spot_img
HomeAUTOΙΣΤΟΡΙΑTarga Florio 2017

Targa Florio 2017

Targa Florio 17Ο πρώτος γύρος του Targa Florio 2017 ξεκίνησε από την κωμόπολη της Taormina. Η Giulia GTA, από τη συλλογή του Museo Storico της Alfa Romeo – La Macchina del Tempo, στο Arese, τράβηξε τα βλέμματα των θεατών. Στην καμπίνα της, δύο σημαντικές προσωπικότητες: ο Fabrizio Curci, επικεφαλής της Alfa Romeo στην περιοχή της EMEA, και ο Giorgio Sivocci, εγγονός του θρυλικού Ugo Sivocci που κέρδισε στο Targa Targa Florio 10Florio το 1923 στο τιμόνι της Alfa Romeo RL. Ο Ugo Sivocci είναι επίσης ο πρώτος που υιοθέτησε το θρυλικό σύμβολο του τετράφυλλου τριφυλλιού σε αυτοκίνητο της Alfa Romeo. Ήταν ακριβώς στον αγώνα του Targa Florio το 1923 που στη μάσκα του αυτοκινήτου δέσποζε ένα λευκό πλαίσιο μέσα στο οποίο ξεχώριζε ένα πράσινο τετράφυλλο τριφύλλι. Ο απόλυτος θρίαμβος του Sivocci σε αυτόν τον αγώνα έπεισε όλους εκείνους που αμφέβαλλαν για το πόσο αποτελεσματικό και τυχερό ήταν αυτό το «γούρι».

Giulia GTA (1965)
Από τα μοντέλα της δεκαετίας του ’60 της Alfa Romeo,η Giulia Sprint GTA, η Targa Florio 16αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της αγωνιστικής σκηνής, απολαμβάνει μια πολύ ιδιαίτερη θέση. Η σιλουέτα της είναι ουσιαστικά πανομοιότυπη με εκείνη των κανονικών αυτοκινήτων παραγωγής “GT” με Bertone body: όπου το “A” στο όνομα του μοντέλου σημαίνει “Alleggerita” ή “Ελαφρύ”, επισημαίνοντας τη σημαντικότερη διαφορά από την κανονικη Sprint GT. Το ατσάλινο αμάξωμα αντικαταστάθηκε από εξαιρετικά ελαφριά πάνελ Targa Florio 19αλουμινίου με αποτέλεσμα το βάρος του αυτοκινήτου να αγγίζει τα 745 κιλά (κατά 200 κιλά λιγότερο συγκριτικά με την κανονική Sprint GT). Ο κινητήρας twin cam χωρητικότητας 1570 cc επίσης βελτιώθηκε, παρουσιάζοντας αυξημένη ισχύ στους 115 ίππους και μέγιστη ταχύτητα άνω των 185 χλμ/ώρα. Άλλες διαφορές σε σχέση με τη Sprint GT ήταν οι απλουστευμένες λαβές, το ελαφρύτερο σήμα, το μπροστινό σύστημα εισαγωγής αέρα, οι ζάντες αλουμινίου και το ξεχωριστό εσωτερικό.

Giulia Sprint Speciale (1963)
Η Giulia Sprint Speciale ήταν ένα εξελιγμένο μοντέλο που διέθετε κινητήρα twin-cam Targa Florio 13χωρητικότητας 1.600 cc, της ομώνυμης έκδοσης της Giulietta και σχεδιάστηκε από τον Franco Scaglione για τον οίκο Bertone. Η Giulietta Sprint Speciale ήταν μια από τις ωραιότερες δημιουργίες του, όντας μακρύ και φαρδύ (μεγαλύτερο από το sedan), ένα εξαιρετικά χαμηλό και αεροδυναμικό coupé με κομψές, καμπύλες γραμμές. Η απουσία προφυλακτήρων και η μεγάλη ξεχωριστή γρίλια, της χάρισαν Targa Florio 21αμέσως το status ενός dream car. Η εξελιγμένη αυτή σχεδίαση ήταν αποτέλεσμα μιας σχολαστικής έρευνας πάνω στην αεροδυναμική, χάρη στη χαμηλή μύτη και το ξεχωριστό κοφτό πίσω τμήμα. Οι επιδόσεις ήταν πράγματι εντυπωσιακές. Ο κινητήρας της Giulia SS, τοποθετημένος κατά τον διαμήκη άξονα εμπρός, των 1570 cc, απέδιδε 113 ίππους και άγγιζε την τελική ταχύτητα των 191 χλμ./ώρα.

1600 Spider “Duetto” (1966)
Όταν πρόκειται για συμβολική ομορφιά και ελκυστικό στυλ, δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από την 1600 Spider “Duetto”. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1966 και Targa Florio 14εξέπληξε τους πάντες με τον ασυνήθιστο και αντισυμβατικό σχεδιασμό της από τον Pininfarina, αρκετά διαφορετικό από τις άλλες εκδόσεις της σειράς Giulia, λόγω της χαμηλής μύτης και του πίσω μέρους σε σχήμα ουράς σουπιάς, σχεδόν σε αντίθεση με το σήμα κατατεθέν του sedan. Τα μηχανικά της μέρη προέρχονταν από τη Giulia Sprint GT, με ενισχυμένη ισχύ στους 109 ίππους και στις 6000 Targa Florio 15σ.α.λ., ενώ το μεταξόνιο ήταν μειωμένο στα 225 cm. Οι επιδόσεις και η οδηγική απόλαυση που προσέφερε ήταν σταθερά στην κορυφή της κατηγορίας του, και η μέγιστη ταχύτητα έφτανε τα 182 χλμ/ώρα. Άλλα χαρακτηριστικά του μοντέλου ήταν η κίνηση στους πίσω τροχούς και η ανεξάρτητη ανάρτηση εμπρός. Η διεθνής αναγνωρισιμότητα της Duetto οφείλεται και στην αξέχαστη εμφάνιση στην ταινία “The Graduate”, όπου την οδηγούσε ο Dustin Hoffman. Κατασκευάστηκε σε τέσσερις σειρές και διάφορες εκδόσεις μέχρι το 1994, διανύοντας μια σημαντική εμπορική πορεία.

Το Targa Florio ολοκληρώθηκε με την επιστροφή των ιστορικών αυτοκινήτων στο Παλέρμο, μετά από τέσσερις συναρπαστικές ημέρες.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO