spot_img
HomeAUTOΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΑντιμετωπίστε τις χαμηλές θερμοκρασίες

Αντιμετωπίστε τις χαμηλές θερμοκρασίες

Κάποιες απλές πρακτικές και τακτικές είναι λογικό να τις υπενθυμίζουμε τις ημέρες που η θερμοκρασία πέφτει και το αυτοκίνητο “υποφέρει”.

Winter problems 02Πέρα από τον προγραμματισμένο – τακτικό έλεγχο τον οποίο ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου μας προκειμένου αυτό να παραμένει αξιόπιστο και ασφαλές, ένας επιπλέον πρόσθετος έλεγχος σε κάποια σημεία του θεωρείται απαραίτητος, προκειμένου οι διαδρομές σε χαμηλές θερμοκρασίες ή σε συνθήκες χιονιού και παγετού να γίνονται με την μέγιστη ασφάλεια και αξιοπιστία, χωρίς να επηρεάζεται η κατάσταση του αυτοκινήτου και του οδηγού. Με τη διαδικασία αυτή θα αποφύγουμε την ξαφνική ταλαιπωρία με κάθε τι αναπάντεχο που θα τη συνοδεύει.

Το χειμώνα το 70% των βλαβών οφείλονται, συνήθως, στη μπαταρία και το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου. Μάλιστα, ένας προληπτικός έλεγχος μπορεί να αντιμετωπίσει το 50% των πιθανών βλαβών.

Σύστημα ψύξης κινητήρα: Θεωρείται απαραίτητο το αντιψυκτικό-αντιθερμικό υγρό για την άψογη λειτουργία του κινητήρα και την προστασία του από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Απαραίτητα επίσης, να ελεγχθεί όλο το σύστημα, όπως ιμάντες, σωληνάκια, σφικτήρες κ.λ.π.

Winter problems 04Ελαστικά: Αυτή την εποχή δίχως ελαστικά σε καλή κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνο για την ασφάλεια. Πρωταρχικής σημασίας είναι ένας καλός έλεγχος της σωστής κατάστασής τους, για σχισμές στο πλάι, ανομοιόμορφη φθορά και κατάσταση πελμάτων που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,6 χιλ που ορίζει ο ΚΟΚ. Η πίεση των ελαστικών θα πρέπει να είναι αυτή που ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου μας. Προσοχή όμως, διότι ο έλεγχος της πίεσης θα πρέπει να γίνεται όταν τα ελαστικά είναι ακόμη κρύα, δεν έχουμε διανύσει δηλαδή αρκετά χιλιόμετρα. Όσο για τους οδηγούς που κινούνται σε περιοχές με χιόνια ή πάγο, τα; χειμερινά ελαστικά αποτελούν μονόδρομο.

Σύστημα θέρμανσης – εξαερισμού: Πρωταρχικής σημασίας. Ελέγχουμε τους αεραγωγούς αν είναι φρακαρισμένοι από φύλλα, λόγω εποχής. Η σωστή του λειτουργία μας εξασφαλίζει πως δεν θα παγώσουμε, αλλά θα μας ξεθαμπώνει και όλες τις γυάλινες επιφάνειες.

Winter problems 09Μπαταρία: Η μη συντήρησή της αποτελεί την πρώτη αιτία ακινητοποίησης κατά τους χειμερινούς μήνες. Θεωρείται επιβεβλημένος ο έλεγχος της μπαταρίας από το συνεργείο μας, ανεξάρτητα το τι είδους μπαταρία είναι. Την εποχή αυτή οι μπαταρίες είναι πολύ ευάλωτες στο κρύο και συνήθως αρνούνται να ανταποκριθούν στο πρωινό ξεκίνημα στα κρύα πρωινά του χειμώνα. Άλλωστε είναι γνωστό το γεγονός ότι η μπαταρία «παραδίδει το πνεύμα της» μέσα στο κρύο και απροειδοποίητα.

Υαλοκαθαριστήρες: Βασικότατος παράγοντας στην ασφάλεια. Μας εξασφαλίζουν την καλύτερη ορατότητα. Πρέπει να ελεγχθούν αν καθαρίζουν σωστά και με χωρίς “γραμμές”. Είναι καλό τώρα να αλλαχθούν τα μάκτρα, μιας και οι καυτές ακτίνες του περασμένου καλοκαιριού τους έχουν σκληράνει, χάνοντας σημαντικές από τις ιδιότητές τους. Άλλωστε, το κόστος αντικατάστασης είναι χαμηλό. Είναι σημαντικό, ακόμη, να προσθέσουμε στο δοχείο του πλυστικού υγρού αντιψυκτικό και όχι μόνο νερό, διότι αν παγώσει και ραγίσει το δοχείο αυτό, απαιτεί “αλμυρό” ποσό αντικατάστασης.

Winter problems 06Φωτιστικά σώματα: Αυτή την εποχή οδηγούμε για περισσότερες ώρες στο σκοτάδι από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου. Οι μέρες είναι μικρές και έχουμε απαιτήσεις από τα φωτιστικά μας σώματα. Πρέπει να ελεγχθεί η σωστή τους ρύθμιση, ώστε και να βλέπουμε καλά και να μη «τυφλώνουμε» τους απέναντι. Αν κινούμαστε σε περιοχές με ομίχλη, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση διαθλαστικών προβολέων (ομίχλης). Σκόνες, λάσπες κ.λ.π. πάνω τους μειώνουν τη δέσμη φωτός έως και 70%.

Αλυσίδες: Αυτή την εποχή πρέπει να βρίσκονται πάντα στον χώρο αποσκευών. Αχρείαστες να είναι. Να τις προμηθευτούμε πριν πιάσει το πρώτο χιόνι, διότι τότε οι τιμές τους απογειώνονται και δεν τις βρίσκεις εύκολα.

Οι έμπειροι οδηγοί, αυτή την εποχή, έχουν πάντα μαζί τους κάποια αντικείμενα που μπορεί να αποδειχθούν “χρυσός”, όπως φακός, ιμάντας ρυμούλκησης, καλώδιο για βοηθητικό ρεύμα και φυσικά τρίγωνο, πυροσβεστήρα, φαρμακείο.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO