spot_img
HomeMOTO2025 HONDA FORZA 750

2025 HONDA FORZA 750

Το Forza 750, το κορυφαίο μοντέλο της διακεκριμένης σειράς Forza, είναι το απόλυτο σκούτερ πόλης, προσφέροντας στους αναβάτες μία συναρπαστική εμπειρία οδήγησης, άνεση και πολυτέλεια με high-tech στυλ. Για το 25YM, αυτό το εντυπωσιακό σκούτερ μεγάλου κυβισμού, δέχεται μια δυναμική στιλιστική κι τεχνολογική ανανέωση, με κύρια χαρακτηριστικά τους νέους διπλούς προβολείς LED με ενσωματωμένα φώτα ημέρας (DRL) και φλας. Επίσης, το cruise control αποτελεί τώρα μέρος του βασικού εξοπλισμού ενώ μια ανανεωμένη οθόνη TFT πέντε ιντσών παρέχει συνδεσιμότητα Honda RoadSync*. Η αβίαστη επιτάχυνση οφείλεται στον ροπάτο δικύλινδρο κινητήρα 745cc με Ηλεκτρονική Διαχείριση Γκαζιού (Throttle By Wire), 3 προεπιλεγμένα προφίλ οδήγησης και Honda Selectable Torque Control 3 Επιπέδων, που περιλαμβάνει το πρόσφατα βελτιωμένο RAIN mode. Το σωληνωτό ατσάλινο πλαίσιο, το αλουμινένιο ψαλίδι, η πίσω ανάρτηση με μοχλικό Pro-Link και οι εμπρός/πίσω τροχοί 17/15” προσφέρουν αξιόπιστη συμπεριφορά, με ισχυρή πέδηση από τις δύο εμπρός, ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων. Ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα επαρκεί για ένα full-face κράνος και περιλαμβάνει θύρα φόρτισης USB-C. Μία έκδοση 47,6 PS (35kW) διατίθεται επίσης για κατόχους διπλωμάτων κατηγορίας A2. Τρία νέα χρώματα χαρίζουν στο Forza 750 φρέσκια εμφάνιση και το καθιστούν ακόμα πιο ελκυστικό.

25YM Honda Forza 750


Από την αρχή της νέας χιλιετίας, η οικογένεια σκούτερ Forza της Honda αποτελεί κραταιά
δύναμη στην Ευρώπη με υψηλή αναγνωρισιμότητα. Η συνταγή της επιτυχίας βασίζεται σε
ένα απαράμιλλο μίγμα ‘συστατικών’: τα κλασικά στοιχεία Grand Touring (GT) με ισχυρή
παρουσία στο δρόμο και γνήσια άνεση για δύο αναβάτες συνδυάζονται με μία σπορ,
ευέλικτη συμπεριφορά και τις δυναμικές επιδόσεις του κινητήρα που κάνουν την κάθε
διαδρομή ασύγκριτα απολαυστική.
Επιπλέον, κάθε μοντέλο της οικογένειας Forza ήταν ανέκαθεν γνωστό ως ένα εξαιρετικά
προηγμένο, κομψό και πολυτελές προϊόν, γεμάτο πρακτικά χαρακτηριστικά που καθιστούν
ευκολότερες τις μετακινήσεις, με ποιότητα κατασκευής και στυλ που αποπνέει κύρος. Το
2021, στην οικογένεια των Forza 125 και Forza 350 προστέθηκε ένα μέλος μεγάλου
κυβισμού, το Forza 750.
Γρήγορο, ευέλικτο και πολυτελές, το Forza 750 πήρε εξαιρετικές κριτικές και έκανε αισθητή
την παρουσία του σε μία πολύ ανταγωνιστική κατηγορία της αγοράς. Κατάλληλα
εξοπλισμένο για τις καθημερινές μετακινήσεις εντός και εκτός πόλης, αλλά και για σύντομες
αποδράσεις, το Forza 750 είναι η επιτομή της ποιότητας και της πρακτικότητας. Σίγουρα μια
ορθολογιστική επιλογή, αλλά και πιστό στη ‘Forza’ καταγωγή του, παραμένει μία αστείρευτη
πηγή απόλαυσης με στυλ.
Για το 25YM, το Forza 750 έχει ανανεωθεί όσον αφορά το στυλ, την τεχνολογία και τη
συνολική χρηστικότητα, ενισχύοντας περαιτέρω το κύρος του. Επίσης σηματοδοτεί μια
προοδευτική πορεία προς πιο βιώσιμες πρακτικές παραγωγής.

25YM Honda Forza family

Το σπορ, γεμάτο γωνίες σώμα του νέου Forza 750 προσφέρει άριστη προστασία από τα στοιχεία της φύσης στις υψηλές ταχύτητες, άφθονο χώρο για τα πόδια του αναβάτη και χαμηλή σέλα χωρίς να είναι ογκώδες. Νέοι διπλοί προβολείς με φώτα ημέρας (DRL) και ενσωματωμένα φλας ξεχωρίζουν στη στιλιστική ανανέωση του σκούτερ, ενώ η βιωσιμότητα της διαδικασίας παραγωγής έχει ενισχυθεί με τη χρήση του υλικού Durabio σε ορισμένα τμήματα. Υπάρχει ένας χώρος κάτω από τη σέλα που επαρκεί για ένα full-face κράνους και το ευρύχωρο ντουλαπάκι αποθήκευσης μικροαντικειμένων. Η θύρα φόρτισης USB-C έχει επίσης μεταφερθεί από την περιοχή κάτω από τη σέλα σε μία πιο πρακτική θέση στο τιμόνι. Μία ανανεωμένη οθόνη TFT συνεργάζεται με το σύστημα Honda Smartphone Voice Control* που συνδέει τον αναβάτη με το smartphone. Ο χειρισμός του κεντρικού διακόπτη, το κλείδωμα και άνοιγμα της σέλας γίνονται μέσω του Smart Key. Το Cruise control αποτελεί τώρα μέρος του βασικού εξοπλισμού.

Στη διαχείριση του ροπάτου, αποδοτικού, δικύλινδρου κινητήρα 745cc χρησιμοποιείται σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης γκαζιού – Throttle By Wire (TBW), με 3 προεπιλεγμένα προγράμματα RAIN, STANDARD και SPORT, και ένα USER mode πλήρως παραμετροποιήσιμο από τον αναβάτη. Το Honda Selectable Torque Control (HSTC) προσφέρει διακριτική παρέμβαση 3 επιπέδων (με βελτιώσεις στο RAIN mode για το 25YM), ενώ το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη –  Dual Clutch Transmission (DCT) – στάνταρ εξοπλισμός – περιλαμβάνει αυτόματα προγράμματα αλλαγών που συνδέονται με τα riding modes. Η απόκριση και η αίσθηση στις χαμηλές ταχύτητες έχουν βελτιωθεί. 

Ένα σωληνωτό ατσάλινο πλαίσιο, αλουμινένιο ψαλίδι, ανεστραμμένο πιρούνι 41mm, ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων, πίσω ανάρτηση με μοχλικό Pro-Link και ο συνδυασμός εμπρός/πίσω τροχών 15”/17”, προσφέρουν συμπεριφορά σπορ μοτοσυκλέτας σε μορφή σκούτερ.

Το 25YM Forza 750 θα διατίθεται στις εξής χρωματικές επιλογές:

  • ‘Blacked out’ Mat Ballistic Black Metallic
  • Iridium Gray Metallic με προστατευτική κάτω ποδιά και ένθετα σε Graphite Black
  • Mat Warm Ash Metallic 

Στυλ & Εξοπλισμός

  • Το αριστοκρατικό και ευρύχωρο στυλ GT αναβαθμίζεται, ενώ προστατεύει τον αναβάτη και το συνεπιβάτη από τα στοιχεία της φύσης
  • Ηλεκτρική ζελατίνα και καθρέπτες έχουν επανασχεδιαστεί για βελτίωση της λειτουργικότητας 
  • Χρήση βιοπλαστικού Durabio και ανακυκλωμένων υλικών
  • Υψηλός αριθμός τεχνολογιών, με λειτουργία Smart Key, νέοι προβολείς LED με φώτα ημέρας (DRL), ολοκαίνουργια οθόνη TFT 5 ιντσών με φωτιζόμενο χειριστήριο στο τιμόνι, συνδεσιμότητα smartphone, cruise control και πολλά ακόμα. 
25YM Honda Forza 750

Όπως αρμόζει σε ένα GT σκούτερ, το κομψό εμπρός φέρινγκ του Forza 750 ενσωματώνει τους καθρέπτες σε ιδανικές θέσεις (για το 25YM ρυθμίζονται ευκολότερα) και παρέχει άφθονη προστασία από τον αέρα στις υψηλές ταχύτητες, χωρίς να είναι υπερβολικά ογκώδες και να περιορίζει την ευελιξία σε συνθήκες πόλης. Η νέα, σπορ και γεμάτη γωνίες σχεδίαση του σώματος, αναδεικνύει την premium παρουσία του Forza 750 στην κατηγορία των maxi-σκούτερ. Μπροστά, η νέα μονάδα προβολέων με τα επανασχεδιασμένα φώτα ημέρας διαμορφώνει ένα premium νέο πρόσωπο.

Η νέα σχεδίαση της ηλεκτρικής ζελατίνας προστατεύει αποτελεσματικά τον αναβάτη και το συνεπιβάτη από τον αέρα. Με πλάτος 480 mm είναι πλέον κατά 100 mm (25%) πιο φαρδιά, ενώ το ύψος της ρυθμίζεται κατά 120mm με μεταβολή της γωνίας κατά 10ο (προς τα εμπρός) στην πιο ψηλή της θέση. Διαθέτει επίσης μια αυτόματη λειτουργία που την κατεβάζει στη χαμηλότερη θέση όταν απενεργοποιηθεί ο κεντρικός διακόπτης, διευκολύνοντας το παρκάρισμα. Η ζελατίνα διαθέτει επίσης λειτουργία μνήμης που την ανεβάζει αυτόματα στο ύψος που είχε ρυθμιστεί στην τελευταία διαδρομή. Αυτή η λειτουργία ενεργοποιείται μόλις ξεπεράσετε τα 5χλμ/ώρα.

Επιπλέον, για την κατασκευή της ζελατίνας και του φέρινγκ χρησιμοποιείται το Durabio (μια πολυκαρβονική ρητίνη βιολογικής προέλευσης), ενώ υλικά από ανακυκλωμένα πλαστικά/καουτσούκ χρησιμοποιούνται και σε άλλα σημεία του σκούτερ.

Αλλά πέρα από τις πολύ σημαντικές λειτουργικές του ικανότητες – ως κορυφαίο μοντέλο της προηγμένης οικογένειας Forza – το Forza 750 εκφράζει το φιλόδοξο χαρακτήρα του, με ένα στυλ που αποπνέει premium γοητεία και παρουσία που μαγνητίζει την προσοχή με κάθε του εμφάνιση.  

Σε κάθε περίπτωση, οι πρακτικές λεπτομέρειες μετράνε. Υπάρχει άφθονος χώρος για τα πόδια μπροστά, χάρις στο νέο σχήμα του φέρινγκ και του πατώματος, ενώ η μελετημένη σχεδίαση της σέλας παρέχει άνεση και εύκολη πρόσβαση στο έδαφος για τον αναβάτη. Το ύψος της σέλας είναι 790mm. Ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα προσφέρει 22L και επαρκεί για ένα full-face κράνος. Υπάρχει επίσης ένα εύχρηστο και εργονομικό ντουλαπάκι στη δεξιά πλευρά του φέρινγκ για την αποθήκευση μικροαντικειμένων. Η θύρα φόρτισης USB-C έχει επίσης μεταφερθεί από την περιοχή κάτω από τη σέλα σε μία πιο πρακτική θέση στο τιμόνι. Το νέο cruise control συνεργάζεται άψογα με το DCT και είναι εξαιρετικά εύκολο στη χρήση: ενεργοποίηση από το δεξί γκριπ, επιλογή των ‘plus’, ‘minus’ και ‘resume’ από το αριστερό.

Ο αναβάτης έχει πρόσβαση στα πιο βασικά δεδομένα μέσω μιας αναβαθμισμένης έγχρωμης οθόνης TFT 5 ιντσών, στην οποία χρησιμοποιείται προηγμένη τεχνολογία ‘optical bonding’. Πρόκειται για μία διαδικασία έγχυσης ρητίνης μεταξύ του εξωτερικού γυάλινου καλύμματος και της οθόνης TFT, χάρη στην οποία μειώνεται η αντανάκλαση και η οθόνη παραμένει ευανάγνωστη ακόμα και σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας. Η απεικόνιση περιεχομένου μπορεί να διαμορφωθεί σύμφωνα με 3 θέματα (Bar’, ‘Circle’ και ‘Simple’) και η συνδεσιμότητα smartphone επιτυγχάνεται μέσω της εφαρμογής Honda RoadSync*.

Το Honda RoadSync* – μαζί με το νέο, εύχρηστο, φωτιζόμενο διακόπτη τεσσάρων κατευθύνσεων τύπου joystick στο αριστερό γκριπ –  επιτρέπει την εύκολη διαχείριση της υπηρεσίας πλοήγησης στην οθόνη. Επίσης προσφέρει στον αναβάτη τη δυνατότητα (μέσω ενός ακουστικού Bluetooth ενσωματωμένου στο κράνος) να διαχειρίζεται τηλεφωνικές κλήσεις και την αγαπημένη του μουσική μέσω φωνητικών εντολών, ακόμα και να λαμβάνει πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κατεβάσει την εφαρμογή Honda RoadSync* (δωρεάν) από το Play Store ή το App Store και να συνδέσει το Forza 750 του.

Για πρόσθετη άνεση, το Forza 750 διαθέτει Smart Key, που βρίσκεται στην τσέπη του αναβάτη καταργώντας την ανάγκη χρήσης κλειδιού για τη διαχείριση του κεντρικού διακόπτη, την τάπα του ρεζερβουάρ και το άνοιγμα της σέλας. Παρουσία του Smart Key, το μόνο που χρειάζεται είναι το πάτημα του σχετικού μπουτόν για να θέσει σε λειτουργία το σκούτερ, προσφέροντας στον αναβάτη έλεγχο του κεντρικού διακόπτη και των δύο διακοπτών τάπας ρεζερβουάρ και σέλας. Επίσης κλειδώνει και ξεκλειδώνει το προαιρετικό Smart Top Box, και έχει μία λειτουργία ‘απόκρισης’ που ενεργοποιεί στιγμιαία τα φλας για εύκολη αναγνώριση από απόσταση. Ένα σύστημα ασφαλείας στον κεντρικό διακόπτη εμποδίζει την παραβίαση της κλειδαριάς του τιμονιού.

Τα πίσω φλας διαθέτουν λειτουργία Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης – Emergency Stop Signal (ESS). Εάν ανιχνευτεί επιβράδυνση 6.0m/s2 με ελάχιστη ταχύτητα 53km/h και ενεργοποίηση των φρένων, τα αλάρμ αναβοσβήνουν με γρήγορο ρυθμό για να προειδοποιήσουν άλλους οδηγούς ότι ένα δυνατό φρενάρισμα πανικού είναι σε εξέλιξη. Με την ίδια ταχύτητα, το όριο μειώνεται εάν το ABS είναι ενεργοποιημένο σε επιβράδυνση τουλάχιστον 2.5m/s2.  

Επίσης, τα φλας υιοθετούν λειτουργία αυτόματης ακύρωσης. Αντί να χρησιμοποιεί ένα απλό χρονόμετρο, το σύστημα συγκρίνει τη διαφορά ταχύτητας μεταξύ εμπρός και πίσω τροχού και υπολογίζει πότε να απενεργοποιήσει τις σχετικές προειδοποιήσεις.

* Η εφαρμογή Honda Roadsync για smartphone, προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα μας

Κινητήρας

  • Μέγιστη ισχύς 58,6PS (43,1kW), με ροπή 69Nm και κόκκινο στις 7.000σαλ. 
  • Ηλεκτρονική Διαχείριση Γκαζιού – Throttle By Wire (TBW)
  • Εφικτή κατανάλωση 27,8km/l (WMTC mode)
  • Διατίθεται επίσης έκδοση 47,6 PS (35kW) για οδήγηση από κατόχους διπλώματος κατηγορίας A2
25YM Honda Forza 750

Η δοκιμασμένη σχεδίαση του υγρόψυκτου, 8-βάλβιδου δικύλινδρου εν σειρά SOHC κινητήρα του Forza 750 διασφαλίζει υψηλές επιδόσεις από τις χαμηλές έως και τις μεσαίες στροφές. Χωρίς αλλαγές στα μηχανικά του μέρη για το 25ΥΜ, η σχετικά μεγάλη διαδρομή και οι ειδικά διαμορφωμένοι θάλαμοι καύσης συνδυάζονται με το στρόφαλο μεγάλης αδρανειακής μάζας, για την παραγωγή υψηλής ροπής από πολύ χαμηλές στροφές. Η κλίση προς τα εμπρός χαμηλώνει το κέντρο βάρους για βέλτιστη ευστάθεια. 

Η μέγιστη ισχύς είναι 58,6PS (43,1kW),στις 6.750σαλ. με μέγιστη ροπή 69Nm στις 4.750σαλ., ενώ το κόκκινο βρίσκεται στις 7.000 στροφές. Το Forza 750 έχει επιτάχυνση 0-50m σε 3,9δευτ. και με 60km/h ο κινητήρας περιστρέφεται μόλις στις 2.500rpm.

Δύο αντικραδασμικοί άξονες εξουδετερώνουν τους κραδασμούς από την αδράνεια στις υψηλές στροφές, χωρίς να επηρεάζουν το απολαυστικό ‘γουργούρισμα’ που παρέχεται από τη διαφορά φάσης ανάφλεξης του κινητήρα και τον στροφαλοφόρο άξονα με κομβία στις 270ο. Η διάμετρος και η διαδρομή ορίζεται στα 77 x 80mm. Όπου είναι δυνατόν, τα εξαρτήματα είναι σχεδιασμένα για να εκτελούν πολλαπλές λειτουργίες: ο εκκεντροφόρος κινεί την αντλία νερού, ενώ ένας από τους αντικραδασμικούς άξονες κινεί την αντλία λαδιού.
Με τον τρόπο αυτό, ο αριθμός των εξαρτημάτων διατηρείται στο ελάχιστο, και ο κινητήρας παραμένει ελαφρύς, αποδοτικός και αξιόπιστος.

Για κατόχους διπλώματος κατηγορίας A2, διατίθεται μία έκδοση 47,6 PS (35kW), που μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε full power έκδοση σε έναν Εξουσιοδοτημένο Συνεργάτη της Honda, όταν το επιτρέπει η νομοθεσία. Εξίσου εύκολο είναι να περιοριστεί μία έκδοση full power στα 47,6 PS (35kW),  επαναπρογραμματίζοντας την ECU της μοτοσυκλέτας σε ένα Εξουσιοδοτημένο Συνεργάτη της Honda. 

Ο κινητήρας του Forza 750 είναι εξαιρετικά οικονομικός – με δυνητική κατανάλωση 27,8km/l (WMTC mode) προσφέροντας εν δυνάμει αυτονομία 370km από το ρεζερβουάρ των 13,2 λίτρων.

Ηλεκτρονικά κινητήρα

  • Το Throttle By Wire προσφέρει 3 προεπιλεγμένα riding modes, και το USER mode που είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο από τον αναβάτη 
  • Το Honda Selectable Torque Control προσφέρει ακόμα πιο ακριβή διαχείριση και 3 επίπεδα παρέμβασης

Με το TBW να διαχειρίζεται την απόδοση και τον χαρακτήρα του κινητήρα, ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει από 3 προγράμματα (modes), καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα οδηγικών συνθηκών. Η επιλογή προγράμματος πραγματοποιείται από το αριστερό γκριπ και εμφανίζεται στην οθόνη TFT.

Το STANDARD προσφέρει έναν ισορροπημένο συνδυασμό μεταξύ παροχής ισχύος (P) κινητήρα, φρένου κινητήρα (EB) και HSTC

Το SPORT προσφέρει πιο επιθετική απόδοση ισχύος (P) και φρένου κινητήρα(EB), με χαμηλή παρέμβαση του HSTC 

Το RAIN προσφέρει μειωμένη ισχύ και φρένο κινητήρα, με υψηλή παρέμβαση του HSTC

Το USER προσφέρει custom επιλογές συνδυασμών ισχύος και φρένου κινητήρα (χαμηλή/μεσαία/υψηλή) και παρέμβαση του HSTC (χαμηλή/μεσαία/υψηλή/απενεργοποίηση). 

Το Honda Selectable Torque Control (HSTC) προσφέρει διακριτική λειτουργία και ακριβή έλεγχο καθώς διαχειρίζεται τη ροπή στον πίσω τροχό χάρη στο TBW, σε 3 επίπεδα:

  • Το Επίπεδο 1 προσφέρει ελάχιστη παρέμβαση ώστε να επιτρέπεται ελαφριά ολίσθηση του πίσω τροχού.
  • Το Επίπεδο 2 είναι η προεπιλεγμένη (default) ρύθμιση και προσφέρει αξιόπιστη πρόσφυση υπό συνήθεις συνθήκες οδήγησης.
  • Το Επίπεδο 3 προσφέρει μέγιστο έλεγχο σε ολισθηρούς δρόμους και προσφέρει ακόμα πιο ομαλή απόκριση για το 25YM 

 Κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (DCT)

  • Βελτιωμένη απόκριση κατά την εκκίνηση και σε χαμηλές ταχύτητες, με την ίδια μέθοδο διαχείρισης της πίεσης λαδιού που προσφέρεται και στην  24YM Africa Twin
  • Διαφορετικά μοτίβα αλλαγών σχέσεων συνδέονται με τα riding modes
  • Το USER mode επιτρέπει την επιλογή ρυθμίσεων, από ομαλή μέχρι δυναμική, σπορ οδήγηση

Η τεχνολογία DCT της Honda διανύει τώρα τον 17ο χρόνο παραγωγής της και πάνω από 240.000 μοτοσυκλέτες της Honda με DCT έχουν πουληθεί στην Ευρώπη από το 2010. Το σύστημα προσφέρει αξιόπιστες και ομαλές αλλαγές σχέσεων και πολύ σύντομα γίνεται δεύτερη φύση του αναβάτη στη χρήση του. Χρησιμοποιεί δύο συμπλέκτες: έναν για την εκκίνηση και για την 1η, 3η και 5η σχέση και ένα δεύτερο για τη 2η, 4η και 6η σχέση. Οι δύο πρωτεύοντες άξονες των συμπλεκτών είναι ομόκεντροι – ο ένας μέσα στον άλλο – για εξοικονόμηση χώρου.

Κάθε συμπλέκτης ελέγχεται ανεξάρτητα από το δικό του ηλεκτροϋδραυλικό κύκλωμα. Σε κάθε αλλαγή σχέσης, το σύστημα προεπιλέγει την επόμενη σχέση χρησιμοποιώντας το συμπλέκτη που δεν χρησιμοποιείται εκείνη τη στιγμή. Εν συνεχεία, ο πρώτος συμπλέκτης απεμπλέκεται ηλεκτρονικά, ενόσω εμπλέκεται ο δεύτερος.

Για το ανανεωμένο μοντέλο του 25YM, στόχος ήταν η ομαλότερη εκκίνηση από στάση και ο εύκολος χειρισμός σε χαμηλή ταχύτητα – κάτω από 10km/h – για στροφές που απαιτείται χαμηλή ταχύτητα και αναστροφές. Αυτό απαιτεί άμεση αλλά ομαλή απόκριση στα μικρά ανοίγματα του γκαζιού.

Αναθεωρώντας τις λειτουργικές παραμέτρους της προηγούμενης γενιάς DCT, το νέο σύστημα υπολογίζει διαφορετικά την πίεση του λαδιού στο έμβολο του συμπλέκτη και διαθέτει νέο σύστημα ανάδρασης, αφού δεν βασίζεται πλέον απλώς σε έναν αισθητήρα πίεσης στο υδραυλικό κύκλωμα πριν το έμβολο – με αποτέλεσμα τη βελτιωμένη και πιο ακριβή απόκριση του συμπλέκτη. Πέρα από τη βελτιωμένη απόκριση του TBW όταν ανοίγει από την πλήρως κλειστή θέση, το DCT πλέον φέρει πλήρως βελτιστοποιημένη παραμετροποίηση για οδήγηση σε πολύ χαμηλές ταχύτητες.

 Έτσι, επιτυγχάνονται αξιόπιστες, γρήγορες και ομαλές αλλαγές σχέσεων. Επιπλέον, με δεδομένο ότι ο διπλός συμπλέκτης μεταδίδει την κίνηση από το ένα γρανάζι στο άλλο χωρίς δισταγμούς στον πίσω τροχό, οποιοσδήποτε κραδασμός ή κόμπιασμα της μοτοσυκλέτας κατά τις αλλαγές σχέσεων ελαχιστοποιούνται, με αποτέλεσμα οι αλλαγές να έχουν άμεση όσο και ομαλή αίσθηση. Τα πρόσθετα πλεονεκτήματα του κιβωτίου DCT είναι η αντοχή στο χρόνο (καθώς αποκλείεται η όποια αστοχία στις αλλαγές που θα μπορούσε να κάνει ζημιά στα γρανάζια), το γεγονός ότι δεν μπορεί να σβήσει ο κινητήρας, η μειωμένη κόπωση του αναβάτη και η ικανότητά του να εστιάζει περισσότερο στις οδηγικές γραμμές και τα σημεία φρεναρίσματος και επιτάχυνσης. 

Το σύστημα DCT προσφέρει δύο διαφορετικές φιλοσοφίες οδήγησης – το Αυτόματο πρόγραμμα (AT), με προγραμματισμένα μοτίβα αλλαγών που διαβάζουν συνεχώς την ταχύτητα του οχήματος, την επιλεγμένη σχέση και τις στροφές του κινητήρα, για να αποφασιστεί πότε πρέπει να γίνει μία αλλαγή, και το Χειροκίνητο πρόγραμμα (MT), με τις αλλαγές να γίνονται από τον αναβάτη μέσω των «τύπου paddle-shift» χειριστηρίων στο αριστερό γκριπ.

Μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης γκαζιού (TBW), διατίθενται τέσσερα Αυτόματα προγράμματα αλλαγών σχέσεων. Το Επίπεδο 1 είναι το πιο ξεκούραστο, με τα ανεβάσματα και τα κατεβάσματα να γίνονται σε σχετικά χαμηλότερες στροφές. Συνδέεται με το RAIN mode. Το Επίπεδο 4, στο άλλο άκρο, πραγματοποιεί ανεβάσματα στις υψηλότερες στροφές και κατεβάσματα νωρίτερα για καλύτερη αξιοποίηση του φρένου του κινητήρα. Συνδέεται με το SPORT mode. Το Επίπεδο 2 συνδέεται με το STANDARD mode, ενώ το Επίπεδο 3 τοποθετείται μεταξύ STANDARD και SPORT.

Το USER mode επιτρέπει στον οδηγό να επιλέγει οποιοδήποτε μοτίβο αλλαγών του DCT με τις επιθυμητές παραλλαγές των άλλων παραμέτρων – απόδοση ισχύος (P), φρένο κινητήρα (EB) και HSTC

25YM Honda Forza 750

3.5 Πλαίσιο

  • Ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, τύπου ‘διαμάντι’, ανεστραμμένο πιρούνι 41mm, ανάρτηση με μοχλικό Pro-Link και αλουμινένιο ψαλίδι
  • Ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων, δίσκοι 310mm και ABS
  • Νέας σχεδίασης τροχοί από χυτό αλουμίνιο, 17/15” μπροστά και πίσω

Για εγγενή αντοχή, το Forza 750 χρησιμοποιεί ένα στιβαρό, ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο τύπου ‘διαμάντι’, που ενσωματώνει όλα τα περιφερειακά εξαρτήματα και προσφέρει μεγάλο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα. Η γωνία κάστερ είναι στις 27°, το ίχνος στα 104mm με μεταξόνιο 1580mm. Το συνολικό βάρος της μοτοσυκλέτας, πλήρες υγρών, είναι 236kg.

Το πίσω αμορτισέρ με ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου έχει σχεδίαση μονού σωλήνα με κατανομή πίεσης και ελέγχει το αλουμινένιο ψαλίδι – κατασκευασμένο από κοίλο εγκάρσιο τμήμα και βραχίονες διατομής U – μέσω μοχλικού Pro-Link.

Νέας σχεδίασης τροχοί από χυτό αλουμίνιο 17” μπροστά και 15” πίσω προσφέρουν αυτοπεποίθηση στο χειρισμό και σταθερότητα, ενώ συνδυάζονται με ελαστικά διαστάσεων 120/70 R17 και 160/60 R15 μπροστά και πίσω αντίστοιχα. Το φρενάρισμα εξασφαλίζουν δύο εμπρός δισκόφρενα 310mm με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και ABS.

4. Αξεσουάρ

Μία πλήρης γκάμα Γνήσιων Αξεσουάρ Honda διατίθενται για το Forza 750 είτε μεμονωμένα, είτε σε πακέτα για μεγαλύτερη ευκολία. Μεταξύ αυτών είναι:

Το Comfort Park είναι ένα ευέλικτο πακέτο αξεσουάρ σχεδιασμένων να αναβαθμίζουν την άνεση και την ευκολία του αναβάτη. Περιλαμβάνει:

  • Σετ Εκτροπέων αέρα (Deflectors)
  • Σέλα Comfort
  • Θερμαινόμενα γκριπ
  • Τσάντα κονσόλας

Το Style Pack παρέχει πρόσθετη προστασία και στυλ και περιλαμβάνει:

  • Μοχλό Χειρόφρενου 
  • Κάλυμμα Χειρόφρενου
  • Πλαϊνό κάλυμμα
  • Πάνελ πατώματος
  • Φώτα ομίχλης

Το ασορτί χρωματικά Travel Pack αυξάνει τη μεταφορική ικανότητα και περιλαμβάνει:

  • Βαλίτσες (Δεξιά 26L, Αριστερή 33L)
  • Ασορτί πάνελ βαλιτσών
  • Εσωτερικές τσάντες βαλιτσών

Επίσης ασορτί χρωματικά, το Urban Pack αναβαθμίζει την εμπειρία των καθημερινών μετακινήσεων με αξεσουάρ όπως:

  • Αλουμινένια πίσω σχάρα
  • Smart top box 50L
  • Μαξιλάρι Συνεπιβάτη για το Top box (διατίθενται 2 εκδόσεις με γκρι ή κόκκινη ραφή σε αρμονία με τη Σέλα Comfort)
  • Ασορτί πάνελ smart top box 
  • Εσωτερική τσάντα 25L top box
  • Διαχωριστικό αποσκευών κάτω από τη σέλα

Επίσης διατίθενται τα κάτωθι αξεσουάρ:

  • Αλουμινένια πάνελ για βαλίτσες και top box
  • Manual Top Box 50L
  • Manual Top Box 38L
  • Σύστημα Συναγερμού
  • Πλάτη συνεπιβάτη

5. Τεχνικές Προδιαγραφές

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
ΤύποςΥγρόψυκτος 4-χρονος 8-βάλβιδος, SOHC παράλληλος 2-κύλινδρος 
Κυβισμός745cc
Διάμετρος & Διαδρομή77mm x 80mm
Σχέση συμπίεσης10.7 : 1
Μέγιστη ισχύς58,6PS (43,1kW) @ 6.750rpm(47,6PS/35kW@6.000rpm)
Μέγιστη ροπή69Nm @ 4.750rpm (65Nm/4.000rpm)
Χωρητικότητα σε λιπαντικό4.0L
Επίπεδο θορύβου (dB)L-wot – 76.5L-urban – 71.3
ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ
ΨεκασμόςΗλεκτρονικός PGM-FI
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ13.2 lit
Κατανάλωση καυσίμου3.6L/100km
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΜίζαΗλεκτρική
Χωρητικότητα μπαταρίας12V/11.0AH
Ισχύς ACG 510W/5000rpm
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος συμπλέκτηΔύο υγροί πολύδισκοι υδραυλικοί συμπλέκτες
Τύπος κιβωτίου6-τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη
Τελική μετάδοσηΑλυσίδα
ΠΛΑΙΣΙΟ
ΤύποςΑτσάλινο, σωληνωτό, τύπου ‘Διαμάντι’
ΠΛΑΙΣΙΟ
Διαστάσεις (Μ´Π´Υ)2200m x 790mm x 1480mm
Μεταξόνιο1580mm
Γωνία Κάστερ27°
Ίχνος Τροχού104mm
Ύψος Σέλας790mm
Απόσταση από το έδαφος135mm
Βάρος (πλήρες υγρών)236kg
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Τύπος ΕμπρόςΑνεστραμμένο πιρούνι 41mm, διαδρομή 120mm 
Τύπος ΠίσωMonoshock αμορτισέρ, ψαλίδι Pro-Link, διαδρομή 120mm 
ΤΡΟΧΟΙ
Τύπος Εμπρός‘3 by 3’ spoked wheel
Τύπος Πίσω‘3 by 3’ spoked wheel
Διάσταση Ζάντας Εμπρός17M/C x MT3.50
Διάσταση Ζάντας Πίσω15M/C x MT4.50
Ελαστικό Εμπρός120/70-R17M/C
Ελαστικό Πίσω160/60-R15M/C
ΦΡΕΝΑ
Τύπος ABS 2-κάναλο ABS
ΕμπρόςΔύο δισκόφρενα 310mm με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες 4 εμβόλων
ΠίσωΔισκόφρενο 240mm με δαγκάνα 1-εμβόλου
ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚTΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
ΌργαναΈγχρωμη οθόνη οργάνων TFT 5”
Σύστημα προστασίαςSmart Key system
ΠροβολέαςLED
Πίσω φωςLED
RELATED ARTICLES
spot_img
spot_img
spot_img

ΝΕΑ MOTO