και την ευρυχωρία ενός hatchback με τη δυναμική σιλουέτα και την ελαφρώς κεκλιμένη οροφή ενός coupé.Skoda Vision E 08

Η σχεδιαστική γλώσσα της μάρκας δεν σταματά να εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια μέσα από σχεδιαστικές μελέτες: το 2011 με το VISION D και στη συνέχεια με τα VISION C (2014) και VISION S (2016).

Η συνεχής εξέλιξη αντανακλάται και στα τελευταία νέα μοντέλα, ενώ έχει απογειωθεί με το VISION E.

Τεχνολογία κίνησης
Είναι ένα πλήρως ηλεκτρικό πρωτότυπο βασισμένο στην αρθρωτή πλατφόρμα MEB και χάρη στη άφθονη ισχύ των 225 kW, επιταχύνει άμεσα και πολύ δυναμικά. Λόγω ευφυούς Skoda Vision E 11διαχείρισης, οι δύο ηλεκτροκινητήρες συνεργάζονται με μέγιστη απόδοση ενώ η κινητήρια ισχύς μεταφέρεται μόνιμα και στους τέσσερις τροχούς του VISION E. Οι εμπρός και πίσω τροχοί κινούνται ανάλογα με τις απαιτήσεις ώστε να διασφαλίζουν μέγιστα επίπεδα ευστάθειας, ασφάλειας και δυναμισμού σε όλες τις συνθήκες.

Η λεπτή αλλά ισχυρή, υγρόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου είναι προστατευμένη από συγκρούσεις, βαθιά στο πάτωμα του πλαισίου. Τοποθετημένη κεντρικά μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα, συμβάλλει επίσης στην καλή κατανομή βάρους μεταξύ των αξόνων καθώς και στο χαμηλό κέντρο βάρους του VISION E.

Επαγωγική φόρτιση
Η ευφυής φόρτιση είναι ένα από τα πολυάριθμα χαSkoda Vision E 14ρακτηριστικά ‘Simply Clever’ και γίνεται επαγωγικά, για παράδειγμα, μέσω ενός πάνελ στο πάτωμα του γκαράζ του ιδιοκτήτη. Εδώ, το όχημα παρκάρει με τον εμπρός άξονα πάνω από το πάνελ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας φορτίζει πλήρως τις μπαταρίες αυτόματα μέσω επαγωγικής τεχνολογίας, δηλαδή η λειτουργία είναι εντελώς ανέπαφη και δεν απαιτεί σταθμό φόρτισης ή καλώδιο. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα ταχείας φόρτισης – 80% της χωρητικότητας της μπαταρίας σε 30 λεπτά μόλις.

Συστήματα υποστήριξης οδηγού
Εφοδιάζεται με πολυάριθμα συστήματα υποστήριξης οδηγού όπως ο αυτόματος πιλότος παρκαρίσματος, που αναζητά ελεύθερους χώρους στάθμευσης και οδηγεί το αυτοκίνητο εκεί και τέλος η λειτουργία Educated Parking, που αποθηκεύει στη μνήμη της και βρίσκει Skoda Vision E 16επιθυμητές θέσεις στάθμευσης.

Το σύστημα Educated Parking είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την επαγωγική φόρτιση της μπαταρίας υψηλής τάσης. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συστήματος είναι η ικανότητα εκμάθησης. Ο οδηγός πρέπει απλά να ολοκληρώσει έναν πλήρη ελιγμό στάθμευσης δύο φορές για τη συλλογή όλων των απαιτούμενων πληροφοριών για τη λειτουργία του συστήματος. Στη συνέχεια, αυτό μπορεί να βρίσκει μόνο του την ακριβή θέση στάθμευσης που είναι ιδανική για επαγωγική φόρτιση και να οδηγεί το αυτοκίνητο σε αυτή.
Διαθέτει, ακόμη, πολυάριθμους ανιχνευτές λέιζερ και ραντάρ σε όλο το όχημα για μεγάλες, μεσαίες και μικρές αποστάσεις, που μπορούν να ανιχνεύουν οχήματα ή εμπόδια στη σχετική διαδρομή και την γύρω περιοχή.

Φιλοσοφία απεικόνισης και λειτουργιών
Η φιλοσοφία απεικόνισης και λειτουργιών του E αποτελείται από δύο συστήματα που βελτιστοποιούν την άνεση και την ασφάλεια κατά την οδήγηση. Το ψηφιακό σύστημα Skoda Vision E 04επικοινωνίας ανθρώπου / μηχανής – Human Machine Interface (HMI) εγγυάται μέγιστη ευελιξία στον έλεγχο πολυάριθμων λειτουργιών μέσα στο αυτοκίνητο.

Επιπλέον, διαθέτει σύστημα ελέγχου λειτουργιών μέσω χειρονομιών (gesture control) για συγκεκριμένες λειτουργίες. Ορισμένες κινήσεις των χεριών που εκτελούνται από τον οδηγό στην περιοχή γύρω από την κεντρική κονσόλα εντοπίζονται και αναγνωρίζονται από μία κάμερα. Αυτό σημαίνει ότι τυποποιημένες εντολές, όπως η ρύθμιση έντασης ήχου του ηχοσυστήματος ή η απάντηση στις τηλεφωνικές κλήσεις, θα δίνονται με απλές χειρονομίες, χωρίς να διασπάται η προσοχή του οδηγού από το δρόμο.

Eye Tracking
Η τεχνολογία Eye Tracking παρακολουθεί συνεχώς τις κινήσεις των ματιών του οδηγού. Το Skoda Vision E 03σύστημα βασίζεται σε κάμερα και παρουσιάζει χρήσιμες πληροφορίες για τον οδηγό την κατάλληλη στιγμή σε οθόνη του εσωτερικού. Η λειτουργία Eye Tracking μπορεί επίσης να αναλύσει το βαθμό ετοιμότητας του οδηγού. Όταν το επίπεδο συγκέντρωσης του οδηγού μειώνεται, η ανίχνευση κόπωσης του Driver Alert ενεργοποιείται και τον παροτρύνει να κάνει ένα διάλειμμα.

Με παλμογράφο οδηγού
Ένα ακόμα σύστημα που βελτιστοποιεί την ασφάλεια είναι ο παλμογράφος, που Skoda Vision E 08παρακολουθεί συνεχώς τους καρδιακούς παλμούς του οδηγού και τον προειδοποιεί εάν βρίσκονται σε επικίνδυνο επίπεδο. Εάν προκύψει ιατρικό πρόβλημα, το VISION E μπορεί να χρησιμοποιήσει τις λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης για να κατευθύνει το αυτοκίνητο στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης χωρίς τη βοήθεια του οδηγού και να σταματήσει το αυτοκίνητο. Σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης (π.χ. καρδιακή προσβολή), το σύστημα μπορεί να καλέσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ενημέρωση/ψυχαγωγία
Όλες οι οθόνες αφής υιοθετούν κλασική κρυστάλλινη σχεδίαση της μάρκας. Χάρη σε μία Skoda Vision E 16ταχύτατη μονάδα LTE και στο πιο προηγμένο σύστημα πλοήγησης που προσφέρεται με ενσωματωμένο Wi-Fi hotspot, το οποίο συνδέει όλες τις κινητές συσκευές των επιβατών, με αποτέλεσμα αυτοί να είναι “πάντα online”.

Οι mobile online υπηρεσίες της Skoda προσφέρουν πλοήγηση, πληροφόρηση, ψυχαγωγία και υποστήριξη. Μέσω της διαδικτυακής πύλης Skoda Connect, ο οδηγός μπορεί ακόμα και να διαμορφώνει υπηρεσίες από τον υπολογιστή του σπιτιού του αλλά και να μεταφέρει προορισμούς, διαδρομές και σημεία ενδιαφέροντος στο αυτοκίνητο.

ŠKODA VISION E:

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO