spot_img
HomeAUTOΙΣΤΟΡΙΑ100 χρόνια Mitsubishi

100 χρόνια Mitsubishi

Mitsubishi model A 11Ένας αιώνας δημιουργίας και καινοτομίας σε ξηρά και θάλασσα. Η Mitsubishi φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια και η ιαπωνική εταιρεία έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις της. Ήδη η μεγάλη αυτή ιαπωνική εταιρεία έχει περάσει εδώ και λίγους μήνες στον όμιλο Renault-Nissan, αλλά σίγουρα τα “ψωμιά” της δεν τελείωσαν ακόμη.

Mitsubishi model A 14Από τον 19ο αιώνα η “Mitsubishi Motors Corporation” είχε αναλάβει τα ηνία, κατασκευάζοντας ατμοκίνητους κινητήρες για θάλασσα και ξηρά. Νωρίτερα, περί τα τέλη της 10ετίας του 1800, ο Yataro Iwasaki, γεννημένος από οικογένεια σαμουράι, ιδρύει τη Mitsubishi. Διορατικός και σπουδαίος επιχειρηματίας, ξεκινά μια τιτάνια προσπάθεια. Το 1870 ιδρύει τη δική του ναυτιλιακή εταιρία με τρία ατμόπλοια. Αρχικά Mitsubishi City of Baltimoreη εταιρεία ονομάστηκε “Tsukumo”. Σήμα τους, όμως, στις σημαίες είχαν τα “τρία διαμάντια” και το 1874 μετονομάζεται σε Mitsubishi.

Έμφαση στα αεροπλάνα
Η ανάπτυξη της εταιρείας ήταν ραγδαία. Εξαπλώθηκε σε πολλούς τομείς, όπως το αυτοκίνητο, τα οπτικά προϊόντα, τη ναυτιλία, τον τραπεζιτικό τομέα, την ναυπηγία και την Mitsubishi Zero 4κατασκευή αεροπλάνων. Η προσήλωσε δε στον τομέα των αεροπλάνων ήταν τόσο μεγάλη, ώστε μετά από τρία χρόνια παραγωγής, το 1921, σταμάτησε η κατασκευή του επιτυχημένου μοντέλου αυτοκινήτου Model A.

Ο πρώτος κινητήρας ντίζελ
Αν και έπαψε η παραγωγή αυτοκινήτων από τη Mitsubishi, εν τούτοις οι τεχνικοί της Mitsubishi PX33ασχολήθηκαν συστηματικά και κατάφεραν το 1931 να παρουσιάσουν τον πρώτο ιαπωνικό κινητήρα ντίζελ εσωτερικής καύσης. Αμέσως μετά κατασκεύασε το πρώτο λεωφορείο της, όπου και τοποθέτησε τον συγκεκριμένο κινητήρα.

Όσο η τεχνολογία καλπάζει, τόσο εξελίσσονται και οι ιδέες της εταιρείας. Έτσι το 1936 παρουσιάστηκε το πρώτο τετρακίνητο – 4WD όχημα της Ιαπωνίας. Όσο και αν φαίνεται τραβηγμένο, αποτέλεσε τον προάγγελο των Pajero. Μοντέλο και τεχνολογία τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο αρκετά χρόνια αργότερα.

Wowww! Mitsubishi celebrates 100 year old car with PHEV re creation

Το αγωνιστικό DNA
Τα χρόνια περνούσαν και η Mitsubishi αύξησε τις προσπάθειές της στον τομέα αυτοκίνητο. Mitsubishi model 500 Super DeluxeΈτσι το 1960 παρουσιάζεται το μοντέλο 500. Επρόκειτο για ένα μικρό αυτοκίνητο το οποίο μπορούσε να κινείται το ίδιο άνετα και αποτελεσματικά στις πόλεις, όσο και στους αγώνες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο αυτό έφερε στη Mitsubishi την πρώτη νίκη όλων των εποχών στην κατηγορία του, το 1962 στο Grand Prix του Μακάο. Η χρονιά αυτή είναι σπουδαία, αφού το ίδιο διάστημα παρουσιάζεται και ένα ακόμη χαρισματικό μοντέλο: Mitsubishi Colt 600. Ήταν το πρώτο επιβατικό αυτοκίνητο της ιαπωνικής εταιρείας.

Lancer: Το τεράστιο όνομα
Το 1973 η Mitsubishi έκανε το τεράστιο βήμα. Μια παγκόσμια επιτυχία. Ήταν η ώρα του Mitsubishi Lancer GSR 1973νέου Lancer. Το μοντέλο σταθμός ήταν το πρώτο αυτοκίνητο της Mitsubishi το οποίο το 1975 έφθασε με φιλοδοξίες για να πραγματοποιήσει την εμπορική του καριέρα στην Ευρώπη.

Αυτό το μοντέλο ξεκίνησε να “κτίζει” το προφίλ της εταιρείας και στον αγωνιστικό τομέα. Το Mitsubishi Lancer μπαίνει στον αγωνιστικό στίβο και οι επιτυχίες ξεκίνησαν να καταφθάνουν. Βασικό στοιχείο των επιτυχιών αυτών ήταν κυρίως η αξιοπιστία στη σκληρή χρήση.

How to maximise the EV Driving Range on your Outlander PHEV

Mitsubishi Outlander PHEVΟι νέος αιώνας
Από κει και πέρα η ιστορία της εταιρείας διαγράφηκε με τα όσα λιγότερα ή και περισσότερα γνωρίζει ο καθένας. Το σήμερα αποτελεί μια ακόμη πρόκληση για την ιαπωνική εταιρεία. Η Mιtsubishi έχοντας δημιουργήσει ένα σπουδαίο αυτοκίνητο μηδενικών ρύπων, το Outlnder PHEV, βλέπει αισιόδοξα τον αιώνα που μόλις πρόσφατα ξεκίνησε.

Model A plug-in μετά από 100 χρόνια
Προσφάτως η Mitsubishi έχει αναθέσει στην εταιρεία West Coast Customs να “Mitsubishi model A 15ξαναγεννήσει” το πρώτο της αυτοκίνητο, το Model A του 1917, αλλά με υπερσύγχρονη τεχνολογία. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο το οποίο κατάφερε να παραχθεί σε μόλις 22 αντίτυπα. Αποτελεί όμως το μοντέλο σταθμό στην ιστορία της ιαπωνικής εταιρείας. Η ανασκευή του θα εμπεριέχει στοιχεία του εξελιγμένου plug-in υβριδικό SUV Outlander PHEV, μηδενικών ρύπων. Εκατό χρόνια μετά το Model A θα ξαναγεννηθεί, αλλά αυτή τη φορά με τεχνολογία του αύριο.

Mitsubishi Outlander PHEV – Technology

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO