spot_img

BMW Concept Z4

BMW Z4 concept 10Η νέα BMW Concept Z4 ενσαρκώνει το όραμα του ομίλου για ένα σύγχρονο μοντέλο roadster. Υιοθετεί κλασικά σχεδιαστικά στοιχεία roadster, όπως μακρύ μεταξόνιο, χαμηλωμένη, αεροδυναμική σιλουέτα και συμπαγές πίσω τμήμα, αλλά με ‘φρέσκο περιτύλιγμα’ που δηλώνει αυτοπεποίθηση και αποτυπώνει τη σύγχρονη σχεδιαστική γλώσσα BMW. Ένα πιο κοντό καπό και ‘κοφτοί’ πρόβολοι διασφαλίζουν ότι ο οδηγός κάθεται πιο κοντά στο κέντρο του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να απολαμβάνει πιο σπορ αίσθηση και ευελιξία, αφοσιωμένος στη χαρά της οδήγησης.

Με σπορ ταπεραμέντο
Η σχέση μεταξύ χαμηλής μάσκας και θέσης των προβολέων ψηλότερα παραπέμπει BMW Z4 concept 12σκόπιμα στη σχέση της BMW Concept Z4 με τη BMW Z8 και της χαρίζει οπτική ένταση. Αντί των συνηθισμένων μπαρών, στο εσωτερικό της μάσκας παρατηρούμε ένα περίτεχνο πλέγμα, του οποίου ο κάθετος προσανατολισμός θυμίζει τη σπορ, λειτουργική σχεδίαση των πρώτων BMW roadster όπως η BMW 328 Mille Miglia. Σε μία αποστασιοποίηση από τα κλασικά πρότυπα BMW, η Concept Z4 υιοθετεί κάθετη διάταξη των προβολέων με τέσσερα ‘μάτια’ και δύο επικαλυπτόμενους σωλήνες σε κάθε πλευρά. Τα BMW Z4 concept 11φλας εστιάζουν διαγώνια από πάνω και προς τη μάσκα, υπογραμμίζοντας το δυναμικό σφρίγος του εμπρός τμήματος.
Η σπορ ποδιά εντυπωσιάζει με την ανάγλυφη επιφάνειά της. Οι τρεις μεγάλοι αεραγωγοί υποδηλώνουν τον ισχυρό κινητήρα και υψηλές επιδόσεις. Το μεγάλο ένθετο από ανθρακονήματα στον κεντρικό αεραγωγό προέρχεται από το χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και αναδεικνύει το δυναμικό χαρακτήρα του εμπρός τμήματος.

Η σχεδιαστική ένταση συνεχίζει και στο πίσω τμήμα
Το φαρδύ και χαμηλωμένο πίσω τμήμα συνεχίζει τις γραμμές του προφίλ, ενσωματώνοντάς BMW Z4 concept 15τις σε μια μοντέρνα και καθαρή ερμηνεία επιφανειών και στιλιστικών ένθετων. Οι δυναμικοί θόλοι των τροχών προσθέτουν εύρος που τονίζεται από τα λεπτά, σχήματος L πίσω φώτα δίνοντας έμφαση στο σπορ στήσιμο. Πάνω από τα πίσω φώτα, το πορτ μπαγκάζ – που καταλήγει σε μία εντυπωσιακή αεροτομή – εκτείνεται στις προεκτάσεις των θόλων των τροχών, αποπνέοντας μία αίσθηση ισχύος και ευελιξίας. Πιο κάτω, μεγάλοι αεραγωγοί στην πίσω ποδιά συνεισφέρουν στη δυναμική εντύπωση. Ο διαχύτης από ανθρακονήματα προσθέτει μία σπορ και αποκλειστική πινελιά και ολοκληρώνει το κάτω άκρο του πίσω τμήματος.

BMW Z4 concept 17Σε απόλυτη αρμονία
Η συγγένεια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού είναι εμφανής στις φόρμες και τους χρωματικούς συνδυασμούς. Οι σχεδιαστές εσωτερικού εμπνεύστηκαν από τον ισχυρό, τρισδιάστατο χαρακτήρα του εξωτερικού και πρόσθεσαν μεγαλύτερη ένταση στο δυναμικό σύνολο.
Το εσωτερικό είναι σχεδιασμένο για να ενισχύει αυτή την έμφαση στην οδηγική εμπειρία. Το κάθισμα του οδηγού και οι επενδύσεις θυρών, το ταμπλό οργάνων και η κεντρική κονσόλα έχουν μαύρο φινίρισμα για να ξεχωρίζουν από BMW Z4 concept 20τις ασορτί πορτοκαλί αποχρώσεις του εξωτερικού και το υπόλοιπο εσωτερικό. Με καθαρή και σαφή δομή, το cockpit περιβάλλει τον οδηγό σαν κάψουλα, αποπνέονται μία πολύ σπορ αίσθηση. Έτσι επιτυγχάνεται ένα αμιγώς οδηγικό περιβάλλον με άριστη ορατότητα, όπου το τιμόνι και οι γύρω μαύρες επιφάνειες είναι προσανατολισμένα στο πνεύμα της συνολικής οδηγοκεντρικής φιλοσοφίας.

Το ταμπλό και η κεντρική οθόνη πληροφοριών με ποικίλες ενδείξεις υψηλής ποιότητας είναι ενσωματωμένα στο cockpit σύμφωνα με βέλτιστα εργονομικά πρότυπα. Οι δύο ενδείξεις τοBMW Z4 concept 18ποθετούνται τώρα στο ίδιο ύψος σχεδόν και πολύ κοντά μεταξύ τους, και συνεργάζονται για να προσφέρουν τις κατάλληλες πληροφορίες την κατάλληλη στιγμή. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ποια στοιχεία θέλει να εμφανίσει από το διαθέσιμο περιεχόμενο στην οθόνη πληροφοριών – καθοδήγηση διαδρομής, playlists ή λοιπές πληροφορίες. Πάνω από το ταμπλό, το Head-Up Display παρουσιάζει τις κυριότερες πληροφορίες οδήγησης στο άμεσο πεδίο ορατότητας του οδηγού.

Έξυπνη διάταξη επιφανειών
Η έξυπνη διάταξη επιφανειών και ακμών διαχωρίζει τους όγκους, τονίζοντας την ανάγλυφη, σπορ σχεδίαση. ‘Αγκαλιάζοντας’ την καμπίνα από τις πόρτες μέχρι τον πίνακα οργάνων, η σχεδίαση αυξάνει την αίσθηση προστασίας και στα δύο καθίσματα.

BMW Z4 concept 16Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας επικέντρωσης στα απαραίτητα, όλα τα χειριστήρια είναι ομαδοποιημένα σε ‘νησίδες λειτουργίας’. Τίποτα δεν αποσπά τον οδηγό από την οδηγική εμπειρία. Ο διάκοσμος της καμπίνας είναι επίσης μινιμαλιστικού χαρακτήρα. Τα φινετσάτα υλικά, οι μελετημένες πινελιές χρωμίου και τα εξαγωνικά μοτίβα των καθισμάτων αποτελούν στοιχεία πολυτέλειας και αποκλειστικού περιβάλλοντος. Διακοσμητικά μαρσπιέ από ανθρακονήματα και ανάγλυφα, ασύμμετρα λογότυπα στα καθίσματα και το ταμπλό επισφραγίζουν το σπορ χαρακτήρα του εσωτερικού.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO