spot_img
HomeAUTOΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΟδήγηση και κάπνισμα

Οδήγηση και κάπνισμα

Το κάπνισμα μπορεί να βλάπτει την υγεία, όμως αυτή η συνήθεια έχει τραγικές συνέπειες και κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Πολλά τροχαία ατυχήματα έχουν σαν αιτία το τσιγάρο, όπως κι αν μας ακούγεται αυτό.

Driving and smoking 10Τσιγάρο και οδήγηση δεν πάνε μαζί.
Όσο “παράδοξο” και αν ακούγεται, έχει αποδειχθεί ότι, το κάπνισμα, κατά τη διάρκεια της οδήγησης, αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Είναι το ίδιο επικίνδυνο με τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Είναι γεγονός ότι, είμαστε από τους πιο φανατικούς λαούς στο κάπνισμα. Αυτό που ίσως δεν είναι τόσο γνωστό, ή καλύτερα δε θέλουμε να ενημερωνόμαστε γι αυτό, είναι ότι, είμαστε και από τις κορυφαίες χώρες στην Ευρώπη σε θανάτους, αλλά και σε συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων.

Driving and smoking 15Το σβήνουμε πάντα μέσα!
Σε περίπτωση κατά την οποία καπνίζουμε μέσα στο αυτοκίνητο, αφήνουμε πάντα ανοιχτό λίγο το παράθυρο, για να ανανεώνεται ο αέρας στο εσωτερικό, σβήνουμε τα τσιγάρα -πάντα!!- μέσα στο τασάκι και αδειάζουμε το σταχτοδοχείο, αφού πρώτα βεβαιωθούμε, ότι οι γόπες πέφτουν σβηστές στον κάδο απορριμμάτων.

Driving and smoking 18Είμαστε βρώμικοι…
Είναι πάρα πολλοί αυτοί οι οδηγοί οι οποίοι εξακολουθούν να καπνίζουν κατά την οδήγηση, αλλά ποτέ δεν πετάνε στάχτες και γόπες στο σταχτοδοχείο. Όλα μόνο έξω!!! Θέλουν το αυτοκίνητό τους “καθαρό”. Η βρωμιά τους όμως “ξεχειλίζει” και αυτοί είναι οι μόνοι που δεν το βλέπουν…

Driving and smoking 14Όταν η προσοχή ξεφεύγει
Ας σκεφτούμε τη στιγμή που είμαστε έτοιμοι να ανάψουμε ένα τσιγάρο και οδηγούμε. Αυτομάτως, η προσοχή “ξεφεύγει” από το δρόμο. Δε θέλει δηλαδή “και πολύ” για να χάσουμε τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Πόσο μάλλον τη νύχτα, που η φλόγα του αναπτήρα ενδέχεται να μας τυφλώσει στιγμιαία. Εάν δε μπορούμε με τίποτα να αποφύγουμε την περίπτωση ν’ ανάψουμε τσιγάρο, τουλάχιστον, ας χρησιμοποιήσουμε τον ηλεκτρικό αναπτήρα του αυτοκινήτου.

Driving and smoking 12Δείτε το και οικονομικά…
Ένα αυτοκίνητο καπνιστή μυρίζει από μακριά. Όταν, συνεπώς, έλθει η ώρα της μεταπώλησης, χάνει κάποιο ποσό από την αξία του, διότι απαιτείται άμεσα ένας πολύ καλός βιολογικός καθαρισμός. Κι αν βρωμήσει. Καπνίστε το τουλάχιστον λίγο πριν πιάστε το τιμόνι ή αμέσως μετά. Μην καπνίζετε μηχανικά κατά την οδήγηση. Το ρίσκο πάντα υπάρχει.

Driving and smoking 17Τα παιδάκια τι φταίνε…
Είναι τραγικό να βλέπει κάποιος μπαμπά ή και μαμά να καπνίζουν οδηγώντας με τα παιδάκια μέσα στο αυτοκίνητο. Άντε και δεν τους το είπε κανείς… Μόνοι τους δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό το σενάριο δεν “παίζει”? Χώρια οι συνέπειες του νόμου. Αυτές όμως είναι οι τελευταίες στην αξιολόγηση της πράξης.

Τσιγάρο και τιμόνι δεν πάνε μαζί
Γιατί, μια φορά θα συμβεί, να πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα (κάνοντας μια κοφτή τιμονιά) και, αντί να συγκρατήσουμε καλά το τιμόνι, θα έχουμε ως παρεμβολή, ανάμεσα Driving and smoking 16στα δάχτυλά μας και ένα τσιγάρο.

Δε συζητάμε καν την περίπτωση, να καπνίζουμε εν κινήσει και να πέσει το τσιγάρο μέσα στο αυτοκίνητο. Αντιδράσεις πανικού, μην καεί η περιοχή που έχει πέσει το αναμμένο τσιγάρο και στιγμιαία “απομόνωση” από το περιβάλλον του δρόμου!

Και αν η καύτρα πέσει στα πόδια μας, τότε ο πανικός φτάνει ακαριαία και το κάψιμο στο πόδι τσούζει πολύ. Φτάνει να μην τσούξει περισσότερο, προκαλώντας σοβαρό τροχαίο ατύχημα.

Το κάπνισμα στο αυτοκίνητο είναι ανθυγιεινό κι επικίνδυνο.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO