spot_img
HomeAUTO6η  ΙΟΥΝΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΙΣΟΠΕΔΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ (ILCAD)

6η  ΙΟΥΝΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΙΣΟΠΕΔΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ (ILCAD)

Στο πλαίσιο της 16ης Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD), που για το 2024 ορίστηκε η 6η Ιουνίου, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), η HELLENIC TRAIN Α.Ε. και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.)  «Πάνος Μυλωνάς» συντονίζουν και υλοποιούν για την Ελλάδα  εκστρατεία ενημέρωσης για θέματα ασφαλούς διέλευσης των ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων.

Η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD), μια παγκόσμια πρωτοβουλία με επικεφαλής τη Διεθνή Ένωση Σιδηροδρόμων/International Union of Railways (UIC), πραγματοποιείται  για 16η φορά. Στόχος της είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τους κινδύνους στις ισόπεδες διαβάσεις και να αυξήσει την ασφάλεια. Η εκστρατεία αυτή, η οποία παρακολουθείται ευρέως από την παγκόσμια σιδηροδρομική κοινότητα, αποτελεί σημαντικό γεγονός για όσους ασχολούνται με τον τομέα. Περίπου πενήντα χώρες συμμετέχουν στην ετήσια εκστρατεία της ILCAD.

Οι ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις συνιστούν έναν ασφαλή τρόπο για τους οδηγούς, τους πεζούς και τους δικυκλιστές που επιχειρούν να διασχίσουν τη σιδηροδρομική γραμμή, εφόσον τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες. Όταν οι κανόνες ασφαλείας δεν τηρούνται, οι χρήστες θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του σιδηροδρόμου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της UIC, υπάρχουν πάνω από μισό εκατομμύριο ισόπεδες διαβάσεις στον κόσμο, εκ των οποίων περισσότερες από 100.000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περισσότερες από 200.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες (με ποσοστό 20% και 40% αντίστοιχα). Η Αργεντινή διαθέτει επίσης περισσότερες από 13.000 ισόπεδες διαβάσεις σε 23.000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής.

Στην ΕΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σχεδόν παντού, τα συμβάντα και τα θανατηφόρα συμβάντα που αφορούν ισόπεδες διαβάσεις αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο όλων των σιδηροδρομικών συμβάντων. Εάν συμπεριληφθούν τα περιστατικά που αφορούν πεζούς που καταπατούν τις γραμμές, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε πάνω από 90% όλων των σιδηροδρομικών συμβάντων. 

Στην Αργεντινή, σημειώθηκαν 340 συγκρούσεις σε ενεργές ισόπεδες διαβάσεις (που προστατεύονται από μπάρες, φώτα, συναγερμούς κ.λπ.) το 2021 σε σύγκριση με 433 το 2023. Σχεδόν οι μισές από αυτές αφορούσαν ευάλωτα άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα πεζούς (172), με συνολικά 129 θανάτους το 2021 έναντι 57 το 2023.

Σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως χώρας ή κουλτούρας, η σιδηροδρομική βιομηχανία αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα στις ισόπεδες διαβάσεις και κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συγκρούσεων προκαλείται από χρήστες που παίρνουν συνειδητά το ρίσκο ή παίρνουν λανθασμένες αποφάσεις λόγω αβλεψίας, συνήθειας ή λόγω απόσπασης της προσοχής τους.

Οι αξιολογήσεις κινδύνου, καθώς και οι τεχνικές λύσεις και η καινοτομία χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των πιο επικίνδυνων ισόπεδων διαβάσεων.

Εκτός από τα μέτρα ασφαλείας, μπορούν να πραγματοποιηθούν πρωτοβουλίες εκπαίδευσης/ευαισθητοποίησης για τη βελτίωση της ασφάλειας στις ισόπεδες διαβάσεις και, εάν κριθεί απαραίτητο, μπορούν στη συνέχεια να εφαρμοστούν μέτρα επιβολής της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των ακατάλληλων συμπεριφορών στις ισόπεδες διαβάσεις, καθώς και κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Με την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και τη συνεργασία με διάφορους τομείς, η ILCAD προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των περιστατικών και να σώσει ζωές.

Φέτος, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των ευάλωτων ομάδων, με το σύνθημα: «Προσοχή στις ισόπεδες διαβάσεις των τρένων».

Για την προώθηση της εκστρατείας ευαισθητοποίησης των χρηστών ισόπεδων διαβάσεων τρένων, οι διοργανωτές της ILCAD δημιούργησαν εξαιρετικά εύστοχα μηνύματα και οπτικοακουστικό υλικό. Το επικοινωνιακό αυτό υλικό αναπτύχθηκε έχοντας υπόψη τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (νέοι, παιδιά, άτομα τρίτης ηλικίας ΑμεΑ, κά), στους οποίους στοχεύει η φετινή καμπάνια αλλά είναι πάντα χρήσιμο ως υπενθύμιση και σε όλους τους υπόλοιπους χρήστες των ισόπεδων διαβάσεων.

Κάθε χρόνο, μια χώρα εταίρος διοργανώνει την εναρκτήρια διάσκεψη, παρέχοντας την ευκαιρία να ανταλλάξουν οι συμμετέχοντες βέλτιστες πρακτικές και έργα με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας και τη μείωση του αριθμού των συμβάντων στις ισόπεδες διαβάσεις.

Φέτος, το Συνέδριο της ILCAD για την ασφάλεια στις ισόπεδες διαβάσεις διοργανώνεται από κοινού από την UIC και την Junta de Seguridad en el Transporte (JST), το Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών της Αργεντινής, στο Μπουένος Άιρες στις 6 Ιουνίου 2024. Το Συνέδριο θα εστιάσει σε κρίσιμα θέματα, όπως η αξιολόγηση κινδύνων, οι τεχνικές λύσεις, η εκπαίδευση, η ευαισθητοποίηση του κοινού και η διατομεακή συνεργασία (δρόμοι, σιδηρόδρομοι, αστυνομία, υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, χωροταξικός σχεδιασμός) για τη διασφάλιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, με ομιλητές που προέρχονται από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Ινδία και την Αυστραλία και με ηγέτες του κλάδου, όπως η Schweizer Electronic από την Ελβετία, η Wavetrain από τη Νορβηγία, η ENSCO από τις ΗΠΑ- και η Gmundener Fertigteile-Bodan από την Αυστρία, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις τεχνικές τους λύσεις.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO