spot_img
HomeAUTOΙΣΤΟΡΙΑVolkswagen Typ 1 - Beetle

Volkswagen Typ 1 – Beetle

VW Beetle 01Κάθε χρόνο, στις 22 Ιουνίου, οι λάτρεις του Beetle, του δημοφιλέστερου ίσως αυτοκινήτου στον κόσμο, γιορτάζουν τη “λατρεία” τους. Αυτή την ημερομηνία, το 1934 ο Αδόλφος Χίτλερ υπέργαψε συμβόλαιο με τον Φέρντιναντ Πόρσε για την κατασκευή του θρυλικού αυτού μοντέλου.

Σκαθάρι, Χελώνα ή και Κατσαριδάκι το ξέρουν οι VW Beetle 03περισσότεροι, αν και η επίσημη ονομασία του ήταν VW Type 1. Ήταν το πρώτο αυτοκίνητο της VW που ξεκίνησε να παράγεται τον Αύγουστο του 1938 και συνεχίστηκε έως τον Ιούλιο του 2003.Κατασκευάστηκαν συνολικά 21.529.464 αυτοκίνητα και το γεγονός αυτό αποτελεί σε παγκόσμια κλίμακα το αυτοκίνητο το οποίο είχε τη μεγαλύτερη κατασκευαστική διάρκεια, αλλά και τον μεγαλύτερο αριθμό οχημάτων.

1973 Volkswagen Beetle PRODUCTION

VW Beetle 09Αυτά έως το 2002, οπότε και ξεπεράστηκε από το VW Golf.
To Σκαθάρι αν και το βασικό εξωτερικό ντιζάιν δεν γνώρισε σημαντικές μεταβολές, συνολικά το μοντέλο σε όλη τη διάρκεια της παραγωγής του υπέστη 78.000 βελτιωτικές αλλαγές και παρεμβάσεις.

To Beetle ανήκει στην ομάδα των μοναδικών VW Beetle 19οχημάτων στον κόσμο με τους περισσότερους οπαδούς και μια τεράστια ιστορία. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται ακόμη, τα Citroen 2CV, Mini, Fiat 500, Land Rover & Jeep. Είναι αυτό το οποίο κατέλαβε την 4η θέση στην ψηφοφορία για το αυτοκίνητο του αιώνα, τον Δεκέμβριο του 1999, πίσω από τα Ford Model T, Mini & Citroen DS. Με αρχική ονομασία Type 1 στη Γερμανία έγινε γνωστό σαν “Kafer” (Σκαθάρι), στη χώρα μας σαν “Σκαθάρι” στις Αγγλοσαξονικές χώρες και στις ΗΠΑ σαν Beetle.

VW Beetle Rally Compilation

VW Beetle 16Μια πρώτη εντύπωση για τη δομή και την αισθητική του μοντέλου δόθηκε το 1937, όταν κατασκευάστηκαν 30 αντίτυπα προ-παραγωγής, γνωστά ως W30.

Τα 30 αυτά αντίτυπα είχαν σχεδόν πανομοιότυπη εμφάνιση με το μετέπειτα Σκαθάρι, εκτός από τους κάπως πιο προεξέχοντες ακόμα μπροστινούς προβολείς. VW Beetle 05Στα πλαίσια των δοκιμών του νέου μοντέλου, τα 30 αυτά W30 διάνυσαν συνολικά 2.900.000 χιλιόμετρα υπό όλες τις πιθανές συνθήκες.

Εκτός από τις διάφορες εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Γερμανία που κατασκευάστηκε από το 1938 έως το 1979, το αυτοκίνητο αυτό κατασκευάστηκε ακόμη σε Μεξικό (1955-2003) και στη Βραζιλία από το 1953 έως το VW Beetle 111996.Παράλληλα υπήρξαν γραμμές παραγωγής με άδεια της εταιρείας και κατασκευάστηκε ή συναρμολογήθηκε Ιρλανδία, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Αυτστραλία, Νότια Αφρική, Νέα Ζηλανδία.

Θα απαιτούσε ημέρες να γράφουμε για το μοντέλο αυτό. Αρκούμαστε μόνο σε αυτά τα λίγα, απλά τιμώντας το ιστορικό αυτό αυτοκίνητο που μεγάλωσε γενιές & γενιές.

Volkswagen Beetle – A Brief History

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO