spot_img
HomeAUTOΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΑνοιξιάτικη προετοιμασία αυτοκινήτου

Ανοιξιάτικη προετοιμασία αυτοκινήτου

Spring car care 23Μετά από ένα μακρύ και ιδιαίτερα “βαρύ” κρύο χειμώνα ο ερχομός της άνοιξης και το ξεκίνημα του καλοκαιριού, φέρνει υψηλότερες θερμοκρασίες, οι μετακινήσεις μας με το αυτοκίνητο αυξάνονται και κατά συνέπεια πρέπει να αλλάξουμε και την “γκαρνταρόμπα” μας. Ουσιαστικά θέλουμε να βγάλουμε τα χειμερινά μας ρούχα, να απαλλαγούμε από τα «παχάκια» του χειμώνα και να ξεκινήσουμε την ανοιξιάτικη καθαριότητα.

Καλό πλύσιμο από το αλάτι
Πρώτιστο μέλημα είναι να κάνουνε ένα προσεκτικόSpring car care 13 check-up στο αυτοκίνητό μας, ώστε να αποφύγουμε τις πρόωρες φθορές. Καλό είναι στα αυτοκίνητα που κινήθηκαν σε περιοχές που χιόνισε και έκανε παγωνιές, να γίνει ένα προσεκτικό πλύσιμο. Είναι σημαντικό για την αφαίρεση κάθε ίχνους αλατιού από το δρόμο. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο κάτω μέρος του αμαξώματος και στους θόλους των τροχών. Αν το αλάτι δεν αφαιρεθεί, οι διάφορες χημικές ουσίες μπορεί να οδηγήσουν σε διάβρωση, κάτι που σημαίνει ακριβές επισκευές σε μερικά χρόνια από τώρα.

Προσοχή στο αμάξωμα
Τα χαλίκια του δρόμου μπορεί να προκαλέσουν ξεφλουδίσματα βαφής στο αμάξωμα. Μια Spring car care 15τέτοια ζημιά πρέπει να επισκευάζεται άμεσα, για παράδειγμα με ένα στικ ρετουσαρίσματος στο χρώμα του αμαξώματος (διατίθεται σε εξειδικευμένα καταστήματα).

Στρώμα βρωμιάς στο παρμπρίζ
Τώρα που το αμάξωμα είναι άψογο, ήρθε η ώρα για το εσωτερικό. Η συνεχής χρήση θέρμανσης και εξαερισμού έχει αφήσει ένα στρώμα βρωμιάς στο παρμπρίζ. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αντανάκλασης, λόγω της άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας.

Μην ξεχάσουμε τα πατάκια
Το αλάτι του δρόμου, η υγρασία και η βρωμιά που μεταφέρονται στο αυτοκίνητο με τα παπούτσια μπορεί να δημιουργήσουν δυσάρεστες Spring car care 16μυρωδιές. Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, πρέπει κάθε τόσο να πλένουμε τα πατάκια.

Έμφαση στις γυάλινες επιφάνειες
Κατά τους χειμερινούς μήνες, ο πάγος στο παρμπρίζ άφησε τα ίχνη του στα μάκτρα των καθαριστήρων. Ένα νέο σετ μάκτρων θα βοηθήσει να έχουμε καθαρή ορατότητα. Ταυτόχρονα, πρέπει να ελέγξουμε κατά πόσον οι ελαστικές τσιμούχες στα παράθυρα και τις πόρτες είναι σε καλή κατάσταση.

Spring car care 18Διώξτε τα φύλλα
Από το περασμένο φθινόπωρο τα φύλλα των δένδρων πιθανότατα να έχουν εισχωρήσει στο σύστημα εξαερισμού του αυτοκινήτου. Οι γρίλιες ακριβώς κάτω από το παρμπρίζ μαζεύουν φύλλα και σε συνδυασμό με τη σκόνη και τη υγρασία δημιουργούν ένα αδιαπέραστο στρώμα για τον αέρα. Είναι σημαντικό να ασχοληθούμε με τον καθαρισμό του, προκειμένου να έχουμε επαρκή αερισμό και απρόσκοπτη λειτουργία του κλιματισμού από εδώ και πέρα.

Ώρα να χάσουμε κιλά…
Είμαστε, άραγε, από αυτούς τους που μεταφέρουν κάθε είδους πράγματα στο αυτοκίνητο; Spring car care 19Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για ξεσκαρτάρισμα. Καθαρίζοντας το πορτμπαγκάζ μας από όλα τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πλέον, θα ωφελήσουμε και το πορτοφόλι μας.

Το περιττό φορτίο αυξάνει το βάρος του οχήματος και κατά συνέπεια, την κατανάλωση και το κόστος. Οι σχάρες – μπαγκαζιέρες στην οροφή αυξάνουν επίσης δραματικά την κατανάλωση.

Spring car care 20Μην ξεχάστε τα ελαστικά
Αυτή την εποχή επιβάλλεται κι ένας προσεκτικός έλεγχος στα ελαστικά του αυτοκινήτου μας. Πολύ πιθανό να υπάρχουν σημάδια στα πλαϊνά από τη σκληρή χρήση του χειμώνα και ιδιαίτερα από τις αλυσίδες που κάποιοι χρησιμοποιήσαμε. Παράλληλα και τυπικός έλεγχος στις πιέσεις των ελαστικών όταν αυτά όμως είναι κρύα. Πριν, δηλαδή, διανύσουν κάποια χιλιόμετρα. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας είναι 5 και όχι τέσσερα, για όσους έχουν κανονικό τροχό και όχι εφεδρικό για ρεζέρβα.

ΤSpring car care 21εχνικός έλεγχος
Επιπλέον, πρέπει πάντα να κάνουμε ένα σύντομο γενικό check-up. Βεβαιωνόμαστε ότι όλες οι λάμπες και τα φώτα λειτουργούν σωστά και ότι η στάθμη ψυκτικού, λαδιού και υγρών μπαταρίας είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν ακολουθήσουμε όλες αυτές τις υπενθυμίσεις, το αυτοκίνητό μας θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τα καυτά χιλιόμετρα των
μηνών του καλοκαιριού.

Spring car care 12Έτσι γλυτώνουμε χρήματα
Με τον προληπτικό αυτό εαρινό έλεγχο του αυτοκινήτου μας μπορεί να γλυτώσουμε χρήματα, διότι θα προλάβουμε πιθανές φθορές που αργότερα θα εξελιχθούν σε σοβαρές ζημιές.

Πάνω απ΄ όλα όμως παραμένει η ασφάλεια στο δρόμο.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO