spot_img
HomeMOTOΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑVESPA «SEI GIORNI»

VESPA «SEI GIORNI»

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΥΛΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ «SEI GIORNI» ΚΑΙ ΤΟ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΕΠΟΣ ΤΗΣ, ΞΑΝΑΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΕΝΑ ΜΥΘΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΗ, ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΗΣ VESPA ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ

Η τεχνολογία και ο τουριστικός χαρακτήρας, τυπικά χαρακτηριστικά της οικογένειας Vespa GTS, συναντούν την ιστορία και την πιο αυθεντική σπορ παράδοση της Vespa.

Έτσι γεννήθηκε η Vespa Sei Giorni, ένα ειδικό μοντέλο που παράγεται σε αριθμημένη Vespa 6 Giorni 11έκδοση και αποτελεί τον διάδοχο της αυθεντικής Vespa Sport «Sei Giorni». Πρόκειται για ένα μοντέλο που έμεινε στην ιστορία και διαμορφώθηκε ειδικά για τον απαιτητικό αγώνα Regularity «Sei Giorni Internazionale di Varese» του 1951, στον οποίο υπήρξε αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής με 9 χρυσά μετάλλια.

Η Vespa GTS, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό το μεγάλο αμάξωμα, που είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά από ατσάλι, ιδανική για κομψές μετακινήσεις στην πόλη, αλλά και πάντα έτοιμη για ταξίδια και περιπέτειες, αποτελεί την τεχνική βάση για τη νέα Vespa Sei Giorni, η οποία εξοπλίζεται με τον πιο ισχυρό κινητήρα στην ιστορία του πιο διάσημου και αγαπημένου σκούτερ στον κόσμο. Πρόκειται για έναν σύγχρονο, τεχνολογικά προηγμένο μονοκύλινδρο, 4-χρονο, 4-βάλβιδο, υγρόψυκτο κινητήρα 300 Euro 4, με σύστημα ηλεκτρονικού ψεκασμού, που μπορεί να αποδώσει ισχύ 15,6 kW (21,2 CV) στις 7.750 στροφές και μέγιστη ροπή 22 Nm σε μόλις 5.000 στροφές. Αυτές οι τιμές εξασφαλίζουν εξαιρετικά γρήγορη απόκριση επιτάχυνσης και συνολικά άριστες επιδόσεις.

Μοναδικό στυλ, εμπνευσμένο από την προέλευση της Vespa
Το στυλ της νέας Vespa Sei Giorni θυμίζει αναμφίβολα το κλασικό ύφος της Vespa. Χαρακτηριστικά στοιχεία αποτελούν το «faro basso», δηλ. η χαμηλή τοποθέτηση του Vespa 6 Giorni 13προβολέα στο μπροστινό φτερό, καθώς και το τιμόνι που θυμίζει εκείνο της πρώτης Vespa Sei Giorni, αλλά και των υπολοίπων μοντέλων Vespa εκείνης της περιόδου, και χαρακτηρίζεται από την απλότητα του εκτεθειμένου μεταλλικού σωλήνα. Μια λύση με μεγάλη στυλιστική γοητεία και ορθολογική κατασκευή που εφαρμόζεται στο νέο μοντέλο και ενισχύεται με το κομψό κυκλικό ταμπλό οργάνων, με αναλογικό ταχύμετρο σε λευκό φόντο. Αυτό το χαρακτηριστικό παραπέμπει στο αυθεντικό στυλ Vespa, αλλά διαθέτει παράλληλα ένα υπερσύγχρονο τεχνολογικό πακέτο που παρέχει αμέτρητες πληροφορίες για τον αναβάτη.
Άλλο ένα στοιχείο που ξεχωρίζει στο μπροστινό άκρο της Vespa Sei Giorni είναι το φιμέ σπορ παρμπρίζ, που προστατεύει κομψά το ταμπλό οργάνων.

ΗVespa 6 Giorni 10 γενική αισθητική ακολουθεί το στυλ των πιο σπορ Vespa, με τη μαύρη βάση πινακίδας, δανεισμένη από την εμφάνιση των Vespa της μυθικής Squadra Corse της δεκαετίας του 1950 και ενισχύεται με total black στοιχεία – όπως οι ζάντες τροχών και το προστατευτικό κάλυμμα της εξάτμισης – και με τολμηρές κόκκινες λεπτομέρειες.

Το σπορ πνεύμα της Vespa Sei Giorni τονίζεται επίσης με τη σέλα που δίνει την εντύπωση μονόσελου (ενώ στην πραγματικότητα έχει εγκριθεί και για συνεπιβάτη) και διαθέτει διπλή επένδυση και ραβδώσεις, με ηλεκτροσυγκολλημένη ραφή που κάνει αντίθεση με τη λευκή ραφή. Τέλος, στο εσωτερικό της ποδιάς, το ταμπελάκι «Special Edition» με τον σειριακό αριθμό υπενθυμίζει τη μοναδικότητα αυτού του ειδικού μοντέλου.

Άνεση και ασφάλεια
Η Vespa Sei Giorni υιοθετεί τις αξίες που χαρακτηρίζουν τη σειρά Vespa GTS, δηλαδή το Vespa 6 Giorni 16στυλ, την άνεση και την ασφάλεια: όπως όλες οι εκδόσεις Vespa με μεγάλο αμάξωμα, έτσι και η Vespa Sei Giorni διαθέτει ευρύχωρο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα και μεγάλη, άνετη σέλα. Η άριστη εργονομία Vespa, ενισχύεται από την άνεση που προσφέρει το μεγάλο αμάξωμα. Η θέση οδήγησης είναι φυσική, επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο του οχήματος και παρέχει απόλυτη άνεση ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις.
Η θύρα USB, που περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό, βρίσκεται στο ντουλαπάκι της ποδιάς, ενώ στα μπροστινά φλας έχουν προστεθεί φώτα LED που λειτουργούν ως φώτα πορείας ημέρας. Σε επίπεδο ασφάλειας, διατίθεται στον βασικό εξοπλισμό το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών (ABS).

Αξεσουάρ
Όπως σε όλες τις εκδόσεις Vespa GTS, έτσι και στη Vespa Sei Giorni διατίθενται το παρμπρίζ, το ευρύχωρο βαλιτσάκι χωρητικότητας 42 λίτρων και η βάση του. Η μπροστινή και η πίσω σχάρα αποσκευών συγκαταλέγονται στα αξεσουάρ που ζητούνται και Vespa 6 Giorni 14εκτιμώνται περισσότερο από τους πελάτες. Τονίζουν την προσωπικότητα της Vespa με ισχυρό και ξεχωριστό τρόπο και παραπέμπουν στην μακρόχρονη περιηγητική ιστορία της Vespa. Το χρωμιωμένο περιμετρικό κιτ προφυλακτήρων πίσω είναι μόνο ένα από τα χρωμιωμένα αξεσουάρ και εξασφαλίζει μέγιστη προστασία στη Vespa, ενώ παράλληλα επιδεικνύει έντονη, καλαίσθητη προσωπικότητα. Για ακόμα πιο άνετο κάθισμα, διατίθεται και σέλα με την κλασική two-up διαμόρφωση για δυο αναβάτες, με διπλή επένδυση και ραφή.
Η προστασία ποδιών από θερμικό υλικό τοποθετείται εύκολα και προσφέρει άνετη οδήγηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τη σειρά αξεσουάρ ολοκληρώνουν τα εξής: κουκούλα οχήματος, μηχανικό αντικλεπτικό σύστημα, ηλεκτρονικό αντικλεπτικό σύστημα, αντιολισθητικό ταπέτο, τσάντα από γνήσιο δέρμα και η μονάδα GPS Tom Tom Vio σε ειδική έκδοση του Ομίλου Piaggio.
Τέλος, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και τεχνολογικά εξελιγμένα αξεσουάρ της Vespa, είναι η Πλατφόρμα πολυμέσων της Vespa, που σας επιτρέπει να συνδέετε το smartphone σας με τη Vespa και να χρησιμοποιείτε τον Vespa 6 Giorni 12εξαιρετικά προηγμένο υπολογιστή πολλαπλών λειτουργιών του οχήματός σας, με δυνατότητα ταυτόχρονης προβολής πληροφοριών που περιλαμβάνουν το ταχύμετρο, το στροφόμετρο, καθώς και τη στιγμιαία ισχύ και ροπή του κινητήρα, την επιτάχυνση, τη στιγμιαία και τη μέση κατανάλωση καυσίμου, τη μέση ταχύτητα και την τάση της μπαταρίας, πληροφορίες για τη διαδρομή και πολλά ακόμα.
Εκτός από τα αξεσουάρ οχήματος, διατίθενται και ρούχα που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για αυτή την επιβλητική Vespa περιορισμένης έκδοσης, όπως το κράνος jet με γείσο, στο ίδιο στυλ και χρώμα με το όχημα και ενισχυμένο με τα λογότυπα «Sei Giorni», φινίρισμα με δερματίνη και αντιαλλεργική εσωτερική επένδυση. Μαζί με το μπλουζάκι, το καπέλο και τη βαμβακερή τσάντα, αυτά τα αξεσουάρ συνοδεύουν τον αναβάτη της Vespa σε κάθε ταξίδι με το αδιαμφισβήτητο στυλ της «Sei Giorni».

Vespa Sei Giorni: η αφετηρία ενός μύθου
Το 1951, η Piaggio Squadra Corse άφησε άφωνο τον αγωνιστικό κόσμο, θριαμβεύοντας απέναντι σε πραγματικές off rad μοτοσικλέτες σε ένανVespa 6 Giorni 15 από τους πιο σκληρούς και υψηλού κύρους αγώνες. Στη μεταπολεμική περίοδο, οι αγώνες Regularity βρέθηκαν στο απόγειο της δόξας τους: επρόκειτο για απαιτητικές δοκιμασίες σε δύσκολες διαδρομές εκατοντάδων χιλιομέτρων. Ήταν μια εξαιρετική δοκιμασία τόσο για τον αναβάτη όσο και για τα οχήματα.
Ο αγώνας με το υψηλότερο κύρος ήταν ο «Sei Giorni Internazionale», ο οποίος στην 26η διοργάνωσή του πραγματοποιήθηκε στο Βαρέζε.

Η υποδοχή του κόσμου στις δέκα Vespa στην αφετηρία της κούρσας ήταν κατά βάση επιφυλακτική: τι έλπιζαν να πετύχουν ενάντια σε αληθινές μοτοσικλέτες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτούς τους αγώνες; Όμως η Vespa κυριάρχησε με τη έκδοση Sport του μοντέλου που είχε σχεδιαστεί ειδικά για εκείνο τον αγώνα και κατόρθωσε να κερδίσει 9 χρυσά ατομικά μετάλλια. Ήταν μια θριαμβευτική κυριαρχία που επιτεύχθηκε σε αδιάβατες διαδρομές ανώμαλου δρόμου και με μια αμιγή δοκιμασία ταχύτητας στην πίστα της Μόντσα που χάρισε στην Piaggio και το Χρυσό Μετάλλιο των Κατασκευαστών, καθώς ήταν η μοναδική ιταλική ομάδα που κατάφερε να κερδίσει.

Η Vespa «Sei Giorni», που γεννήθηκε και πήρε το όνομά της από εκείνη τη νίκη, είχε πολλές αισθητικές ομοιότητες με το μοντέλο παραγωγής, ενώ οι βασικές διαφορές της ήταν το μεγαλύτερο ρεζερβουάρ καυσίμων, η πιο αεροδυναμική ποδιά και το μεγαλύτερο δεξιό πλευρικό κάλυμμα που φιλοξενούσε το καρμπιρατέρ στον κύλινδρο. Το συγκεκριμένο μοντέλο Sei Giorni αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πιο θρυλικά στην ιστορία της Vespa: πλέον είναι περιζήτητο για τους συλλέκτες και είναι μία από τις πιο πολύτιμες Vespa στον κόσμο, δεδομένου ότι ήταν μια περιορισμένη έκδοση περίπου 300 τεμαχίων, που προοριζόταν προφανώς για τους αγώνες Regularity.

Τιμή

Η Vespa Sei Giorni διατίθεται στην τιμή των 5.660 €

Vespa Sei Giorni – Τεχνικά χαρακτηριστικά

RELATED ARTICLES
spot_img
spot_img
spot_img

ΝΕΑ MOTO