spot_img
HomeAUTOΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ12 tips για τον ιδανικό συνοδηγό

12 tips για τον ιδανικό συνοδηγό

Good co-driver 10Το κάθισμα του συνοδηγού δεν είναι μια τυχαία θέση μέσα στο αυτοκίνητο. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί έναν παθητικό επιβάτη, αλλά αντίθετα ο συνοδηγός θα πρέπει να παρακολουθεί και να ενεργεί σα να βρίσκεται ο ίδιος στο τιμόνι, με τον ανάλογο, βέβαια, πάντα τρόπο. Όμως, κάποιοι από εμάς έχουμε παρεξηγήσει ή και παρερμηνεύσει το ρόλο του συνοδηγού.

Good co-driver 13Ο καλός και χρήσιμος συνοδηγός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο κατά την ασφαλή κίνηση. Αν ποτέ βρεθούμε συνοδηγοί θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι:

Δεν φλυαρούμε
1. Η θέση του συνοδηγού δεν αποτελεί βήμα διαλέξεων. Δεν είμαστε φλύαροι, αλλά ούτε και βουβά πρόσωπα. Ο πρώτος ζαλίζει τον οδηγό, ενώ ο δεύτερος είναι λιγότερο επικίνδυνος, αλλά όχι χρήσιμος.

Good co-driver 18Συζητάμε ευχάριστα
2. Δεν ανοίγονται συζητήσεις για οικογενειακά, οικονομικά, πολιτικά θέματα κ. α. τα οποία εκνευρίζουν, κουράζουν και αποσπούν την προσοχή του οδηγού.

Συζητάμε πάντα για ευχάριστα θέματα που ξεκουράζουν & χαλαρώνουν.

Επεμβαίνουμε άμεσα & ευγενικά
3. Ενημερώνουμε έγκαιρα τον οδηγό για κάτι το οποίο αντιληφθήκαμε. Πάντα όμως με τον ανάλογο τρόπο. Φτάνει, βέβαια, να του λέμε πράγματα ουσιαστικά και χρήσιμα τα οποία Good co-driver 19δεν κουράζουν και δεν εκνευρίζουν.

Υπάρχουν και τα απρόοπτα
4. Αφήνουμε τον οδηγό να πάρει τις αποφάσεις του και να
επεμβαίνουμε μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Υπάρχουν και καταστάσεις τις οποίες δεν προλαβαίνει να τις αντιληφθεί έγκαιρα ο οδηγός.

Good co-driver 12Δεν ανακρίνουμε τον οδηγό
5. Οι συχνές στάσεις και παρατηρήσεις εκνευρίζουν και αποσπούν την
προσοχή του οδηγού. Συνεργαζόμαστε μαζί του. Δεν προσπαθούμε να του επιβληθούμε…

Να γνωρίζουμε πως “διαβάζουμε”
6. Οι συνοδηγοί οφείλουν να μπορούν να διαβάζουν σωστά έναν χάρτη και το GPS, έτσι ώστε να δίνουν έγκαιρα τις απαραίτητες πληροφορίες. Σε αντίθετη περίπτωση εκνευρίζεστε και σεις και ο οδηγός.

Good co-driver 16Είμαστε παρατηρητικοί
7. Προσέχουμε οι συνοδηγοί την κάθε πινακίδα του δρόμου και φροντίζουμε να ενημερώνουμε έγκαιρα και σωστά για το που και πότε πρέπει να στρίψει ο οδηγός. Αν δεν είμαστε απολύτως σίγουροι, καλύτερα να το αφήσουμε…

Δεν βαριόμαστε
8. Ο συνοδηγός αναλαμβάνει το ξεθάμπωμα των τζαμιών. Είναι δική του δουλειά να το πράξει είτε με το σύστημα εξαερισμού ή με ένα
καθαρό πανάκι. Φτάνει να γνωρίζει τον τρόπο.

Good co-driver 20Με τα παράθυρα δεν παίζουμε
9. Δεν ανοιγοκλείνουμε άσκοπα και χωρίς προειδοποίηση τα παράθυρα. Πάντα σε συνεννόηση με τον οδηγό.

Στην ανάγκη καπνίζουμε...
10. Αν επιμένει να καπνίσει ο οδηγός, ο συνοδηγός αναλαμβάνει να του ανάψει το τσιγάρο, έστω κι αν δεν καπνίζει. Ιδίως το βράδυ, η φλόγα του αναπτήρα τυφλώνει προσωρινά τον οδηγό. Το κάπνισμα ποτέ δεν ενδείκνυται στον οδηγό. Καλύτερα ο-η συνοδηγός να προτείνει μια ολιγόλεπτη στάση.

Good co-driver 23Κάντε την προετοιμασία σας
11. Προσφέρουμε στον οδηγό ένα φρούτο, νερό ή κάτι παρόμοιο. Ποτέ όμως οινοπνευματώδη, φαριά φαγητά και γενικά φαγώσιμα που βαραίνουν το στομάχι.

Παρατηρούμε και απαντάμε…
12. Ο συνοδηγός οφείλει να απαντά στο τηλέφωνο. Γνωρίζουμε ότι αρκούν ελάχιστα δευτερόλεπτα για να συμβεί το κακό. Συνεπώς κρατάμε μακριά από το τηλέφωνο τον οδηγό και η προσοχή μας θα πρέπει να είναι πάντα τεταμένη. Φτάνει να μην υπάρχουν πονηρές κλίσεις…

Good co-driver 24Αποφύγετε το γ και το δ
Ο ρόλος του συνοδηγού είναι ιδιαίτερα σημαντικός και αποφασιστικός. Άλλωστε το λέει και η ίδια η λέξη: συν-οδηγεί με αυτόν που έχει το τιμόνι στα χέρια. Δεν τον υποκαθιστά όμως σε καμία περίπτωση. Οι εμπειρότεροι στην οδήγηση κατατάσσουν τον συνοδηγό σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

α) τον τέλειο,
β) τον πολύ ευχάριστο,
γ) τον υποφερτό και
δ) τον ανυπόφορο.

Αν δεν μπορεί κάποιος να είναι ο τέλειος συνοδηγός, τουλάχιστον ας αποφύγει τις δύο τελευταίες κατηγορίες.

Καλές & ευχάριστες διαδρομές

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO