Το ρομπότ ‘Robutt’ δοκιμάζει καθίσματα

Συντάκτης: Στέργιος Μανώλης
Εμφανίσεις: 147

Μιμείται την κίνηση της ανθρώπινης λεκάνης

Ford's Robutt Tester 10Η τεχνολογία "τρέχει ξέφρενα" σε κάθε τομέα της αυτοκίνησης. Τώρα τα ρομποτικά “οπίσθια” μαθαίνουν πώς να μπαινοβγαίνουν στο αυτοκίνητο όπως ακριβώς ο οδηγός και οι επιβάτες. Το ρομπότ “Robutt” της Ford κάθεται 25.000 φορές και προσομοιώνει την καθημερινή χρήση μίας δεκαετίας μέσα σε τρεις μόλις εβδομάδες, έχει τις διαστάσεις ενός μέσου άνδρα και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο νέο Fiesta.Ford's Robutt Tester 13

Τι άλλο θα κάνουν οι τεχνικοί εξέλιξης καθισμάτων, προκειμένου να τελειοποιήσουν ακόμη και τα καθίσματα. Το συγκεκριμένο ρομπότ κατασκευάστηκε για να κινείται όπως μία ανθρώπινη λεκάνη και να προσομοιώνει στην εντέλεια το πώς μπαινοβγαίνουν οι οδηγοί και οι επιβάτες στα καθίσματα.

Ford's Robutt Tester 16Αναπαράγουν πραγματικές συνθήκες χρήσης
Οι μηχανικοί χρησιμοποιούν χάρτες πίεσης, ώστε να καθορίζουν το αποτύπωμα στο κάθισμα, ένα στοιχείο που τους επιτρέπει να δοκιμάζουν τη φθορά και αντοχή των υλικών χρησιμοποιώντας τη ρομποτική λεκάνη – το λεγόμενο “Robutt” – ώστε να αναπαράγουν τις πραγματικές συνθήκες χρήσης.

Δείτε το κάνει το ρομπότ ‘Robutt’ για λογαριασμό του ανθρώπου:

Με μεγάλη ακρίβεια τη συμπεριφορά των ανθρώπων
«Από την πρώτη στιγμή που μπαίνουμε στο αυτοκίνητο, το κάθισμα δημιουργεί μία Ford's Robutt Tester 14εντύπωση άνεσης και ποιότητας», δήλωσε η Svenja Froehlich, μηχανικός στο τομέα της αντοχής στην ευρωπαϊκή έδρα της Ford, στην Κολωνία της Γερμανίας. «Στο παρελθόν, χρησιμοποιούσαμε πνευματικούς κυλίνδρους που απλά κινούνταν πάνω – κάτω. Με το “Robutt”, μπορούμε τώρα να αναπαράγουμε με μεγάλη ακρίβεια τη συμπεριφορά των ανθρώπων”.

Ford's Robutt Tester 12Σε τρεις εβδομάδες δοκιμές 10 ετών
Βασισμένος σε έναν άντρα μεσαίου αναστήματος, ο “Robutt” χρησιμοποιήθηκε σε δοκιμές προσομοίωσης δέκα χρόνων χρήσης μέσα σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων στα πλαίσια δοκιμών του νέου Fiesta – όπου κάθεται και σηκώνεται 25.000 φορές. Ο νέος τύπος δοκιμής εφαρμόζεται τώρα σε όλα τα οχήματα της Ford στην Ευρώπη.

  • Ford's Robutt Tester 10
  • Ford's Robutt Tester 11
  • Ford's Robutt Tester 12
  • Ford's Robutt Tester 13
  • Ford's Robutt Tester 14
  • Ford's Robutt Tester 15
  • Ford's Robutt Tester 16