spot_img
HomeAUTOΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΠλευρικοί άνεμοι

Πλευρικοί άνεμοι

Wind cross 14Κίνδυνοι κατά την οδήγηση υπάρχουν πολλοί, είτε από την μέσα πλευρά του αυτοκινήτου, είτε από την μεριά του δρόμου. Τα διάφορα καιρικά φαινόμενα κρύβουν επίσης σοβαρούς κινδύνους. Υπάρχουν όμως και καιρικά φαινόμενα, τα οποία παρουσιάζονται εντελώς ξαφνικά, αιφνιδιάζουν τους οδηγούς και το κακό δεν αργεί να έρθει.

Οι ξαφνικές – ισχυρές ριπές ανέμου
Ένα από αυτά, τα ξαφνικά καιρικά φαινόμενα, είναι οι ισχυροί πλευρικοί άνεμοι , από τα πιο δυσάρεστα και επικίνδυνα που μπορεί να συναντήσει ο οδηγός στο δρόμο του. Όταν συμβεί, το αυτοκίνητο σπρώχνεται από τη δύναμη του ανέμου και ο οδηγός του μπορεί να χάσει τον έλεγχο. Η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή όταν πρόκειται για ξαφνικές, ισχυρές ριπές ανέμου, που ξαφνιάζουν τον οδηγό.Wind cross 10

Η αντιμετώπισή τους
Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται με έναν και μόνον τρόπο: την σημαντική μείωση της ταχύτητας του αυτοκινήτου. Όσο πιο αργά κινείται το αυτοκίνητο, τόσο λιγότερο ευάλωτα είναι τα πλευρά του στην αεροδυναμική πίεση. Σε χαμηλές ταχύτητες, ο κάθε οδηγός μπορεί να αντιδράσει ευκολότερα στην απότομη παρέκκλιση του αυτοκινήτου από την πορεία του και να διατηρήσει τον έλεγχο.

Wind cross 13Που “κρύβονται” οι κίνδυνοι
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα σημεία εκείνα όπου, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, οι πλευρικοί άνεμοι έχουν μεγαλύτερη ένταση. Τέτοια σημεία είναι ένα φαράγγι ή μια γέφυρα που έχει μεγάλη απόσταση από το έδαφος. Τα επικίνδυνα αυτά σημεία, συνήθως, επισημαίνονται με ειδικές πινακίδες που απεικονίζουν ένα ανεμούριο.

Σωστά αμορτισέρ & ελαστικά
Σημαντικό σημείο στην συμπεριφορά του αυτοκινήτου είναι η τεχνική δομή του. Τα παλαιότερα μοντέλα που είχαν τον κινητήρα στο πίσω μέρος Wind cross 12ήταν πιο ευπρόσβλητα στους πλάγιους ανέμους. Στα σύγχρονα, καλύτερα αντιστέκονται στον ξαφνικό αέρα, όσα έχουν την κίνηση εμπρός και φυσικά τα τετρακίνητα. Σημαντικό ρόλο παίζει και το σύστημα της ανάρτησης και η γενική κατάσταση του αυτοκινήτου.

Πέραν όλων, σημαντικό ρόλο παίζουν οι πιέσεις του αέρα των ελαστικών, η σωστή κατανομή του βάρους ( επιβατών & αποσκευών ) και το γεγονός ότι θα πρέπει να έχουμε πάντα και τα δύο μας χέρια στο τιμόνι

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO