spot_img
HomeAUTOΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΈρχεται χιονιάς

Έρχεται χιονιάς

Snow on the road 10Ο χειμώνας είναι δύσκολη εποχή για τον κάθε οδηγό, όχι μόνον εξ αιτίας των ασταθών και κακών καιρικών συνθηκών, αλλά και εξ αιτίας του γεγονότος ότι είμαστε αναγκασμένοι να οδηγούμε περισσότερες ώρες χωρίς το φως του ήλιου.

Η κατάλληλη προετοιμασία και η τεταμένη προσοχή αποτελούν τις πρώτες δύο κορυφαίες υπενθυμίσεις για τον κάθε ένα μας που πιάνει το τιμόνι στα χέρια.

Αργά & μαλακά
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, όλες οι κινήσεις του οδηγού θα πρέπει να γίνονται αργά και μαλακά, χωρίς απότομους ελιγμούς. Οτιδήποτε απότομο πάνω στο βρεγμένο, χιονισμένο ή παγωμένο δρόμο με το τιμόνι ή με τα πεντάλ, φέρνουν δυσάρεστες συνέπειες.

Snow on the road 11Με λίγο γκάζι
Συνήθως ξεκινάμε πάνω στο χιόνι πατώντας λίγο το γκάζι, έχοντας τη δεύτερη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων. Με τον τρόπο αυτό δεν σπινάρουν οι τροχοί. Για τα τεχνολογικά προηγμένα αυτοκίνητα, απενεργοποιούμε το ESP.

“Χαϊδεύουμε” το φρένο
Προκειμένου να φρενάρουμε, κυρίως πριν από μια στροφή ή διασταύρωση, «χαϊδεύουμε» το φρένο και κατεβάζουμε όσο το δυνατόν πιο ανεπαίσθητα ταχύτητα στο κιβώτιο. Δεν θα πρέπει να μπλοκάρουν οι τροχοί, διότι τότε αρχίζει το πατινάζ πάνω στο χιόνι. Πάνω σε γλιστερές επιφάνειες οι τροχοί μπλοκάρουν 5 έως 6 φορές ευκολότερα.

Snow on the road 12Η παγίδα
Ο παγωμένος δρόμος με φρέσκο χιόνι επάνω του είναι ο χειρότερος, διότι αποτελεί μια επικίνδυνη παγίδα. Εκμηδενίζεται ουσιαστικά η τριβή και το αυτοκίνητο δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Οι αλυσίδες
Για τις οριακές αυτές καταστάσεις υπάρχουν λύσεις αντιολισθητικής προστασίας. Οι αλυσίδες για παράδειγμα είναι η πιο διαδεδομένη και φθηνή λύση.

Τα χειμερινά ελαστικά
Τα ειδικά ελαστικά χειμώνα όμως, αποτελούν την απόλυτη λύση για κάθε οδηγό. Πρόκειται για ειδικά ελαστικά σε ποιότητα και με ειδική σχεδίαση πέλματος.

Snow on the road 20Με κλιματισμό και τον χειμώνα
Η τεχνολογία του κλιματισμού δεν βελτιώνει μόνον το επίπεδο άνεσης το καλοκαίρι, αλλά συμβάλλει θετικά στον τομέα της ασφάλειας όλο το χρόνο. Το σύστημα κλιματισμού αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για τους χειμερινούς μήνες. Αν, για παράδειγμα, τα ρούχα των επιβατών είναι βρεγμένα, τότε θα θαμπώσουν οι γυάλινες επιφάνειες.

Εφ’ όσον ο οδηγός γνωρίζει τη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού του αυτοκινήτου του, η απόδοση είναι καλύτερη και η υγρασία καταπολεμάται αποτελεσματικά. Το σύστημα κλιματισμού μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο το χειμώνα.

Snow on the road 15Καθαρές γυάλινες επιφάνειες
Εφ’ όσον τα τζάμια είναι θαμπωμένα, επιλέγουμε μια υψηλή ταχύτητα του ανεμιστήρα και ρυθμίζουμε τον διακόπτη κατανομής αέρα στη θέση «ξεπάγωμα των παραθύρων». Κλείνουμε τους κεντρικούς αεραγωγούς και δεν βάζουμε την επανακυκλοφορία του αέρα, διότι ο υγρός αέρας θα εξακολουθεί να κυκλοφορεί στο εσωτερικό του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να θαμπώνουν και πάλι τα τζάμια.

Όχι υπερβολές στη θερμοκρασία
Μια θερμοκρασία μεταξύ 20- & 21 βαθμών είναι ιδανική για όλα τα είδη του καιρού. Αυτό που συχνά δεν γνωρίζουμε είναι ότι επιλέγοντας 26 – 27 αντί 21 βαθμών θερμοκρασίας, το αυτοκίνητο στην πράξη δεν θερμαίνεται συντομότερα, αλλά για μεγαλύτερη χρονική περίοδο.

Για το σύστημα κλιματισμού μηχανικής λειτουργίας, με ρύθμιση κρύου / ζεστού, είναι προτιμότερο να μην επιλέγουμε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες. Με υψηλή θερμοκρασία υπάρχει κίνδυνος κρυολογήματος όταν βγούμε εκτός αυτοκινήτου.

Όταν το αυτοκίνητο είναι κρύο, βάζουμε τον αέρα στη θέση ξεθαμπώματος τωνSnow on the road 24 παραθύρων για να έχουμε καθαρή ορατότητα. Για να καθαρίσουν τα πλαϊνά παράθυρα ανοίγουμε τους πλαϊνούς αεραγωγούς. Κλείνουμε τους κεντρικούς αεραγωγούς και ρυθμίζουμε στο «ζεστό». Όταν τα παράθυρα ξεθαμπώσουν, γυρίζουμε το διακόπτη προς το «παρμπρίζ – περιοχή ποδιών».

Αποφασίστε το με σύνεση
Οποία κι αν είναι η απόφασή μας για την χειμερινή προετοιμασία, καλό είναι θα θυμόμαστε πάντα ότι ο χειμώνας είναι δύσκολος κι επικίνδυνος. Τα σωστά ελαστικά, η ελεγμένη πίεση, οι καλοί υαλοκαθαριστήρες, το απροβλημάτιστο σύστημα εξαερισμού και η συνεχής χρήση της ζώνης ασφαλείας, μας κρατάνε μακριά από τα συνήθη επιπόλαια μικροτρακαρίσματα του χειμώνα.

Video επιπόλαιας οδήγησης στο χιόνι / πάγο

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO