spot_img
HomeΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑTEST DRIVEΟδηγούμε το Opel Crossland X

Οδηγούμε το Opel Crossland X

Opel Crossland X 10Πολλά πράγματα αλλάζουν στο αυτοκίνητο. Πέρα από τις τεχνολογίες συνδεσιμότητας και τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, την ηλεκτροκίνηση και τις νέες μετρήσεις των εκπομπών ρύπων, μεγαλώνει σημαντικά και μια νέα κατηγορία οχημάτων, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για μικρά μοντέλα SUV και crossover, κατάλληλα για κυκλοφοριακές συνθήκες πόλης αυξάνεται σημαντικά. Οι πωλήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας CUV/SUV B έχουν πενταπλασιαστεί από το 2010. Και το νέο Crossland X στοχεύει σε αυτή την κατηγορία και Opel Crossland X 11αντιπροσωπεύει έναν δεύτερο “παίχτη” σε αυτή την κατηγορία, δίπλα στο Mokka X.

Οδηγήσαμε το νέο αυτό μοντέλο από την Αθήνα προς τη Μεθώνη και διαπιστώνουμε ότι η νέα πρόταση όχι απλά δεν συγχέει την κατάσταση, αλλά μάλλον δείχνει ξεκάθαρα πλέον τις στρατηγικές επιλογές της πρόσφατης εξαγοράς της Opel από το όμιλο PSA, τουλάχιστον για την Ευρωπαϊκή αγορά.

Opel Crossland X 14Τι είναι η νέα πρόταση
Το Opel Crossland X είναι μια συμπαγής εξωτερικά πρόταση , με ευρύχωρο και ευέλικτο εσωτερικό και προηγμένη εμφάνιση SUV. Το crossover πόλης είναι το δεύτερο μέλος της οικογένειας Opel X στην κατηγορία B δίπλα στο Mokka X, ενώ αναμένουμε και το τρίτο μέλος της οικογένειας, το σαφώς μεγαλύτερο Grandland X, το οποίο αναμένεται να λανσαριστεί στη χώρα μας στα τέλη Οκτωβρίου.

Τι δεν είναι το Crossland X
Συγκριτικά με το Opel Mokka X, που διατίθεται με προαιρετική τετρακίνηση για Opel Crossland X 15περιστασιακή χρήση εκτός δρόμου, το νέο Opel Crossland X προορίζεται για αστικές περιοχές με εμπρός μόνο κίνηση, με μελετημένες εξωτερικές διαστάσεις, ενώ είναι ιδανικό και για εκδρομές. Έχει μήκος 4,21 μ. είναι 16 εκατ. κοντύτερο από ένα Astra αλλά ταυτόχρονα και 10 εκατ. ψηλότερο, προσφέροντας εξαιρετική ορατότητα από τα υπερυψωμένα καθίσματα. Μία προαιρετική, πανοραμική κρυστάλλινη οροφή επιτείνει την αίσθηση ευρυχωρίας, για τους περισσότερο απαιτητικούς.

Με “προίκα” τεχνολογίας
Όπως θα περίμενε κανείς, το νέο μοντέλο φέρει “προίκα” τεχνολογίας από τη μάρκα, όπως Opel Crossland X 22το σύστημα Καινοτόμων Προβολέων Full LED, head up display και Πανοραμική Κάμερα Οπισθοπορείας 180-μοιρών μαζί με Προηγμένο Σύστημα Υποβοήθησης Παρκαρίσματος , Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης με ανίχνευση πεζού και Αυτόματο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης , Σύστημα Αναγνώρισης Κόπωσης Οδηγού , Σύστημα Αναγνώρισης Παρέκκλισης Λωρίδας Κυκλοφορίας , Σύστημα Αναγνώρισης Οδικής Σήμανσης και Πλαϊνού Τυφλού Σημείου είναι μερικά ενδεικτικά παραδείγματα.

Συνδεσιμότητα με Hotspot
Θεωρείται δεδομένη η εξαιρετική του συνδεσιμότητα Opel OnStar με Wi-Fi Hotspot και Opel Crossland X 25άλλες υπηρεσίες όπως κράτηση δωματίου σε ξενοδοχείο και αναζήτηση χώρου στάθμευσης. Διαθέτει ακόμη σύγχρονη τεχνολογία IntelliLink infotainment συμβατή με Apple CarPlay και Android Auto με έγχρωμες οθόνες αφής έως 8 ιντσών. Επίσης συμβατά smartphones μπορούν να φορτίζονται ενώ χρησιμοποιούνται με ασύρματη επαγωγική φόρτιση. Το OnStar τον πρώτο χρόνο είναι δωρεάν και κατόπιν κοστίζει 99€ το χρόνο. Ομοίως και το Hotspot wifi μπορεί και προσφέρει 100GB το χρόνο και από τη επόμενη φορά κοστίζει 150€ για 100GB. Καθόλου κακή προσφορά για όσα μπορεί να προσφέρει το δρόμο ιδίως σε οικογένειες με παιδιά.

Καθίσματα με πιστοποίηση AGR
Τα εργονομικά καθίσματα οδηγού και συνοδηγού διαθέτουν πιστοποίηση AGR (Aktion Opel Crossland X 23Gesunder Rücken) και να υπενθυμίσουμε ότι η Opel είναι η μοναδική κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτων που προσφέρει τέτοια άνεση στην κατηγορία (με τα Crossland X και Mokka X). Τώρα ο χώρος αποσκευών φτάνει από 410 έως 520 λίτρα – χωρίς αναδίπλωση πίσω καθισμάτων – και τα 1.255 λίτρα με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων. Επιπλέον, η διαμήκης διαδρομή των πίσω καθισμάτων μπορεί να ρυθμίζεται σε εύρος 150 χιλ. είτε για μεγαλύτερη άνεση στην περιοχή των ποδιών ή για αύξηση χώρου αποσκευών. Η δυνατότητα αυτή αυξάνει την ευελιξία του Crossland X.

Κινητήρες & τιμές
Το νέο Opel Crossland Χ διατίθεται στην αγορά μας σε δύο επίπεδα εξοπλισμού (X Cite & Opel Crossland X 26X-Clusive) με τρεις κινητήρες, δύο βενζίνης κι έναν ντίζελ. Ο μικρότερος είναι ο 1,2 λιτ. ισχύος 81 ίππων με 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο και τιμή που ξεκινά από 17.300€ σε επίπεδο εξοπλισμού X-Cite.

O επόμενος κινητήρας βενζίνης είναι ο 1,2 turbo με ισχύ 110 ίππους με 5άρι μηχανικό κιβώτιο και τιμή σε επίπεδο X-Clusive τις 20.600€. Ο ίδιος κινητήρας με 6άρι αυτόματο κιβώτιο και ίδιο επίπεδο εξοπλισμού φτάνει τις 21.800€.

Τέλος, η έκδοση πετρελαίου με τον κινητήρα 1,6CDTI ισχύος 99 ίππων με 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο κοστίζει 19.900 (X-Cite) & 21.800€ (X-Clusive).

Στο δρόμο
Εξαιρετικά ευκολοδήγητο, με πολύ καλή περιμετρική ορατότητα, με πολύ καλά επίπεδα Opel Crossland X 18εξοπλισμού και Hotspot wιfι για έως και 7 συσκευές, προσφέρει άλλο αέρα στο δρόμο. Δεν ξαφνιάζει παρά την αυξημένη απόσταση από το έδαφος, στρίβει και φρενάρει δίχως να προβληματίζει τον οδηγό του. Από πλευράς κινητήρων μας άρεσε η έκδοση 1,2 turbo των 110 ίππων, την οποία θεωρούμε ιδανική για δρόμους με ανηφόρες και κατηφόρες, με πολλά κλειστές στροφές, όπως ακριβώς ήταν η διαδρομή του ακολουθήσαμε, κυρίως από τη Κόρινθο έως τον τελικό μας προορισμό τα Μέθανα και πίσω στην Αθήνα.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO