spot_img
HomeAUTOΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤα μελίσσια και η Ford

Τα μελίσσια και η Ford

Ford ecosport honeycomb 11Όταν η τεχνολογία ακολουθεί τη φύση, τότε το αποτέλεσμα είναι πάντα πιο εντυπωσιακό. Και οι μηχανικοί της Ford δεν σταματούν να μας εντυπωσιάζουν με τις καινοτομίες τους. Αρκετές φορές μάλιστα, σημαντικά επιτεύγματά τους, προέρχονται από την παρατήρηση της φύσης και του τρόπου λειτουργίας της.

Πρόσφατα βασίστηκαν στην ‘τεχνογνωσία’ των μελισσών για να δημιουργήσουν μία υπέρ ανθεκτική δομή ραφιού που προστατεύει εύθραυστα και πολύτιμα αντικείμενα στο χώρο αποσκευών του νέου Ford EcoSport.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά του ότι ζυγίζει λιγότερο από 3 κιλά, το ράφι αυτό μπορεί να σηκώσει το εκατονταπλάσιο του βάρους του.

Δείτε την απίθανη και άκρως ανθεκτική κατασκευή

Ford ecosport honeycomb 10Όταν η κυψέλη εμπνέει
Η ταπεινή κυψέλη ενέπνευσε τους μηχανικούς για τη δημιουργία του “Honeycomb Shelf” – πρόκειται για ένα ελαφρύ, μυστικό ράφι στο χώρο αποσκευών που μπορεί να σηκώσει το εκατονταπλάσιο του βάρους του, μία αναλογία αντοχής/βάρους μεγαλύτερη και από αυτή του ατσαλιού.

Έχοντας εξελιχθεί για το νέο Ford EcoSport SUV και σχεδιασμένο για να προστατεύει ακόμα και εύθραυστα, πολύτιμα αντικείμενα, το προσαρμοζόμενο ράφι βάρους κάτω των 3 κιλών, μπορεί να σηκώσει φορτία πλέον των 300 κιλών – Ford ecosport honeycomb 13βαρύτερα τριών ενήλικων αντρών μεσαίου βάρους, ακόμα με πλήρη εξάρτιση μελισσοκόμου.

Η φύση είναι το εργαστήριο
«Η φύση είναι σαν ένα μεγάλο εργαστήριο καινοτομίας και από τις μέλισσες μέχρι τους τερμίτες και τους κάστορες, τα ζώα συγκαταλέγονται ανάμεσα στους καλύτερους μηχανικούς στον κόσμο,» δήλωσε η Bettina Veith, assistant chief engineer του Ford EcoSport. «Η ικανότητα της κυψέλης να προσφέρει αντοχή χωρίς την προσθήκη βάρους έχει ήδη αξιοποιηθεί σε ακραίες εφαρμογές όπως οι πύραυλοι, τα αεριωθούμενα αεροπλάνα και τα υπεραυτοκίνητα. Επομένως ήταν εύλογη η χρήση κυψελοειδούς δομής για τη δημιουργία μιας υπέρ ανθεκτικής πλατφόρμας στο χώρο αποσκεFord ecosport honeycomb 14υών του EcoSport.»

Και προέκυψε το “Honeycomb Shelf”
Για το “Honeycomb Shelf”, οι μηχανικοί τοποθέτησαν ένα κυψελοειδές στρώμα από ανακυκλωμένο χαρτί και κόλλα βασισμένη στο νερό ανάμεσα σε δύο στρώματα από ελαφρύ και ανθεκτικό υαλόνημα. Η ελαφριά αυτή λύση συμβάλλει και στη μείωση της κατανάλωσης

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO