spot_img
HomeAUTOΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΟ υπερήλικας οδηγός

Ο υπερήλικας οδηγός

Elderly drivers 15Οι άνθρωποι σήμερα ζούμε περισσότερο από ποτέ άλλοτε, χάρη σε υγιεινότερους τρόπους ζωής, αυξημένη άσκηση, μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διατροφή και πιο προηγμένα φάρμακα για τον έλεγχο ή την καθυστέρηση της εμφάνισης των τυπικών ασθενειών του γήρατος. Εάν οι ηλικιωμένοι, σήμερα, μπορούν να κάνουν τζόκιγκ ή να παίζουν τένις, τότε γιατί να μην έχουν μαζί τους και τα κλειδιά ενός αυτοκινήτου;

Elderly drivers 16Η ασφαλής οδήγηση είναι και θέμα ικανότητας
Ωστόσο, ανεξάρτητα από την ηλικία, καθημερινά διαπιστώνουμε στους δρόμους ότι, η σωστή και ασφαλής οδήγηση δεν είναι θέμα ηλικίας τόσο, όσο ικανότητας. Υπάρχουν στους δρόμους 40άρηδες και 50άρηδες οι οποίοι είναι πραγματικά επικίνδυνοι οδηγοί. Και όμως πιάνουν το τιμόνι καθημερινά στα χέρια τους.

Elderly drivers 17Ωστόσο,
η γήρανση, ανεξάρτητα από το πόσο υγιής είναι κανείς, επιβραδύνει τη φυσική και νευρολογική μας κινητικότητα. Οι απλές καθημερινές εργασίες, όταν είναι εύκολο να εκτελεστούν, γίνονται πιο δύσκολα. Ο υπερήλικας οδηγός έχει εξαιρετικά αργές αντιδράσεις, πολύ αργά αντανακλαστικά. Ο κίνδυνος κατά την οδήγηση είναι σαφώς μεγαλύτερος.

Elderly drivers 18Το τελευταίο σύνορο της ελευθερίας
Η οδήγηση όμως παραμένει ως ένα από τα τελευταία σύνορα της ελευθερίας που έχουμε σαν άνθρωποι. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο στα να πούμε σε έναν γονέα ή έναν αγαπημένο ότι δεν θα πρέπει να οδηγεί πια επειδή η ικανότητά τους είναι εξαιρετικά μειωμένη και αποτελεί κίνδυνο για τον εαυτό τους και τους άλλους. Εάν δεν το αναγνωρίζουν οι ίδιοι, όχι μόνο θα πληγούν από την “κατηγορία”, αλλά και θα προσβληθούν.

Elderly drivers 19Η αξιολόγηση ενός γονέα οδηγού
Σχεδόν κάθε οικογένεια στην κοινωνία μας έχει κι έναν υπερήλικα οδηγό. Θα τολμήσουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους μας πως μπορούμε να κάνουμε
μια αξιολόγηση της ικανότητας οδήγησης ενός γονέα προτού να του ζητήσουμε να “κρεμάσει” τα κλειδιά του αυτοκινήτου.

Elderly drivers 20Πάμε μια βόλτα μαζί του
Να επιδιώξουμε να κινηθούμε μαζί του, σαν συνοδηγοί εμείς και να παρατηρήσουμε διακριτικά, αν υπάρχουν, σημαντικές αλλαγές στην ικανότητα οδήγησης του, όπως η πιο αργή – ανασφαλής οδήγηση, ο ανεπαρκής χρόνος αντίδρασης στους σηματοδότες, οι ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες, η απροθυμία να οδηγούν στον αυτοκινητόδρομο, η ακανόνιστη οδήγηση μέσα στη λωρίδα κυκλοφορίας και αρκετά ακόμη.

Ασυνήθιστα παράπονα…
Ρωτήστε με τον τρόπο σας – ευγενικά και διακριτικά – για το πως αισθάνεται που οδηγεί Elderly drivers 21τελευταία. Να είστε προετοιμασμένοι να ακούσετε ασυνήθιστα παράπονα όπως ότι, αισθάνεται πιο κουρασμένος από το συνηθισμένο, πιθανά να εντοπίζει ότι δεν ακούει τόσο καλά όσο παλαιότερα κ.λ.π..
Αξίζει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στη συμπεριφορά του / της γύρω από το σπίτι. Είναι όλα φυσιολογικά; Ας μάθουμε πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανε ένα check-up. Πολύ συχνά, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γονείς μας δεν θα δεχτούν τις σοβαρές σωματικές υστερήσεις λόγω κάποιας χρόνιας ασθένειες. Τότε ίσως εμείς θα πρέπει να αναλάβουμε να το ψάξουμε λίγο περισσότερο.

Elderly drivers 22Έτοιμη πάντα η απάντηση
Αν δεν πρόκειται για σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, τότε σίγουρα η περασμένη ηλικία είναι αυτή η οποία επιβραδύνει σημαντικά γενικότερα όλες τις αισθήσεις. Για κάποιους φαίνεται από το βλέμμα τους, για κάποιους άλλους θα μπορούσε να είναι η ακοή ή ο χρόνος αντίδρασης κατά την επιβράδυνση του αυτοκινήτου. Γεγονός πάντως είναι ότι οι υπερήλικες έχουν πάντα έτοιμη μια απάντηση με λογικό σκεπτικό.

Elderly drivers 23Πως αντιδρούν
Ζητάμε να πάμε μαζί τους με το αυτοκίνητο και να οδηγούν αυτοί, σε κάποιο μικρό ταξίδι, στο σούπερ μάρκετ, γενικά σε κάποιες από τις καθημερινές διαδρομές και παρατηρούμε διακριτικά τον τρόπο οδήγησης και τις αντιδράσεις τους. Έχουν αλλάξει τον τρόπο τους; Τους βρίσκουμε αρκετά διστακτικούς στις απλές οδηγικές αποφάσεις; Φαίνονται φοβισμένοι σε δύσκολα σημεία της διαδρομής;

Elderly drivers 14Το τολμούμε
Εάν διαπιστώσουμε μια ριζική διαφορά στην ικανότητα οδήγησης τους, τότε θα πρέπει να το συζητήσουμε, με διακριτικότητα, σε κάποια οικογενειακή συνάντηση για να αποκαλύψουμε τα ευρήματά μας. Αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο για κάποιους αφού η οικογένειά μας μπορεί να μη βρίσκεται στην ίδια πόλη. Ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε έστω και μια online συζήτηση.

Elderly drivers 12Αναπτύσσουμε το δικό μας σχέδιο
Αν διαπιστώσουμε ότι ένας από τους γονείς μας είναι πολύ επικίνδυνος στο δρόμο, πρέπει να αναπτύξουμε ένα σχέδιο για το πώς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Κάθε οικογένεια είναι διαφορετική, ώστε αυτό που μπορεί να λειτουργήσει για κάποιον, μπορεί να μην δουλεύει για κάποιον άλλο. Πρέπει να αναπτύξουμε το δικό μας σχέδιο για το τι λειτουργεί καλύτερα για την περίπτωσή μας.

Ευγενικοί & προσεκτικοί
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι να είμαστε όσο πιο ευγενικοί και πιο προσεκτικοί. Να είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας χωρίς να Elderly drivers 10ακούγονται “καταδικαστικές”.

Θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι, μια τέτοιου είδους συζήτηση ουσιαστικά αφορά την ελευθερία τους, γεγονός το οποίο δεν θα είναι εύκολο. Να περιμένουμε να αντιδράσουν θυμωμένα, ίσως να είναι και επαναστατικοί, αλλά δεν θα πρέπει να τα βάλουμε μαζί τους. Ας βάλουμε πρώτα το εαυτό μας στη θέση τους.

Η αγάπη μας πάνω απ’ όλα
Πρέπει να είμαστε σαφείς εξ αρχής και να τονίσουμε ότι το κάνουμε αυτό επειδή τους αγαπάμε και θέλουμε να είναι ασφαλείς. Να είμαστε δε διατεθειμένοι να τους βοηθήσουμε Elderly drivers 11με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε.

Οφείλουμε να έχουμε ένα σχέδιο το οποίο θα χειριστεί να το εφαρμόσουμε. Να είμαστε προετοιμασμένοι να αναλάβουμε εμείς οι νεότεροι καθημερινά δρομολόγια όπως γιατρός, ψώνια, επισκέψεις κ.λ.π Θα πρέπει όλη η υπόλοιπη οικογένεια να λειτουργήσει σαν μια πραγματική ομάδα και να καλύψει τις ανάγκες που μέχρι τώρα έκανε ο υπερήλικας γονέας μας με το αυτοκίνητο του.

Να μην “πνιγούν” στη μοναξιά
Θα πρέπει να φροντίζουμε εμείς οι νεότεροι να κάνουμε πιο συχνές επισκέψεις σε αυτούς, να τους προσκαλούμε με το δικό μας αυτοκίνητο για κάποια βόλτα σε συγγενείς ή και για Elderly drivers 13αναψυχή. Αν οι υπερήλικοι γονείς αποφασίσουν να “κρεμάσουν” τα κλειδιά του αυτοκινήτου τους, τότε θα πρέπει να έχουμε κατά νου να μην μελαγχολήσουν κλεισμένοι στο σπίτι.

Είναι πράγματι πολύ σημαντικό ο υπερήλικας γονέας να αποφεύγει να οδηγεί επειδή κινδυνεύει και αυτός, αλλά και οι άλλοι οδηγοί στο δρόμο, αλλά είναι εξ ίσου σημαντικό να μην καταφέρουμε κάτι ακριβώς το αντίθετο: να μελαγχολήσουν και να “πνιγούν” σαν φυλακισμένοι στη μοναξιά τους.

Δεν είναι ποτέ τόσο μακριά
Πρέπει να τους ενθαρρύνουμε με συχνότερες επισκέψεις. Είναι δική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι ασφαλείς οδηγικές συνήθειες δεν ασκούνται μόνο από τα παιδιά μας, αλλά και από τους γηράσκοντες γονείς μας. Φροντίζουμε προσεκτικά και τους συμπεριφερόμαστε με την ίδια αξιοπρέπεια και σεβασμό που θα θέλαμε για τον εαυτό μας όταν θα είμαστε στην ηλικία τους.

Και το γεγονός αυτό δεν είναι ποτέ τόσο μακριά όσο νομίζουμε!

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO