spot_img
HomeAUTOΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΑλκοόλ και οδήγηση

Αλκοόλ και οδήγηση

Alcohol and driving 12Υπάρχουν κάποια ερωτήματα που ακόμη και σήμερα δεν είναι ξεκάθαρα σε άνδρες και γυναίκες οδηγούς. Καθημερινά τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα έχουν σαν κύρια αιτία το αλκοόλ.

Το αλκοόλ “ευθύνεται” για την πλειοψηφία των παρασύρσεων κι εγκαταλείψεων των θυμάτων στους δρόμους. Εύκολα το αντιλαμβάνεται κανείς. Λίγη προσοχή περισσότερη στις παρακάτω αράδες ίσως μας κάνει περισσότερο γνώστες κάποιων σπουδαίων ερωτημάτων.

Τι είναι η αλκοολαιμία?

Πως υπολογίζεται?Alcohol and driving 14

Πόσο επηρεάζει τους άνδρες οδηγούς?

Και πόσο τις γυναίκες?

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και γιατί?

 Αλκοολαιμία είναι το ποσοστό του οινοπνεύματος που έχουμε στο αίμα μας και υπολογίζεται με βάση το 1000. Με την λέξη αίμα εννοείται όλο το οργανικό υγρό που έχει ο καθένας μας στον οργανισμό του. Ποσοστό αλκοολαιμίας δηλαδή 0,5 ανά 1000, που είναι μια συνήθης ποσότητα στην «καθημερινή πρακτική», αντιστοιχεί σε μισό γραμμάριο οινοπνεύματος ανά λίτρο οργανικού υγρού. Έχει μεγάλη σημασία όμως να δούμε πως υπολογίζεται η αλκοολαιμία, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Υπάρχουν μεγάλες και σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, τις οποίες πρέπει να γνωρίζουμε.

Alcohol and driving 11Οι άνδρες
Για να γίνει πιο κατανοητό το θέμα αυτό, αρκεί να αναφέρουμε το συγκεκριμένο παράδειγμα: άνδρας βάρους 80 κιλών καταναλώνει ένα λίτρο μπύρας περιεκτικότητας 5 βαθμών αλκοόλ. Έχει υπολογιστεί ότι το οργανικό υγρό ενός άνδρα αντιπροσωπεύει το 70% του συνολικού βάρους του. Κατά συνέπεια έχει 56 κιλά οργανικού υγρού μέσα στα οποία διασκορπάται το οινόπνευμα, που είναι 35 γραμ. Ο λόγος είναι 35:56, γεγονός που σημαίνει ότι ανά λίτρο οργανικού υγρού εμπεριέχονται 0,6 του γραμ. οινόπνευμα. Με άλλα λόγια ο άνδρας του παραδείγματός μας έχει ποσοστό αλκοολαιμίας 0,6 στα 1000.

Οι γυναίκες
Τώρα αν την ίδια ακριβώς ποσότητα μπύρας την καταναλώσει μια γυναίκα, το αποτέλεσμα θα είναι εντελώς διαφορετικό. Οι γυναίκες συγκρινόμενες με τους άνδρες,Alcohol and driving 10 ζυγίζουν συνήθως λιγότερο. Επιπλέον, το οργανικό υγρό τους αντιπροσωπεύει μόλις το 60% του βάρους τους. Αν λοιπόν η γυναίκα στο παράδειγμά μας ζυγίζει 55 κιλά, τότε το οινόπνευμα θα διασκορπιστεί σε μόλις 33 κιλά οργανικού υγρού. Στην περίπτωση αυτή το ποσοστό αλκοολαιμίας της είναι 35:33, δηλαδή 1,06 στα 1000. Αυτό δείχνει ότι με την ίδια ποσότητα οινοπνεύματος τα αποτελέσματα στις γυναίκες είναι εντελώς διαφορετικά και λιγότερο ευνοϊκά γ΄ αυτές. Σε κάθε περίπτωση όμως, το ποσοστό αλκοολαιμίας εκτός από το φύλο και το σωματικό βάρος, εξαρτάται και από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως την φύση και την ποσότητα του ποτού, τη φυσική κατάσταση του ατόμου, τον τρόπο κατανάλωσης αλλά και τη διάρκεια αποβολής του οινοπνεύματος.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO