Tips για οδήγηση με καύσωνα

Συντάκτης: Στέργιος Μανώλης
Εμφανίσεις: 2184

Προσοχή στη θερμοπληξία

Πως θα πρέπει να προστατεύουμε το αυτοκίνητό μας, ώστε όταν μπαίνουμε σ΄ αυτό να μην βρισκόμαστε σε σάουνα; Πως μπορούμε να περιορίσουμε την ζέστη στην καμπίνα των επιβατών κατά τις μετακινήσεις μας; Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες ταξιδιού;

Οι υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν και τα αυτοκίνητα και κατ’ επέκταση κι εμάς. Όλα όμως Hot weather tips 10έχουν τα όριά τους. Από κάποιο σημείο και μετά αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο για όλους τους επιβάτες. Η ζέστη φέρνει υπνηλία και χαλάρωση με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πάντα κοντύτερα στον κίνδυνο. Η εξωτερική ζέστη μέσα στο αυτοκίνητο πολλαπλασιάζεται. Ο κλιματισμός θεωρείται πλέον το απαραίτητο αξεσουάρ, ώστε οι μετακινήσεις να γίνονται υποφερτές και ασφαλείς. Όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται εκτεθειμένο στον ήλιο, κατά τα πρώτα λεπτά της παρουσίας μας μέσα σε αυτό περνάμε ένα πραγματικό βασανιστήριο.

Προσοχή στον κλιματισμό
Καλό είναι να ανοίξουμε όλα τα παράθυρα, προκειμένου να φύγει η πολύ υψηλή Hot weather tips 15θερμοκρασία. Τα πρώτα χιλιόμετρα καλό είναι να τα πραγματοποιήσουμε με αυτόν τον τρόπο. Κατόπιν ο κλιματισμός αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της πτώσης της θερμοκρασίας. Ο κρύος αέρας του κλιματισμού καλό είναι να μην μας «κτυπά» ευθέως, αλλά η ροή του να είναι στραμμένη ψηλά προς το παρμπρίζ. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουμε μια πιθανή ψύξη. Μετά από λίγο, μπορούμε να βάλουμε το κλιματιστικό στην ανακύκλωση, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Ποτέ όμως δεν χρησιμοποιούμε παρατεταμένα και καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού το κλιματιστικό, διότι υπάρχει κίνδυνος ισχυρής ψύξης, κυρίως αν μέσα στο ΙΧ υπάρχουν παιδιά.

Προγραμματιστείτε
Εφ’ όσον έχει προγραμματιστεί κάποιο μεγάλο ταξίδι, καλό είναι να ξεκινήσουμε νωρίς το Hot weather tips 12πρωί. Αυτό βοηθά όχι μόνον τους επιβάτες και τα παιδιά, αλλά κυρίως τον οδηγό και το ίδιο το αυτοκίνητο. Ακόμα, μια κουκούλα είναι σίγουρο ότι βοηθά και προστατεύει το αυτοκίνητο, όπως και τα διάφορα αντηλιακά, τα οποία τοποθετούνται στα πλαϊνά τζάμια του αυτοκινήτου και προστατεύουν τους μικρούς, κυρίως, επιβάτες. Στο πίσω παρμπρίζ συνιστούμε να μην υπάρχει κουρτινάκι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, διότι αυτό σε αρκετές περιπτώσεις περιορίζει σημαντικά την καλή ορατότητα και αυξάνουμε με τον τρόπο αυτό Hot weather tips 16την ενδεχόμενη πιθανότητα ατυχήματος.

Σήμερα με την τεχνολογία να εξελίσσεται, πολλά μοντέλα αυτοκινήτων χρησιμοποιούν και αθερμικά κρύσταλλα, τα οποία είναι ιδανικά για τα θερμότερα κλίματα, όπως της χώρας μας. Τέλος, καλό είναι να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι το κλιματιστικό σύστημα ελάχιστα «κόβει» από την ισχύ του αυτοκινήτου.

Hot weather tips 11Μακριά από σαγιονάρες
Αποφεύγουμε πάντα να οδηγούμε με σαγιονάρες. Αυτές, κάνουν το πόδι να ιδρώνει και σε περιπτώσεις ξαφνικού φρεναρίσματος, μπορεί να γλιστρήσουν από το πόδι με αποτέλεσμα να σφηνωθούν πίσω από τα πεντάλ. Τότε η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Ένα ίσιο ή αθλητικό παπούτσι και μάλιστα με κάλτσα, αποτελεί ιδανική πρόταση. Ο ιδρώτας απορροφάται γρήγορα και το πόδι μας μπορεί να πατά με δύναμη και ασφάλεια τα πεντάλ.

Το μπλουζάκι πάντα βοηθάει
Οδήγηση δίχως κάποιο ρούχο από τη μέση κι επάνω για τους άρρενες οδηγούς σημαίνει Hot weather tips 13κινδύνους. Προκειμένου να τοποθετηθεί σωστά και με ασφάλεια η ζώνη ασφαλείας, απαιτείται κάποιο μακό μπλουζάκι. Πέραν της ασφάλειας, μπορεί να απορροφά τον ιδρώτα, ώστε αυτός να μην κάνει τα καθίσματα να κολλάνε. Η πολύ ζέστη φέρνει δυσφορία και μαζί με την σχετική υγρασία καταβάλλουν οδηγό & επιβάτες. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή διατροφή. Μην οδηγείται με βαρύ στομάχι. Ένα μπουκαλάκι νερό στον χώρο επιβατών πάντα κάνει καλό και θεωρείται επιβεβλημένο όταν μεταφέρουμε παιδιά.

Hot weather tips 14Οι πίσω ζώνες είναι χρήσιμες
Ντύστε ανάλογα και τα παιδιά και απαιτείστε απ’ όλους τους επιβάτες να χρησιμοποιούν τις ζώνες ασφαλείας. Βάσει του ΚΟΚ υποχρεωτική είναι και η χρήση των πίσω ζωνών. Όσο για τα γυαλιά ηλίου, καλό είναι να υπάρχουν δύο ζευγάρια στο αυτοκίνητο. Οι απορροφητικοί κρύσταλλοι ενεργούν ευεργετικά στα μάτια του οδηγού.

Μην καπνίζετε τέτοιες μέρες
Τέλος, αν είστε καπνιστής, μην οδηγείται με ανοιχτό παράθυρο. Ο αέρας που μπαίνει, μπορεί να πετάξει την «καύτρα» πάνω σας ή στους επιβάτες με απρόβλεπτες πάντα συνέπειες. Είναι προτιμότερο να κάνετε μια στάση, προκειμένου να απολαύστε το τσιγάρο, παρά να κινδυνεύσετε όλοι μαζί.