spot_img
HomeAUTOΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΑυτοκίνητο: το δεύτερο σπίτι μας

Αυτοκίνητο: το δεύτερο σπίτι μας

Car our 2nd home 15Έρευνες στην Ε. Ε. επιβεβαιώνουν ότι το 73% των τροχαίων ατυχημάτων με σοβαρούς τραυματισμούς που συμβαίνουν στα αστικά κέντρα, απέχουν χρονικά το πολύ 40 λεπτά της ώρας από τη στιγμή που ξεκίνησε ο οδηγός από το σπίτι του ή την εργασία του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνει σε διαδρομές που θεωρητικά γνωρίζουν οι οδηγοί καλά.

Car our 2nd home 12Ζούμε 18.660 ώρες στο αυτοκίνητο
Άλλες έρευνες, αποκαλύπτουν ότι μέσος οδηγός σε ηλικία 60 ετών έχει περάσει 18.660 ώρες μέσα σε αυτοκίνητο ή σε μαζικά μέσα μεταφοράς, γεγονός που σημαίνει 1.166 ημέρες ή 3,2 χρόνια. Πρόκειται για ένα χρονικό διάστημα, κατά το οποίο σαν οδηγοί, αλλά και σαν επιβάτες, όλοι μας, είμαστε εκτεθειμένοι σε σύνθετους οδικούς κινδύνους.

Car our 2nd home 1127 ώρες αναμονή στο σηματοδότη
Ερευνητές επιβεβαιώνουν, ακόμη, ότι ένας μέσος αστός οδηγός, περνά σχεδόν 27 ώρες το χρόνο στο σηματοδότη, περιμένοντας το κόκκινο να γίνει πράσινο. Εξαιρετικά σημαντικός χρόνος. Χαμένος χρόνος, αλλά με κινδύνους που πάντα καραδοκούν.

 

Car our 2nd home 16Πόσο δεμένοι είμαστε?
Έχει υπολογίσει κανείς μας, άραγε, πόσες φορές είναι δεμένος με τη ζώνη ασφαλείας κατά το ιδιαίτερα αυτό μακρύ χρονικό διάστημα; Πόσες φορές κατά το ίδιο χρονικό διάστημα μεταφέραμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και πόσες φορές ήταν σωστά ασφαλισμένα μέσα στο αυτοκίνητο, δηλαδή με ζώνες ασφαλείας οι μεγαλύτεροι εμπρός και πίσω δεμένα ή στο ειδικό παιδικό κάθισμα τα παιδιά;

Car our 2nd home 14Παίζουμε με την ίδια μας τη ζωή
Ο χρόνος που ξοδεύουμε οδηγώντας ή μεταφερόμενοι με διάφορα μέσα μεταφοράς, είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Πολλές φορές μέσα στο χρόνο αυτό καταφέρνουμε να ρυθμίσουμε σημαντικές εργασιακές εκκρεμότητες. Τις περισσότερες φορές όμως αυτές ρυθμίζονται με ρίσκο. Για παράδειγμα αυξάνουμε τους κινδύνους όταν οδηγούμε και ομιλούμε στο κινητό τηλέφωνο. Ο ΚΟΚ το προβλέπει και το απαγορεύει. Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών όμως το καταστρατηγεί.

Πίσω ζώνες

Car our 2nd home 10Μην προσπερνάμε την ασφάλεια
Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να αυξήσουμε την ασφάλειά μας, όταν κινούμαστε με οδικά μέσα μεταφοράς. Τις περισσότερες φορές «προσπερνάμε» τον παράγοντα της ασφάλειας. Και τότε μπορεί να συμβεί το αναπάντεχο. Και τότε όλα τα ρίχνουμε στην κακιά στιγμή. Έχει μεγάλη σημασία να είμαστε ασφαλείς τουλάχιστον τα 3,2 χρόνια της ζωής μας. Εκεί όπου καθόμαστε χαλαροί, αισθανόμενοι ασφαλείς και ασχολούμενοι με πολλά και διάφορα άλλα πράγματα, αλλά σχεδόν ποτέ με την ίδια μας την ασφάλεια.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO