spot_img
HomeAUTOΙΣΤΟΡΙΑSuzuki Suzulight: 64 χρόνια μετά...

Suzuki Suzulight: 64 χρόνια μετά…

Suzuki Suzulight 10Μια ομάδα Ιαπώνων νέων μηχανικών το 1954, ηλικίας οι περισσότεροι 20 ετών, ξεκίνησαν να αναπτύσσουν το πρώτο τους project για τη δημιουργία ενός αυτοκινήτου. Ήταν οι πρώτης ημέρες της δημιουργίας της Suzuki Motor Co, Limited και ο Michio Suzuki είχε τα δικά του σχέδια, μαζί με τον αρχιμηχανικό του Shunzo.

Ο Shunzo αποφασισμένος να πετύχει, άρχισε γρήγορα να ερευνά οχήματα που παράγονται στο εξωτερικό, κερδίζοντας με τον τρόπο αυτό πλούσιες Suzuki Suzulight 11γνώσεις, προκειμένου να κατασκευάσει το πρώτο αυτοκίνητο Suzuki , γνωστό ως Suzulight.

Προκειμένου να βρεθεί κοντά στην επίτευξη του στόχου του, η Suzuki χρησιμοποίησε διάφορα ευρωπαϊκά μοντέλα για τη συγκριτική αξιολόγηση, μεταξύ των οποίων κι ένα Austin 7 από το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα δημοφιλές αυτοκίνητο της εποχής εκείνης, καθώς ήταν διαθέσιμο με πολύ λογικό κόστος.

Suzuki Suzulight 12Και εγένετο Suzulight
Το Suzulight ήταν ένα συμπαγές και ιδιαίτερα ελαφρύ όχημα, το οποίο ζύγιζε λιγότερο από 500 κιλά και σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολο τόσο στην οδήγηση, όσο και στη συντήρηση. Δόθηκε δε ιδιαίτερη προσοχή στην προσιτή τιμή του. Φιλοξενούσε έναν δίχρονο κινητήρα 360 κ. εκ. ισχύος 16 ίππων, με τεχνολογία μπροστά από την εποχή του, με ανεξάρτητη ανάρτηση και σύστημα διεύθυνσης με οδοντωτό τροχό.

Suzuki Suzulight 13Το Suzulight, με μήκος μόλις 2.990 χιλιοστά, πλάτος 1.295 χιλιοστά και ύψος 1.400 χιλιομέτρων, προσαρμόστηκε άμεσα στην ιαπωνική νομοθεσία Keijidosha ή Kei και ο Shunzo Suzuki και η ομάδα του ξεκίνησαν γρήγορα τις πρώτες δοκιμές στο δρόμο.

Το πρώτο του ταξίδι
Το πρωτότυπο αυτό αυτοκίνητο στο πρώτο του ταξίδι δοκιμής αντιμετώπισε μια πολύ δύσκολη διαδρομή στην ορεινή περιοχή Hakone μεταξύ Χαμαμάτσου και Τόκιο. Αποδείχτηκε πραγματική πρόκληση, καθώς δεν Suzuki Suzulight 14υπήρχαν πλακοστρωμένοι δρόμοι εκείνη τη στιγμή. Παρόλα αυτά κατάφερε και έφτασε πολύ αργά το βράδυ στο Τόκιο, προκειμένου η ομάδα να παρουσιάσει το αυτοκίνητο στον πρόεδρο της εταιρείας, στο γραφείο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο πρόεδρος παρέμεινε μέχρι αργά προκειμένου να χαιρετήσει προσωπικά όλη την ομάδα και έφυγε για να δοκιμάσει διεξοδικά το αυτοκίνητο.

Δείτε το video του πρώτου Suzuki Suzulight

Suzuki Suzulight 14Το πέρασμα στην παραγωγή
Επέστρεψε πολύ εντυπωσιασμένος λίγο αργότερα και αμέσως έδωσε στον Shunzo και την ομάδα του πλήρη έγκριση για να περάσει το αυτοκίνητο στην παραγωγή. Έτσι ξεκίνησε η παραγωγή του τον Οκτώβριο του 1955. Ο ίδιος ο Shunzo πραγματοποίησε τις δύο πρώτες παραδόσεις του Suzuligh σε δύο γιατρούς οι οποίοι χρησιμοποίησαν το μικρό και ελαφρύ αυτοκίνητο κατά τις καθημερινές τους επισκέψεις σε ασθενείς.

Suzuki Suzulight 16Σήμερα διασώζονται δύο αυτοκίνητα
Η αρχική παραγωγή ήταν 3-4 αυτοκίνητα το μήνα, αλλά από τις αρχές του 1956 ο μηνιαίος όγκος ανέβηκε στις 30 μονάδες. Η ιστορία επιτυχίας της Suzuki είχε αρχίσει και το 1957, ο Shunzo Suzuki έγινε ο 2ος πρόεδρος της Suzuki Motor Co, Limited. Φημολογείται ότι μόνο ένα ή δύο από τα αρχικά αυτοκίνητα Suzulight υπάρχουν σήμερα, ένα από τα οποία βρίσκεται στο Μουσείο Suzuki Plaza στην πόλη Hamamatsu της Ιαπωνίας.

Suzuki Suzulight 17Στο σήμερα
64 χρόνια αργότερα, η Suzuki παραμένει παγκοσμίως γνωστή ως «εμπειρογνώμονες μικρών αυτοκινήτων» και παράγει πάνω από τρία εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως. Η αρχική στρατηγική του Shunzo Suzuki για το σχεδιασμό και την παραγωγή ελαφρών οχημάτων ζει με τις τελευταίες πλατφόρμες που εισήχθησαν για τα Ignis, Swift και Baleno. Το επόμενο ελαφρύ νέο μοντέλο που θα φτάσει από τη Suzuki στην αγορά θα είναι το Swift Sport τον Ιούνιο του 2018, ζυγίζοντας μόλις 970 κιλά.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO