spot_img
HomeAUTOΙΣΤΟΡΙΑ50 χρόνια Toyota Corolla

50 χρόνια Toyota Corolla

50 χρονια Toyota Corolla

joomplu:12381Παραγωγή 44 εκατομμυρίων μονάδων σε 16 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο

Το 2016 σηματοδοτεί ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο για το Toyota Corolla, καθώς το δημοφιλέστερο αυτοκίνητο του κόσμου γιορτάζει την 50ή του επέτειο. Το πρώτο Toyota Corolla λανσαρίστηκε την Ιαπωνία το 1966. Το Corolla που κυκλοφόρησε σε δύο τύπους αμαξώματος (δίθυρο & τετράθυρο sedan και δίθυρο station wagon), σχεδιάστηκε για να είναι ένα ‘λαϊκό αυτοκίνητο’, όμως η ανώτερη ποιότητα κατασκευής και ο πλούσιος εξοπλισμός του ήταν στοιχεία που σπάνια συναντούσες στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Ο επιδαπέδιος επιλογέας σχέσεων ήταν εντυπωσιακός την εποχή εκείνη. Ανεξάρτητα καθίσματα τύπου μπάκετ προσέφεραν σταθερή στήριξη στους εμπρός επιβάτες, ενώ ο πίσω πάγκος διέθετε την ευρυχωρία και άνεση ενός καναπέ. Αν και το αυτοκίνητο είχε καταταχθεί ως μικρομεσαίο, εν τούτοις η ψηλή οροφή έκανε το εσωτερικό εξαιρετικά ευρύχωρο.

Corolla

joomplu:12382Το όνομα “Corolla” – Λατινικής προέλευσης από τη φράση ‘crown of flowers’ (στέμμα λουλουδιών) – επιλέχθηκε με την ελπίδα το όχημα να ανθίσει στην αγορά του αυτοκινήτου. Και ακριβώς αυτό συνέβη: μέσα σε τρία χρόνια, η πρώτη γενιά Corolla έγινε Νο1 σε πωλήσεις στην Ιαπωνία, και οι πωλήσεις γρήγορα επεκτάθηκαν σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η διεξοδική ανάλυση και η ενσωμάτωση των απόψεων των πελατών ήταν αναπόσπαστα στοιχεία στην εξέλιξη κάθε νέας γενιάς Corolla. Έτσι η Toyota βασίστηκε στη φιλοσοφία πάνω στην οποία ‘χτίστηκε’ το πρώτο Corolla – ένα αυτοκίνητο ανώτερης ποιότητας, αντοχής και αξιοπιστίας (QDR) – με σκοπό να ξεπεράσει τις προσδοκίες των πελατών σε κάθε τομέα που αναδεικνυόταν μέσω των σχολίων τους.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε το νέο 2016 Corolla – ένα αυτοκίνητο που κληρονομεί τα 50 χρόνια του DNA Corolla, εξελίσσεται συνεχώς και σχεδιάζεται για να ικανοποιήσει τις διαφορετικές ανάγκες της παγκόσμιας βάσης πελατών. Σχεδιαστικά, αποπνέει μία εικόνα κύρους, σε συνδυασμό με έμφαση στην αντιληπτή ποιότητα, ένα ευρύχωρο εσωτερικό και υψηλά επίπεδα τεχνολογίας και εξοπλισμού ασφάλειας.

Gen 08 - 1995Πρωτίστως, το νέο Corolla βασίζεται στο θρυλικό QDR του μοντέλου με σημαντικά βελτιωμένη ποιότητα σε κάθε τομέα της σχεδίασης και μηχανολογίας, ενώ εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μία άριστη σχέση αξίας/τιμής (value-for-money) σε κάθε αγορά του πλανήτη.

Η 50χρονη ιστορία του συνεχώς εξελισσόμενου Corolla, γεμάτη από παραδείγματα τεχνολογίας και βελτίωσης ποιότητας, είναι ενδεικτική των προσπαθειών της Toyota να προβλέπει τις ανάγκες των πελατών και να κατασκευάζει ακόμα καλύτερα αυτοκίνητα.

Το Νοέμβριο του 1966, η Toyota άνοιξε ένα νέο εργοστάσιο στην Takaoka, επαρχία Aichi, αφιερωμένο αποκλειστικά στην παραγωγή Corolla. Δύο χρόνια αργότερα, με σκοπό να προσφέρει οχήματα ειδικά για κάθε περιοχή, ξεκίνησε η παραγωγή σε Αυστραλία και Μαλαισία.

Από το 1965 μέχρι το 1968, η Toyota υπερδιπλασίασε τη συνολική ετήσια παραγωγή της από 480.000 σε 1,1 εκατομμύρια οχήματα, απόδειξη της σημαντικής συμβολής του Corolla στην ανάπτυξη της εταιρίας.

joomplu:12388Στην Ευρώπη, το Corolla λανσαρίστηκε τον Απρίλιο του 1967. Η Ευρωπαϊκή παραγωγή στην Toyota Motor Manufacturing Turkey (TMMT) στο Sakarya, Τουρκία, ξεκίνησε με την 7η γενιά του μοντέλου το 1994, συνεχίστηκε με την 8η και 9η γενιά και μετά επέστρεψε στην TMMT με την 11η γενιά Corolla το 2013.

Οι εξαγωγές του Corolla στη Β. Αμερική ξεκίνησαν το 1968, και η άμεση επιτυχία των πωλήσεων εκεί βοήθησε τις συνολικές αθροιστικές πωλήσεις του αυτοκινήτου να φτάσουν το 1 εκατομμύριο μόλις τέσσερα χρόνια μετά το λανσάρισμα.

Το 1997, το Corolla έγινε παγκόσμιο best-seller, με τις παγκόσμιες αθροιστικές πωλήσεις να ξεπερνούν τα 22,65 εκατομμύρια μονάδες. Μέχρι το 2013, το Corolla είχε ήδη πουλήσει 40 εκατομμύρια οχήματα σε όλο τον κόσμο.

Με παραγωγή σε 16 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, έχουν πουληθεί μέχρι σήμερα πάνω από 44 εκατομμύρια μονάδες, με αποτέλεσμα το ένα στα πέντε οχήματα που έχει πουλήσει η Toyota στην 79χρονη ιστορία της να είναι ένα Corolla. Πάνω από ένα εκατομμύριο οχήματα πωλούνται κάθε χρόνο από το 2002. Πέρσι, πωλούνταν συνολικά 3.670 Corolla κάθε μέρα σε πάνω από 150 χώρες και περιοχές.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO