spot_img
HomeAUTOΙΣΤΟΡΙΑSkoda Octavia 59 χρόνια δυναμικής πορείας

Skoda Octavia 59 χρόνια δυναμικής πορείας

Skoda Octavia story 01Τα 59 της χρόνια συμπληρώνει φέτος η Octavia, το πιο επιτυχημένο μοντέλο της Τσέχικης εταιρείας Skoda. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, η οποία το 1989 πέρασε στο Group VW. Ήταν το 1959, όταν η Octavia αντικατέστησε το Skoda 440 ή επονομαζόμενο «Σπάρτακ». Η παραγωγή αυτού του μοντέλου κράτησε έως το 1971.

Η Octavia ήταν άλλωστε και το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που σχεδίασε ευθύς αμέσως μετά την εξαγορά της από τον γερμανικό κολοσσό. Το πρώτο concept προέκυψε το 1992 και παρουσιάστηκε στην αγορά το Σεπτέμβριο του 1996. Από τότε διέγραψε μια πολύ λαμπρή εμπορική πορεία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δείτε το video του ŠKODA Octavia (1959)

Skoda Octavia story 02Απόλυτα επιτυχημένο
Τον Φεβρουάριο του 2004 παρουσιάστηκε η δεύτερη, σύγχρονη, γενιά της Octavia, η οποία «φρεσκαρίστηκε» στα τέλη του 2008. Το συγκεκριμένο μοντέλο πούλησε περισσότερα από 2 εκατ. κομμάτια, εξελίσσοντάς το παράλληλα σε εκδόσεις RS και Scout 4X4. Από τις αρχές του 2013 κυκλοφορεί η τρίτη γενιά του με μεγάλη επιτυχία. Κατά τα πρώτα 5 χρόνια της παραγωγής του, πριν από την εμφάνιση του μεγαλύτερου Superb (στα τέλη του 2001) υπήρξε η ναυαρχίδα της Skoda.

Skoda Octavia story 03Τρεις γενιές Octavia
Η ιστορία του συγκεκριμένου μοντέλου είναι πολύ δυναμική. H πρώτη γενιά Octavia μπήκε στην παραγωγή 3 Σεπτεμβρίου 1996. Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου μοντέλου είχε ξεκινήσει το 1992, ακριβώς ένα χρόνο μετά την εξαγορά της εταιρείας από τον όμιλο VW. Ήταν βασισμένο στην πλατφόρμα του Golf 4ης γενιάς και κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1996. Η παραγωγή του συνεχίστηκε έως και το Νοέμβριο του 2010 και ήδη από το το 1998 είχε αποκτήσει εκδόσεις station wagon,το Skoda Octavia story 04Octavia Combi. To 1999, η πρώτη του γενιά είχε αποκτήσει και τετρακίνητη έκδοση. Μετονομάστηκε σε Octavia Tour σε κάποιες αγορές από το 2004, για να ξεχωρίζει από την 2η γενιά του και επί 6 χρόνια συνυπήρξαν οι δύο γενιές μαζί.

Η ώρα του Octavia5
Τον Μάρτιο του 2005 έρχεται και στη χώρα μας σαν Octavia5. Η τρίτη του γενιά ξεκίνησε την παραγωγή της τον Νοέμβριο του 2012. Όλα αυτά τα χρόνια η Octavia φιλοξενούσε τεχνολογίες κι εφαρμογές του Skoda Octavia story 08VW Group, χωρίς ποτέ να προκύψει hatchback έκδοση, παρά μόνο των 3 όγκων και πάντα 5πορτο ή και station wagon. Βέβαια, προκειμένου να τονιστεί η συγγένεια του με τον όμιλο προέκυψαν και γρήγορες εκδόσεις, όπως Octavia RS & Octavia vRS.

Τα δυνατά του σημεία
Η επιτυχία του στην αγορά μας δεν ήταν τυχαία. Οι μεγάλοι του χώροι, η ποιότητα και τα οδικά του χαρακτηριστικά το κατέστησαν σημείο αναφοράς στην κατηγορία του, σε συνδυασμό πάντα με την καλή του τιμή. Μάλιστα, το εν λόγω μοντέλο πέτυχε ιδιαίτερα και σαν ΤΑΧΙ με τους κινητήρες TDI και της πρώτης και της δεύτερης γενιάς.

Δείτε το video του SKODA OCTAVIA 1996-2009

Skoda Octavia story 09Το σήμερα
Η τρίτη γενιά συνέχισε να γράφει εξαιρετική εμπορική καριέρα, με την 4η και πιο εξελιγμένη γενιά να θέτει πλέον νέους όρους στο “βαρύ” όνομα Octavia. Με υπέροχους χώρου και ποιότητα κατασκευής, εξελιγμένους κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων, εξακολουθεί να αποτελεί το value for money στην κατηγορία. Είναι βασισμένο πάνω στο πάτωμα MQB του VW Group, εξασφαλίζοντας χώρους για 5 επιβάτες και άφθονο χώρο αποσκευών.

Η Octavia προσφέρει και τις περισσότερες επιλογές σε κινητήρες από ποτέ, που συνδυάζονται με μηχανικά κιβώτια 5 και 6 σχέσεων ή με το 7τάχυτο DSG διπλού συμπλέκτη.

Δείτε το video του Skoda Octavia 2017

Skoda Octavia story 12Το αύριο
Η 4η γενιά Octavia έφερε πληθώρα τεχνολογικών εφαρμογών, με υψηλή ποιότητα κατασκευής, με χώρους πληθωρικούς και υψηλά οδικά χαρακτηριστικά, συνεχίζει την δυναμική εμπορική του πορεία. Και οι αλλαγές στη νέα Octavia δεν είναι τρομερές. Άλλωστε ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει εύκολα. Τώρα υπάρχουν επεμβάσεις στα φώτα που είναι LED με τεχνολογία προσαρμοζόμενης δέσμης φωτός. Είναι λίγο αυξημένο το μήκος του λίγα Skoda Octavia story 13χιλιοστά, ενώ ύψος και πλάτος αυξήθηκαν κατά 20 χιλ.

Και εσωτερικά υπάρχουν επεμβάσεις οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις σύγχρονες απαιτήσεις της κατηγορίας αυτής. Τώρα ο υποψήφιος αγοραστής θα βρει νέο εσωτερικό φωτισμό, 2 θύρες USB, πτυσσόμενα τραπεζάκια στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων, ενώ οι εκδόσεις combi διαθέτουν αποσπώμενο φακό LED στο χώρο των Skoda Octavia story 15αποσκευών.

Βέβαια, εκεί που υπάρχουν τεχνολογίες αιχμής είναι το νέο σύστημα infotainment, το υψηλών προδιαγραφών σύστημα πλοήγησης Columbus το οποίο λειτουργεί με οθόνη αφής 9,2 ιντσών, η οποία συνδυάζεται με λειτουργία LTE για την γρήγορη μεταφορά δεδομένων παρέχοντας ταυτόχρονα και Wi-Fi hotspot. Μόλις συνδεθεί δε το κινητό με το Skoda Connect είναι διαθέσιμα Apple CarPlay, Android Auto, Skoda Octavia story 16MirrorLink και SmartGate.

Σημαντικές τεχνολογικές εφαρμογές υποστήριξης οδηγού προσφέρουν πρόσθετη ασφάλεια και δεν συναντώνται στην συγκεκριμένη κατηγορία. Αυτές είναι το Blind Spot Detect ,Trailer Assist, Predictive Pedestrian Protection, Rear Traffic Alert και Crew Protect Assist κ.α.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO