Δυνατός μήνας αποδείχθηκε ο Ιούνιος και τα όσα συνέβησαν δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες για το υπόλοιπο της χρονιάς, στην αγορά της ηλεκτροκίνησης! Το μεγάλο νέο, φυσικά, ήταν η «αναζωογόνηση» του Κινούμαι Ηλεκτρικά 3, το οποίο έγινε… «3,5»! Μόνο έτσι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την εξέλιξη καθώς δεν μιλάμε απλά για ενίσχυση με νέους πόρους αλλά και με αλλαγή των κριτηρίων και όρων της επιδότησης, όπως μάλλον θα γνωρίζετε ήδη. Σε συνδυασμό με τις προσφορές των εισαγωγέων για τα ηλεκτρικά τους μοντέλα, έχουμε και πάλι μια αρκετά δελεαστική τελική τιμή για ορισμένα μοντέλα της αγοράς, έστω κι αν η κρατική επιδότηση μειώθηκε αισθητά. Να σημειώσουμε ότι πριν λίγες ημέρες, στις 30/6, έληξε επίσημα η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στο ΚΗ3 και… αναμένουμε (πιθανότητα στο 2ο μισό του Ιουλίου να ανοίξουν εκ νέου οι αιτήσεις). Αυτός ο νέος κύκλος θα μας «κρατήσει» μέχρι το ΚΗ4, το οποίο πλέον μετατίθεται για το 2026. Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι πληρωμές των τελευταίων δικαιούχων του… ΚΗ2 και συνεχίζονται οι πληρωμές για το ΚΗ3, με περίπου 88 εκατομμύρια ευρώ να έχουν καταβληθεί συνολικά, από τον Ιούλιο του 2022, για αμφότερα τα προγράμματα.

Μετά από ένα χλιαρό δίμηνο, οι ταξινομήσεις ανακάμπτουν, με 1.812 EVs (BEV+PHEV) να ταξινομούνται μέσα στο Μάιο. Τα plug-in υβριδικά έχουν ξεπεράσει για τα καλά τα αμιγώς ηλεκτρικά και δεν δείχνουν διάθεση… υπαναχώρησης, όντας 1.066 έναντι 746, με μερίδια επί της συνολικής αγοράς επιβατικών στο 6,8% και 4,76% αντίστοιχα. Με περίπου 34.000 PHEVs και 25.100 BEVs να έχουν ταξινομηθεί στη χώρα μας, σωρευτικά, υπολογίζεται ότι αποτελούν πλέον το 0,41% του συνολικού στόλου των επιβατικών. Κορυφαίο BEV του μήνα ήταν το Citroen e-C3 και κορυφαίο PHEV το ToyotaC-HR. Τα υπόλοιπα Top-5 μπορείτε να
Αρκετά «ντεμπούτα» έγιναν πρόσφατα και θα ακολουθήσουν ακόμα περισσότερα! Το σημαντικότερο ήταν αυτό της Geely που ήρθε επίσημα στην Ελλάδα με το αμιγώς ηλεκτρικό EX5, με «όχημα» την GEO Mobility Hellas, θυγατρικής της Union Group, μεγάλης πολυεθνικής με δραστηριότητα σε πολλούς κλάδους και πολλές χώρες. Για το λανσάρισμα επιλέχθηκε (ως συνήθως το τελευταίο διάστημα) το Domus στη Γλυφάδα, όπου γνωρίσαμε καλύτερα το brand και είδαμε το EX5 από κοντά για πρώτη φορά.

Στον ίδιο χώρο θα ξαναβρεθούμε σε λίγες μέρες για λογαριασμό της Chery (Σπανός Α.Ε.), η οποία επίσης ξεκινά τη δραστηριότητα στη χώρα μας, με τα μοντέλαTiggo. Δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός παιχνιδιού, όμως, η Μοτοδυναμική, η οποία υπέγραψε συμφωνία με το ολλανδικό παρακλάδι της κινέζικης NIO για να διανέμει τα μοντέλα NIO και firefly σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία. Λέτε να δούμε και τα πρώτα battery swap stations για αυτοκίνητα επί ελληνικού εδάφους;
Όλες αυτές οι ελεύσεις μοιραία οδηγούν και σε… μεταγραφές, με στελέχη να μετακινούνται μεταξύ Ομίλων και εισαγωγέων. Το ερώτημα, όμως, είναι ένα και το έχουμε θέσει ξανά στο παρελθόν: Πόσα brands αντέχει η ελληνική αγορά; Και μέχρι πότε θα τα αντέξει; Αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί στην παρούσα φάση και μόνο η… δεκαετία θα δείξει.
Τον περασμένο μήνα σας γράψαμε για το νεοεισελθόν, στην Ελλάδα, BYD Dolphin Surf, το νέο «μικρό» BEV της εταιρείας που ουσιαστικά γεφυρώνει το Α με το B segment και τοποθετείται κάτω από το δημοφιλές Dolphin. Το πήραμε, το οδηγήσαμε (με πολλή ζέστη και σε καλοκαιρινό «φόντο», φυσικά) και σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας στο αναλυτικό review μας!

Tην έλευση του Dolphin Surf ακολούθησαν αλλαγές στον τιμοκατάλογο της BYD στην Ελλάδα, μαζί με την προσφορά του «Electric Bonus», συνεπικουρούμενου από την κρατική επιδότηση. Σχεδόν ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η διαθεσιμότητα του “facelift” BYD Atto 3 στην Ελλάδα, το οποίο φέρει βελτιώσεις και νέα χαρακτηριστικά πάνω στη γνώριμη, επιτυχημένη «βάση» του. Πρόκειται για ένα από τα best-selling EVs των τελευταίων 12 μηνών και η πορεία του διαγραφόταν θετική από την πρώτη μας «επαφή» μαζί του…
Πως «ανεφοδιάζεις» γρήγορα ένα EV; Μέσω DC ταχυφορτιστή, φυσικά, αλλά δεν είναι η μόνη απάντηση! Όσον αφορά τους ταχυφορτιστές, πάντως, κάναμε μια μικρή εξόρμηση μέχρι την Τρίπολη και τους νέους 400 ΚW HPC φορτιστές της Electrip, ώστε να τους δοκιμάσουμε στην πράξη! Το “testmule” ήταν ένα Audi e-Tron GT που έπιασε μέσα σε δευτερόλεπτα τα 260+ KW ισχύος φόρτισης και η εγκατάσταση 4 θέσεων σημαίνει πρακτικά ότι 4 EVs μπορούν να φορτίζουν με 200 KW ταυτόχρονα, αν χρειαστεί. Στη διαδρομή είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον εκπρόσωπο της εταιρείας που μας συνόδευσε στο ταξίδι και να μάθουμε περισσότερα για τα πλάνα της και για την εγκατάσταση καθαυτή, οπότε απολαύστε το road trip video μας! Επί τη ευκαιρία, μέχρι 31 Ιουλίου η Electrip προσφέρει 25% έκπτωση στους AC και DC φορτιστές της, κάτι που μπορείτε να εκμεταλλευθείτε στις καλοκαιρινές διακοπές σας.

Πως αλλιώς θα μπορούσε να «γεμίσει» γρήγορα ένα EV; Μα… με υδρογόνο, αν μιλάμε για υδρογονοκίνητο μοντέλο. Η AVIN παρουσίασε με κάθε επισημότητα το πρώτο πρατήριο υδρογόνου στην Ελλάδα, τόσο για επιβατικά (700 bar) όσο και για βαρέα οχήματα (350 bar) και έχουμε το πλήρες ρεπορτάζ. Δεν αρκεστήκαμε σε αυτό, όμως, αφού βρεθήκαμε στους Αγ.Θεοδώρους και είδαμε από κοντά την εγκατάσταση και το πως λειτουργεί, λεπτομερώς! Δείτε το στο σχετικό μας video…

Στα σημαντικά νέα του μήνα, φυσικά, η υπερψήφιση του νέου Κ.Ο.Κ., η οποία συνοδεύτηκε και από ακόμα πιο εντατικούς και αυστηρούς ελέγχους της τροχαίας στους ελληνικούς δρόμους. Κυριολεκτικά «πόλεμος» γίνεται καθημερινά, με τα πρόστιμα να πέφτουν βροχή, ενώ ο νέος Κώδικας έφερε (έστω και διστακτικά) πιο κοντά μας το όριο των 30 Km/h στον αστικό ιστό. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μια καθαρή «νίκη» για πεζούς, ποδηλάτες, πατίνια και τους ευάλωτους χρήστες του δρόμου γενικώς, αλλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αρκεί να εφαρμοστεί, να αστυνομευθεί και να μην υπάρξουν πολλές εξαιρέσεις, από αυτές που επιτρέπει το «παραθυράκι» που αφέθηκε να υπάρχει εντός του νομοσχεδίου.
Άφήνουμε τα επιβατικά Ι.Χ. και πάμε στα δίκυκλα και τα microcars, αλλά και τη μικροκινητικότητα, όπου υπάρχουν πολλές εξελίξεις. Παρά το ότι βρισκόμαστε στην «καρδιά» της σεζόν και περίπου 9.000 νέα δίκυκλα ταξινομήθηκαν το Μάιο, μόλις τα 49 εξ’αυτών ήταν ηλεκτρικά. Ξανά κοντά στο 0,5% το μερίδιό τους, λοιπόν, με την L3-e κατηγορία να μένει στα «ρηχά», ελλείψει και της κρατικής επιδότησης τους τελευταίους μήνες. Η L1-e κατηγορία (e-mopeds), όμως, σημειώνει ισχυρές πωλήσεις, με τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα να έχουν φθάσει σχεδόν το 40% της αγοράς και κάτι μας λέει ότι σύντομα θα ξεπεράσουν τα θερμικά «50άρια»! Το «γιατί» είναι εύκολα κατανοητό, αφού στην κατηγορία αυτή, τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών είναι πιο έντονα και οι αδυναμίες τους αμβλύνονται, καθώς κινούνται πιο ήπια και προορίζονται για μικρομεσαίες διαδρομές και αστική χρήση, ενώ είναι και πιο προσιτά. Τα τετράχρονα 50άρια πάσχουν σε ισχύ και αρκετοί αγοραστές ανήκουν σε ένα κοινό που καλύπτονται από ένα ηλεκτρικό σκουτεράκι, ενώ δεν θέλουν να «μπλέξουν» και με τη συντήρηση του βενζινοκίνητου. Τέλος, ταξινομήθηκαν και 24 ηλεκτρικά microcars, τα οποία με σταθερό (αλλά όχι εντυπωσιακό) ρυθμό μπαίνουν στους δρόμους.
«Τρέχουν» οι εξελίξεις στον τομέα της μικροκινητικότητας, με επίκεντρο την Αθήνα και την Αττική, λόγω και της ραγδαίας αύξησης των κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών στο λεκανοπέδιο. Ο Δήμος Αθηναίων ετοίμασε ένα ρυθμιστικό/κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο δείχνει ότι έγινε σοβαρή δουλειά από τους εμπλεκόμενους, αν και πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωση. Το ρυθμιστικό έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η οποία λήγει σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) και μπορείτε να το δείτε εδώ. Ο Δήμος είναι σε επικοινωνία με τους παρόχους μικροκινητικότητας και ήδη βλέπουμε τα αντανακλαστικά τους, με προσαρμογές στη λειτουργία τους, όπως ο ορισμός υποχρεωτικών θέσεων στάθμευσης από τη Lime. Είναι βέβαια ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι πάροχοι ενώ, για να πούμε την αλήθεια, είναι κάτι που θα έπρεπε να ισχύει εξ’αρχής. Σε άλλα νέα, η Dott επεκτάθηκε γρήγορα και στη Θεσσαλονίκη με στόλο 250 ηλεκτρικών πατινιών, εν όψει και του «εκεί» ρυθμιστικού πλαισίου που ακόμα βρίσκεται υπό τελική έγκριση και ψήφιση.

Έτεροι Δήμοι ακολουθούν τα χνάρια των προαναφερθέντων, καθώς ήδη διαθέτουν αρκετά πατίνια στους δρόμους τους, ή προετοιμάζονται για να τα υποδεχθούν. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης ετοιμάζει το δικό του ρυθμιστικό πλαίσιο ενώ ο μεγάλος αριθμός πατινιών στην Καλλιθέα, τον Πειραιά και τον «άξονα» που ενώνει το κέντρο με τα Νότια Προάστια, ωθεί τις τοπικές Αρχές να ασχοληθούν πιο σοβαρά με το ζήτημα. Θα μου πείτε, «πατίνια και ποδήλατα χωρίς ποδηλατόδρομους;». Η απάντηση είναι ότι η ανάγκη συχνά προηγείται της υποδομής και ελπίζουμε να δούμε σύντομα θετικές αλλαγές για την ενθάρρυνση και υποστήριξη της μικροκινητικότητας. Στην Αθήνα εργάζονται οι σχετικές επιτροπές για τη δημιουργία ποδηλατόδρομων εντός των ορίων του Δήμου και ευελπιστούμε να μην μείνουν για άλλη μια φορά στα συρτάρια αυτά τα σχέδια…