spot_img

ΒΜW Χ1 2.0 xDrive

BMW X1 Xdrive 20i 10Είναι απίστευτη η δουλειά που γίνεται και στα “μικρά” SUV. Οι Γερμανοί γνωρίζοντας άριστα από πολύ νωρίς τι έρχεται, φρόντισαν να φτιάξουν μια εξαιρετικά αξιόλογη πρόταση και σε αυτή την κατηγορία. Το “ρίξανε” στην αγορά το 2009 και σήμερα η δεύτερη γενιά, εντελώς αναμορφωμένη έρχεται και ενθουσιάζει.

Αν και είναι πιο προσιτές οι δικήνητες εκδόσεις, εμείς δοκιμάσαμε την τετρακίνητη έκδοση X1 με τον 2λιτρο κινητήρα τούρμπο xDrive. “Φορτωμένο” με εξελιγμένα συστήματα τεχνολογίας, σχολαστικά οδηγοκεντρικό και με ποιότητα κατασκευής που δεν χωρά σχολιασμό, είναι ένα crossover που καταφέρνει να ενθουσιάσει τον οδηγό του από το πρώτο κιόλας λεπτό.BMW X1 Xdrive 20i 15

Ευρώχωρο
Η Χ1 έχει μήκος 4.439 χιλ. πλάτος 1.821 χιλ. και ύψος 1.612 χιλ. με μεταξόνιο μήκους 2.670 χιλ. Η απόσταση από το έδαφος είναι 18,3 εκατ. το συνολικό βάρος φτάνει τα 1.615 κιλά και με το χώρο αποσκευών να ξεκινά από τα 505 λίτρα και να φτάνει τα 1.550 λιτ. με την πτώση και αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων. Ιδιαίτερα ευρύχωρο μπορεί να μεταφέρει σε μεγάλα ταξίδια με άνεση 5 επιβάτες. Τέλος, για όσους αναζητούν το κάτι παραπάνω, οι γωνίες προσέγγισης, ράμπας και αποχώρησης είναι 18 – BMW X1 Xdrive 20i 1821 – 17 μοιρών αντίστοιχα.

Πλήρες “πακέτο” ευχαρίστησης
Ο ενθουσιασμός ξεκινά από τα δυναμικά του χαρακτηριστικά, συνεχίζεται στην οδική του συμπεριφορά και καταλήγει στην άνεση, την ασφάλεια και την ποιότητα. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα πληρέστατο “πακέτο” που μπορεί να “σαγηνεύσει” κι έναν ιδιαίτερα έμπειρο οδηγό.

Η πρώτη αίσθηση έρχεται από την υπερυψωμένη θέση του οδηγού και τον οδηγοκεντρικό BMW X1 Xdrive 20i 17προσανατολισμό του κόκπιτ. Σε κάθε περίπτωση η θέση οδήγησης μπορεί να βολέψει σχεδόν κάθε σωματότυπο. Το “παχύ” δερμάτινο τιμόνι προσφέρει ακρίβεια και ευκολία χειρισμών, όπως και το κεντρικό τούνελ με τον επιλογέα του υπέροχου αυτόματου κιβωτίου, αλλά και με το διακόπτη BMW Driving Experience και το χειριστήριο της οθόνης υπολογιστή.

Με τον διακόπτη BMW Driving Experience ο οδηγός επιλέγει Eco Pro , Sport & Comfort πρόγραμμα, ανάλογα τη διαδρομή που θα ακολουθήσει. Το Eco Pro πάντως μειώνει έως και 20% την κατανάλωση καυσίμου.

BMW X1 Xdrive 20i 13Κινητήρας
Ο 2λιτρος, 4κύλινδρος τούρμπο κινητήρας βενζίνης αποδίδει ισχύ 192 ίππων/5.000 σ.α.λ. και ροπή 280Nm/1.250 σ.α.λ. με την τελική να φτάνει τα 223 χλμ/ώρα και τα 0-100 να έρχονται σε 7,4 δευτ. Η μέση κατανάλωση της δοκιμής μας κυμάνθηκε στα 7,6 λιτ./100 χλμ. εξαιρετική για το βάρος του, την τετρακίνηση και τον τρόπο που κινηθήκαμε. Κορυφαίο του χαρακτηριστικό είναι η ρεπρίζ του που δεν απογοητεύει όπου και να τη ζητήσει ο οδηγός του.

BMW X1 Xdrive 20i 11Όσο για την τετρακίνηση xDrive πολλά καλά έχουν γραφεί, με τα πολλά και σημαντικά ηλεκτρονικά βοηθήματα, τα οποία συμβάλουν ώστε ο οδηγός να μην προβληματίζει ποτέ, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες κι αν επιλέξει να κινηθεί. Η αυτόματη τετρακίνηση xDrive σε συνδυασμό με το δυναμικό έλεγχο ευστάθειας (DSC) εξασφαλίζει την πρόσφυση σε κάθε οδηγική συνθήκη. Βέβαια, το συνολικό “πακέτο” δεν κάνει για κυνηγούς, διότι διαφορετική είναι η χρήση του. Πάντως και σε δύσκολες χωμάτινες ορεινές διαδρομές “σκαρφαλώνει” αδίστακτα και με μεγάλη ασφάλεια, δίχως να τρομάζει οδηγό και επιβάτες. Και στο σημείο αυτό να αναφέρουμε τη λειτουργία της BMW X1 Xdrive 20i 16ανάρτησης η οποία είναι “σφιχτά” σχεδιασμένη για απόλυτη συμπεριφορά στην άσφαλτο. Αυτό δε σημαίνει με κανένα τρόπο ότι η αίσθηση στον οδηγό είναι “σκληρή”. Προσφέρει μεγάλη άνεση στα μεγάλα ταξίδια, όπως θα άρμοζε σε ένα κορυφαίο σεντάν.

Η BMW 2.0 xDrive είναι διαθέσιμη σε εμπροσθιοκίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις, με πληρέστατα πακέτα εξοπλισμού και με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου. Οι τιμή εκκίνησης της 4Χ2 έκδοσης είναι 37.250€, ενώ οι 4Χ4 ξεκινούν από 43.000€. Η τιμή του αυτοκινήτου της δοκιμής μας ήταν 59.358€.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO