spot_img
HomeAUTOΗ νέα EQE SUV: Η υψηλή τεχνολογία και η πολυτέλεια συναντούν την...

Η νέα EQE SUV: Η υψηλή τεχνολογία και η πολυτέλεια συναντούν την πολυμορφικότητα 

Η EQE SUV είναι η πολυμορφική εκδοχή της EQE executive sedan. Διαθέτει επίσης όλες τις βασικές καινοτομίες της EQS ενώ, ταυτόχρονα, είναι πιο δυναμική από την EQS SUV. Η EQE SUV είναι από τα πλέον ευρύχωρα μοντέλα της κατηγορίας της, αλλά είναι πιο κόμπακτ από την EQE Sedan και, με μεταξόνιο 3030 χιλιοστών, εννέα εκατοστά κοντύτερη. Οι εξωτερικές της διαστάσεις είναι 4863/1940/1686 χιλιοστά (μήκος/πλάτος/ύψος). Η EQE SUV, το τέταρτο μοντέλο μετά τις EQS & EQE Sedan και την EQS SUV, βασίζεται σε μια εξολοκλήρου ηλεκτρική πλατφόρμα. 

Αυτονομία άνω των 590 χιλιομέτρων (WLTP)

Με τον αρθρωτό σχεδιασμό του συστήματος μετάδοσης κίνησης, η EQE SUV μπορεί να προσφέρει μεγάλο εύρος μέγιστης συνολικής απόδοσης ισχύος από 180 kW έως 300 kW. Ανάλογα με τον εξοπλισμό και τη διαμόρφωση του οχήματος, τα ευρωπαϊκά μοντέλα επιτυγχάνουν αυτονομία κατά WLTP άνω των 590 χιλιομέτρων2. Στην EQE SUV, η μπαταρία ιόντων λιθίου αποτελείται από δέκα μονάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πρωτοποριακό λογισμικό διαχείρισης μπαταρίας, το οποίο αναπτύχθηκε από την ίδια την εταιρεία, μπορεί να ενημερώνεται απομακρυσμένα (over-the-air). 

Εκτενής γκάμα συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης

Η τρέχουσα γενιά των συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης περιλαμβάνει πολυάριθμες λειτουργίες που υποστηρίζουν τον οδηγό. Ο γενικός βασικός εξοπλισμός της EQE SUV περιλαμβάνει το ενεργό σύστημα υποβοήθησης ATTENTION ASSIST, ενεργή υποβοήθηση πέδησης, ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, πακέτο στάθμευσης με κάμερα οπισθοπορείας και σύστημα υποβοήθησης διατήρησης ορίων ταχύτητας. Η κατάσταση και δραστηριότητα των συστημάτων εμφανίζονται σε προβολή πλήρους οθόνης στην ένδειξη «Υποβοήθηση» της οθόνης οδηγού. Τα προαιρετικά πακέτα Υποβοήθησης Οδήγησης και Υποβοήθησης Οδήγησης Plus προσφέρουν περισσότερες επιλογές.

Εξαιρετικά ευέλικτη και ευκίνητη

Το πλαίσιο της νέας EQE SUV περιλαμβάνει μπροστινή ανάρτηση τεσσάρων συνδέσμων και πίσω ανεξάρτητη ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων. Χάρη στο συγκριτικά κοντό μεταξόνιο 3030 χιλιοστών και την αντίστοιχη ρύθμιση της ανάρτησης, ο οδηγός έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται στο τιμόνι ενός εξαιρετικά ευέλικτου και ευκίνητου αυτοκινήτου ακόμη και με τη βασική διαμόρφωση. Η αερανάρτηση AIRMATIC με συνεχώς ρυθμιζόμενη απόσβεση ADS+ διατίθεται ως προαιρετικός εξοπλισμός. Το όχημα μπορεί να ανυψωθεί κατά 30 χιλιοστά προκειμένου να αυξηθεί η απόσταση από το έδαφος. Εκτός από τα προγράμματα ECO, COMFORT, SPORT και INDIVIDUAL του DYNAMIC SELECT, τα μοντέλα EQE SUV με 4MATIC διαθέτουν επίσης το πρόγραμμα OFFROAD για εκτός δρόμου οδήγηση. Προαιρετικά διατίθεται ένα σύστημα διεύθυνσης πίσω άξονα με μέγιστη γωνία διεύθυνσης δέκα μοιρών. 

Πάντα ενημερωμένη

Η EQE SUV προσφέρει η δυνατότητα ενεργοποίησης και άλλων λειτουργιών του οχήματος μέσω ασύρματης τεχνολογίας (over-the-air, OTA) σε μια σειρά από τομείς. Αυτό σημαίνει ότι μετά την αγορά και την επιλογή της αρχικής διαμόρφωσης του οχήματος, ορισμένα στοιχεία εξοπλισμού της EQE SUV μπορούν να προσαρμοστούν εξατομικευμένα. Η λειτουργίες OTA είναι διαθέσιμες στο Mercedes me Store, και η ποικιλία τους θα διευρύνεται σταδιακά. 

MBUX Hyperscreen κατ’ επιλογή

Χάρη στο προσαρμόσιμο λογισμικό, η οθόνη και το λειτουργικό σύστημα του MBUX παρέχουν εξατομικευμένες προτάσεις για διάφορες λειτουργίες οχήματος, infotainment και άνεσης. Κορυφαίο χαρακτηριστικό του εσωτερικού χώρου είναι η οθόνη MBUX Hyperscreen. Χάρη στον σχεδιασμό zero-layer, ο χρήστης δεν χρειάζεται να κάνει κύλιση στα διάφορα υπομενού ούτε να δίνει φωνητικές εντολές. Στο επάνω επίπεδο του οπτικού πεδίου προβάλλονται εφαρμογές που σχετίζονται με τις συνθήκες και το περιβάλλον. Με την οθόνη MBUX Hyperscreen, τρεις οθόνες ενσωματώνονται αρμονικά σε μία δημιουργώντας μία ενιαία ζώνη πλάτους άνω των 141 εκατοστών. Ο συνοδηγός της EQE SUV έχει την επιλογή μιας οθόνης OLED 12,3 ιντσών με τη δική της διεπαφή χρήστη. Το σύστημα χρησιμοποιεί μια ευφυή λογική κλειδώματος βασισμένη σε κάμερα, η οποία αντιλαμβάνεται εάν ο οδηγός κοιτάζει την οθόνη συνοδηγού. Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα αυτομάτως μειώνει την ένταση του φωτισμού της οθόνης για λόγους ασφάλειας.

Έξυπνος σχεδιασμός διαδρομής

Στην περίπτωση της Πλοήγηση με Electric Intelligence, το όνομα τα λέει όλα. Ουσιαστικά σχεδιάζει την ταχύτερη και πιο εξυπηρετική διαδρομή, συμπεριλαμβάνοντας τις στάσεις φόρτισης, βάσει πολυάριθμων παραγόντων. Επίσης, αντιδρά δυναμικά σε κυκλοφοριακές συμφορήσεις ή στη αλλαγή του τρόπου οδήγησης, για παράδειγμα. Η Πλοήγηση με Electric Intelligence είναι έξυπνη, αφού υπολογίζει και το εκτιμώμενο κόστος για κάθε στάση φόρτισης. Οι πελάτες μπορούν επίσης να επεξεργάζονται ξεχωριστά τη σχεδιασμένη διαδρομή, προσθέτοντας τους σταθμούς φόρτισης που προτιμούν στη διαδρομή ή εξαιρώντας προτεινόμενους σταθμούς φόρτισης. 

Προκλιματισμός με βάση τις συνήθειες του οδηγού

Ο νέος αλγόριθμος μάθησης LEA εξασφαλίζει περισσότερη άνεση και ηπιότερη φόρτιση της μπαταρίας. Χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση για να προβλέπει τη συμπεριφορά του χρήστη όσον αφορά τις ώρες αναχώρησης. Εάν το σύστημα ανιχνεύσει ότι το όχημα αναχωρεί τακτικά από ένα συγκεκριμένο μέρος σε συγκεκριμένη ώρα, η πληροφορία καταχωρείται αυτόματα στο μενού ώρας αναχώρησης, ώστε ο προκλιματισμός να ενεργοποιείται στο εσωτερικό του οχήματος τον κατάλληλο χρόνο. Επιπλέον, η μπαταρία μπορεί να φορτίζεται στο απαιτούμενο επίπεδο για την αναχώρηση εφόσον είναι επιλεγμένο το αντίστοιχο πρόγραμμα φόρτισης. 

Αντλία θερμότητας στον βασικό εξοπλισμό

Η EQE SUV διαθέτει μία υπερσύγχρονη θερμική αρχιτεκτονική με αντλία θερμότητας στον βασικό εξοπλισμό. Χάρη σε αυτήν το σύστημα λειτουργεί πολύ αποδοτικά, αξιοποιώντας την απορριπτόμενη θερμότητα από το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης (μετατροπέα ισχύος και ηλεκτροκινητήρα) για τη θέρμανση του εσωτερικού χώρου. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται δραστικά η κατανάλωση ενέργειας της μπαταρίας για το σύστημα θέρμανσης, αυξάνοντας την αυτονομία. Άλλη μία ευχάριστη και αποτελεσματική λειτουργία είναι ο προκλιματισμός. Το αυτόματο σύστημα κλιματισμού δύο ζωνών THERMATIC τοποθετείται ως βασικός εξοπλισμός, ενώ το σύστημα THERMOTRONIC τεσσάρων ζωνών προσφέρεται προαιρετικά. 

Νέα εμπειρία ήχου

Το νέο, τέταρτο ηχοτοπίο που κάνει το ντεμπούτο του στην EQE SUV ονομάζεται στην «Serene Breeze». Προσφέρει χαλαρό και φυσικό ήχο. Η ολιστική ηχητική ανατροφοδότηση το οχήματος σηματοδοτεί τη μετάβαση από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης στον ηλεκτρικό κινητήρα δίνοντας στα μοντέλα Mercedes-EQ τον δικό τους ήχο. Διάφορα ηχοτοπία επιτρέπουν την εντελώς εξατομικευμένη ρύθμιση του ήχου. Προαιρετικά, διατίθεται επίσης ένας ήχος οδήγησης για το εσωτερικό του οχήματος, ο οποίος προσαρμόζεται προοδευτικά στο στυλ οδήγησης.

Μια πληθώρα χαρακτηριστικών υψηλής τεχνολογίας

Άλλο ένα κύριο χαρακτηριστικό είναι το σύστημα ENERGIZING AIR CONTROL Plus. Ένα φίλτρο HEPA (High Efficiency Particulate Air) καθαρίζει τον εισερχόμενο εξωτερικό αέρα σε μέγιστο βαθμό. Το σύστημα ENERGIZING COMFORT συνδέει διάφορα συστήματα ανέσεων του οχήματος. Τα μεμονωμένα προγράμματα ENERGIZING COMFORT προσφέρουν ένα ευχάριστο περιβάλλον, ανάλογα με τη διάθεση ή τις ανάγκες του οδηγού. Με αυτόν τρόπο βελτιώνεται η άνεση και η απόδοση κατά την οδήγηση αλλά και στα διαλείμματα. Η μορφή ήχου Dolby Atmos® αναβαθμίζει σε ένα νέο επίπεδο την εμπειρία ακρόασης στην EQE SUV. 

Χαρακτηριστικό purpose design

Οι αναλογίες της EQE SUV συνδυάζουν τη λειτουργικότητα και την αισθητική με τον σπορ χαρακτήρα του SUV. Το νέο μοντέλο, με το χαρακτηριστικό purpose design, αποτελεί σημείο καμπής στην κατηγορία του. Οι πρόβολοι και το μπροστινό συγκρότημα παρέμειναν μικρών διαστάσεων. Οι τροχοί 19 έως 22 ιντσών ευθυγραμμίζονται με τις εξωτερικές ακμές του αμαξώματος και ενισχύουν την γεμάτη αυτοπεποίθηση εμφάνισή της.

Σημαντικές αεροδυναμικές βελτιώσεις

Η EQE SUV μοιράζεται ορισμένα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά με τα άλλα μοντέλα της οικογένειας. Το υποδάπεδο με τα πολυάριθμα αεροδυναμικά στοιχεία του διαδραματίζει καίριο ρόλο στην πολύ καλή τιμή Cd από 0,25, η οποία κατέστη εφικτή παρά τη μεγάλη χωρητικότητα φορτίου και τον κοντό πίσω πρόβολο. Εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι οι συνολικές διαστάσεις με το επίπεδο παρμπρίζ, η αεροδυναμική γραμμή της οροφής και οι εσοχές. 

Διατίθενται MBUX Hyperscreen και μη δερμάτινος εξοπλισμός

Η EQE SUV βασίζεται στη μεγάλη ηλεκτρική πλατφόρμα της Mercedes-EQ. Επιπλέον, το εσωτερικό της έχει ψηφιοποιηθεί με συνέπεια. Το προαιρετικό MBUX Hyperscreen υλοποιεί αυτό το όραμα με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το εσωτερικό πακέτο Electric Art του βασικού εξοπλισμού καταργεί εντελώς τη χρήση δέρματος. 

Υψηλό επίπεδο παθητικής ασφάλειας

Οι αρχές της Ολοκληρωμένης Ασφάλειας ισχύουν ανεξαρτήτως του τύπου συστήματος κίνησης. Όπως όλα τα άλλα μοντέλα Mercedes-Benz, η EQS SUV διαθέτει επίσης άκαμπτο κλωβό ασφαλείας επιβατών, ειδικές ζώνες παραμόρφωσης και υπερσύγχρονα συστήματα συγκράτησης. Η ευρωπαϊκή έκδοση της EQE SUV μπορεί να ανιχνεύει εάν υπάρχουν όντως επιβάτες στα πίσω καθίσματα. Εάν κάποιος πίσω επιβάτης δεν φορά ζώνη ασφαλείας, ο οδηγός λαμβάνει μια ειδική προειδοποίηση. Η λεγόμενη «υπενθύμιση παρουσίας επιβάτη» μπορεί να υποδείξει την παρουσία παιδιών στα πίσω καθίσματα που ενδέχεται να μην έχει αντιληφθεί ο οδηγός. Στα οχήματα που προορίζονται για την Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, το σύστημα αυτό περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό.

Παραγωγή με καθαρό ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στο πλαίσιο του οικολογικού ισοζυγίου

Η παραγωγή της EQE SUV ξεκίνησε το εργοστάσιο της Tuscaloosa στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο 2022. Το εργοστάσιο μπαταριών στη γειτονική Bibb County προμηθεύει τις μπαταρίες για αυτό το μοντέλο, καθώς και για την EQS SUV. Από το 2022, όλα τα εργοστάσια παραγωγής επιβατικών αυτοκινήτων και ελαφρών επαγγελματικών της Mercedes-Benz παγκοσμίως επέτυχαν την παραγωγή με καθαρό ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στο πλαίσιο του οικολογικού ισοζυγίου – συμπεριλαμβανομένων και των εργοστασίων στην Αλαμπάμα.

Κύρια τεχνικά στοιχεία

EQE 300EQE 350+EQE 350 4MATICEQE 500 4MATIC
Σύστημα μετάδοσης κίνησης και μπαταρίαΠίσω κίνησηΤετρακίνηση
Ηλεκτροκινητήρας(ες)ΤύποςΣύγχρονος(οι) κινητήρα(ες) μόνιμης διέγερσης (PSM)
Ισχύς kW180215215300
Ροπή στρέψηςNm550565765858
Τάση συστήματοςVolt400
Φορτιστής οχήματος (βασικός/προαιρετικός εξοπλισμός)kW11/22 (ΗΠΑ: 9,6)
Ισχύς φόρτισης με συνεχές ρεύμα, μέγ.kW170
Όχημα
Μήκος/πλάτος/ύψος mm4863/1940/1686 
Μεταξόνιοmm3030
Κύκλος στροφής (χωρίς/με σύστημα διεύθυνσης πίσω άξονα, 10°)m12,3/10,5
Χωρητικότητα πορτμπαγκάζ, VDA l520/580/-1675
Επιτρ. φορτίο ρυμούλκησηςkg7501800
Κατανάλωση και αυτονομία
Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (WLTP)kWh /
100 km
22,0-18,521,7-17,522,5-18,622,5-18,8
Εκπομπές CO2 (WLTP)g/km0
Αυτονομία (WLTP)km470-555484-596460-551464-552
RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO